ایرباس A380، بزرگ‌ترین هواپیمای مسافربری جهان، چگونه به پایان راه رسید؟

شرکت ایرباس چندی پیش اعلام کرد که تولید یکی از بزرگ‌ترین و گران‌ترین هواپیماهای مسافربری جهان، یعنی Airbus A380 را متوقف خواهد کرد. ایرباس به تازگی آخرین بدنه هواپیمای A380 را برای مونتاژ نهایی به خط تولید خود منتقل کرد. آخرین هواپیمای A380 در اواسط سال ۲۰۲۱ به شرکت هواپیمایی امارات تحویل داده خواهد شد و پس از آن خط تولید این هواپیمای غول‌پیکر به کار خود پایان خواهد داد.

ایرباس A380 در واقع رقیبی برای هواپیمای بوئینگ ۷۴۷ بود. مدیران ایرباس در اوایل دهه ۲۰۰۰ پیش‌بینی کردند که در دو دهه آینده تقاضا برای هواپیماهای بزرگ افزایش خواهد یافت. هدف آن‌ها در اختیار گرفتن نیمی از این بازار بود که برای تحقق آن باید با ساخت هواپیمایی بزرگ با بوئینگ ۷۴۷ رقابت می‌کردند. اولین پرواز هواپیمای بوئینگ ۷۴۷ در سال ۱۹۶۹ انجام شده بود و بوئینگ سال‌ها در زمینه هواپیماهای بزرگ بی‌رقیب بود.

در آن سال‌ها تعداد مسافران افزایش یافته بود و فرودگاه‌های بزرگ دنیا با حداکثر ظرفیت فعالیت می‌کردند. شرکت ایرباس نیز تصمیم گرفت تا با ساخت هواپیمایی غول‌پیکر به تقاضای موجود پاسخ دهد. برنامه ایرباس ساخت هواپیمایی بزرگ و با ظرفیت بالا بود تا حمل و نقل مسافران بدون نیاز به افزایش تعداد پروازها انجام شود.

به این ترتیب ایرباس پروژه ساخت هواپیمای A380 را آغاز کرد. اولین پرواز آزمایشی هواپیمای ایرباس A380 در سال ۲۰۰۵ انجام شد. هواپیمایی که سفر با آن تجربه‌ای راحت و لذت‌بخش برای مسافرین و کادر پرواز بود. نکته‌ای که در پروازهای طولانی نقطه قوت بزرگی محسوب می‌شد.

مقایسه ایرباس A380 و بوئینگ 747

هواپیمای ایرباس A380 هواپیمایی فرانسه در کنار بوئینگ ۷۴۷ هواپیمایی چین.

ایرباس A380 در حالت استاندارد و سه کلاسه گنجایش ۵۵۵ مسافر را دارد. مساحت این هواپیما حدود ۴۹ درصد از بوئینگ ۷۴۷ بیشتر است. اما ایرباس تعداد صندلی‌ها را به این میزان افزایش نداد و نسبت به بوئینگ ۷۴۷ تنها ۳۵ درصد به تعداد صندلی‌ها افزود. به این ترتیب فضای بیشتر و راحت‌تری در اختیار مسافران و کادر پرواز قرار می‌گرفت. برخی ایرلاین‌ها نیز با بهره‌گیری از مساحت زیاد هواپیما امکانات خاصی را برای مسافران فرست کلاس در نظر گرفتند. تا جایی که بخش فرست کلاس هواپیماهای ایرباس A380 برخی از ایرلاین‌ها شباهت زیادی به هواپیما ندارد و بیشتر شبیه به اتاق یک هتل لوکس است!

با این حال علاقه ایرلاین‌ها به این هواپیما کمتر از انتظار مدیران ایرباس بود. پس از مدتی سیاست ایرلاین‌ها تغییر کرد و تقاضا برای هواپیماهای بزرگ و گران کاهش یافت. خرید هواپیماهای کوچک‌تر و استفاده از آن‌ها برای انتقال مسافران به فرودگاه ثانویه راه حل مقرون به صرفه‌تری برای ایرلاین‌ها بود.

سوئیت‌های فرست کلاس هواپیمای ایرباس A380

سوئیت‌های فرست کلاس هواپیمای ایرباس A380 شرکت هواپیمایی سنگاپور.

به این ترتیب تغییری مهم در صنعت هوایی جهان ایجاد شد که تقاضا برای ساخت هواپیماهای بزرگ، مانند بوئینگ ۷۴۷ و ایرباس A380، را کاهش داد. در این میان هواپیمایی امارات به استفاده از هواپیماهای بزرگ ادامه داد و تعداد زیادی ایرباس A380 خریداری کرد. تا جایی که اکنون هواپیمایی امارات مالک حدود نیمی از هواپیماهای A380 دنیا است. در طول حدود ۱۵ سال شرکت ایرباس سفارش ساخت ۲۵۱ هواپیمای A380 را دریافت کرده است که ۱۲۳ عدد از آن‌ها مربوط به هواپیمایی امارات بوده است. برای مقایسه در ۵۰ سال اخیر بیش از ۱۵۰۰ هواپیمای بوئینگ ۷۴۷ به ایرلاین‌ها تحویل داده شده است. هر چند که تقاضا برای بوئینگ ۷۴۷ نیز در یک دهه اخیر به شدت کاهش یافته است. تا جایی که بوئینگ به تازگی توقف خط تولید این هواپیما را تایید کرد.

کاهش تقاضا برای هواپیمای ایرباس A380 ادامه داشت و حتی هواپیمایی امارات برخی از سفارش‌های خود را لغو کرد. از سوی دیگر شیوع گسترده ویروس کرونا در جهان و تاثیرات منفی آن در صنعت هوایی کار را برای ایرلاین‌ها و شرکت‌های سازنده هواپیما سخت و بسیاری از هواپیماها را زمین‌گیر کرد.

و به این ترتیب مجموعه‌ای از عوامل و اتفاقات در نهایت منجر به توقف خط تولید هواپیمای ایرباس A380 شد. هواپیمای غول‌پیکر ۴۴۵ میلیون دلاری که حتی در شلوغ‌ترین فرودگاه‌های جهان هم چشم‌ها را به سمت خود می‌کشد و بیننده‌ای را که برای اولین بار آن را می‌بیند میخکوب می‌کند.

با وجود پایان فعالیت خط تولید هواپیمای ایرباس A380 هواپیماهایی که پیش از این تولید شده‌اند کماکان و تا سال‌ها به پرواز ادامه خواهند داد. بنابراین اگر دوست دارید روزی سفر با این هواپیما را تجربه کنید هنوز فرصت زیادی برای‌تان باقی مانده است!



برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

یک دیدگاه
  1. حسین گورنگی

    قیمت هواپیمای بازنشسته تقریبا چقدر هست؟

    و چگونه میشود برای نجات از اوراقی اقدام کرد در این روز کارگر؟

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما