۹ روش عالی برای جلوگیری از جوش زدن پوست صورت

۲۷ آذر ۱۴۰۲ زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۱۰ دقیقه
زنی در حال فشار دادن جوش روی صورتش است.

افرادی که دارای پوست چرب و مستعد آکنه هستند یا همواره به فکر جلوگیری از جوش صورت در دوران بلوغ بوده‌اند،‌ به خوبی می‌دانند که دست‌وپنجه نرم کردن با این مشکل چه قدر می‌تواند چالش‌برانگیز باشد. اما واقعیت این است که،‌ شما می‌توانید با انجام یک سری از کارها، در کنار درمان جوش‌های فعلی خود از به وجود آمدن آکنه‌های جدید جلوگیری کنید و این چرخه‌ی خسته‌کننده‌ی جوش زدن پوست صورت را بشکنید.

البته گفتنی است که هیچ راه همیشگی و مطمئنی برای خلاص شدن از شر جوش‌ زدن پوست صورت وجود ندارد و حتی داشتن یک روتین پوستی مناسب و کامل هم نمی‌تواند برای همیشه آکنه‌های شما را از بین ببرد. اما شما می‌توانید آن‌ها را به نوعی کنترل کنید و میزانشان را کاهش دهید.

در این مقاله از دیجی‌کالا مگ به معرفی ۹ روش جلوگیری از جوش صورت می‌پردازیم که می‌توانند به بهتر شدن شرایط پوست کمک کنند. با ما همراه باشید.

برای جلوگیری از جوش صورت چه کنیم؟

جلوگیری از جوش صورت یکی از مهم‌ترین اقدامات لازم برای داشتن یک پوست زیبا و بی‌نقص است. رعایت یک سری نکات و کارها می‌تواند شرایط پوست شما را به میزان قابل توجهی بهبود ببخشد.

پوست صورت خود را به درستی شست‌وشو دهید

جوش زدن پوست صورت و بدن یک اتفاق کاملا طبیعی است که همیشه باید انتظار آن را داشت. با وجود این که «میکروبیوم» یا همان محیط ریزجانداری پوست ساختار پیچیده‌ای دارد، دانشمندان یک نوع باکتری به نام «پروپیونی باکتریوم» (Propionibacterium) را روی سطح پوست صورت کشف کرده‌اند که می‌تواند باعث به وجود آمدن جوش و آکنه شود.

«پروپیونی باکتریوم» روغن طبیعی روی پوست صورت یا همان سبوم را به اسیدهای چرب تبدیل می‌کند و باعث جوش زدن پوست صورت می‌شود. از بین بردن چربی اضافی، مواد آرایشی و آلودگی‌هایی که در طول روز روی چهره شما می‌نشینند، می‌تواند به پیشگیری از جوش و آکنه‌های پوستی کمک کند.

متخصص پوست، دکتر انار میکایلوو (Anar Mikailove) می‌گوید: «شست‌وشوی بیش از حد پوست صورت،‌ سبوم طبیعی آن را از بین می‌برد و پوست را تحریک به تولید چربی بیشتر می‌کند.» بنابراین، همواره سعی کنید برای جلوگیری از جوش زدن پوست صورت از شست‌وشوی زیاد آن و استفاده از موادی که باعث خشکی می‌شوند، پرهیز کنید.

به طور کلی شما نباید بیشتر از دو بار در روز پوست صورت خود را بشویید. پیشنهاد می‌کنیم از شوینده‌های ملایمی که فاقد سولفات و عطر هستند استفاده کنید. از اسکراب‌های فیزیکی خشن یا پاک‌کننده‌هایی که می‌توانند به پوستتان آسیب بزنند و باعث خشکی آن شوند،‌ دوری کنید.

نوع پوست خود را بشناسید

مهم‌ترین قدم برای پیشگیری از جوش و آکنه،‌ دانستن نوع پوست است. این کار در انتخاب محصولات پوستی مناسب و مفید به شما کمک می‌کند. اما اگر هنوز درباره‌ی نوع پوست خود مطمئن نیستید می‌توانید با مراجعه به یک متخصص پوست و زیبایی از این موضوع اطلاع پیدا کنید. همچنین ‌می‌توانید با استفاده از معیارهای زیر، نوع پوست خود را تا حدودی حدس بزنید.

  • پوست خشک: پوست شما اغلب پوسته پوسته و زبر است.
  • پوست چرب: پوست شما در آخر روز بسیار براق و روغنی به نظر می‌رسد.
  • پوست مختلط:‌ بعضی از بخش‌های پوست شما چرب و بعضی هم خشک هستند. معمولاً ناحیه‌ی T یا پیشانی، بینی و چانه شما چرب است.
  • پوست حساس: پوست شما خیلی زود به محصولات پوستی واکنش نشان می‌دهد و دچار التهاب یا تغییر رنگ می‌شود. شما می‌توانید در کنار هر یک از انواع پوست‌هایی که در بالا گفته شد، پوست حساسی هم داشته باشید.

به طور کلی، افراد دارای پوست چرب، بیشتر مستعد جوش و آکنه هستند. با دانستن نوع پوست و کسب اطلاعات بیشتر راجع به آن، می‌توانید یک روتین پوستی مناسب را برای جلوگیری از جوش زدن پوست صورتتان تهیه کنید.

اگر پوست حساس و‌ مستعد آکنه‌ای دارید نباید از محصولات حاوی ترکیبات فعال مانند سالیسیلیک اسید و رتینول بیش از حد استفاده کنید. این کار ممکن است به سد دفاعی پوست شما آسیب بزند و باعث به وجود آمدن جوش‌های بیشتری روی سطح آن شود.

افرادی که دارای پوست چربی هستند باید توجه داشته باشند که،‌ برای رفع مشکلات پوستیشان باید حتما از محصولات مناسب خودشان استفاده کنند. برای مثال،‌ استفاده از مرطوب‌کننده‌ای که برای پوست‌های خشک فرمول‌بندی شده، ممکن است منجر به بسته شده منافذ و در نتیجه، جوش زدن پوست صورت شود.

استفاده از ترکیبات دارویی بدون نیاز به نسخه‌ی پزشک

مردی در حال امتحان یک کرم پوستی با خاصیت دارویی است.

استفاده از ترکیبات دارویی که نیاز به نسخه‌ی پزشک ندارند می‌تواند علاوه بر بهبود آکنه‌های فعلی از جوش زدن پوست صورت در‌ آینده هم جلوگیری کند. فقط باید توجه کنید که، این ترکیبات گاهی اوقات می‌توانند باعث تحریک و خشکی پوست شوند؛ بنابراین مهم است که طبق دستورالعمل‌هایی که متخصصان پوست یا سازندگانشان در اختیار شما قرار می‌دهند، ‌از آن‌ها استفاده کنید.

  • بنزوئیل پراکسید: این ماده روی آکنه‌های التهابی مانند جوش‌های کیستی و ورم‌های قرمز تأثیر زیادی دارد، زیرا باکتری‌های تولیدکننده‌ی آکنه را از بین می‌برد.
  • سالیسیلیک اسید: این ماده برای رفع جوش‌های سرسیاه و سرسفید مناسب است، زیرا به باز کردن کردن منافذ پوست و کاهش التهاب کمک می‌کند.
  • سولفور یا همان گوگرد: یک ماده‌ی طبیعی است که ملایم‌تر از ترکیبات ذکر شده در بالا به شمار می‌آید. این ترکیب با خشک کردن سلول‌های مرده‌ی پوست، منافذ آن را باز می‌کند و سبوم اضافی پوست را از بین می‌برد.

اگر به طور کامل مطمئن نیستید که کدام یک از ترکیبات دارویی می‌تواند در پیشگیری از جوش زدن پوست صورت به شما کمک کند،‌ بهتر است با یک متخصص پوست مشورت کنید. یک متخصص پوست حرفه‌ای علاوه بر کنار راهنمایی درباره‌ی مصرف داروهای ترکیبی، درباره‌ی تداخلات دارویی آن‌ها با یکدیگر به شما توضیح می‌دهد. برای مثال، استفاده از اسیدهای بتا هیدروکسی، مانند سالیسیلیک اسید، به همراه رتینول می‌تواند باعث خشکی و تحریک بیش از حد پوست شود.

سرم ضد جوش درمالاین مدل سالیسیلیک اسید 0.5 درصد حجم 30 میلی لیتر

استفاده از مواد آرایشی را محدود کنید

حتما شما هم تا به حال سعی کرده‌اید که از مواد آرایشی برای پوشاندن آکنه‌های پوستتان استفاده کنید. اما باید بدانید که انجام این کار می‌تواند همه چیز را بدتر کند و باعث مسدود شدن منافذ و جوش زدن پوست صورت شود.

اگر نمی‌خواهید آرایش را از روتین روزانه‌تان حذف کنید، از کرم پودر یا کانسیلرهایی که غیرکومدون‌زا و فاقد عطر هستند استفاده کنید تا پوستتان بیش از این تحریک نشود. نکته‌ی مهم این است که،‌ در پایان روز همه‌ی آرایش باقی مانده روی پوستتان را پاک کنید و بعد به رختخواب بروید.

در کنار محدود کردن آرایش، باید به سایر محصولاتی که در نزدیکی صورت خود استفاده می‌کنید، به ویژه، محصولات حالت دهنده مو، توجه داشته باشید چون حتی آن‌ها هم می‌توانند باعث جوش زدن پوست صورت شما شوند.

اسپری، شامپوی خشک و محصولات حجم‌دهنده‌ی مو می‌توانند باعث جوش زدن پوست صورت شما شوند، بنابراین باید در هنگام خرید آن‌ها به فاقد چربی و غیرکومدون‌ز‌ا بودنشان توجه کنید.

از آنتی‌بیوتیک‌ها استفاده کنید

اگر استفاده از ترکیبات دارویی در جلوگیری از جوش زدن پوست صورت به شما کمک نکرد، می‌توانید با مراجعه به یک متخصص پوست و زیبایی به سراغ آنتی‌بیوتیک‌های ضدالتهاب و موثر برای رفع باکتری‌های پوستی بروید. این آنتی‌بیوتیک‌ها به دو صورت موضعی و خوراکی تجویز می‌شوند و می‌توانند به کاهش و درمان جوش‌های پوستی کمک کنند. متخصص پوست و زیبایی احتمالا آنتی‌بیوتیک‌های زیر را به شما توصیه ‌کند:

  • آنتی‌بیوتیک‌های موضعی مانند کلیندامایسین برای جوش‌ها و آکنه‌های خفیف
  • آنتی‌بیوتیک‌های خوراکی مانند داکسی سایکلین برای جوش‌ها و آکنه‌های شدید
  • استفاده از ژل بنزوئیل پراکسید همراه با داروهای تجویز شده برای شما

بدن انسان در دراز مدت نسبت به آنتی‌بیوتیک‌ها مقاومت می‌شود و همین موضوع ممکن است اثربخشی داروها را کمتر کند. پیروی از دستورات پزشک برای پیشگیری از جوش زدن پوست صورت ضروری است. فراموش نکنید که متخصص پوستتان را در جریان دیگر داروهایی که استفاده می‌کنید قرار دهید.

هرگز در معرض نور مستقیم خورشید قرار نگیرید

 

استفاده از ضدآفتاب به منظور جلوگیری از جوش زدن صورت.

نور خورشید در کنار تمام فایده‌هایی که برای پوست و بدن دارد می‌تواند در طولانی مدت باعث بدتر شدن شرایط پوست شما شود. اگه به صورت مکرر در معرض نور مستقیم خورشید قرار بگیرید، پوستتان نسبت به حالت عادی چربی بیشتری تولید می‌کند و همین موضوع باعث مسدود شدن منافذ و جوش زدن پوست صورت می‌شود.

برای مراقبت از سطح پوست خود در برابر تابش مستقیم خورشید باید همواره و در هر شرایطی از کرم ضدآفتاب دارای SPF بالا استفاده کنید. همانطور که می‌دانید این کرم‌ها بافت بسیار چربی دارند و باید به فاقد روغن و غیرکومدون‌ز‌ا آن‌ها توجه کنید تا مانع جوش زدن پوست صورت خود شوید.

از خاک رس سبز فرانسوی استفاده کنید

خاک رس سبز فرانسوی که با نام خاک رس دریایی هم شناخته می‌شود یک ماده‌ی غنی شده با مواد معدنی و دارای خواص درمانی است. تحقیقات انجام شده در سال ۲۰۱۰ نشان می‌دهند که، خاک رس سبز فرانسوی از خواص ضدباکتریایی قوی برخوردار است و می‌تواند به عنوان یک راه حل جوش صورت،‌ به از بین بردن آلودگی‌ها و کاهش التهابات پوستی کمک کند.

شما می‌توانید خاک رس سبز فرانسوی را به صورت پودر خریداری کنید و سپس آن را با آب مخلوط کنید و به عنوان ماسک صورت استفاده کنید. همچنین می‌توانید دیگر مواد تسکین‌دهنده‌ی پوست را، مانند عسل یا ماست، به ترکیبات ماسک خود اضافه کنید تا شاهد تأثیر بیشتری باشید. این ماسک می‌تواند به جلوگیری از جوش صورت بعد اصلاح کمک شایانی کند.

از مصرف بعضی غذاهای خاص خودداری کنید

یکی از تأثیرگذارترین عواملی که می‌تواند باعث جوش زدن پوست صورت افراد شود،‌ رژیم غذایی آن‌ها است. خیلی مهم است که ما به طور دقیق بدانیم باید برای جلوگیری از جوش صورت چه بخوریم. برخی غذاهایی که در ایجاد مشکلات پوستی شما نقش دارند عبارتند از:

  1. غذاهای فرآوری شده
  2. محصولات لبنی
  3. مشروبات الکلی
  4. قندهای تصفیه شده

برای داشتن پوستی بهتر و بدون آکنه، میزان استفاده از این نوع غذاها را در رژیم غذایی خود کاهش دهید. اگر ایجاد تغییر در رژیم غذایی شما نتوانست روی وضعیت پوستتان تاثیر بگذارد، می‌توانید با امتحان کردن رژیم غذایی حذفی علت را ریشه‌یابی کنید.

به طور کلی در رژیم غذایی حذفی باید گلوتن، لبنیات، تخم‌مرغ، سویا، فست‌فود و الکل را به مدت ۲۳ روز از وعده‌های خود حذف کنید. شاید این موضوع کمی زیاده‌روی به نظر برسد،‌ اما در واقع پس از ۲۳ روز می‌توانید این غذاها را کم‌کم به رژیم غذایی خود بازگرانید و تأثیرات آن‌ها روی پوستتان را ثبت کنید.

فراموش نکنید که، پیش از شروع هر رژیم غذایی جدیدی باید با یک متخصص تغذیه‌ مشورت کنید و مطمئن شوید که از شرایط جسمانی مناسبی برخوردار هستید.

به انجام فعالیت‌های کاهش‌دهنده‌ی استرس بپردازید

مردی در حال انجام یوگا است.

استرس زیاد حتی اگر باعث ایجاد جوش و آکنه نشود، می‌تواند وضعیت پوست را به مراتب بدتر کند. طبق تحقیقات انجام شده توسط آکادمی پوست آمریکا (AAD)، بدن انسان در هنگام استرس هورمون‌های محرک تولید روغن بیشتری تولید می‌کند. ورزش کردن و فعالیت‌های بدنی می‌توانند به عنوان یک راه جلوگیری از جوش صورت در نظر گرفته شوند. فعالیت‌های زیر می‌توانند در روند مدیریت استرس به شما کمک کنند:

  • یوگا
  • مراقبه (مدیتیشن)
  • یادداشت‌برداری روزانه
  • ماساژ
  • رایحه درمانی
  • ورزش روزانه

آیا می‌توان از باقی ماندن جای آکنه جلوگیری کرد؟

بسیاری از افرادی که همواره در حال مقابله با جوش و آکنه‌های پوستی هستند، باید به فکر از بین بردن جای آن‌ها هم باشند. از بین بردن جای جوش با پیشگیری از آن رابطه‌ی مستقیم دارد. با این حال،‌ شما می‌توانید با انجام کارهای زیر تا حد زیادی از باقی ماندن جای جوشهایتان جلوگیری کنید.

  • درمان جوش و آکنه‌های پوستی
  • مراقبت از پوست و پرهیز از دستکاری جوش‌ها و آکنه‌ها
  • اجتناب از استعمال دخانیات و قرار گرفتن طولانی مدت در معرض نور خورشید که هر دو بر روند بهبود پوست شما تأثیر می‌گذارند.

فراموش نکنید که جای همه‌ی جوش‌های پوستی را می‌توان با استفاده از محصولات و داروهای مختلف درمان کرد. هم درمان‌های پزشکی که توسط پزشک متخصص و در مطب انجام می‌شوند و هم ترکیبات درمانی بدون نیاز به نسخه‌ی پزشک می‌توانند در این روند به شما کمک کنند.

سخن پایانی

هر فردی حداقل یک بار در زندگی خود با جوش و آکنه‌ی پوستی روبرو شده است. حتی اگر همه‌ی روش‌های پیشگیری از این مشکل را امتحان کنید، باز هم عواملی مانند هورمون‌ها، استرس، ژنتیک و رژیم غذایی می‌تواند به راحتی باعث جوش زدن پوست صورت شما شوند. فراموش نکنید که این فرآیند به صبر و بردباری زیادی نیاز دارد و  برای بهبود پیدا کردن شرایط پوستتان،‌ هرگز نباید ناامید شوید.

این مطلب فقط جنبه‌ی آموزش و اطلاع‌رسانی دارد. پیش از استفاده از توصیه‌های این مطلب حتما با یک متخصص مشورت کنید. برای اطلاعات بیشتر بیانیه‌ی رفع مسؤولیت دیجی‌کالا مگ را بخوانید.

منبع: Healthline

روتین پوستی
برچسب‌ها :
دیدگاه شما

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه