آیا تئوری توطئه‌ی عجیب درباره‌ی توافق سال ۲۰۱۳ نوکیا و مایکروسافت را شنیده‌اید؟

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۴ دقیقه
نوکیا مایکروسافت

روز گذشته سالگرد فروش بخش موبایل نوکیا به مایکروسافت بود که در سال ۲۰۱۳ طی قراردادی با ارزش ۵٫۴ میلیارد یورو (بیش از ۷ میلیارد دلار) این واگذاری انجام شد. همان‌طور که احتمالا می‌دانید، نوکیا یکی از مهم‌ترین شرکت‌های تاریخ موبایل محسوب می‌شود و مایکروسافت با این قرارداد چند میلیارد دلاری موفق شد به تعداد زیادی متخصص و پتنت مهم دست پیدا کند.

متاسفانه، این دو شرکت در زمینه‌ی رقابت با اندروید و iOS شکست خوردند. مایکروسافت در سال ۲۰۱۷ به طور کامل از بازار موبایل خارج شد ولی در سال ۲۰۲۰ گوشی اندرویدی سرفیس Duo را معرفی کرد. اما در این مطلب قرار نیست به دلایل شکست این همکاری اشاره کنیم بلکه قرار است به یکی از تئوری‌های توطئه‌ی عجیبی که درباره‌ی فروش نوکیا به مایکروسافت وجود دارد، بپردازیم.

نفوذی مایکروسافت در نوکیا؟

نوکیا مایکروسافت

یکی از تئوری‌های توطئه‌ی عجیب مربوط به این قرارداد این است که استفان الوپ، مدیرعامل وقت نوکیا، نفر نفوذی مایکروسافت در این شرکت بوده است. این تئوری توطئه در واقع قبل از فروش نوکیا به مایکروسافت ظاهر شد.

یکی از شرکت‌کنندگان در رویداد MWC 2011 نوکیا و مایکروسافت (که خبر همکاری اولیه‌ی خود را اعلام کردند) از آقای الوپ پرسید که آیا او یک اسب تروآ است؟ مدیرعامل نوکیا چنین چیزی را رد کرد و گفت که کل تیم رهبری این شرکت برای همکاری با مایکروسافت موافقت کرده‌اند. مطمئنا وقتی که یک نفر چنین سؤالی را مطرح می‌کند، چندان جلب توجه نمی‌کند اما وقتی این تئوری توسط چندین کارمند نوکیا هم مطرح شد، شهرت تئوری فوق افزایش پیدا کرد.

نوکیا مایکروسافت

روزنامه‌ی گلوبال پست برای اولین بار در اکتبر ۲۰۱۱ (بیش از ۸ ماه پس از آغاز همکاری نوکیا و مایکروسافت بر سر ویندوزفون) در مورد این ادعاها مطلبی با عنوان «کارکنان نوکیا می‌پرسند، آیا مدیرعامل نوکیا نفر نفوذی مایکروسافت است؟» منتشر کرد. یکی از کارکنان نوکیا در مصاحبه با این روزنامه گفته بود: «من فکر می‌کنم مایکروسافت منتظر است تا قیمت سهام نوکیا کمی بیشتر پایین بیاید و سپس این شرکت را تصاحب می‌کند.» که البته این اتفاق در نهایت در سال ۲۰۱۳ رخ داد. یکی دیگر از کارمندها هم گفته بود: «این شرایط برای من بسیار مشکوک به نظر می‌رسد. اگر مدیرعامل به دنبال موفقیت شرکت است، چرا سعی می‌کند آن را از بین ببرد و قیمت سهام را پایین بیاورد؟.»

این اظهارات ماه‌ها پس از انتشار یادداشت داخلی الوپ مطرح شد که در آن نوشته بود نوکیا بر روی «پلتفرم متزلزلی» ایستاده است. از طرف دیگر باید خاطرنشان کنیم الوپ قبل از نوکیا، رییس بخش تجاری مایکروسافت بود که بخش‌هایی مانند مایکروسافت آفیس زیرمجموعه‌ی آن قرار داشتند.

نوکیا مایکروسافت

البته گفتنی است در این دوران نوکیا بر سر دوراهی قرار داشت. سیستم‌عامل سیمبین قدیمی شده بود و برای نمایشگرهای لمسی عملکرد بهینه‌ای نداشت. این کمپانی همچنین بودجه‌ی زیادی را به سیستم‌عامل اختصاصی MeeGo اختصاص داد که بعد از چند سال تلاش، اولین گوشی مبتنی بر آن در سال ۲۰۱۱ معرفی شد.

الوپ عامل نفوذی نبود

آیا این تئوری توطئه ریشه در حقیقت دارد؟ خب، فارغ از پاسخ خود آقای الوپ، در این زمینه می‌توانیم به کتابی که دو روزنامه‌نگار فنلاندی در سال ۲۰۱۴ منتشر کردند، اشاره کنیم.

نوکیا‌ مایکروسافت‌

نویسندگان این کتاب در بخشی از آن نوشته‌اند: «پس از انجام بیش از صد مصاحبه، ما در یک موضوع کاملا متقاعد شده‌ایم؛ صحبت درباره‌ی هرگونه توطئه از طرف آقای الوپ هیچگونه مبنایی ندارد. الوپ اسب تروآ نبود. مایکروسافت با قصد خرید بخش موبایل نوکیا با قیمت پایین‌تر او را راهی نوکیا نکرده است. مصاحبه‌های ما هیچ نشانه‌ای مبنی بر ممکن بودن چنین کاری را نشان نمی‌دهند.»

این دو روزنامه‌نگار همچنین خاطرنشان کردند که این تئوری توطئه کاملا مسخره است زیرا الوپ توسط هیئت مدیره نوکیا انتخاب شده است. علاوه بر این، تعدادی از شخصیت‌های کلیدی مایکروسافت مانند بیل گیتس و ساتیا نادلا که چند سال بعد مدیرعامل این شرکت شد، مخالفت شدید خود را برای خرید نوکیا اعلام کرده بودند.

در این میان، در بخش دیگری از کتاب آمده که «الوپ اگر نگوییم بدترین، از بسیاری جهات یکی از بدترین مدیرعامل‌های جهان بوده است.» نویسندگان یادآور شده‌اند که ارزش نوکیا یک روز قبل از شروع کار الوپ ۲۹.۵ میلیارد یورو بوده و در زمان اعلام خرید شرکت مایکروسافت، ارزش این شرکت به ۱۱٫۱ میلیارد یورو رسیده بود. آن‌ها همچنین از رویکرد یک‌جانبه‌ی الوپ به جای نگاه چند جانبه برای گوشی‌های هوشمند هم انتقاد کردند. به‌عنوان مثال سامسونگ در آن دوران گوشی‌های اندرویدی، مبتنی بر ویندوزفون و حتی دارای سیستم‌عامل بادا عرضه می‌کرد.

نوکیا مایکروسافت

در هر صورت این تئوری همچنان طرفدارانی دارد. آقای الوپ از سال ۲۰۱۶ به‌عنوان مدیرعامل اپراتور مخابراتی Telstra فعالیت می‌کند که مقر آن در استرالیا قرار دارد. بعد از اینکه مایکروسافت برند نوکیا را به شرکت HMD Global فروخت، Telstra حالا از جمله اپراتورهایی است که با شرکت HMD همکاری دارد. به همین خاطر همچنان برخی افراد اعتقاد دارند که آقای الوپ تلاش می‌کند تا شرکت HMD هم نابود شود.

در سال ۲۰۱۷ یکی از خبرنگاران از مدیرعامل وقت HMD در این مورد سوال پرسید که او با نیشخند جواب داد: «نظری ندارم، این را باید از استفان الوپ بپرسید.»

منبع: Android Authority



برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

۴ دیدگاه
  1. Abbas

    فارغ از بحث نفوذ:))، تفکر و استراتژی که نوکیا رو تا اون روز امپراتور کرده بود دیگه پتانسیل و کشش سابق رو نداشت و نهایتا هم ضد خودش عمل کرد.
    اگه بخواهیم یه نمونه واقعی از توطئه بر ضد یه شرکت رو نام ببریم اون هواوی هست که دقیقا در زمان اوج گیری با یه برنامه ریزی هماهنگ از طرف امریکا تحریم شد و زیر بار کلی ضرر رفت

  2. شروین

    برای من که شکی نیست الوپ اسب تروا بود
    و از اونهایی که مثل نویسنده این مطلب چنین موضوعی رو چندین بار تئوری توطئه می‌نامند این سوال رو دارم، آیا میدونید برای زمین زدن و تصاحب یک شرکت چقدر کار اطلاعاتی انجام میشه؟ (کار اطلاعاتی در سطح سازمانهای اطلاعاتی امنیتی کشور) فکر میکنید فرضا اگه الوپ بعنوان یک اسب تروا بوده باشه کسی میتونه اسناد و مدارکی در این رابطه روو کنه ؟ وقتی نویسنده اون کتاب میگه «الوپ توسط هیئت مدیره نوکیا انتخاب شده پس یعنی توطئه‌ای در کار نبوده» یه توجیح مسخره و توو خالیه، اعضای هیئت مدیره و حق رای اونها به پشتوانه سهامی که در شرکت دارن انتخاب میشن، یعنی این اقای الوپ به پشتیبانی سهامدارانی که از مدتی قبلتر از خود الوپ به نوکیا نفوذ کرده بودن شد رئیس هیت مدیره و رئیس نوکیا، ماهها گزارشات نوکیا نشون از پسرفت این شرکت داشت، دنیا نظاره‌گر سقوط نوکیا بود درحالی که برای ماه‌ها و چند سال کوچکترین عکس‌العملی از مدیران ارشد نوکیا مشاهده نمیشد، اخبار اون زمان بیانگر این بود که نوکیا رو دارن زمین میزنن، من سالها از طرفداران نوکیا بودم و هستم و اون زمان پیوسته اخبار نوکیا رو دنبال میکردم، برای من شکی وجود نداشت و نداره که نوکیا رو زمین زدن، نوکیا زمانی قرار بود با گوگل دست دوستی و همکاری بده ولی این اتفاق نیوفتاد و در امتداد اون سامسونگ و سپس شرکتهای شیاموی و هواوی بازار رو قبظه کردن، هیچکدوم از اینها اتفاقی نیست، بازارها در برهه‌هایی از تاریخ به طرف مقابل(رغیب)(چین) واگذار میشن و دوباره پس‌گرفته میشن، چنین اقداماتی (بنظر من) با اهدافی سیاسی انجام میشه که البته تجزیه و تحلیل اون تنها با داشتن یک نگاه تک جانبه میسر نیست (یعنی نمیشه به قضیه نوکیا فقط با نگاه اقتصادی نگاه کرد، باید سایر جنبه‌ها درنظر گرفته بشه)

  3. سام

    اصلا با ویندوز فون حال نمیکنم اونقدری که موبایل ویندوز کار کردن باهاش سخته کامپیوتر یا لپ تاپ ویندوز سخت نیست البته نظر منه هرچی با یه پلتفرم عشق می‌کنه.

  4. سالم کار

    والا من به اخبار موبایل از چندین سال پیش خیلی علاقه داشتم ..‌‌حقیقتشو بخواین چنین چیزی..بارها به فکرم رسید…واگه نظر منو بخواین اون زمان ۵۵درصد احتمال میدادم الوپ اسب تروا باشه…(منظور وقتیه که الوپ وارد نوکیا شد…)ولی وقتی نوکیا روبه مایکروسافت فروختند این احتمال توفکرم… به شصت درصد رسید…

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما