استیو جابز؛ آقای خاص دنیای تکنولوژی

۱۱ تیر ۱۴۰۱ زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۸ دقیقه
زندگی نامه استیو جابز

«استیو پاول جابز» (Steve Paul Jobs) در ۲۴ فوریه‌ی سال ۱۹۵۵ میلادی (۶ اسفند ۱۳۳۳) در شهر سانفرانسیسکو در ایالت کالیفرنیا به دنیا آمد. در تحصیل موفقیت چشم‌گیری به دست نیاورد ولی استعداد خارق‌العاده‌ای در تجارت داشت و در همان جوانی راه موفقیت در کار را پیدا کرد. ‌او در تاریخ ۵ اکتبر ۲۰۱۱ درگذشت اما همواره نامش در دنیای فناوری جاودان ماند. با زندگینامه استیو جابز بنیان‌گذار اپل و یکی از تاثیرگذارترین چهره‌ها در دنیای فناوری همراه دیجی‌کالا مگ باشید.

کودکی استو جابز

زندگینامه استیو جابز

دوران جوانی 

استیو همراه ناپدری و نامادری‌اش (پاول و کلارا جابز) در جنوب Bay Area و شهرستان Santa Clara زندگی می‌کرد. این منطقه، اوایل دهه‌ی ۱۹۵۰ میلادی به دلیل وجود شرکت‌های فعال در حوزه‌ی فناوری، به «دره‌ی سیلیکون» (Silicon Valley) معروف شد. بنابراین، دوران نوجوانی استیو، در بین مهندسین الکترونیک گذشت. همین روند باعث شد تا استیو با «استفان وزنیاک» (Stephen Wozniak) که یکی از شیفتگان دنیای الکترونیک بود، آشنا شود.

استیو جابز و استیو وزنیاک

پنج سال بعد، جابز وارد دانشگاه Reed شد، ولی تنها پس از یک ترم انصراف داد.

پیدایش اپل

مدتی بعد، استیو در شرکت بازی‌‌سازی جوانی با نام «آتاری» (Atari) مشغول به کار شد.

در سال ۱۹۷۵ میلادی، وزنیاک که دوست قدیمی جابز بود، در اولین جلسه‌ی گروهی از علاقه‌مندان به کامپیوتر به نام «باشگاه کامپیوتر هوم‌برو» (Homebrew Computer Club) شرکت کرد و با کیت کامپیوتر شخصی Altair 8800 آشنا شد. این ملاقات باعث شد وزنیاک به فکر ساختن کامپیوتر خودش بیفتد.

جابز و وزنیاک، در اولین روز ماه آوریل ۱۹۷۶، شرکت «اپل» (Apple) را تاسیس کردند. آن‌ها در گاراژ خانه‌اشان، برد کامپیوتر Apple I را مونتاژ و آن را به فروشندگان کامپیوتر می‌فروختند.

تاسیس شرکت اپل

مدتی بعد، وزنیاک مدل بعدی این کامپیوتر را با قدرت پردازشی بیشتر تولید کرد. با سرمایه‌گذاری ۲۵۰ هزار دلاری یکی از مدیران ارشد شرکت اینتل، کامپیوتر Apple II توانست فروش زیادی داشته باشد و بنیان‌گذاران اپل را میلیونر کند.

معرفی Apple II

چهار سال پس از تاسیس، شرکت اپل وارد بورس شد و سهامش را اولین بار در این بازار عرضه کرد.

معرفی کامپیوتر شخصی «مکینتاش»

در سال ۱۹۸۱ میلادی، استیو جابز پروژه‌ای با نام «مکینتاش» (Macintosh) را در اپل ایجاد کرد. مکینتاش یک کامپیوتر شخصی کوچک و ارزان بود. طبق گفته‌ی جابز هدف این بود که کار کردن با مکینتاش به سادگی کار کردن با یک توستر باشد. طراحی و ساخت این کامپیوتر، سه سال به طول انجامید.

مکینتاش

مکینتاش در سال ۱۹۸۴ در جلسه‌ی سالانه‌ی سهام‌داران اپل معرفی شد، ولی موفقیتش به چند ماه اول عرضه، محدود بود.

به دلیل موفق نشدن مکینتاش، «جان اسکالی» (John Sculley)، مدیر عامل اپل به همراه اعضای هیات مدیره، در سال ۱۹۸۵ تمامی اختیارات اجرایی را از جابز گرفتند و او تنها به عنوان رییس هیات مدیره، باقی ماند.

تاسیس شرکت NeXT

جابز برای رقابت با اپل، شرکت کامپیوتری «نکست» (NeXT) را به کمک تعدادی از کارشناسان سابق اپل تاسیس کرد. هیات مدیره‌ی اپل که این موضوع را برای شرکتشان خطرناک دیدند، استیو جابز را به‌طور کامل از اپل اخراج کردند.

در سال ۱۹۸۸، شرکت نکست اولین کامپیوتر خودش را با نام NeXT Cube و با قیمت ده هزار دلار معرفی کرد. این قیمت کاملا فراتر از هزینه‌ای بود که دانشگاه‌ها تمایل به پرداختش را داشتند؛ بنابراین استقبال زیادی از این کامپیوتر پیشرفته هم نشد.

حتی کامپیوتر ارزان‌تر NeXT Station هم نتوانست فروش خوبی داشته باشد و با رفتن سهامداران اصلی این شرکت، بخش سخت‌افزار NeXT تعطیل و این شرکت به یک شرکت نرم‌افزاری تبدیل شد.

شرکت نکست

در این شرایط و در سال ۱۹۹۱ میلادی، جابز با «لارن پاول» (Laurene Powell) ازدواج کرد و صاحب یک پسر به نام «رید» (Reed) شد.

خریدن پیکسار

کمی قبل‌تر و در سال ۱۹۸۵ میلادی، جابز که پول زیادی از فروش تمام سهام اپل در بانک داشت، بخش گرافیک کامپیوتری شرکت «لوکاس فیلم» (Lucas Film) را خرید و این مجموعه‌ی جدید را «پیکسار» (Pixar) نامید.

او از پیکسار برای فروش کامپیوترهای رده بالا به بیمارستان‌ها و ارتش استفاده می‌کرد ولی در کنارش، انیمیشن‌ هم می‌ساخت.

کارکنان پیکسار

وضعیت نه‌چندان خوب پیکسار در سال ۱۹۹۱، با قراردادی با شرکت «دیزنی» (Disney) برای ساخت انیمیشن «داستان اسباب‌بازی» (Toy Story) دگرگون شد.

این انیمیشین که در سال ۱۹۹۵ عرضه شد، توانست رکوردهای فروش را در هم بشکند و ارزش دارایی استیو جابز (که ۸۰ درصد از مجموعه‌ی پیکسار را در اختیار داشت) به یک و نیم میلیارد دلار رسید.

بازگشت استیو جابز به اپل

در این میان، شرکت اپل در شرایط خوبی به سر نمی‌برد و مردم به جای کامپیوترهای مکینتاش، از کامپیوترهای مبتنی بر ویندوز ۹۵ استفاده می‌کردند.

«گیل املیو»‌ (Gil Amelio) مدیر عامل جدید اپل برای رقابت با مایکروسافت، در پی خرید سیستم عامل NeXT یعنی NeXTSTEP برآمد، ولی جابز او را متقاعد کرد که کل شرکت NeXT را به ارزش ۴۰۰ میلیون دلار بخرد.

با خرید NeXT توسط اپل، استیو جابز دوباره به اپل بازگشت. با توجه به ضرر ۷۰۰ میلیون دلاری اپل در سه ماهه‌ی اول سال ۱۹۹۷، املیو از سمت مدیریت عامل برکنار و جابز به طور موقت، مدیرعامل اپل شد.

استیو جابز پس از ورود مجددش به اپل، مهندسین شرکت NeXT را در سمت‌های کلیدی اپل قرار داد و تعداد زیادی از کارمندان اپل را اخراج کرد.

در سال ۱۹۹۸، جابز که هم‌زمان مدیرعامل شرکت پیکسار هم بود، یک کامپیوتر شخصی فوق‌العاده را با نام «آی‌مک» (iMac) رونمایی کرد. آی‌مک نه‌تنها صنعت کامپیوترهای شخصی را تکان داد، بلکه توانست اپل را مجددا به دوران طلایی‌اش برگرداند.

در جریان مراسم Macworld در سال ۲۰۰۰، استیو جابز از سیستم عامل دسکتاپ انحصاری اپل با نام Mac OS X رونمایی کرد. درضمن، پسوند «موقت» هم از سمت وی برداشته و او مدیر عامل ثابت اپل شد.

مدیران شرکت اپل

استراتژی بعدی جابز برای افزایش سهم بازار اپل تاسیس فروشگاه‌های Apple Store در سال ۲۰۰۱ بود. او اعتقاد داشت در محیطی که کاملا توسط اپل اداره شود، می‌توان ارزش واقعی کامپیوترهای Mac را به کاربران انتقال داد.

معرفی آیپاد

در همین شرایط، استیو جابز متوجه شد اشتراک‌گذاری موسیقی به صورت دیجیتال در جهان در حال رشد است. جوانان بیشترین هزینه‌ها را برای خرید و دانلود موسیقی از سرویس‌هایی مثل «نپستر» (Napster) می‌کردند.

همین موضوع سبب تولد «آی‌تیونز» (iTunes) شد. اما یک مشکل بزرگ وجود داشت، هیچ‌کدام از پخش‌کننده‌های موسیقی در آن زمان جذابیتی نداشتند.

جابز با شعار «یک هزار موسیقی در جیبتان»، دستگاهی سفید، کوچک و دوست‌داشتنی را با نام «آیپاد» (iPod) معرفی کرد.

معرفی آیپاد

استیو جابر متوجه شد اگر مردم بتوانند مستقیما از آی‌تیونز موسیقی‌هایشان را بخرند، میزان فروش این دستگاه‌ها بیشتر هم خواهد شد. همین موضوع سبب شد تا در سال ۲۰۰۳ میلادی، فروشگاه موسیقی اینترنتی iTunes Music Store معرفی شود.

در ادامه‌ی همین روند، استیو جابز در سال‌های ۲۰۰۴ و ۲۰۰۵، مدل‌های بعدی آیپاد را با نام‌های «آیپاد نانو» (iPod Nano) و «آیپاد شافل» (iPod Shuffle) معرفی کرد و موفقیت‌های بیشتری را برای اپل به ارمغان آورد.

در سمت دیگر، موفقیت‌های شرکت دیگر استیو جابز یعنی پیکسار و اختلافات بین او و مدیرعامل دیزنی، باعث شد تا قرارداد همکاری بین دیزنی و پیکسار لغو شود.

استیو جابز در پیکسار

هنگامی که مدیرعامل دیزنی تعویض و «باب ایگر» (Bob Iger) به این سمت انتخاب شد، روابط بین استیو جابز و شرکت دیزنی مجددا بهبود یافت.

ادامه‌ی این رابطه‌ی دوستانه باعث شد تا دیزنی در سال ۲۰۰۶، شرکت پیکسار را به طور کامل بخرد و استیو جابز، بزرگ‌ترین سهامدار و یکی از اعضای هیات مدیره‌ی دیزنی شود.

معرفی آیفون و آیپد

در همین میان، استیو جابز در اپل روی یک پروژه‌ی مخفی کار می‌کرد و توانست به کمک تیمی از بهترین متخصصان اپل، صفحه‌نمایشی با قابلیت لمس خازنی تولید کند؛ صفحه‌ای که می‌توانست دنیای کامپیوترهای شخصی را دگرگون کند.

اما جابز تصمیم گرفت این نمایشگر را به جای کامپیوتر، روی یک گوشی موبایل به کار ببرد. پس از دو سال تلاش بی‌وقفه، استیو جابز در کنفرانس Macworld سال ۲۰۰۷ میلادی، گوشی آیفون را رونمایی کرد. کنفرانسی که به نقطه‌ی عطف زندگی کاری استیو جابز معروف شد.

معرفی آیفون

موفقیت بیش از انتظار آیفون، باعث شد تا این گوشی به کلیدی‌ترین محصول اپل تبدیل شود و استیو جابز نام شرکت اپل را از Apple Computer Inc به Apple Inc تغییر دهد.

همین موفقیت، ایده‌ی تولید یک تبلت را در ذهن استیو جابز به وجود آورد. دستگاهی که نیاز کاربران را به یک کامپیوتر شخصی از بین ببرد. در کنفرانس WWDC سال ۲۰۱۰ میلادی، استیو جابز اولین تبلت اپل با نام «آیپد» (iPad) را رونمایی کرد.

‌مرگ استیو جابز

متاسفانه با وجود موفقیت‌های چشمگیر در زندگی کاری، در اواخر سال ۲۰۰۳، مشخص شد که استیو جابز دچار بیماری سرطان پانکراس شده است. با وجود عمل موفقیت‌آمیز روی جابز در سال ۲۰۰۴، در اواخر سال ۲۰۰۸، مشکل سرطان دوباره گریبانگیر او شد.

با وجود مشکلات پزشکی فراوان، استیو جابز دو بار دیگر و در ماه‌های مارس و ژوئن ۲۰۱۱، برای معرفی iPad 2 و سیستم ابری iCloud در مراسم اپل حاضر شد.

بیماری استیو جابز

جابز که از وضعیت سلامت خود باخبر بود و می‌دانست مدت زیادی زنده نخواهد ماند، مدیر ارشد عملیات (COO) شرکت اپل یعنی «تیم کوک» (Tim Cook) را به عنوان جانشینش انتخاب و در ماه آگوست سال ۲۰۱۱ میلادی، از سمت مدیر عاملی، کناره‌گیری کرد.

‌استیو جابز در ۵ اکتبر سال ۲۰۱۱ میلادی درگذشت اما همواره نامش در دنیای فناوری جاودان ماند.

اعطای «نشان افتخار آزادی» به استیو جابز پس از مرگ

نشان افتخار آزادی بالاترین نشان افتخار در ایالات متحده‌ی آمریکا است که می‌توان به یک غیرنظامی داد. طبق بیانیه‌ای که توسط کاخ سفید در این رابطه منتشر شده، این نشان به شخصی اهدا خواهد شد که به رشد اقتصادی، ارزش‌ها و یا امنیت آمریکا و همچنین صلح جهانی کمک کرده و همچنین فعالیت‌های اجتماعی، عمونی و خصوصی بسیار مهمی را انجام داده باشد.

کاخ سفید در تمجید از استیو جابز به خاطر خدمات بزرگی که به پیشرفت فناوری در ایالات متحده داشته، تصمیم گرفته که بالاترین نشان افتخار این کشور، موسوم به «نشان افتخار آزادی» را به این چهره فقید اهدا کند. در بیانیه کاخ سفید می‌خوانیم:

استیو جابز هم‌بنیان‌گذار، مدیر اجرایی، مدیرعامل شرکت اپل، مدیرعامل پیکسار و یکی از افراد برجسته‌ی والت دیزنی بود. بینش، تخیل و خلاقیت او، نوآوری‌ها و اختراعاتی را رقم زد که سرآغازی شد بر ایجاد تحولی عظیم در نحوه‌ی برقراری ارتباط در سراسر جهان، صنایع کامپیوتر، فیلم، موسیقی و بی‌سیم که همچنان هم ادامه دارد.

نشان افتخار آزادی در تاریخ ۷ جولای (۱۷ تیر) به استیو جابز اهدا خواهد شد؛ نشانی که پیش از این به افراد مشهوری نظیر گابریل گیفوردز، جان مک‌کین، دنزل واشنگتن، رابرت دنیرو و… اهدا شده بود.

این مطلب نسخه‌ی به‌روزشده‌ی مقاله‌ای است که اولین بار در تاریخ ۸ فروردین ۱۳۹۵ در دیجی‌کالا مگ منتشر شده بود.

منابع:

  • Wikipedia.com
  • Apple.com
  • AllAboutSteveJobs.com
  • Forbes.com
  • TheGuardian.com
  • ComputerHistory.org
راهنمای خرید آیفون
برچسب‌ها :
دیدگاه شما

۱۳ دیدگاه
  1. Avatar علی

    واقعا روحش شاد یادش گرامی واقعا از وقتی که apple رو ساخت دنیا عوض شد. اولین گوشی لمسی رو اختراع کرد.خلاصه روحت شاد اما همواره نامت در این دنیا برجاست

  2. Avatar Amirhossein

    Steve jobs آدم خوبی رو واسه مدیر Apple انتخاب کرد. (“حداقل”)
    چون اگه کس دیگه ای می شد! باز ماجرای “مدریت اسکالی” می افتاد و اپل سقوط می کرد.
    این که شرکت رو به زور ثابت نگه داشته! باز خوبه…

  3. Avatar حمید

    بعد مرگ جابز اپل افت محسوسی در رقابت با دیگر کمپانی ها داشته که خودش نشون میده جابز با اصرار بروی نوآوری موجب پیشرفت اپل شده بود

  4. Avatar علی

    مرد بزرگی – همین که عقلش برسد که باید اسمارت فون بسازد و یا ما احتیاج به یک سیستم عامل گرافیکی داریم – خودش خیلی

  5. Avatar متین

    من موندم چرا یکسری از افرادی که از دنیای تکنولوژی هیچی نمیدونن نظر های بلند پروازانه (!) میگذارند.
    من به شدت طرفدار مایکروسافت و اپل هستم و میتونم بگم ۱۰۰% موفقیت این دو کمپانی تنها به خاطر بیل یا استو نیست.
    چندین میلیون نفر دارن برای این دو کمپانی کار میکنند! اون آقایی که نوشته بعد مرگ بیل گیتس ( که خدا نکنه D: ) ویندوز ۱۰ برترین میشه، نمیدونم منظورش چی بوده چون اون پروژه کاملا زیر نظر ساتیا نادلا بوده !!!

    تازه فکر میکنید ساتیا نادلا چقدر برای ویندوز ۱۰ کار کرده؟ دست کم ۲ میلیون نفر روی اون سیستم عامل کار کردن!!!
    در ضمن اینم بگین که در حال حاظر ویندوز ۱۰ بهترین سیستم عامل هست!!! البته کسی نسخه اصلیش رو داشته باشه میفهمه من چی میگم!

    یکم فکر کنین…

    روح آقای تکنولوژی هم شاد.

  6. Avatar مهدی

    حیف . خیلی ناراحت شدم واقعا زندگی خیلی سختی رو پشت سر گزاشته من الان s7 edge خریدم ولی اگه استیو جابز زنده بود ۱۰۰ در ۱۰۰ آیفون میگرفتم . یادت گرامی پدر تکنولوژی زنده باشی …

  7. Avatar محمد حسین

    البته که من مطمئنم اسم وزنیاک استیو هست نه استفان ;D

  8. Avatar shervin

    در اینکه استیو جابز انسان بسیار موفقی بود اصلا شکی نیست!
    ولی همیشه بعد از مرگ همه ی نگاه ها به یه سمت میره و گرایش ها عجیب میشه!
    بیش از حد داره داستان آیفون بزرگ میشه!
    خدا به بیل گیتس عمر طولانی بده!
    مطمعنم بعد از مرگ ایشون هم حتی ویندوز ۱۰ شیرین ترین و با کیفیت ترین محصول میشه!

  9. Avatar بابک ملک زاده

    به شدت طرفدار محصولات اپل هستم
    کاش استیو جابز هنوز هم زنده بود و استراتژیش رو در مورد طراحی محصولات جدید بعد از سال ۲۰۱۲ می دیدیم.

  10. Avatar امير

    امار گویاى همه چیز هست در حال حاظر اپل طى چهار سال گذشته برترین برند جهان بوده میدونید خوب ها خوب رو میسازن!حکم استیو جابز مثل مرببى میمونه که خودش فوتبال بازى نمیکنه ولى تیم و مجموعش رو براى موفقیت اموزش میده

  11. Avatar محسن

    در این که وی شخصیتی بسیار تاثیر گذار تو دنیای تکنولوژی بوده هیچ شکی نیست ولی بنظر من تو تاریخ اپل در حق ” همنام وزنیاکی ” جابز ، خیلی اجحاف شده چرا که بخش زیادی از ویزگی های منحصر بفرد محصولات اپل که حتی بعضا باعث انتخاب و ترجیح اونها نسبت به محصولات رقباش میشه ، بانی ش کسی جز استیو وزنیاک نبوده ؛ برای مثال خیلی ها اپل رو همیشه ارجح میدونن چون نرم افزارش دارای هماهنگی عجیبی با سخت افزارشه و روونی بی نظیرش رو با افتخار ستایش میکنن و درود به استیو جابز میفرستن! غافل از اینکه علیرغم خلاقیت فوق العاده ای که جابز داشت ، چون مهندس محسوب نمیشد ، رابط کاربری و برد های اصلی استراتژیک ترین محصولات اپل توسط مهندس وزنیاک طراحی و کانفیگ میشد که البته هنوزم که هنوزه خیلی از اپل فن ها (خودم شاهد بودم) وزنیاک رو اصلا نمیشناسن در حالی که وقتی تو فروم های مختلف کامنت میذارن بارها و بارها از جابز اسم میارن که تعبیر من از این مسئله اینه که : نبوغ جابز توی مارکتینگ و بیشتر از اون ، برندینگ ، ناخواسته روی برند شدن خودش هم تاثیر گذاشته !

  12. Avatar پدرام

    اگر سونی اشتباه نکرده بود و Walkman خودش را بصورت دیجیتال کامل(mp3 پلیر) عرضه کرده بود, الان این همه رجز خوانی برای استیو جابز نبود. اشتباه سونی خیلی بزرگ بود و ابتدا iPod و بعد iPhone که ادامه iPod بود را موفق کرد. در حالیکه اولین موزیک پلیر اختراع سونی بود (Walkman), و درنگ سونی در عرضه MP3 پلیر و با برند واکمن, فرصت را نصیب فرصت طلبان کرد….

    1. Avatar محمد حسین

      پدرام جان همیشه اولین بهترین نیست !

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه