تحلیل یک اتفاق عجیب؛ چرا آیفون ۱۴ هیچ نوآوری خاصی ندارد؟

۱۵ شهریور ۱۴۰۱ زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۹ دقیقه
آیفون 14 نوآوری

در این مطلب به بررسی این موضوع می‌پردازیم که چرا اپل هیچ نوآوری خاصی را در مدل استاندارد سری آیفون ۱۴ بکار نبرده است.

این موضوع تقریبا به یک کلیشه‌ی مطبوعاتی تبدیل شده است؛ هر سال تحلیل‌گران زیادی می‌آیند و اپل را به خاطر عدم نوآوری در محصولاتش سرزنش و پیش‌بینی می‌کنند این شرکت کوپرتینویی در جلب رضایت مشتریان با شکست مواجه خواهد شد. اما معمولا این حرف‌ها درست از آب در نمی‌آید و می‌بینیم که اپل با عرضه‌ی گوشی‌های جدیدش، رکوردها را یکی پس از دیگری می‌شکند و سودی چند میلیارد دلاری به جیب می‌زند.

این مقاله حاوی نظرات شخصی نویسنده است و ممکن است مهمه با آن موافق نباشند.

اما این بار ظاهرا داستان فرق می‌کند. کسی پیش‌بینی نکرده اپل به سرنوشت شومی دچار خواهد شد. چرا که به نظر می‌رسد همه به خوبی دریافته‌اند که اپل شرایط متفاوتی با سایر شرکت‌ها دارد. شایعات حاکی از آن است که اپل نمی‌خواهد آیفون ۱۴ و آیفون ۱۴ پلاس را به تراشه‌ای جدید مجهز کند. در واقع این گوشی‌ها نسخه‌ی قدرتمندتر همان A15 را در خود خواهند داشت که سال گذشته در سری آیفون ۱۳ پرو مورد استفاده قرار گرفت، نه A16. حتی برخی از خبرگزاری‌ها معتقد هستند در آیفون ۱۴ از همان تراشه‌ی A15 بکار رفته در آیفون ۱۳ استفاده خواهد شد. از سویی دیگر آیفون ۱۴ پرو و پرو مکس قرار است با تراشه‌ای سریع‌تر و قدرتمندتر به نام A16 در دسترس قرار بگیرند و این در تاریخ اپل بی‌سابقه است. (اپل معمولا پرچم‌داران مدل پرو را به یک تراشه‌ی قدرتمندتر از مدل استاندارد مجهز می‌کند اما تفاوت خیلی زیادی بین آن‌ها وجود ندارد و معمولا از آن‌ها به عنوان یک پردازنده‌ی واحد یاد می‌شود).

شاید بگویید آیفون ۱۴ پلاس چون با نمایشگر بزرگ‌تر و باتری بسیار پرظرفیت قرار است در دسترس قرار بگیرد، عدم تجهیز به پردازنده‌ای جدید تا حدودی توجیه می‌شود. اما در رابطه با آیفون ۱۴ چطور؟ این گوشی ۶٫۱ اینچی جز اندکی توان پردازشی بالاتر، هیچ تفاوت معناداری با آیفون ۱۳ ندارد. این یعنی عملا اپل تصمیم گرفته همان گوشی را با نامی جدید راهی بازار کند. این در حالی است که انتظار می‌رود آیفون ۱۴ پرفروش‌ترین گوشی سال ۲۰۲۳ هم لقب بگیرد. بیایید به جدول زیر نگاهی داشته باشیم تا ببینیم با توجه به خبرها و شایعات، آیفون ۱۴ و ۱۳ چه تفاوت‌هایی با هم خواهند داشت.

  • همان تراشه‌ی A15 (شاید با اندکی توان بیشتر)
  • نمایشگر ۶٫۱ اینچی OLED
  • ظرفیت پایه‌ی ۱۲۸ گیگابایت
  • دو دوربین روی پنل پشتی با سنسوری مشابه
  • سرعت شارژ مشابه
  • باتری نسبتا مشابه

برای یک گوشی که جدید محسوب می‌شود، این تغییرات را چطور ارزیابی می‌کنید؟ البته که این موارد یادشده در بالا رسمی نیستند و شاید تغییری در آن‌ها صورت بگیرد، اما این چیزی است که از جدیدترین شایعات متوجه شده‌ایم که قطعا در بردارنده‌ی خبر خوبی برای کاربران و علاقه‌مندان به محصولات اپل نیست. هرچند آن‌ها در نهایت آیفون ۱۴ را یک محصول جدید در نظر گرفته و احتمالا یک رکورد خوب دیگر را ثبت می‌کنند. با این حال اگر این تمام نوآوری باشد که برای آیفون ۱۴ در نظر گرفته شده، حتی نمی‌توان آن را آیفون ۱۳S خطاب کرد، چه برسد به یک آیفون جدید.

آیا اپل از نوآوری برای آیفون ۱۴ دست کشیده است؟

آیفون 14

اگر آیفون ۱۴ ظاهر مشابهی داشته باشد و تجربه‌ی مشابهی را در اختیار کاربران قرار دهد، عملا همان دستگاه است. شاید یک طرفدار تعصبی اپل با این گفته‌ها مخالفت کند که حق هم دارد. دنیای طرفداری همین وضعیت را دارد. شما نمی‌توانید یک طرفدار اپل یا هر برند دیگری را به سمتی سوق دهید که به عدم نوآوری برند محبوب خود اعتراف کند. هیچوقت همچین قصدی هم نداریم. همانطور که در ابتدای مطلب گفته شده، این صرفا تحلیل شخصی از وضعیتی است که شاید به حقیقت هم تبدیل نشود. بنابراین خیلی‌ها ممکن است با آن مخالف باشند.

صحبت‌مان بیشتر برای زمانی است که این شایعات حقیقت داشته باشند. در این صورت حتی سرسخت‌ترین طرفداران اپل هم نمی‌توانند انکار کنند آیفون ۱۴ همان آیفون ۱۳ با نامی جدید و بدون هیچ نوآوری خاص است. تنها نتیجه‌ای که می‌توان از این وضعیت گرفت این است که اپل دست از نوآوری برای این گوشی برداشته و نمی‌خواهد به خود زحمت زیادی در ساخت آن بدهد. اما چرا؟

پر واضح است که اپل شرکتی بدون نوآوری نیست. این موضوع به خوبی در سیستم‌عامل جدید این شرکت قابل مشاهده است. بنابراین نمی‌توان این شرکت را که یکی از پیشتازان دنیای فناوری است، دست کم گرفت یا انگ «ناتوان در بکارگیری نوآوری‌های جدید» به آن زد. حقیقت این است که این شرکت آمریکایی نمی‌خواهد آیفون ارزان‌قیمتش را با قابلیت‌های جذاب و خوب راهی بازار کند و تمایل دارد فقط مدل‌های پرو به این قابلیت‌ها مجهز شوند.

فکر می‌کنید توضیح منطقی برای این وجود دارد که چرا آیفون مدل استاندارد تراشه‌ی جدید را دریافت نمی‌کند؟ چرا نمایشگر ۱۲۰ هرتزی ندارد؟ چرا روی نمایشگر آن همچنان ناچ بزرگی دیده می‌شود؟ یا چرا دوربین بهتری از سه نسل قبل ندارد؟ برای تراشه برخی‌ها شاید بحران‌های اخیر تراشه را مقصر اصلی این اتفاقات بدانند. هرچند گروهی دیگر معتقدند A16 یک تراشه‌ی جدید نیست و از همان فناوری ساخت بهره می‌برد. بنابراین این توجیه خوبی برای اپل نیست. حتی اگر قابل قبول هم باشد، در رابطه با سایر بخش‌ها چطور؟ به نظر نمی‌رسد این اتفاقی باشد که به خاطر شرایط پیش آمده، بلکه تصمیمی است که اپل با یک تفکر استراتژیک اتحاذ کرده است.

حذف شارژر از درون جعبه را به خاطر دارید؟ اپل و سایر شرکت‌ها مدعی هستند به خاطر حفاظت از محیط زیست دست به چنین کاری زده‌اند. کاری که در نهایت میلیاردها دلار به جیب‌شان اضافه کرد. هرچند نمی‌توان تأثیر آن را هم در کاهش میزان هدررفت الکترونیکی نادیده گرفت. اما اگر شرایط برعکس بود، آیا شرکت‌ها می‌پذیرفتند ضرر کنند تا محیط زیست سالم بماند؟ به شخصه فکر می‌کنم اصلا چنین چیزی امکان‌پذیر نیست. اصلا آسیب محیط زیست دقیقا به همین خاطر به یک نگرانی تبدیل شده که برخی از شرکت‌ها چه از روی اجبار و ناچاری و چه از روی عمد، به فکر پولشان هستند. اگر می‌توانستم، ادعا می‌کردم هیچ شرکتی حاضر نیست به خاطر حفاظت از محیط زیست، ضرر کند.

بنابراین ما نمی‌توانیم بگوییم شرایط باعث شده اپل مجبور شود آیفون ۱۳ را با نامی جدید و بدون هیچ نوآوری خاصی به عنوان آیفون ۱۴ راهی بازار کند. اپل خودش این تصمیم را گرفته و برای آن هم یک دلیل منطقی وجود دارد؛ اپل این کار را می‌کند چون می‌تواند! درست خوانده‌اید! اپل از لحاظ پردازنده، چندین سال است که فاصله‌ی خوبی را با رقبای اندرویدی ایجاد کرده و شرکت‌های اندرویدی هم هنوز نتوانسته‌اند به یک طراحی قابل اطمینان برای رقابت با اپل دست پیدا کنند.

آیفون 14 نوآوری

سامسونگ که همچنان از تراشه‌ی مشکل‌دار و داغ اسنپدراگون ۸ نسل ۱ استفاده می‌کند، اگزینوس‌ها هم که اصلا بهتر است بحث‌شان را باز نکنیم چون دلمان خیلی پر است، گوگل هم سرنوشت تراشه‌های خود را به دست سامسونگی سپرده که نزدیک بود کوالکام محبوب را در بین کاربران بدنام کند. هرچند تنسور گوگل از لحاظ قابلیت‌های هوش مصنوعی فوق‌العاده است اما باز هم در برابر تراشه‌های سری A اپل حرفی برای گفتن ندارد.

خیلی خلاصه بخواهیم بگوییم، اپل حتی اگر یک سال هم تراشه تولید نکند، باز هم تراشه‌ی جدید بکار رفته در گوشی‌های اندرویدی نمی‌توانند با همان پردازنده‌ی قدیمی این شرکت آمریکایی رقابت کنند.

دلیل دوم اندکی ظالمانه به نظر می‌رسد اما در عین حال خیلی منطقی است. اپل از سال ۲۰۱۷ تاکنون، با افرادی مواجه بوده که علاقه‌شان به این برند چندین برابر شده است. برای آن‌ها فرقی نمی‌کند آیفون‌ها نوآوری دارند یا خیر، آن‌ها فقط می‌خواهند یک گوشی جدید از برند اپل داشته باشند. ایرادی ندارد اگر نتوانند از نمایشگر کوچک آن آنطور که باید بهره ببرند، اشکالی ندارد اگر نمایشگر آن ۶۰ هرتزی است و گشت و گذار در منوی آن لذت کمتری از انجام این کار در یک گوشی ۵۰۰ دلاری اندرویدی دارد، همینکه یک گوشی از اپل را دارند، خاطر جمع هستند.

اپل هم با در نظر گرفتن این موضوع، سعی می‌کند نوآوری کمتری در این گوشی بکار بگیرد تا زمانی که حس کند دیگر کافی است و باید اندکی سخاوت به خرج دهد. علاوه بر این‌ها، اپل دوست دارد کاربران گوشی‌های مدل پرو را خریداری کنند. چون این گوشی‌ها سود خوبی را عاید این شرکت می‌کنند. با بیشتر کردن فاصله بین دو گوشی، کاربران تمایل بیشتری برای خرید مدل‌های پرو پیدا می‌کنند و این دقیقا همان چیزی است که اپل می‌خواهد. اگر به این فکر می‌کنید که اگر اپل کاربران را به خرید مدل‌های پرو سوق دهد، آن‌ها چگونه می‌خواهند هزینه‌ی بالای آن را پرداخت کنند بهتر است دست نگه دارید. گوشی‌های اپل هر طور که شده به فروش می‌رسند!

حالا این موضوع را هم در نظر بگیرید که تلاش اپل برای جلب نظر کاربران به سمت گوشی‌های پرو مصادف شده با افزایش قیمت ۱۰۰ دلاری آن‌ها و به احتمال زیاد توقف تولید مدل‌های پرو از سال گذشته. این یعنی اپل شاید آیفون ۱۳ پرو و پرو مکس را از فروشگاه خود حذف کند تا کاربران کمترین حق انتخاب را برای خرید مدل پرو از آیفون‌ها داشته باشند و مجبور شوند مدل‌های جدید را انتخاب کنند.

شاید اپل تمرکز خود را روی یک چیز دیگری منعطف کرده است!

اگرچه تا مدت‌ها می‌توان در رابطه با دلایل مطرح شده در بالا حرف زد، اما شاید این احتمال وجود داشته باشد که اپل اصلا تمرکز خود را از روی گوشی‌های هوشمند برداشته و با قدرت روی ساخت یک محصول دیگری کار می‌کند. اگر فکرتان به سمت هدست واقعیت ترکیبی شرکت رفته، کاملا درست فکر می‌کنید. این محصول همان اهمیتی را برای اپل دارد که گوشی‌های تاشو برای سامسونگ دارند. در واقع این دو شرکت، این دو فناوری را آینده‌ی گوشی‌ها و گجت‌های هوشمند می‌دانند و به سختی هم در ساخت یک محصول ایدئال و قدرتمند تلاش می‌کنند. شایعات حاکی از آن است که اپل می‌خواهد سال آینده از این محصول رونمایی کند. بنابراین طبیعی است که هم اکنون کار تولید آن را آغاز کرده باشد. هرچند این فقط یک حدس است و نمی‌توان خیلی به آن استناد کرد.

همچنین تورم هم شاید در این حرکت اپل بی‌تأثیر نبوده باشد. گفته می‌شود اپل نمی‌خواهد قیمت مدل استاندارد از سری آیفون ۱۴ را افزایش دهد. اگر اینطور باشد، طبیعتا انتخاب همان پردازنده‌ی قدیمی را شاید بتوان تا حدودی برای کاهش هزینه‌ها موجه دانست. هرچند در بالا هم گفتیم A16 آنقدرها تراشه‌ی جدیدی نیست که تفاوت قیمت فاحشی با A15 داشته باشد.

آیا شرکت‌های اندرویدی می‌توانند از این فرصت استفاده کنند؟

گلکسی S22

برای شرکت‌های اندرویدی، این شاید بهترین فرصتی باشد که بتوانند با اپل و محصولات جدیدش رقابت کنند. اسنپدراگون ۸ پلاس نسل ۱ در بررسی‌ها عالی ظاهر شده و گفته می‌شود اسنپدراگون ۸ نسل ۲ از آن هم بهتر و کم‌مصرف‌تر خواهد بود. سامسونگ هم ظاهرا تا زمانی که نتواند در ساخت تراشه به عملکردی پایدار برسد، از تراشه‌های اگزینوس استفاده نخواهد کرد و این به خودی خود هزاران نفر را جذب این شرکت خواهد کرد. سامسونگ باید با سری گلکسی S23 فوق‌العاده خوب ظاهر شود تا کاربران به سمت آیفون‌ها جذب نشوند.

از طرفی سایر شرکت‌های اندرویدی نظیر وان‌پلاس، شیائومی، اوپو و… هم می‌توانند از این فرصت پیش آمده استفاده کرده و با تجهیز گوشی‌هایشان به امکانات خوب، رقیب سرسختی را برای آیفون ۱۴ راهی بازار کنند. شیائومی ۱۲S اولترا مثلا پرچم‌دار جذابی است اما هم قیمت بالایی دارد و هم اینکه فقط در چین به فروش می‌رسد. اما تبلیغات پیرامون آن عالی بوده و حسابی سر و صدا به پا کرده است. همان کاری که اپل هر سال انجام می‌دهد. اگر شرکت‌های اندرویدی از این فرصت استفاده نکنند، بعید است دیگر فرصتی به این خوبی نصیب‌شان شود.

حال شما بگویید؛ به نظر شما دلیل اینکه اپل خیلی به آیفون ۱۴ اهمیت نداده و نوآوری خاصی در آن بکار نبرده چیست؟

منبع: PhoneArena

راهنمای خرید آیفون
برچسب‌ها :
دیدگاه شما

۵ دیدگاه
  1. مهرداد

    ولی گذشته از این حرفها کیفیتی که محصولات اپل داره هیچ برندی به پاش نمیرسه

  2. آریا پورحبیبی

    استیو جابز اگه زنده بود گردن تیم کوک رو می زد

  3. سعید

    تنها شرکتی که سد راه اپل بود برای تبدیل شدن به شماره یک تکنولوژی شرکت خدابیامرز نوکیا بود که به طرز مشکوکی متلاشی شد حالا چون نگرانی بابت فروش نداره و حتی حذف شارژر از جعبه هم تاثیر منفی روی فروشش نداشت شاید چون بازیه تبلیغات رو بلده و از تمام رقبا با فاصله جلو افتاده می‌تونه توی ارائه تکنولوژی عقبگرد هم کنه.

  4. علی

    مهمترین دلیل همانی است که در متن اشاره شده: میتونه! و نگرانی از بابت فروش ندارد. مثل واتساپ که سال به سال دریغ از افزودن یک ویژگی به نرم افزار، چرا که کاربران سه میلیاردی آن خیال او را راحت کرده. ۷ سال پیش مقاله ای ایتالیایی خواندم درباره رفتار مصرف کنندگان اپل در ایتالیا و در آن مقاله اشاره شده بودکه درصد بالایی از کاربران آیفون هنگام صحبت با دیگران یا انتظار در صف، گوشی را به گونه ای در دست می گیرند که سیب اپل آن دیده شود. این یعنی روانکاوی ذهن کاربران.
    نگاه کنید که تقریبا در تمام فیلم های هالیوودی فقط اپل حضور دارد. از پارک ژوراسیک تا ماموریت غیر ممکن و ترانسفورمر و کاپتان آمریکا. حتی انیمیشن وال-ای از محصولات شرکت پیکسار که سابق بر این متعلق به استیو جابز بود برای تبلیغ اپل ساخته شد. در سال ۲۰۱۴ در ۹ فیلم از ۳۵ فیلم صدر جدول فروش در آمریکا تبلیغ اپل دیده میشد و جالب اینکه اپل هیچ پول مستقیمی برای این تبلیغات پرداخت نمی کند بلکه استودیوهای تولیدی را آماج هدیه ده ها هراز لپ تاپ و موبایل می کند که بسیار موثرتر از پرداخت مستقیم است. این یعنی هک کردن ذهن مخاطبان که به مدد میلیارها دلار تبلیغات هوشمندانه حاصل می شود. هک در سطحی که کاربران ایرانی در حالی که مورد تحریم اپل استور هستند باز هم ولع خرید برندی را دارند که که نصب بعضی برنامه ها بر روی آن گاهی برای برنامه نویس ها نیز دیوانه کننده است.

    1. علی

      تکمیلی:
      مثال جالبی در این زمینه هست و آن هم سریال “۲۴”
      روزنامه نگاران واشنگتن پست در سال ۲۰۰۶ متوجه این واقعیت شدند که در این سریال همه شخصیت های خوب از مک استفاده می کنند درحالی که شخصیت های شرور سریال روی کامپیوترهای ویندوزی ناشناس مشغول هستند. بنابراین اگر شما عاشق داستان های پلیسی باشید، از قبل می دانید که شخصیت های منفی سریال چه کسانی هستند! آنهایی که هرگز با آیفون یا مک بوک راه نمی روند. حال اگر کاربر فعلی محصولات اپل نیز باشید این ذهنیت در شما بطور ناخودآگاه تقویت می شود که خوب بودن با داشتن یکی از محصولات اپل تقویت می شود.

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه