سرانجام زمان ملاقات با دنباله‌دار تماشایی کشف شده توسط تلسکوپ هابل فرا رسید

۱۲ تیر ۱۴۰۱ زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۲ دقیقه
مدار دنباله‌دار C/2017 K2

یکی از دورترین دنباله‌دارهای فعالی که تا کنون دیده شده است، در ۱۴ جولای (۲۴ تیر) به نزدیک‌ترین فاصله‌ی خود با زمین خواهد رسید و هرچند برای رصد با چشم غیرمسلح بسیار کم‌نور است اما می‌توانید پخش زنده‌ی این رویداد نجومی را به‌صورت آنلاین تماشا کنید.

دنباله‌دار C/2017 K2 (PanSTARRS) که به‌اختصار K2 نامیده می‌شود، پس از اینکه تلسکوپ فضایی هابل برای اولین بار در سال ۲۰۱۷ آن را در منظومه شمسی مشاهده کرد، سرانجام راه خود را به سمت زمین پیش گرفته است.

در آن زمان، K2 به‌عنوان دورترین دنباله‌دار فعال رصد شده در نظر گرفته می‌شد. اگرچه سال گذشته، یک اَبَردنباله‌دار دور به نام «برناردینلی-برنشتاین» (Bernardinelli-Bernstein) رکورد آن را شکست. K2 در ۱۴ جولای (۲۴ تیر) نزدیک‌ترین گذر خود را از کنار زمین انجام خواهد داد و فاصله‌ی آن با سیاره‌ی ما به حدود ۲۷۰ میلیون کیلومتر خواهد رسید.

علاقه‌مندان به تماشای این دنباله‌دار می‌توانند با پخش زنده‌ی اینترنتی پروژه‌ی تلسکوپ مجازی که از ساعت ۱۸:۱۵ منطقه‌ی زمانی شرقی (۰۲:۴۵ بامداد ۲۴ تیر) می‌شود، گذر دنباله دار را به صورت آنلاین تماشا کنند.

دنباله‌دار C/2017 K2

دنباله‌دار C/2017 K2 از نگاه پروژه‌ی تلسکوپ مجازی ر تاریخ ۲۶ ژوئن
Credit: Gianluca Masi/The Virtual Telescope Project

در طول پنج سال گذشته، K2 به‌طور پیوسته به سمت زمین حرکت کرده است. دنباله‌دارها که عمدتا از گازهای یخ زده، سنگ و غبار ساخته شده‌اند، با نزدیک شدن به خورشید فعال می‌شوند. گرمای خورشید خیلی زود دنباله‌دار را گرم می‌کند و باعث می‌شود تا یخ جامد آن مستقیما به گاز تبدیل شود (فرآیندی که به‌عنوان تصعید شناخته می‌شود) و ابری را در اطراف دنباله‌دار به نام «گسیو» (Coma) تشکیل دهد.

نکته‌ی جالب این است که K2 حتی زمانی که برای نخستین بار در سال ۲۰۱۷ بین مدارهای زحل و اورانوس در حدود ۲.۴ میلیارد کیلومتر از خورشید که حدود ۱۶ برابر دورتر از مدار زمین است، کشف شد، فعال بود.

دنباله‌دار C/2017 K2 از نگاه هابل

دنباله‌دار C/2017 K2 از نگاه تلسکوپ فضایی هابل
Credit: NASA, ESA, and D. Jewitt (UCLA)

مشاهدات اولیه نشان داد که دنباله‌دار دارای یک هسته‌ی بزرگ و یک گیسوی عظیم است. به گزارش EarthSky در حالی که تلسکوپ کانادا-فرانسه-هاوایی (CFHT) پیشنهاد کرد که هسته‌ی K2 می‌تواند بین ۳۰ تا ۱۶۰ کیلومتر عرض داشته باشد، داده‌های تلسکوپ فضایی هابل نشان داد که عرض آن ممکن است فقط ۱۸ کیلومتر باشد.

بنابراین، گذر نزدیک آینده‌ی این دنباله‌دار، فرصت خوبی را برای رصدخانه‌های حرفه‌ای فراهم می‌کند تا اندازه‌ی واقعی هسته‌ی آن را اندازه‌گیری کنند. دیگر علاقه‌مندان آسمان هم می‌توانند روی زیبایی این جرم در حال عبور تمرکز کنند. بینندگان پخش زنده‌ی اینترنتی باید انتظار دیدن یک تکه نور تار را داشته باشند ببینند که گیسوی دنباله‌دار را نشان می‌دهد هسته را دربر گرفته است.

حرکت دنباله‌دار K2 در آسمان شب

یکی از تازه‌ترین تصاویر حرکت دنباله‌دار کی‌تو که ۱ جولای ۲۰۲۲ (۱۰ تیر ۱۴۰۱) توسط یک منجم آماتور ثبت شده است.
Credit: Chuck Ayoub

همان‌طور که دنباله‌دار به مسیر خود به سمت منظومه‌ی شمسی داخلی حرکت کرده است، درخشان‌تر هم شده است. انتظار می‌رود که در نزدیک‌ترین گذر که در ۲۴ تیر روی می‌دهد، این دنباله‌دار با قدر ۸ یا حتی ۷ بدرخشد که متأسفانه باز هم برای چشم غیرمسلح بسیار کم‌نور است و نمی‌توان آن را مستقیما مشاهده کرد اما امکان رصد آن با تلسکوپ و ابزار نجومی وجود دارد.

K2 در طول فصل تابستان همچنان در دید تلسکوپ باقی خواهد ماند و سپس به سمت نزدیک‌ترین فاصله خود با خورشید پیش می‌رود که که در ۱۹ دسامبر (۲۸ آذر) روی خواهد داد.

عکس کاور: مدار دنباله‌دار C/2017 K2
Credit: NASA, ESA, and A. Feild (STScI)

منبع: Space

برچسب‌ها :
دیدگاه شما

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه