A17 پرو در برابر اسنپدراگون ۸ نسل ۲؛ ماراتن چیپست‌های پرچمدار

۱۴ مهر ۱۴۰۲ زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۶ دقیقه
A17 پرو

همانطور که احتمالا می‌دانید، مدل‌های پرو آیفون ۱۵ از چیپست جدید A17 پرو بهره می‌برند. با توجه به اینکه در حال حاضر اسنپدراگون ۸ نسل ۲ قوی‌ترین چیپست در اکوسیستم اندروید محسوب می‌شود، در این مطلب قصد داریم تراشه‌ی جدید اپل را با آن مقایسه کنیم. قبل از پرداختن به این مقایسه، باید یادآوری کنیم که اپل از سال گذشته، تصمیم گرفته برای مدل‌های استاندارد آیفون از چیپست قدیمی استفاده کند و امسال هم مدل‌های استاندارد آیفون ۱۵ با چیپست قدیمی A16 راهی بازار شده‌اند.

مشخصات A17 پرو و اسنپدراگون ۸ نسل ۲

مطابق معمول، اپل برای تراشه‌های خود تغییرات زیادی روی طراحی‌های شرکت‌ Arm اعمال می‌کند و به همین خاطر طراحی استفاده شده در این تراشه‌ها، در چیپست‌های گوشی‌های اندرویدی مورد استفاده قرار نمی‌گیرد. به لطف همین رویکرد، تراشه‌های اپل معمولا از نظر عملکردی حرف زیادی برای گفتن دارند. در چیپست A17 پرو با دو هسته‌ی قدرتمند دارای سرعت ۳.۷۸ گیگاهرتز روبرو هستیم و همچنین ۴ هسته‌ی کم‌مصرف با مصرف ۲.۱۱ گیگاهرتز در کنار آن‌ها انجام وظیفه می‌کنند. در طرف مقابل اسنپدراگون ۸ نسل ۲ از طراحی‌های شرکت Arm بهره می‌برد؛ یک هسته‌ی Cortex-X3، ۴ هسته‌ی Cortex-A715s و ۴ هسته‌ی Cortex-A510s. روی هم رفته تراشه‌ی اپل در زمینه‌ی پردازش‌های چند رشته‌ای، همچنان عملکرد بسیار بهتری نسبت به رقیب خود ارائه می‌کند.

نام A17 Pro Snapdragon 8 Gen 2
فناوری ساخت ۳ نانومتری ۴ نانومتری
CPU دو هسته با سرعت ۳.۷۸ گیگاهرتز
۴ هسته با سرعت ۲.۱۱ گیگاهرتز
۱ هسته با سرعت ۳.۱۹ گیگاهرتز
۲ هسته با سرعت ۲.۸ گیگاهرتز
۲ هسته با سرعت ۲.۸ گیگاهرتز
۳ هسته با سرعت ۲.۰ گیگاهرتز
GPU پردازنده‌ی گرافیکی ۶ هسته‌ای Adreno 740
هوش مصنوعی موتور عصبی ۱۶ هسته‌ای Hexagon DSP
پشتیبانی از رم LPDDR5 LPDDR5X
ویدئو کدک HEVC و AV1
 پشتیبانی از فیلمبرداری ۴K با سرعت ۶۰ فریم در ثانیه
کدک HEVC و AV1
پشتیبانی از فیلمبرداری ۸K با سرعت ۳۰ فریم در ثانیه و فیلمبرداری ۴K با سرعت ۱۲۰ فریم در ثانیه
مودم ۴G/5G X70 LTE/5G X70 LTE/5G
سرعت دانلود ۴G/5G ۱۰ گیگابیت بر ثانیه ۱۰ گیگابیت بر ثانیه
سرعت آپلود ۴G/5G ۳.۵ گیگابیت بر ثانیه ۳.۵ گیگابیت بر ثانیه
سایر شبکه‌ها بلوتوث ۵.۳ بلوتوث ۵.۳
وای‌فای وای‌فای ۶E وای‌فای ۷

بر اساس اعلام شرکت اپل، پردازنده‌ی موجود در این تراشه نسبت به نسل قبلی، ۱۰ درصد عملکرد بهتری دارد و هسته‌های کم‌مصرف در ازای دریافت انرژی یکسان نسبت به نسل قبلی، می‌توانند تا ۳ برابری عملکرد بهتری داشته باشند. این یعنی A17 پرو فاصله‌ی قابل توجهی نسبت به اسنپدراگون ۸ نسل ۲ دارد و در این میان باید ببینیم آیا اسنپدراگون ۸ نسل ۳ که به‌زودی معرفی می‌شود، می‌تواند فاصله‌ی خود را در مقایسه با A17 پرو کاهش دهد یا نه.

اپل برای تراشه A17 پرو، توجه زیادی به بهبود عملکرد پردازنده گرافیکی نشان داده است. تعداد هسته‌های پردازنده گرافیکی از ۵ به ۶ عدد رسیده و در کل ۲۰ درصد سرعت بیشتری نسبت به نسل قبلی خود دارد. البته سال گذشته Adreno 740 کوالکام موفق شد تراشه‌ی اپل را پشت سر بگذارد و بنابراین اپل برای افزایش فاصله‌ی خود با اسنپدراگون ۸ نسل ۳، باید بیش از پیش روی بهبود عملکرد پردازنده‌ی گرافیکی تمرکز کند. البته A17 پرو در این زمینه از یک مزیت مهم دیگر هم بهره می‌برد.

A17 پرو

یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های جدید چیپست A17 پرو، پشتیبانی آن از قابلیت رهگیری پرتو است. البته باید یادآوری کنیم چیپست‌های اسنپدراگون ۸ نسل ۲، اگزینوس ۲۲۰۰ و مدیاتک Dimensity 9200 هم از این مشخصه پشتیبانی می‌کنند. بنابراین اپل در این زمینه پیشگام نبوده است. در این میان، مهم‌ترین ویژگی‌ پردازنده‌ی گرافیکی A17 پرو این است که می‌تواند تعدادی از بازی‌های کنسول‌ها را اجرا کند.۳

اپل امسال برای چیپست A17 پرو از فناوری ساخت ۳ نانومتری TSMC استفاده کرده که نسبت به فناوری ۵ نانومتری به کار گرفته شده در سه نسل قبلی، طبیعتا مزایای قابل توجهی دارد. به طور مشخص، این چیپست در حال حاضر تنها تراشه‌ی ۳ نانومتری موجود در بازار محسوب می‌شود. بر اساس اعلام شرکت TSMC، فناوری ۳ نانومتری در مقایسه با فناوری ۵ نانومتری می‌تواند ۳۵ درصد مصرف انرژی را کاهش دهد. البته باید خاطرنشان کنیم نسل قبلی A17 پرو از فناوری پیشرفته‌تر ۵ نانومتری استفاده می‌کرد و بنابراین برای آن قرار نیست بهبود مصرف انرژی ۳۵ درصدی عملی شود. باید خاطرنشان کنیم اسنپدراگون ۸ نسل ۳ که قرار است به زودی معرفی شود، از فناوری ۴ نانومتری بهره می‌برد و بنابراین در این زمینه اپل برتری خود را حفظ خواهد کرد.

بنچمارک‌ها

برای بررسی دقیق‌تر تفاوت‌های این دو تراشه، مطابق معمول باید دست به دامن بنچمارک‌ها شویم که تفاوت‌ها را دقیق‌تر و بهتر نشان می‌دهند. همچنین یک تست استرس هم برای A17 پرو انجام شده تا عملکرد این تراشه در مدت زمان طولانی مشخص شود.

بر اساس این بنچمارک‌ها، بهبود عملکرد پردازنده بهتر از ادعای بهبود ۱۰ درصدی اپل است. به طور مشخص، این پردازنده در تست تک هسته‌ای GeekBench 6 موفق به ارائه‌ی ۱۷ درصد عملکرد بهتر نسبت به نسل قبلی شده و در تست چند هسته‌ای هم ۱۲ درصد عملکرد بهتری نشان داده است. بنابراین به نظر می‌رسد اپل به عملکرد چند هسته‌ای اشاره داشته که برای بسیاری از پردازش‌ها، عملکرد چند هسته‌ای اهمیت بیشتری دارد.

A17 پرو

در زمینه‌ی عملکرد پردازنده گرافیکی، بر اساس تست Wild Life فقط شاهد ۱ درصد بهبود هستیم. البته این موضوع به محدود کردن این بنچمارک در iOS به ۶۰ فریم در ثانیه برمی‌گردد. اما در تست Wild Life Extreme که فشار بیشتری به پردازنده گرافیکی وارد می‌شود، موفق شده ۲۰.۷ درصد عملکرد بهتری نسبت به نسل قبلی خود نشان دهد و در این تست بهتر از اسنپدراگون ۸ نسل ۲ ظاهر شده است.

در این میان باید به اهمیت پایداری در عملکرد هم اشاره کنیم. A17 پرو فقط برای مدتی می‌تواند ۶۰ فریم در ثانیه را ارائه دهد و بعد از آن با کاهش ۹ درصدی عملکرد روبرو می‌شود. البته بعد از این کاهش، می‌تواند پایداری خود را حفظ کند. در طرف مقابل گلکسی S23 اولترا مجهز به اسنپدراگون ۸ نسل ۲ هم اگرچه خیلی زود با افت عملکرد روبرو می‌شود، ولی برای مدت طولانی‌تری می‌تواند عملکرد بهتری نسبت به A17 پرو ارائه دهد و در نهایت سطح عملکردی آن به حد و اندازه‌ی تراشه‌ی اپل می‌رسد. در این میان باید به برخی گوشی‌های گیمینگ مانند ایسوس راگ فون ۷ اشاره کنیم که می‌توانند برای زمان طولانی‌تری عملکرد بهتری ارائه کنند.

A17 پرو

اما در تست Solar Bay که فناوری رهگیری پرتو استفاده می‌شود، A17 پرو عملکرد ضعیف‌تر از خود نشان می‌دهد. با وجود اینکه این تراشه در ابتدا نسبت به اسنپدراگون ۸ نسل ۲ و دایمنسیتی ۹۲۰۰ بهتر ظاهر شده، ولی فقط بعد از ۱ دقیقه افت ۲۷ درصدی پیدا می‌کند. این در حالی است که اسنپدراگون ۸ نسل ۲ برای مدت بسیار طولانی‌تری می‌تواند پردازش‌های مربوط به رهگیری پرتو را با سرعت بهتری انجام دهد.

روی هم رفته سرعت بالاتر هسته‌های پردازنده‌ی گرافیکی A17 پرو، باعث شده این تراشه ابتدای پردازش را با سرعت بیشتری ارائه کنند ولی خیلی زود عملکرد با افت قابل توجهی روبرو می‌شود. در مورد اسنپدراگون ۸ نسل ۲ با توجه به اینکه از همان ابتدا عملکرد نسبتا ضعیف‌تری دارد، در ادامه و با افزایش فشار هم افت کمتری پیدا می‌کند.

سخن پایانی

A17 پرو

واقعیت این است که برای کاربران معمولی، بهبود‌های ۱۰ تا ۲۰ درصدی ارائه شده از طرف تراشه‌های جدید، چندان احساس نمی‌شود. اما در نهایت واقعیت این است که نمی‌توانیم توان پردازشی فوق‌العاده‌ی A17 پرو موجود در مدل‌های پرو آیفون ۱۵ را کتمان کنیم. به لطف ارتقاهای صورت گرفته در این تراشه، بدون شک یکی از بهترین ارتقاها در بین تراشه‌های موبایل اپل محسوب می‌شود.

با این حال از طرف دیگر باید به مشکلات پایداری عملکرد این تراشه هم اشاره کنیم. اسنپدراگون ۸ نسل ۲ سال گذشته راهی بازار شده و بنابراین A17 پرو باید با اسنپدراگون ۸ نسل ۳ مقایسه شود که به زودی از آن رونمایی خواهد شد. باید ببینیم کوالکام با این تراشه می‌تواند فاصله‌ی خود را نسبت به تراشه‌های موبایل اپل (به‌خصوص در زمینه‌ی پردازنده) کاهش دهد یا نه.

منبع: Android Authority

سوالات متداول
آیا A17 پرو و اسنپدراگون ۸ نسل ۲ هر دو مبتنی بر فناوری ساخت یکسانی هستند؟
خیر تراشه اپل از فناوری ۳ نانومتری بهره می‌برد و تراشه‌ی کوالکام مبتنی بر فناوری ۴ نانومتری است.
آیا اپل برای اولین بار قابلیت رهگیری پرتو را برای یک تراشه ارائه کرده است؟
خیر، قبل از اپل شرکت‌های کوالکام، سامسونگ و مدیاتک هم چنین مشخصه‌ای برای تراشه‌های خود عملی کرده‌‌اند.
راهنمای خرید گوشی موبایل
راهنمای خرید آیفون
برچسب‌ها :
دیدگاه شما

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه