نقد آلبوم بی نام محسن چاوشی؛ سرخوردگی از تکرار بی‌حاصل با مولانا و تجربه‌های جدید با سعدی

۷ دی ۱۳۹۸ زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۴ دقیقه
نقد آلبوم بی نام محسن چاوشی

آلبوم بی نام محسن چاوشی که البته اسم اولیه‌اش آلبوم قمارباز بود که نتوانست با آن مجوز بگیرد با تاخیر یک هفته‌ای منتشر شد و دوستداران کارهای محسن چاوشی توانستند تجربه‌ی جدید او را که با اشعار کلاسیک از مولانا و سعدی همراه بود بشنوند.

انتشار هر آلبومی از چاوشی یک اتفاق مهم است. او لااقل به جهت سبک و صدای منحصر به فردی که دارد از نیمه‌ی دهه‌ی هشتاد به این طرف مهم‌ترین خواننده‌ی پاپ محسوب می‌شود. صدای گرفته‌اش عموما روی قطعات تاثربرانگیز و غمگین جواب می‌دهد و هر وقت با یک آهنگساز و تنظیم‌کننده‌ی خوب کار کند، مثل قطعاتی که برای فیلم «سنتوری» مهرجویی خواند یا مثل آلبوم قبلی‌اش «ابراهیم» می‌تواند از پتانسیل‌های ویژه‌ی صدایش استفاده کند.

آلبوم «بی نام» به دلیل استفاده‌اش از اشعار کلاسیک مولانا ناخودآگاه انتظاری شبیه آلبوم «امیر بی گزند» در مخاطبش زنده می‌کند. خودم از طرفداران همکاری‌های چاوشی با حسین صفا هستم و به نظرم ترانه‌های اجتماعی و سیاه و تند و تیز حسین صفا خیلی خوب به صدای چاوشی می‌خورد و چاوشی هم آن‌قدر با آن‌ها ارتباط برقرار می‌کند که تعدادی از بهترین قطعات موسیقی‌اش را برای ترانه‌های حسین صفا نوشته است. در همان آلبوم «ابراهیم» حداقل دو سه شاه قطعه داشتیم که می‌شد بارها و بارها گوش داد.

حیف چاوشی است که آلبومی مثل «بی نام» در کارنامه‌اش باشد. آلبومی که بزرگترین مشکلش این است که بی‌هویت است. نه شکل چاوشی را دارد و نه مولانا.

اما از طرف دیگر کلمات مولانا آهنگ و وزنی دارد که چاوشی در آلبوم «امیر بی‌گزند» نشان داد می‌تواند از آن‌ها قطعاتی ریتمیک، سرحال، پرانرژی و قوی دربیاورد.

نمونه‌اش قطعات «این کیست این؟ این کیست این؟ این یوسف ثانی است این / امروز مستیم ای پدر، توبه شکستیم ای پدر، از قحط رستیم ای پدر / امسال ارزانی است این» که موسیقی با آهنگ کلمات مولانا همراه می‌شود و حال و هوای عرفانی قطعه با موسیقی روز خیلی خوب ترکیب می‌شود و نتیجه‌اش کاری انرژی‌بخش و وجدآور است.

یا در خود قطعه‌ی «امیر ‌بی‌گزند» با مطلع «عجب سروی، عجب ماهی، عجب یاقوت و الماسی» چاوشی خیلی خوب متوجه شده که حال و هوای این شعر مولانا به اندازه‌ی «بی‌خود و مجنون دل من» مستعد ریتمیک شدن نیست. در حقیقت شعر به شعر تفاوت را احساس کرده و جدا از حفظ زبان آهنگین اشعار مولانا توانسته به هر کدام از قطعاتش فردیتی بدهد.

این مقدمه‌ی طولانی را در نقد آلبوم بی نام نوشتم که از دل آن به مشکلات آلبوم جدید محسن چاوشی برسم. در آلبوم بی نام یازده قطعه منتشر شده که آهنگساز همه‌شان هم چاوشی است. اگر اسم چاوشی را هم نمی‌دیدید از یکدستی ملودی‌ها و حتی آن مایه‌ای که از موسیقی جنوبی و عربی به آن اضافه کرده متوجه می‌شدید که همه‌ی قطعات دستپخت یک نفر است. منتها بیشتر از آن که به معنای مولف بودنش باشد تکرار بی حاصل شده. حال و هوایی در مخاطب زنده نمی‌کند.

صدای خواننده‌ی همراه که در قطعاتی مثل «راز» وجود دارد نه توجیه زیبایی‌شناسی دارد و نه حتی گفتارش مفهوم است. انگار قرار بوده وهمی ایجاد کند که مثلا در همین قطعه‌ی «راز» اصلا به ریتم یکنواخت آهنگ نمی‌خورد.

جان منی جان منی جان من / آن منی آن منی آن من
شاه منی لایق سودای من / قند منی لایق دندان من

بهترین قطعه‌ی آلبوم همان اولی است به نام «قند من» که از بقیه هم ریتمیک‌تر است اما واقعیت این جاست که حتی در همان قطعه هم مدولاسیون ناگهانی به موسیقی بندری و شیوه‌ی ادای کلمات چاوشی گاهی آزاردهنده می‌شود. بعضی کلمات انگار از کنترلش خارج می‌شوند. اتفاقی که در اجرای آثار مولانا در «امیر بی‌گزند» شاهدش نبودیم.

همان فرمول «قند من» را در قطعات «قمارباز» و «زاهد» هم می‌توان شنید و اگر برای همان قطعه‌ی اول جواب می‌داد دیگر تاثیرش را از دست داده است.

اگر در قطعه‌ای مثل «بر سلطان» (که در کنار «قند من» از قطعات آلبوم است که حداقل می‌شود دو بار شنیدش) هم شیوه‌ی تنظیم و ملودی با قطعات دیگر متفاوت است، از اواسط آن افکت‌هایی به قطعه اضافه شده که متاسفانه حال و هوای مخاطب را خراب می‌کند.

قطعاتی که در آن‌ها اشعار سعدی را خوانده مثل «راز» یا «گنجشک پریده» انگار حس کرده که به جای کوبندگی اشعار مولانا باید لطافت کلمات سعدی را جایگزین کند اما از آن‌جا که این تفاوت را درست هضم نکرده حتی کلمات اشعار این دو قطعه واضح نیستند. سه قطعه‌ی «راز»، «گنجشک پریده» و «من ندانستم» اصلا تکلیف‌شان مشخص نیست. جایی میان تلفیق ترنس و راک و فولکلور و سنتی گیر کرده‌اند و در هیچ‌کدام هم به کمال نمی‌رسند و نقطه‌ی وصل‌شان هم مشخص نیست.

به نظر می‌رسد در این آلبوم جای خالی تنظیم‌های بهروز صفاریان یا فرشاد حسامی به شدت حس می‌شود. احتمالا اگر چاوشی مثل آلبوم‌های قبلی فقط چند قطعه را تنظیم می‌کرد و سلیقه‌ی دیگری هم دخیل بود خروجی دلنشین‌تر و حرفه‌ای‌تر از کار درمی‌آمد. در حال حاضر فضای ملودی‌ها بی‌دلیل شلوغ و پرسروصداست و ترکیب سازبندی‌ها به دل نمی‌نشیند.

اگر در آلبوم «ابراهیم» اعتماد به نفس چاوشی باعث تاثیر مثبت روی وجه‌های مختلف قطعات موسیقی شده بود حالا به نظر می‌رسد یکه‌تاز بودنش کمی کار دستش داده است.

البته که طرفداران چاوشی هرگز از او ناامید نمی‌شوند. احتمال پرفروش شدن آلبوم «بی نام» زیاد است. به خصوص که فعلا هم به نظر نمی‌رسد رقیب قدری داشته باشد. اما حیف چاوشی است که آلبومی مثل «بی نام» در کارنامه‌اش باشد. آلبومی که بزرگترین مشکلش این است که بی‌هویت است. نه شکل چاوشی را دارد و نه مولانا.

قطعات آلبوم بی نام محسن چاوشی

  1. قند منی (مولانا)
  2. گنجشک پریده (سعدی)
  3. بر سلطان (مولانا)
  4. چنگ (فصیح‌الزمان کاشانی)
  5. قمارباز (مولانا)
  6. عقل و خرد (مولانا)
  7. زاهد (مولانا)
  8. باز آمدم (مولانا)
  9. من ندانستم (سعدی، وحشی بافقی)
  10. قوم به حج رفته (مولانا)
  11. راز (سعدی)
نقد آلبوم بی نام محسن چاوشی بازتاب دیدگاه‌های شخصی نویسنده است و لزوما موضع دیجی‌کالا مگ نیست.
برچسب‌ها :
دیدگاه شما

۵۲ دیدگاه
  1. ماهان

    به نظرم یکم زود نقد رو نوشتید!

    یکم از انتشار آلبوم بگذره نظرتون عوض میشه قطعا 🙂

  2. رضا

    نقد البوم در همان روز انتشار کار درستی نیست چون زمان لازمه تا جا بیوفته ریتم این البوم تو ذهن
    و اینکه گفتید البوم تکراری و بی هویت نمیدونم شاید دستگاه پخشتون ایراد داره دیگه توجیهی ندارم
    و اون تنظیم ها تکراری که شما میگی تو هر البوم بهترین تنظیما و ترک ها کار خودش بوده تو ابراهیم والبوم های قبلی هم همچنان

    به جای این نقد و ایراد های بی مورد و حال بهم زن بسپریمش به زمان و مخاطب…
    اندکی صبر سحر نزدیک است

    1. Rabinhood

      به نکته ی خوبی اشاره کردی دوست عزیزم،اتفاقا برگشتم و بازبینی کردم و مطمئن تر شدم که عموم ترک هایی که بیشتر پسندیدم تنظیم خود محسن خان بوده

  3. حمیدرضا

    آلبوم ساعت چهار منتشر شد که زمان کل آلبوم ۴۶ دقیقه است. اگر فقط ۱ ساعت هم برای نوشتن این مقاله زمان گذاشته باشید با احتساب ارائه به سردبیر و … یعنی در حقیقت در بهترین حالت ۱ ساعت زمان برای گوش دادن این آلبوم وقت گذاشتید.
    من منتقد یا محتوا نویس در حوزه موسیقی نیستم ولی اینو میفهمم آدم با یکبار گوش دادن به هیچ موسیقی حق اظهار نظر هم نداره چه برسه به اینکه مقاله و نقدنویسی کنه

  4. علیرضا کریمی نژاد

    نقدی که کردید رو زیاد باهاش موافق نیستم. به نظرم نقد شما خیلی مبهم بود و بیشتر حس خودتون رو بیان کردید. در صورت امکان نقد فنی تری منتشر کنید

  5. حسام

    نقد بی پایه و اساسی بود.
    تشکر

  6. رضا توکلی

    وقت‌بخیر.
    من متوجه نمیشم شما چه دانشی در حوزه موسیقی دارید که در خصوص آلبوم نظر میدید. یه برداشت سطحی از کارها رو به‌عنوان نقد منتشر کردید.
    من طرفدار محسن چاوشی نیستم (اما هر دو آلبوم رو کامل شنیدم)، به یاد دارم برای آلبوم قبلی مثل فن‌بوی‌ها ازش حمایت کردید و الان خوشتون نیومده و دارید مخالفت می‌کنید.
    وقتی درک، دانش فنی و تکنیکیال چیزی رو نمی‌دونید، این حق رو ندارید که درموردش نظر بدید. این مورد کاملا در متن شما مشخه. فقط به‌عنوان یک شنونده عادی می‌تونید بگید دوست داشتم یا نداشتم، خوب یا بد بودن اثر در تخصص شما نیست.
    موفق باشید.

    1. رضا توکلی

      تکنیکال* مشخصه*

      کاملا حق میدم الان جواب بدید شما که هنوز نمی‌تونید کلمات رو نگارش کنید، حق ندارید نظر ثبت کنید :))

    2. علی

      آلبوم بی نام پر از حرفه و پر از آهنگ هایی که چندسن بار گوش رو نوازش میده … هیچ خواننده‌ ایرانی رو ندیدم که مثل محسن چاووشی انقدر واضح عشق،احساس،مستیِ شعر مولانا و سایر.. رو بخونه ؛ نصف آهنگ‌های ایت آلبوم کاملا مفهومیه و آنقدر چاووشی زیبا و به‌جا تنظیم کرده که هم بفهمی هم لذت ببری هم خسته نشی!!! نقدت فقط به درد خودت میخورهث

    3. اصغر

      به نظر من البوم ضعیفی بود
      گویا خواننده میخاد ک پول ب سراینده و اهنگساز نده

  7. ارغوان

    به عنوان مخاطب اجرا و لحن اجرای قطعه قمار باز واقعا تکان دهنده و تکرار نشدنی بود. اصواتی که در این قطعه استفاده شده بود هم بهش کمک کرده بود.
    ترکی بود عجیب

  8. هادی آقایی

    من هم با نویسنده مطلب خانم نصرالهی عزیز در اینکه آلبوم خوب از کار درنیامده موافقم اما کاش به آهنگ خوب ای قوم به حج رفته هم اشاره ای می شد.
    محسن چاووشی سابقه آلبوم هایی مانند امیر بی گزند و من خود آن سیزدهم رو هم داره که اصلا انتظار نمیرفت ازش این آلبوم بی نام ( قمارباز) با اینهمه تکرار دربیاد بیرون.

    در هر آلبوم محسن چاووشی ما غافلگیر شدیم اما شاید بشه گفت این آلبوم هم به سرنوشت آلبوم حریص دچار شد.
    همانقدر که مولانا نیست محسن چاووشی هم نیست.

    اما اگر بتوان چند قطعه را انتخاب کرد به قطع در آلبوم قطعه “ای قوم به حج رفته” و “قند منی” را میتوان اثری با نمره ۷.۵ از ده حتی برای طرفداران دونست.

    البته خاصیت موسیقی و صدای چاووشی طوری است که بعد از یک مدت مخاطب با شعر و جنس صدا ارتباط برقرار میکنه و توصیه میشه یه مدت از ارائه آلوم بگذره تا مخاطب باهاش اخت بگیره.

    البته هیچوقت شور اولین لحظات ارائه آلبوم های “من خود آن سیزدهم” و “امیر بی گزند” فراموش شدنی نیست.

  9. حسین

    اینطور که انتظار می‌رفت ، آلبوم خوب نبود
    آلبوم ابراهیم بنظر من بهتر بود

  10. علیرضا

    آلبوم قمارباز عالی بود نمی دونم از روی چه قصدی این حرفا رو زدید ولی هر چه گفتید چرت و پرت بود

  11. علیرضا

    سلام.

    با این موضوع که تنظیم تکراری توی قطعه ها وجود داره و اینکه ای کاش تنظیم کننده همه قطعه ها خود چاوشی نبود موافقم . ولی احساس میکنم نقد یخورده بی رحمانست. چنگ و قوم به حج رفته قطعا از نقات قوت البوم بودن که توی نوشته اشاره ای بهشون نشده بود.

  12. مسعود

    کلا یه بار گوش کردی البومو سریع نقد نوشتی؟همه منتقد شدن دیگه تو ایران

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه