۱۴ فیلم مایکل بی از بدترین تا بهترین

۱۹ آذر ۱۴۰۰ زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۱۲ دقیقه
فیلم‌های مایکل بی

هیچ‌کس مثل مایکل بی نمی‌تواند این‌همه چیزهای گوناگون را منفجر کند و ویرانی‌های تمام‌نشدنی به نمایش بکشد. او در حال حاضر یکی از مشهورترین کارگردان‌های اکشن سینماست، و به دلیل خوبی هم چنین لقبی را از آن خودش کرده. مایکل بی سبکی از فیلم‌سازی را ابداع کرده که یک جورهایی زبان سینمایی مخصوص خودش شده، و یک‌تنه تعدادی از پرفروش‌ترین و موفق‌ترین فیلم‌های تاریخ سینما را ساخته. این مرد خوره‌ی ماشین‌های گران‌قیمت و تصاویر جلوه‌گرانه و شلوغ است و از تمام نماهای فیلم‌هایش، اغراق می‌بارد.

ولی پشت تمام این شلوغ‌کاری‌های او، استعدادی هم نهفته است. فقط نگاهی بیندازید به کارگردان‌های بی‌شماری که سعی کرده‌اند دنباله‌رو مدل او باشند و به نتایج فاجعه‌باری رسیده‌اند، تا بفهمید مایکل بی با وجود تمام ضعف‌هایش، کار خودش را بلد است. او یک تکنسین کاربلد است و هیچ‌کس نمی‌تواند این را انکار کند. شاید جنبه‌های فنی تنها بخش فیلم‌سازی باشد که مایکل بی در آن ماهر است، ولی مهارتش در این زمینه واقعا استثنایی است.

آخرین فیلمی که از او دیده‌ایم یعنی شش زیر زمینی، با بودجه‌ی ۱۵۰ میلیون دلاری‌اش حسابی غوغا به پا کرد و تا قبل از «اعلان قرمز» (Red Notice) که ۲۰۰ میلیون خرجش شد، پرهزینه‌ترین تولید سینمایی نتفلیکس به حساب می‌آمد و احتمالا مایکل بی اکثر آن بودجه را صرف منفجر کردن ماشین‌ها و چیزهای گوناگون کرده.

درباره‌ی مایکل بی و فیلم‌های او نظرهای متنقاضی وجود دارد و بین سینمادوستان متفاوت دودستگی‌هایی ایجاد کرده. با اینکه تقریبا تمام فیلم‌هایش در گیشه موفق شده‌اند و به فروش خیلی خوبی رسیده‌اند و میلیاردها دلار در آورده‌اند، همیشه مورد غضب منتقدها قرار گرفته و چپ‌وراست به او و فیلم‌هایش می‌تازند. همه جا او را مسخره می‌کنند و هجویه‌هایی از سبک کاری‌اش می‌سازند.

در ادامه نگاهی انداخته‌ایم به فیلم‌های این کارگردان اکشن سینما و آن‌ها را از بدترین تا بهترین ردیف کرده‌ایم.

۱۴. ترنسفورمرز: انتقام فالن (Transformers: Revenge of the Fallen)

نمایی از ترنسفورمرز

  • محصول: ۲۰۰۹
  • بازیگران: شایا لابوف، مگان فاکس، ترسی گیبسون، جان تورتورو، جاش دوهامل
  • امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۶ از ۱۰
  • امتیاز راتن تومیتوز: ۲۰%

مایکل بی و تیم نویسندگان ترنسفورمرز بهانه‌ی خوبی برای به فاجعه کشانده شدن این قسمت دارند، قسمتی که پر است از صحنه‌های اغراق‌شده و غیرقابل تحمل. سال ۲۰۰۸ و زمانی که فیلم در مراحل اولیه بود، اعضای صنف نویسندگان آمریکا وارد اعتصابی سراسری شدند و به خاطر همین، فیلم‌نامه‌نویسان فیلم نتوانستند یک فیلم‌نامه‌ی درست‌وحسابی بنویسند.

مایکل بی برای اینکه از وقت استفاده کند و بودجه حرام نشود، چندین صحنه‌ی اکشن برای فیلم طراحی کرد تا بعدا آن‌ها را با یک داستان به هم بچسباند. در هر صورت، انتقام فالن بدترین فیلم مجموعه‌ی ترنسفورمرز و کارنامه‌ی مایکل بی است و هر جایش را نگاه کنید، کلی موقعیت نچسب آزاردهنده می‌بینید که دلیل وجودشان مشخص نیست.

۱۳. ترنسفورمرز: عصر انقراض (Transformers: Age of Extinction)

فیلم‌های مایکل بی

  • محصول: ۲۰۱۴
  • بازیگران: مارک والبرگ، استنلی توچی، کلسی گرامبر، نیکولا پلتز
  • امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۵.۶ از ۱۰
  • امتیاز راتن تومیتوز: ۱۷%

مایکل بی در این قسمت از ترنسفورمرز، شایا لابوف را کنار گذاشت و سراغ یک ستاره‌ی اکشن پرطرفدار یعنی مارک والبرگ رفت. او در نیمه تاریک ماه تمام مرزهای بصری و جلوه‌های ویژه که دلش می‌خواست را جابه‌جا کرده بود، و در این قسمت راهی نداشت جز اینکه قدمی به عقب برگردد.

مایکل بی با این فیلم دو ساعت و نیم صحنه‌ی اکشن سرشار از تصاویر دیجیتالی و کامپیوتری ساخت و کلی پرت‌وپلای اسطوره‌ای درون داستانش چپاند. اینکه «ترنسفورمرها سوار دایناسور می‌شوند!» به درد تبلیغات اسباب‌بازی‌ها می‌خورد نه یک فیلم اکشن پرخرج. ولی به هر حال مایکل بی با همین ایده‌ی عجیب‌وغریب پیش رفت.

۱۲. پرل هاربر (Pearl Harbor)

فیلم‌های مایکل بی

  • محصول: ۲۰۰۱
  • بازیگران: بن افلک، جاش هارتنت، کیت بکینسل، الک بالدوین
  • امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۶.۲ از ۱۰
  • امتیاز راتن تومیتوز: ۲۴%

در پی موفقیت‌های چشمگیر «تایتانیک» (Titanic) و «نجات سرباز رایان» (Saving Private Ryan) در گیشه و تحسین شدنشان در بین منتقدان، مایکل بی و تهیه‌کننده‌اش جری بروکهایمر تصمیم گرفتند فیلمی با تلفیق ایده‌های این دو بسازند و با خودشان گفتند چه می‌شود اگر یک درام عاشقانه‌ی تاریخی را با اکشنی درباره‌ی جنگ جهانی دوم مخلوط کنیم؟ نتیجه‌اش فیلمی مضحک و خجالت‌آور شد که اکثرا ترجیح می‌دهند به یادش نیاورند.

تمام بازیگرهای فیلم بدترین نقش‌آفرینی‌های عمرشان را به نمایش می‌گذارند و در هر صحنه حس می‌کنید انگار نمی‌دانند در این فیلم چه می‌کنند. بن افلک بلاتکلیف و روی هواست، جاش هارتنت جوری بازی می‌کند که انگار همیشه در تقلاست تا بیدار بماند، و با دیدن بازی کیت بکینسل نسبت به سری فیلم‌های «دنیای مردگان» (Underworld) امیدوارتر می‌شوید و کیفیت‌ آن فیلم‌ها به نظرتان بهتر می‌رسد.

پیداست حواس مایکل بی حین کارگردانی پرل هاربر جای دیگری بوده، اینکه تا جایی که می‌تواند انفجارهای دیوانه‌وار در صحنه‌های فیلم بگذارد تا مغز بیننده‌ها به چیز دیگری فکر نکند.

۱۱. ترنسفورمرز: آخرین شوالیه (Transformers: The Last Knight)

  • محصول: ۲۰۱۷
  • بازیگران: مارک والبرگ، ایزابلا مونر، جاش دوهامل، استنلی توچی، آنتونی هاپکینز
  • امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۵.۲ از ۱۰
  • امتیاز راتن تومیتوز: ۱۵%

تماشاگرانی که طی ۵ فیلم گوناگون همراه این مجموعه بودند، دیگر می‌دانستند برای فیلم بعدی انتظار چه چیزهایی را داشته باشند. با این حال، در آخرین شوالیه بیشتر از تمام فیلم‌های این مجموعه‌فیلم اتفاق‌های دیوانه‌وار می‌بینیم، که احتمالا راهی برای به پایان رساندن یک فرنچایز میلیارددلاری است.

آخرین شوالیه فیلم درجه‌یک و بی‌نقصی نیست، ولی خیلی بد و فاجعه هم نیست. کلی ایده و ماجرای عجیب و غریب دارد، مثلا آرتور شاه و شوالیه‌هایش با کمک یک اژدهای رباتی با ساکسون‌ها می‌جنگند، سیاره‌ی سایبرتون به ما برخورد می‌کند و عملا پوسته‌ی زمین را از جا در می‌آورد، و آنتونی هاپکینز با یک ربات خدمتکار دهن به دهن می‌گذارد. آن‌قدر اتفاق و ماجرای جنون‌آمیز می‌بینید که کم‌کم به خودتان می‌آیید و می‌بینید که مشغول لذت بردن از فیلم هستید.

۱۰. پسران بد ۲ (Bad Boys II)

  • محصول: ۲۰۰۳
  • بازیگران: ویل اسمیت، مارتین لارنس، گابریل یونیون، پیتر استورمر
  • امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۶.۶ از ۱۰
  • امتیاز راتن تومیتوز: ۲۴%

شاید خیلی‌ها فکر کند قسمت دوم پسران بد فیلمی خوب و ارزشمند در کارنامه‌ی مایکل بی است و در آن از کلیشه‌های همیشگی‌ خودش فاصله گرفته، ولی آخرین باری که به تماشای آن نشسته‌اید چه زمانی بود؟ اگر امروز نگاهی دوباره به آن بیندازید، شوخی‌های اکثرا بی‌مزه و موقعیت‌های بچگانه و احمقانه‌اش حسابی اذیتتان می‌کند.

اما نکته‌ی مثبتی که فیلم را نجات داده، صحنه‌های اکشن تماشایی آن است که به‌عنوان عنصری مجزا قابل ستایش‌اند. تعقیب‌وگریزهای دیوانه‌وار و صحنه‌های تیراندازی پرهیجانی که بیننده را واقعا سرگرم می‌کند و بخش‌های منفی فیلم را از بین می‌برد.

۹. ترنسفورمرز: نیمه تاریک ماه (Transformers: Dark of the Moon)

فیلم‌های مایکل بی

  • محصول: ۲۰۱۱
  • بازیگران: شایا لابوف، رزی هانتینگتون، جاش دوهامل، ترسی گیبسون، جان تورتورو، جان مالکوویچ
  • امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۶.۲ از ۱۰
  • امتیاز راتن تومیتوز: ۳۵%

مایکل بی با این قسمت از مجموعه‌فیلم ترنسفورمرز، سرانجام موفق شد آن چیزی را که همیشه دلش می‌خواست بسازد. ساختمان‌های شیشه‌ای سربه‌فلک‌کشیده را می‌بینیم که فرو می‌پاشند، ربات‌های غول‌آسا زیر خاکسترها می‌خزند و ستون‌هایی از شعله‌های مرگ‌بار از زمین به آسمان می‌روند. کل فیلم شبیه یک توهم جنون‌آمیز تمام‌نشدنی است.

همچون تمام فیلم‌های مایکل بی، این یکی هم ۳۰ دقیقه اضافه دارد و آن‌قدری که خودش فکر می‌کند، بامزه نیست. داستان اصلی که با حضور شایا لابوف و رزی هانتینتگون (که جایگزین مگان فاکس شده) روایت می‌شود، اهمیت چندانی ندارد و شبیه بقیه‌ی فیلم‌های ترنسفورمرز است. راستش را بخواهید، فیلم‌های این فرنچایز به قدری شبیه هم هستند که تمیز دادن آن‌ها از یکدیگر کار راحتی نیست.

۸.  ۱۳ ساعت: سربازان مخفی بنغازی (۱۳ Hours: The Secret Soldiers of Benghazi)

  • محصول: ۲۰۱۶
  • بازیگران: جان کرازینسکی، توبی استفنز، پابلو شرایبر، پیمان معادی
  • امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۷.۳ از ۱۰
  • امتیاز راتن تومیتوز: ۵۱%

اگر تا الان نمی‌دانستید حالا بدانید، مایکل بی اصلا اهل کارهای پرظرافت نیست و می‌خواهد همه چیز رو و اغراق‌شده و توی چشم باشد. او با این فیلم هم سعی کرد اکشنی پر سروصدا تحویل مخاطب دهد، و هم سوژه‌ای دهان‌پرکن را انتخاب کند که خوراک خبری شبکه‌هایی مثل فاکس نیوز را فراهم کند.

انتخاب دیوید کوستابایل، بازیگری که در بخشی از سریال برکینگ بد نقش همکار نابغه ولی خل‌وضع والتر وایت را بازی می‌کرد، در نقش یک مأمور CIA پشت‌میز‌نشین هوشمندانه است. ولی سایر بخش‌های فیلم هیچ بویی از هوشمندی و ظرافت نبرده. قرار است مثلا تضاد و تقابل بین نیروهای عملگرای دلیر را با مأمورهای اداری ببینیم، ولی آن‌قدر همه چیز واضح و مشخص است که جایی برای تفاسیر دیگر نمی‌گذارد و مخاطب را پس می‌زند.

اما صحنه‌های اکشن فیلم تأثیرگذار و هیجان‌انگیز از آب در‌ آمده‌اند و اگر از دیدن موقعیت‌های نفس‌گیر نظامی و جنگی لذت می‌برید، از دیدن ۱۳ نفر پشیمان نخواهید شد.

۷. ترنسفورمرز (Transformers)

فیلم‌های مایکل بی

  • محصول: ۲۰۰۷
  • بازیگران: شایا لابوف، مگان فاکس،  جان تورتورو، جان وویت
  • امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۷ از ۱۰
  • امتیاز راتن تومیتوز: ۵۸%

یک نکته‌ی جالب: نام استیون اسپیلبرگ در تک‌تک فیلم‌های ترنسفورمرز به‌عنوان یکی از تهیه‌کننده‌ها دیده می‌شود. اما تنها در قسمت اول است که رگه‌هایی از حضور این کارگردان را می‌بینیم، قسمت اولی که نشانه‌هایی از فیلم ئی تی دارد و با مضمون مشابهی بازی می‌کند.

حالا که به گذشته نگاه می‌کنیم، قسمت اول ترنسفورمرز فیلم متواضعی به نظر می‌رسد. مایکل بی نسخه‌ای سینمایی و لایو اکشن از یک عنوان محبوب ساخت و آن را با تعقیب‌وگریزها و صحنه‌های اکشن نفس‌گیر و سخن‌رانی‌های احساسی پر کرد. نبرد نهایی فیلم که در آن از تلفیق جلوه‌های ویژه‌ی کامپیوتری و میدانی استفاده کرده‌اند، درخشان از آب در آمده. در کل فیلم سرگرم‌کننده‌ای است که کارش را درست انجام می‌دهد و مخاطب هدفش را هم خوشحال می‌کند.

۶. شش زیرزمینی (۶Underground)

  • محصول: ۲۰۱۹
  • بازیگران: رایان رینولدز، دیو فرانکو، آدریا آرجونا، پیمان معادی
  • امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۶.۱ از ۱۰
  • امتیاز راتن تومیتوز: ۳۶%

فیلمی که مایکل بی برای نتفلیکس ساخت با یک صحنه‌ی تعقیب‌وگریز ۲۰ دقیقه‌ای آغاز می‌شود که در خیابان‌ها (و موزه‌های) فلورنس می‌گذرد، تعقیب‌وگریزی به معنای واقعی کلمه دیوانه‌وار که هر اتفاقی که فکرش را بکنید در آن می‌افتد.

رایان رینولدز نقش میلیونری در حوزه‌ی تکنولوژی را بازی می‌کند که مرگش را در یک سانحه‌ی هوایی صحنه‌سازی کرده و در این حین کلاه محافظی سرش گذاشته که آرم رد بول رویش است. همین باید به شما بگوید که با چه فیلمی سروکار دارید.

مایکل بی که دیگر از قید‌وبندهای سری فیلم‌های ترنسفورمرز خلاص شده بود، در اینجا حسابی خودش را رها کرد و هر ایده‌ی جنون‌آمیزی داشت در فیلم آورد تا یکی از عجیب‌ترین بلاک‌باسترهای این سال‌ها خلق شود.

۵. جزیره (The Island)

فیلم‌های مایکل بی

  • محصول: ۲۰۰۵
  • بازیگران: اسکارلت جوهانسون، ایوان مک‌گریگور، شان بین
  • امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۶.۸ از ۱۰
  • امتیاز راتن تومیتوز: ۴۰%

جزیره یکی از معدود فیلم‌های مایکل بی به حساب می‌آید که در گیشه شکست سنگینی خورد و نتوانست حتی پول تولیدش را در بیاورد. این فیلم با بودجه‌ای ۱۲۶ میلیون دلاری ساخته شد و تنها توانست ۳۵ میلیون دلار بفروشد.

مایکل بی در این فیلم برای اولین بار با بروکهایمر کار می‌کرد و بیشترین تلاشش را به خرج داد تا یک قصه تعریف کند، قصه‌ای که تا حدودی عمق و مفهوم و معنا هم داشت. داستان جزیره در آینده‌ای تاریک و ترسناک می‌گذرد، آینده‌ای که در آن از آدم‌ها نسخه‌های شبیه‌سازی‌شده می‌سازند. شبیه فضاهایی که در کتاب‌های فیلیپ کی دیک می‌خوانیم.

ولی در نهایت هنوز هم فیلمی از مایکل بی است. سرشار از صحنه‌های اکشن و انفجارهای دیوانه‌وار و توطئه‌هایی که قرار است در پایان لو بروند. اما تصویری که فیلم از آینده‌ای پادآرمان‌شهری نشان می‌دهد در زمان خودش جذاب و پیشرو بود و احتمالا روی فیلم‌های بعد از خودش تأثیر زیادی گذاشت.

۴. آرماگدون (Armageddon)

  • محصول: ۱۹۹۸
  • بازیگران: بروس ویلیس، لیو تایلر، بن افلک، استیو بوشمی
  • امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۶.۷ از ۱۰
  • امتیاز راتن تومیتوز: ۳۸%

مجموعه‌فیلم‌هایی که تحت عنوان کلکسیون کرایتریون منتشر شدند، مخصوص آثار مرجع و مهم و کلاسیک سینما بود، ولی این فیلم علمی-تخیلی مایکل بی را هم در خودش جای داد. توضیح زیادی درباره‌ی آرماگدون لازم نیست. فیلمی شلوغ و پرسروصدا که با مهارت ساخته شده و تصاویر تأثیرگذاری دارد.

مأموریت نهایی و عجیب فیلم که می‌خواهند در آن شهاب‌سنگ را نابود کنند، بهترین نمونه برای نشان دادن خط فکری مایکل بی و سبک کاری او است. اما در کنار این موارد، ترکیب بازیگران کنجکاوی‌برانگیز فیلم باعث شده تا تماشایش تجربه‌ی دلچسبی شود. از بروس ویلیس و بن افلک و اوون ویلسون گرفته تا استیو بوشمی.

۳. رنج و گنج (Pain & Gain)

فیلم‌های مایکل بی

  • محصول: ۲۰۱۳
  • بازیگران: مارک والبرگ، دواین جانسون، آنتونی مکی، تونی شالهوب، اد هریس
  • امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۶.۴ از ۱۰
  • امتیاز راتن تومیتوز: ۵۰%

خیلی از کسانی که با مایکل بی همکاری کرده‌اند،  گفته‌اند که او آدم به‌شدت بامزه‌ای است و اصلا خودش را جدی نمی‌گیرد و با غرور رفتار نمی‌کند. با اینکه در فیلم‌های اکشن و شلوغش لحظات بامزه داریم، ولی رنج و گنج تنها فیلم کمدی تمام‌وکمال او به حساب می‌آید.

این فیلم با نقش‌آفرینی‌های درخشانی از راک (دواین جانسون)، آنتونی مکی و یک مارک والبرگ سرحال، یک انرژی دیوانه‌وار بامزه دارد که در تمام صحنه‌هایش حس می‌کنید. البته مایکل بی دوباره در جاهایی عنان از کف می‌دهد و مثل همیشه نماهایش را با اغراق و زیاده‌روی پر می‌کند (به‌ویژه در بیست دهقیقه‌ی نهایی) اما رنج و گنج به نسبت دیگر آثارش انسجام بیشتری دارد.

۲. پسران بد (Bad Boys)

  • محصول: ۱۹۹۵
  • بازیگران: ویل اسمیت، مارتین لارنس، جو پانتولیانو، تیا لئونی
  • امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۶.۹ از ۱۰
  • امتیاز راتن تومیتوز: ۴۲%

مایکل بی از کارگردانی موزیک ویدئو و تبلیغات وارد سینما شد و در اولین تجربه‌ی کارگردانی فیلم بلندش، با ستاره‌هایی مثل ویل اسمیت و مارتین لارنس همکاری کرد و یک کمدی اکشن جذاب و سرگرم‌کننده ساخت.

شیمی بامزه‌ی ویل اسمیت و مارتین لارنس خیلی زود این دو کاراکتر را در ذهن تماشاگران جا انداخت. دو پلیس که لحظه‌ای دست از سر به سر هم گذاشتن بر نمی‌دارند و حتی وقتی درگیر موقعیت‌های مرگباری هستند و آدم بدها رگباری از گلوله روی سرشان هوار می‌کنند، بیخیال طعنه زدن به همدیگر نمی‌شوند. قسمت اول پسران بد موفق شده بود تناسب جذابی بین موقعیت‌های کمدی، صحنه‌های اکشن و داستان معمایی پرکشش ایجاد کند و در نتیجه‌ی آن مایکل بی به‌عنوان استعدادی تازه‌نفس شناخته شد.

۱. صخره (The Rock)

فیلم‌های مایکل بی

  • محصول: ۱۹۹۶
  • بازیگران: نیکلاس کیج، شان کانری، اد هریس
  • امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۷.۴ از ۱۰
  • امتیاز راتن تومیتوز: ۶۸%

یک فیلم ایده‌آل از مایکل بی چه شکل‌وشمایلی دارد؟ یک اکشن نفس‌گیر با داستانی پرکشش که در آن شان کانری و نیکلاس کیج درگیر ماجراهای عجیب‌وغریبی می‌شوند و کلی تعقیب‌وگریز پرهیجان می‌بینیم، آن وسط هم اد هریس نقش عصبانی‌ترین ژنرال تاریخ سینما را بازی می‌کند.

مایکل بی بر خلاف سابقه و شهرت امروزی‌اش، استعداد و مهارت جالبی در بازی گرفتن از ستاره‌ها دارد. او می‌تواند کاری کند که چهره‌هایی مثل نیکلاس کیج و شان کانری، حد نهایی مهارت‌هایشان را به رخ بکشند و بیننده را با خودشان همراه کنند، چون دنیایی سراسر هرج‌ومرج دیوانگی را در اختیار ستاره‌های فیلمش قرار می‌دهد و آن‌ها هم حداکثر بهره را از آن می‌برند.

البته که بهترین فیلم مایکل بی هم خالی از عیب و ایرادهای همیشگی او نیست، اما صخره یک سرگرمی تمام‌عیار و هیجان‌انگیز است که به هیچ وجه از دیدن آن پشیمان نخواهید شد. فیلم‌نامه‌ی آن (که گفته شده کوئنتین تارانتینو و آرون سورکین روی آن دستی کشیده‌اند و چیزهایی اضافه کرده‌اند) پر است از موقعیت‌های کمدی سیاه و دیالوگ‌های‌ به‌یادماندی، و صحنه‌های اکشنی دارد که واقعا تأثیرگذار از آب در آمده‌اند. در پایان داستانش هم مضمون مورد علاقه‌ی مایکل بی به اوجش می‌رسد، اینکه رفاقت‌های مردانه در طول موقعیت‌های بغرنج و مرگ‌بار، عمیق‌تر می‌شود و آدم‌ها به درک بهتری از هم می‌رسند.

منبع: thrillist

برچسب‌ها :
دیدگاه شما

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه