همه چیز درباره‌ی کاغذ دیجیتال رنگی کالیدو

۶ آذر ۱۴۰۲ زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۷ دقیقه
کالیدو

جوهر الکترونیک، یک اسم و عبارت نام آشنا برای کاربران اهل مطالعه با کتاب‌خوان‌های الکتریکی است اما کاغذ الکترونیک کالیدو شاید برای بسیاری از کاربران یک اسم عجیب و غریب باشد. در این مقاله قصد داریم این فناوری جدید را معرفی کنیم.

صفحه نمایش‌های جوهر الکترونیکی برای چند دهه در حوزه‌ی دیجیتال وجود دارد اما صفحه نمایش‌های رنگی به تازگی پا به این عرصه گذاشته‌اند. این نوع صفحات در انواع مختلفی عرضه می‌شوند. یک نوع از این صفحات، مدل کالیدو (Kaleido) است که نظرات مساعد زیادی را به خود جلب کرده است. شما می‌توانید این نوع صفحه را در تبلت‌های اندرویدی مجهز به جوهر الکترونیک نظیر Boox Tab Ultra C مشاهده کنید.

صفحه‌های الکترونیکی رنگی نسبت به LCDهای معمولی و همچنین جوهرهای الکترونیکی سیاه و سفیدِ مرسوم متفاوت است. در ادامه‌ی این مطلب به این موضوع می‌پردازیم که کالیدو چطور کار کرده و در صورت خرید یک دستگاه مجهز به صفحه الکترونیکی رنگی، چه چیزی را می‌توان از آن انتظار داشت.

جوهر الکترونیکی چیست؟

امروزه دستگاه‌های الکترونیکی با صفحات متنوع به وفور دیده می‌شود. بسیاری از صفحات الکترونیکی دارای نور پس‌زمینه بوده و نورهای مختلفی را در محیط ساطع می‌کنند. این اشعه‌های پر نور مستقیم وارد چشم‌های شما شده و موجب خستگی و خشکی چشم می‌شود. به همین دلیل، هنگام مطالعه‌ با دستگاه‌های دیجیتالی مثل گوشی و تبلت‌های معمولی این عارضه سلامتی کاربر را به طور جدی تهدید می‌کند.

جوهر الکترونیک که به اختصار به e-ink هم معروف است، یکی از فناوری‌های متنوع صفحه نمایش به شمار می‌رود که در واقع ماهیتِ یک کاغذ فیزیکی را شبیه‌سازی می‌کند. جوهرهای الکترونیک به جای تابش نورهای مختلف برای روشنایی پیکسل‌های صفحه، شاملِ ذرات سیاه رنگ با شارژ بار منفی و ذرات سفید با شارژ سفید هستند. از همین رو، یک میدان الکتریکی بین این ذرات به وجود می‌آید که همین عامل موجب شکل‌گیری تصاویر و متون مختلف می‌شود.

کتاب‌خوان آمازون مدل Kindle 10th Generation ظرفیت 8 گیگابایت

در حالی‌که جوهر الکترونیکی روی اشیای مختلف، از تابلوها گرفته تا گوشی‌های هوشمند وجود دارد، مردم بیشتر به تماشای نمایشگرها روی کتابخوان‌های الکترونیکی مانند Kindle آمازون عادت دارند. رایج‌ترین فناوری جوهر الکترونیک تحت برندِ E Ink شناخته می‌شود. علتِ این اسم به شرکت E Ink ارتباط دارد.

چگونه جوهر الکترونیک از مدل سیاه و سفید متفاوت است؟

کالیدو

اکثر دستگاه‌های e-ink روی نمایش متون ساده بیشتر تاکید داشته‌اند و مردم هم بیشتر برای مطالعه‌ی کتاب‌های دیجیتالی نسبت به خرید کتابخوان‌های الکترونیکی از خود تمایل نشان می‌دهند. بعدها شاهد عرضه‌ی دستگاه‌های یادداشت‌برداری e-ink مانند remarkable و همچنین گوشی‌های هوشمند مینیمالیستی نظیر Light Phone 2 بودیم. هر دو دستگاه مذکور از جوهر الکترونیک سیاه و سفید استفاده کرده‌اند.

کاغذ الکترونیکی رنگی، عملکردهای مختلف و جدیدی را ارائه می‌دهد. کتابخوان‌های کاملا رنگی به کاربرها اجازه می‌دهد تا مجلات، کتاب‌های دیجتالی و حتی وب‌گردی نهایت لذت را ببرند. آرتیست‌ها می‌توانند همچنین از تبلت‌های e-ink برای خلق نقاشی‌های پر رنگ و لعاب استفاده کنند. یادداشت‌برداران هم می‌توانند از مزیت‌های هایلایت متون و استفاده از رنگ‌های متنوع به منظور دسته‌بندی متن‌های مختلف بهره‌مند شوند.

کتاب خوان بوکس بوکس مدل poke 4 lite

صفحات e-ink رنگی از جنبه‌ی فنی، شبیه به صفحات سیاه و سفید دارای نور پس زمینه نبوده و به ذرات فیزیکی که تحت میدان الکتریکی حرکت می‌کنند مجهز شده‌اند. این موضوع که چه اندازه رنگ وارد تصویر شود کاملا بستگی به نوع کاغذ الکترونیکی رنگی دارد.

کالیدو یکی از دو مدل فناوری است که توسط شرکت E Ink توسعه پیدا کرده است. فناوری دوم تحت عنوان گالری (Gallery) شناخته می‌شود. هر دو تکنولوژی مزیت و معایب خاص خودشان را دارند اما کالیدو به نظر می‌رسد روی دستگاه‌های بیشتری کارآمد است.

چگونه کالیدو کار می‌کند؟

کالیدو در واقع پنل جوهر الکترونیکی سیاه و سفید را با فیلتر رنگی ترکیب می‌کند. این فیلتر در حقیقت سه رنگِ قرمز، سبز و آبی را به صفحه نمایش اضافه می‌کند. این رنگ‌ها می‌توانند با یکدیگر یا با رنگ‌های سیاه و سفید تلفیق شوند. در نهایت ۴۰۹۶ رنگ مختلف توسط این رنگ‌ها می‌تواند حاصل شود.

کالیدو در ارتباط با نمایشگر E Ink Carta کار می‌کند؛ صفحه‌ای که در سال ۲۰۲۳ می‌تواند ۱۶ طیف رنگ خاکستری را با ۳۰۰ نقطه در هر اینچ به نمایش در بیاورد. پس از اضافه‌سازی رنگ به وسیله‌ی کالیدو، واحدِ پیکسل به ازای هر اینچ (PPI) به ۱۵۰ کاهش می‌یابد. اگر به فرض شما صفحه را ورق زده و همه چیز سیاه و سفید باشد، دستگاه به طور اتوماتیک به PPI ۳۰۰ تغییر پیدا می‌کند. تمام این فرایندها به صورت خودکار انجام شده و نیازی نیست تا شما دکمه‌ای را فشار داده یا المانی را تغییر دهید.

کتاب خوان آمازون مدل Kindle All New  Basic 2022

با وجود این که کالیدو می‌تواند لذت بیشتری را در استفاده‌ از محتواهای مختلف برای کاربر به دنبال داشته باشد، افت PPI تنها نقطه ضعف این فناوری نیست. صفحات کالیدو نسبت به صفحات هم‌ترازِ سیاه و سفید خود، کم نورتر بوده، کنتراست را کاهش داده و به تبع به نور بیشتری احتیاج دارد.

نسخه‌های مختلف کالیدو

کالیدو

تنها چند سال است که فناوری کالیدو روی کار آمده و نسخه‌های مختلفی از این نوع صفحات شکل گرفته است. خوشبختانه این فناوری در هر نسخه بهتر و با دوام‌تر شده است. به طور کلی، پروسه‌ی زمانی کالیدو تا حال حاضر به طور خلاصه به شرح زیر است:

  • کالیدو در ابتدا سال ۲۰۲۰ از آن رونمایی شد و تحت عنوان رنگ پرینت (Print Color) هم شناخته می‌شود. در آن زمان کالیدو می‌توانسته رنگ تصاویر را در PPI ۱۰۰ به تصویر بکشد. هر چند، این فناوری تنها به دستگاه‌های ۶ اینچ محدود شده بود.
  • کالیدو پلاس (Kaleido Plus) یک سال بعد از نسخه‌ی اول معرفی شد. اندازه صفحه از ۶ به ۷.۸ اینچ افزایش پیدا کرده و تصاویر درخشان‌تری توسط این نوع فناوری مشاهده شد. نورِ جلویی همچنین پیشرفت‌های حائز اهمیتی داشته و رسما به عموم افراد نشان داد که پارامتر نور تا چه اندازه می‌تواند معایبِ اشاره شده درباره‌ی کالیدو را برطرف کند.
  • کالیدو ۳ در سال ۲۰۲۲ عرضه شد. این نسل موفق شد PPI را به عدد ۱۵۰ رسانده و از طرفی دیگر اندازه صفحه نمایش به ۱۳.۳ اینچ افزایش یافت. این فناوری به جوهر الکترونیک Comfort Gaze مجهز شد؛ اسم تبلیغاتی برای تکنولوژی نورِ جلویی که نور آبی با سمیت کمتری را تولید می‌کند.

چگونه کالیدو نسبت به سایر صفحات رنگی متفاوت است؟

E Ink Triton 1 اولین کاغذ الکترونیکی رنگی از شرکت E Ink به شمار می‌رود. این محصول می‌توانست همان تعداد رنگ‌های کالیدو را به تصویر بکشد اما رنگ‌ها چندان پویا و سر زنده نبود. شاید مهم‌تر از آن، نرخ تازه‌سازی بسیار کمتر تلقی شده و پدیده‌ی Ghosting یک مشکلِ دردسرساز دانسته می‌شود.

پدیده Ghosting اختلالی است که در صورتِ تغییر تصاویر روی صفحه، نشانه و علائمی از تصاویر قبلی همچنان قابل رویت باقی می‌ماند. کتابخوان‌های الکترونیکی حتما باید نیرویی را اعمال کنند تا صفحه به طور کامل پس از تعداد مشخصی از ورق خوردن صفحات، تمامی ذرات را به طور کامل ریست کرده تا این پدیده برطرف شود. این مورد در هنگام مطالعه‌ی یک کتاب دیجیتال شاید کمتر آزاردهنده به نظر برسد، اما در هر صورت برای صفحات رنگی این پدیده یک معضل اساسی تلقی می‌شود. اینجاست که گزینه‌های جایگزین نظیر «گالری» امکان دارد تجربه‌ی به مراتب بهتری را ارائه دهند.

کتاب‌خوان آمازون مدل Kindle Paperwhite ظرفیت 8 گیگابایت

گالری در واقع یک گزینه‌ی جایگزینِ مدرن نسبت به کالیدو محسوب می‌شود. این فناوری توسط شرکت E Ink تولید شده و از ذرات رنگ مختلف به جای فیلتر رنگ موجود روی یک صفحه‌ی تک رنگ استفاده می‌شود. فیروزه‌ای، ارغوانی، زرد و سفید چهار رنگِ گالری محسوب می‌شود. این تکنولوژی از رنگ‌های بیشتری نسبت به کالیدو پشتیبانی کرده و PPI ۳۰۰ را حفظ می‌کند.

در نتیجه، گالری کیفیت تصاویر بهتری را ارائه می‌کند اما این رویه در نرخ به روز رسانی تصویر آهسته‌تری انجام می‌شود. بنابراین با وجود تمامی مزیت‌های گالری، نرخ تازه‌سازی بسیار کند موجب شده تا گالری، گزینه‌ی چندان ایده آلی برای تبلت‌های اندرویدی نباشد؛ چرا که برنامه‌ها احتمالا نیاز دارند صفحه را به طور مداوم و سریع رفرش کنند.

گالری بیشتر برای تابلوهای دیجیتال و قاب‌های عکس الکترونیکی مناسب است که اغلب چیزی را که به تصویر می‌کشند را تغییر نمی‌دهند. از سوی دیگر، نرخ تازه‌سازی بالای کالیدو موجب شده تا این فناوری برای تبلت و سیستم‌های کامپیوتر خانگی گزینه‌ی بهتری تلقی شود.

آینده‌ی کاغذهای الکترونیک رنگارنگ خواهد بود

کالیدو در عرض چند سال گذشته خیلی سریع پیشرفت کرده و در حال حاضر این فناوری با صفحه‌های LCD معمولی در حال رقابت است. از آنجایی که بخشی از عمرِ انسان‌ها در حال زل زدن به صفحه‌های گوشی، تبلت و کامپیوترها سپری می‌شود، وجود یک صفحه نمایش که می‌تواند آسیب کمتری به چشم‌ها بزند یک قدم بسیار بزرگ محسوب می‌شود. بهره‌برداری از کاغذهای الکترونیکی مدرن تنها در ابتدای راه خود قرار دارند و در ادامه، با مزیت‌های بیشتری روبه‌رو می‌شویم.

منبع: makeuseof

سوال و جواب‌های رایج
صفحه e-ink به چه معناست؟
جوهر الکترونیک که به اختصار به e-ink هم معروف است، یکی از فناوری‌های متنوع صفحه نمایش به شمار می‌رود که در واقع ماهیتِ یک کاغذ فیزیکی را شبیه‌سازی می‌کند.
آیا جوهر الکترونیک به صورت رنگی هم موجود است؟
در حال حاضر با روی کار آمدن کالیدو، می‌توان کاغذهای الکترونیک رنگی را در آینده‌ی نزدیک شاهد بود.
ایراد اصلی صفحه نمایش رنگی کالیدو چیست؟
این نوع صفحات PPI در حد ۱۵۰ دارند که در مقایسه با عدد ۳۰۰ پارامتر چندان فوق‌العاده‌ای فعلا محسوب نمی‌شود.
برچسب‌ها :
دیدگاه شما

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه