نخستین هواپیمای هیدروژنی مسافربری پرواز میدانی خود را انجام داد

۹ مهر ۱۳۹۹ زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۲ دقیقه
هواپیمای شش نفره‌ی هیدروژنی شرکت ZeroAvia

یک هواپیمای سبک پیل سوختی هیدروژنی که توانایی حمل مسافر را دارد، موفق شد نخستین پرواز میدانی کامل خود را به پایان برساند تا گام دیگری برای دستیابی به پرواز با انتشار کم و صفر گازهای گلخانه‌ای برداشته شود.

این هواپیما در اصل یک هواپیمای شش نفره‌ی شناخته‌شده‌ی پایپر (Piper) از نوع M-class است که به دستگاهی که هیدروژن و اکسیژن را برای تولید برق با یکدیگر ترکیب می‌کند، مجهز شده است. طی این پرواز میدانی عملیات حرکت روی باند، برخاستن، پرواز در الگوی مشخص و فرود به طور کامل انجام شد.

به گفته‌ی شرکت «زیرواَویا» (ZeroAvia) که این هواپیما را به پیل سوختی هیدروژنی مجهز کرده، این سفر که با عنوان «پرواز با نیروی پیل سوختی هیدروژن برای هواپیمای کلاس تجاری» شناخته می‌شود، برای نخستین بار در جهان صورت می‌گیرد. اگرچه نمونه‌های دیگری از هواپیماهای پیل سوختی هیدروژن وجود دارند که می‌توانند برای جابه‌جایی مسافر هم استفاده شوند.

پیش از این در سال ۲۰۱۶ (۱۳۹۵ خورشیدی) هواپیمای آزمایشی HY4 هم که توانایی حمل ۴ مسافر را دارد نخستین پرواز خود را از فرودگاه اشتوتگارت آلمان انجام داده بود. این هواپیما که از پیل سوختی هیدروژن استفاده می‌کند، توسط پژوهشگران مرکز هوافضای آلمان به همراه شرکای صنعتی و دانشگاهی ساخته شده است.

پرواز اخیر زیرواَویا، در سایت تحقیق‌وتوسعه‌ی این شرکت واقع در فرودگاه کرنفیلد انگلستان که در نزدیکی لندن واقع است و به دانشگاه کرنفیلد تعلق دارد، انجام شد.

«وال میفتاخوف» (Val Miftakhov) مدیرعامل این شرکت خاطرنشان کرد: «در حالی که برخی از هواپیماهای آزمایشی با استفاده از پیل سوختی هیدروژن به‌عنوان منبع تغذیه پرواز کرده‌اند، اما اندازه‌ی این هواپیمای تجاری موجود در بازار (Piper M-Class) نشان می‌دهد که مسافران خیلی زود می‌توانند با پرداخت هزینه از پروازهای بدون انتشار گازهای گلخانه‌ای استفاده کنند.»

زیرواَویا پروژه‌ای با نام «های‌فلایر» (HyFlyer) را در کنار شرکایی مانند «اینتلیجنت انرژی» (Intelligent Energy) و «مرکز انرژی دریایی اروپا» (EMEC) در دست اجرا دارد.

به گفته‌ی EMEC پروژه‌ی HyFlyer که تحت حمایت دولت انگلستان است، قصد دارد هواپیماهای مسافربری با برد متوسط را کربن-خنثی کند و برای این کار فناوری سیستم‌های پیشرانش الکتریکی را به جای موتورهای پیستونی هواپیماهای ملخی ارائه می‌کند.

گام بعدی HyFlyer تلاش زیرواَویا برای انجامی بین ۲۵۰ تا ۳۰۰ ناتیکال مایل (۴۶۰ تا ۵۵۰ کیلومتر) از جزایر اورکنی، مجمع‌الجزایر واقع در آب‌های ساحل شمالی اسکاتلند با هواپیمایی با پیل سوختی هیدروژن خواهد بود و این شرکت امیدوار است تا پیش از پایان سال ۲۰۲۰ میلادی انجام شود.

پرواز اخیر در حالی انجام می‌شود که هفته‌ی گذشته شرکت هواپیماسازی ایرباس هم از سه طرح مفهومی هواپیماهای هیدروژنی رونمایی کرد که سبک‌های متفاوتی را دربر می‌گیرند و با نام ZEROe شناخته می‌شوند. همچنین یک شرکت آمریکایی طرحی را معرفی کرد که هواپیماهای منطقه‌ای را هیدروژن‌سوز می‌کند.

با وجود اینکه هنوز با استفاده‌ی گسترده از هیدروژن در هواپیماها فاصله داریم، اما هم‌اکنون برخی صنایع زمینی از این فناوری در مقیاس کوچک استفاده می‌کنند.

برای نمونه اتوبوس‌های هیدروژنی برای استفاده در لندن معرفی شده‌اند؛ یا شرکت اروپایی آلستوم (Alstom) قطاری الکتریکی را توسعه داده که از پیل سوختی برای تبدیل اکسیژن و هیدروژن به برق استفاده می‌کند. به گفته‌ی این شرکت، این قطار کم‌صدا، فقط بخار آب منتشر می‌سازد و قادر است با سرعت ۱۴۰ کیلومتر بر ساعت حرکت کند.

عکس کاور: هواپیمای شش نفره‌ی هیدروژنی شرکت ZeroAvia

Credit: ZeroAvia

منبع: CNBC

برچسب‌ها :
دیدگاه شما

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه