چه ارتباطی بین ADHD و پشت گوش انداختن کارها وجود دارد؟

۱ آبان ۱۴۰۰ زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۷ دقیقه

اختلال کم‌توجهی بیش‌فعالی یا به اختصار ADHD یکی از اختلالات شایع رفتاری است که نشانه‌ها و نتایج متعددی در زندگی روزمره‌ی فرد دارد. یکی از این نتایج، ایجاد حالتی به نام اهمال‌کاری یا فردافکنی است که به معنای خودداری از انجام وظیفه‌ای است که باید تا زمانی مشخصی انجام شده باشد. در ادامه با دیجی‌کالا مگ همراه باشید و درباره‌ی ارتباط این اختلال و به عقب انداختن کارها بیشتر بخوانید.

رابطه‌ی بین اهمال‌کاری و اختلال کم‌توجهی بیش فعالی

اهمال‌کاری و بیش‌فعالی

ارتباط بین اختلال کم‌توجهی بیش‌فعالی و به تعویق انداختن کارها، بسیار پیچیده است. با وجود اینکه رابطه‌ی مستقیمی بین این دو وجود ندارد، برخی از علایم اختلال کم‌توجهی بیش‌فعالی می‌تواند به اهمال‌کاری منجر شود.

اختلال کم‌توجهی بیش‌فعالی یا ADHD یک اختلال رفتاری است که می‌تواند تمام افراد از سن‌ و سال‌های مختلف را درگیر کند. افرادی که دچار این اختلال هستند ممکن است برای کارهایی مثل تمرکز کردن برای مدت طولانی، مرتب کردن و رسیدگی به وظایف، مدیریت کردن زمان و کنترل تنش‌ها و انگیزه‌ها دچار مشکل شوند.

این نشانه‌ها و ویژگی‌های ADHD ممکن است در برخی افراد مبتلا منجر به تأخیر در کارها و به انجام رساندن وظایف شود. چون این افراد معمولا برای اینکه روی انجام کاری به مدت طولانی تمرکز کنند، دچار مشکل می‌شوند. این دسته از افراد خیلی زود دچار حواس‌پرتی می‌شوند و کارهایی که به توجهی بیشتر از توانایی آن‌ها نیاز دارد را رها می‌کنند.

اهمال‌کاری، تعلل یا فردافکنی هم یک رفتار اجتنابی است. نبود تعادل در انگیزه ممکن است در افراد مبتلا به ADHD وجود داشته باشد و آن‌ها بتوانند روی وظایفی که به آن علاقه دارند، توجه کافی و زیاد داشته باشند و کارهایی که به نظرشان ملال‌آور است، به فردا بیاندازند. افراد مبتلا به ADHD همچنین ممکن است به دلیل برخی ناسازگاری‌های احساسی با یک کار، در مقابل آن، اقدام مقاومتی را تجربه کنند.

آیا بین ADHD و به تعویق انداختن کارها، رابطه‌ای وجود دارد؟

افراد مبتلا به ADHD اغلب با مدیریت زمان مشکل دارند و این یکی از جنبه‌های بیماری است که می‌تواند منجر به اهمال‌کاری شود. افراد مبتلا به ADHD ممکن است در تعیین اولویت‌ها و به خاطر سپردن همه‌ی عناصر دخیل در انجام یک کار خاص، مشکل داشته باشند.

علاوه بر این، برخی از افراد مبتلا به ADHD ممکن است کارهای ذهنی را دلهره‌آور بدانند. این امر می‌تواند به ویژه درباره‌ی کارهایی که نیاز به تلاش زیادی در مدت زمان طولانی دارند صادق باشد. افراد ممکن است آن‌ها را به تعویق بیندازند یا به طور کلی از آن‌ها اجتناب کنند.

با وجود اینکه علائم ADHD، گاهی اوقات منجر به اهمال‌کاری می‌شوند این لزوما به این معنا نیست که رابطه‌ی مستقیمی بین این دو وجود دارد.

یک منبع معتبر در سال ۲۰۱۴ ارتباط بین ADHD و اهمال‌کاری را بررسی کرد. تیم محقق، انتظار داشت تکانشگری رفتاری باشد که به طور قابل‌توجهی بر احتمال اهمال‌کاری افراد تأثیر می‌گذارد. با این حال محققان دریافتند که بی‌توجهی در واقع تنها ویژگی است که با تعلل در ارتباط است.

این یافته‌ها نوعی ارتباط بین ADHD و تعلل را نشان می‌دهد اما فقط برای کسانی که علائم بی‌توجهی را نشان می‌دهند.

همچنین لازم به ذکر است که اگرچه ADHD ممکن است چالش‌های متعددی را به همراه داشته باشد، مزایایی هم دارد؛ مانند تمرکز بیش از حد یا Hyperfocus که ممکن است به افراد در به انجام رساندن وظایف خاص کمک کند.

آیا اهمال‌کاری یکی از علائم ADHD است؟

متخصصان سلامت، در حال حاضر اهمال‌کاری را به‌عنوان یکی از علائم ADHD نمی‌شناسند ولی بسیاری از آن‌ها بر این باورند که علائم ADHD می‌توانند به اهمال‌کاری منجر شوند. نشانه‌ها و علائمی که ممکن است به اهمال‌کاری منجر شوند به شرح زیر هستند؛

  • اشتباهات ناشی از بی‌دقتی در مدرسه یا سایر کارها
  • مشکل در سازماندهی وظایف
  • اجتناب از وظایفی که نیازمند تلاش زیاد ذهنی است
  • پرت شدن راحت حواس
  • فراموشکار شدن

افراد مبتلا به ADHD که تمایل برای به تعویق انداختن کار دارند ممکن است این کار را به طرز شدید و مکرر انجام دهند. این به تعویق انداختن مزمن، می‌تواند منجر به مشکلات شدید در مدرسه، محل کار یا خانه و حتی روابط شخصی شود.

بسیاری از افراد مبتلا به ADHD تشخیص می‌دهند که اهمال‌کاری آن‌ها مهم است و باعث ایجاد مشکل می‌شود اما شکستن این الگو برای آن‌ها بسیار چالش‌برانگیز است.

اهمال‌کاری ناشی از کمال‌گرایی چیست؟

اهمال‌کاری و بیش‌فعالی

کمال‌گرایی به این معناست که شخصی از خودش عملکردی فوق‌العاده بالا یا حتی بی‌عیب و نقص انتظار داشته باشد.

به تعویق انداختن ناشی از کمال‌گرایی، زمانی اتفاق می‌افتد که فرد انجام کاری را به تأخیر می‌اندازد چون می‌ترسد که نتواند به سطح کمال دلخواه خود برسد. به جای مواجهه با این احساس زودهنگام «شکست»، آن‌ها ممکن است تصمیم بگیرند که شروع فعالیت خود را به تعویق بیندازند.

سه نوع اهمال‌کاری بر اساس شرایط و دوره‌ی زندگی وجود دارد. یکی اهمال‌کاری آکادمیک تحصیلی، دیگری تعلل روزمره و دیگری تعلل در تصمیم‌گیری است. اهمال‌کاری آکادمیک جایی است که معمولا تعلل ناشی از کمال‌گرایی رخ می‌دهد.

اهمال‌کاری آکادمیک می‌تواند ناشی از این باشد که فرد در عبور از چالش‌های روانی قابل‌توجهی که ممکن است با آن روبه‌رو شود، ناتوان است. درباره‌ی کمال‌گرایی، فرد ممکن است نگران باشد که نتواند وظیفه‌اش را آن‌طور که باید انجام دهد.

به‌عنوان مثال، دانش‌آموزانی که درس خواندن برای امتحان را به تعویق می‌اندازند، ممکن است این کار را به تعویق بیندازند چون می‌ترسند که نتوانند تمام مطالب را یاد بگیرند و نمی‌خواهند با چنین شرایطی روبه‌رو شوند.

مثلا نوشتن هم یک وظیفه‌ی آکادمیک محسوب می‌شود که اغلب باعث تعلل افراد می‌شود. افراد مبتلا به ADHD ممکن است نوشتن را به‌عنوان یک کار سنگین ذهنی در نظر بگیرند که انجام آن بیش از آنکه بتوانند به راحتی آن را انجام دهند، به طول می‌انجامد.

خطرات تعلل یا اهمال‌کاری در ADHD

اهمال‌کاری و بیش‌فعالی

مردم معمولا تعلل را به‌عنوان یک فعالیت مضر در نظر می‌گیرند چون می‌تواند بر جنبه‌های مختلف زندگی راحت افراد تأثیر بگذارد. به تعویق انداختن کارها ممکن است تأثیر بسیار بیشتری بر افراد مبتلا به ADHD داشته باشد چون عوامل دیگری هم در این افراد وجود دارد که باعث اهمال‌کاری می‌شود و شرایط را بدتر می‌کند.

به طور خاص افراد مبتلا به ADHD ممکن است به دلیل این وضعیت، در مدرسه با مشکل روبه‌رو شوند. شاید به همین دلیل است که آن‌ها بیشتر از بقیه دچار کاهش اعتماد به‌نفس و سخت‌تر شدن شرایط زندگی می‌شوند. اعتمادبه‌نفس پایین در بسیاری از کسانی که مبتلا به ADHD هستند، رایج است.

مدیریت اهمال‌کاری و روش‌های درمان

متخصصان مراقبت‌های بهداشتی می‌توانند با ترکیبی از دارو و کاردرمانی به مردم در مدیریت ADHD کمک کنند. روش‌های زیر برای درمان ADHD توصیه می‌شود.

دارو

دو نوع دارو برای درمان ADHD وجود دارد؛ محرک‌ها و غیرمحرک‌ها.

به نظر می‌رسد داروهای محرک برای کسانی که دچار تعلل می‌شوند مفیدتر باشد. این نوع دارو می‌تواند به افراد کمک کند که مشکلات مرتبط با مدیریت زمان را حل کنند.

کار درمانی

کاردرمانی گزینه‌ی دیگری برای درمان و کمک به کسانی است که مکررا کارها را به تعویق می‌اندازند. درمانگران کاردرمانی با افراد همکاری می‌کنند تا مهارت‌های عملی مدیریت زمان را بررسی کنند و به آن‌ها کمک کنند تا نظم و انضباط لازم برای استقامت در انجام وظایف را تا انتها ادامه دهند.

بسیاری از افراد مبتلا به ADHD متوجه می‌شوند که وقتی کار را شروع می‌کنند، کاملا غرق آن می‌شوند و زمان را از دست می‌دهند.

اگرچه وقتی شخص روی یک کار مولد کار می‌کند، این توجه زیاد، لزوما یک امر منفی نیست اما اگر همین توجه زیاد، در فعالیتی مربوط به فراغت و غیرمرتبط با کار لازم باشد، ممکن است مشکل‌ساز شود. این افراد با استفاده از تکنیک‌های مدیریت زمان مثلا تکنیک پومودورو می‌توانند کنترل زمان را به دست بگیرند و برای روز خود برنامه‌ریزی کنند.

کاردرمانگران، به افراد کمک می‌کنند تا دلایل اجتناب از انجام بعضی از کارها و فعالیت‌ها را پیدا کنند. وقتی یک فرد متوجه می‌شود که چرا وظایفش را به تأخیر می‌اندازد، با کمک درمانگر می‌تواند راهی برای حل مشکل پیدا کند. اگر دلیل اصلی اهمال‌کاری را کشف کنیم، انجام کارها برایمان ساده‌تر می‌شود.

کاردرمانگران متخصصانی هستند که راه‌حل‌های متعددی برای حل این مشکلات ارائه می‌دهند و به افراد مبتلا به ADHD کمک می‌کنند تا مشکل را ریشه‌یابی کنند. با این کمک‌ها، افراد می‌توانند برنامه‌ریزی دقیقی داشته باشند و با استفاده از مهارت‌های جدیدی که یاد می‌گیرند، بتوانند طبق برنامه پیش بروند.

جمع‌بندی

اهمال‌کاری و بیش‌فعالی

با وجود اینکه هیچ رابطه‌ی مستقیمی بین ADHD و اهمال‌کاری وجود ندارد، بعضی از علائم ADHD می‌تواند در برخی افراد منجر به اهمال‌کاری شود. در واقع اهمال‌کاری از علائم خاص ADHD نیست اما افراد مبتلا به این اختلال به خاطر سایر علائم و شرایطی که دارند، بیشتر دچار اهمال‌کاری یا به تعویق انداختن کارها می‌شوند.

اهمال‌کاری می‌تواند به شکل‌های مختلف نشان داده شود. یکی از انواع تعلل، اهمال‌کاری ناشی از کمال‌گرایی است. در این نوع از تعلل، فرد هیچ کاری را شروع نمی‌کند چون می‌ترسد در انجام آن کار، بی‌نقص نباشد و نتواند به استانداردهای بالایی که خودش تعیین کرده، برسد.

درمان‌های ADHD که شامل داروهای محرک و کاردرمانی است می‌تواند به بهبود اهمال‌کاری کمک کند.

این مطلب فقط جنبه‌ی آموزش و اطلاع‌رسانی دارد. پیش از استفاده از توصیه‌های این مطلب حتما با پزشک متخصص مشورت کنید. برای اطلاعات بیشتر بیانیه‌ی رفع مسؤولیت دیجی‌کالا مگ را بخوانید.

منبع: Medicalnewstoday

برچسب‌ها :
دیدگاه شما

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه