فضانوردان چینی پس از ۶ ماه اقامت فضایی به زمین بازگشتند

۲۷ فروردین ۱۴۰۱ زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۲ دقیقه
فرود فضاپیمای شنژو 13 چین بر زمین

پس از ۶ ماه اقامت در مدار زمین و ثبت چندین رکورد ملی برای چین، فضانوردان مأموریت شنژو ۱۳ به زمین بازگشتند.

فضاپیمای شنژو چین حامل سه فضانورد، روز جمعه ۱۵ آوریل (صبح شنبه ۲۶ فروردین) حدود ساعت ۲۲:۰۰ منطقه‌ی زمانی شرقی (۰۶:۳۰ به وقت تهران) پس از ۹ ساعت جدایی از ماژول فضایی جدید «تیان‌هه» (Tianhe) چین، به زمین فرود آمد.

با این بازگشت، مأموریت «شنژو ۱۳» (Shenzhou 13) به پایان رسید و فضانوردان این مأموریت رکورد طولانی‌ترین حضور فضانوردان چینی در مدار را با شش ماه اقامت در ماژول فضایی تیان‌هه شکستند. طولانی‌ترین مأموریت قبلی شنژو ۱۲ بود که سال گذشته طی آن سه فضانورد برای مدت ۹۲ روز به ایستگاه فضایی چین رفتند.

امروز و تنها اندکی پس از فرود، هر سه فضانورد سلامت خود را اعلام کردند و احساس خوشایند آن‌ها پس از مأموریت فضایی با استقبال مرکز کنترل مأموریت اداره‌ی ملی فضایی چین در پکن همراه شد.

فضانوردان شنژو 13 در فضاپیما

فضانوردان چینی در فضاپیمای شنژو ۱۳ هنگام بازگشت به زمین
Credit: CCTV Plus

شش ماه اقامت یک روند معمولی سفرهای فضایی به ایستگاه فضایی بین‌المللی است اما چین بخشی از این برنامه نیست. حتی برخی از مأموریت‌های ایستگاه فضایی بیشتر از این هم طول می‌کشند. فضانورد ناسا «مارک وانده هی» (Mark Vande Hei) و کیهان‌نورد روس «پیوتر دوبروف» (Pyotr Dubrov) به‌تازگی پس از ۳۵۵ روز اقامت در آزمایشگاه مداری، به زمین بازگشتند.

شنژو ۱۳ رکوردهای ملی دیگری را هم ثبت کرد. برای نمونه «وانگ یاپینگ» (Wang Yaping) نخستین زنی بود که در تیان‌هه سکونت داشت و نخستین زن چینی بود که راهپیمایی فضایی انجام داد. «یه گوانگفو» (Ye Guangfu) و «ژای ژیگانگ» (Zhai Zhigang) که فرمانده‌ی این مأموریت را بر عهده داشتند در شنژو ۱۳ همراه وانگ بودند. این سه نفر در ۱۵ اکتبر ۲۰۲۱ (۲۳ مهر ۱۴۰۰) از سکوی مرکز پرتاب ماهواره‌ی «جیکوان» (Jiqun) در صحرای گبی سفر خود را آغاز کرده بودند.

فضانوردان به‌سرعت به تیان‌هه، بخش مرکزی ایستگاه فضایی هنوز کامل نشده‌ی «تیان‌گونگ» (Tiangong) چین رسیدند. این آزمایشگاه مداری در نهایت شامل دو ماژول دیگر خواهد بود که چین قصد دارد هر دوی آن‌ها را اواخر امسال به فضا پرتاب کند.

باز شدن چتر نجات فضانوردان شنژو 13 چین

باز شدن چتر نجات فضانوردان شنژو ۱۳ چین
Credit: CCTV Plus

ژای، وانگ و یه در طول شش ماه اقامت مداری، فعالیت‌های بسیاری انجام دادند. این فضانوردان، یا به‌عبارتی «تایکونوردان» (Taikonauts) که به فضانوردان چینی گفته می‌شود، دو پیاده‌روی فضایی انجام دادند، بیش از ۲۰ آزمایش علمی مختلف را پیش بردند و دو سخنرانی آموزشی زنده از تیان‌هه ارائه کردند.

به گفته‌ی کارشناسان این برنامه‌های زنده اهداف متعددی را دنبال می‌کرد. «مولی سیلک» (Molly Silk) پژوهشگر دکترای سیاست فضایی چین در دانشگاه منچستر انگلستان گفت: «یک رویداد تعاملی و بی‌درنگ با فضانوردان چین، واقعیت دستاوردهای فناورانه‌ی این کشور را برجسته می‌کند و شایستگی‌ها و کاربرد برنامه‌ی فضایی آن را نشان می‌دهد. چنین رویدادی در افزایش غرور ملی و تشویق شهروندان جوان به دنبال کردن مشاغل مبتنی بر علم مؤثر است.»

سرنشینان شنژو ۱۳ همچنین مدتی را صرف آماده کردن تیان‌هه برای دور بعدی مأموریت‌های سرنشین‌دار آن، یعنی شنژو ۱۴ کردند که انتظار می‌رود اوایل ژوئن (اواسط خرداد) آغاز شود. شنژو ۱۳ دومین مأموریت سرنشین‌دار به تیان‌هه محسوب می‌شود که در آوریل ۲۰۲۱ به مدار پایین زمین پرتاب شد. نخستین مأموریت شنژو ۱۲ بود که در ژوئن ۲۰۲۱ از زمین برخاست و در اکتبر همان سال به زمین بازگشت. در این مدت دو فضاپیمای باری رباتیک «تیان‌ژو» (Tianzhou) هم از تیان‌هه بازدید کرده‌اند و انتظار می‌رود که ماه آینده به سمت ماژول اصلی پرتاب شود.

عکس کاور: فرود فضاپیمای شنژو ۱۳ چین بر زمین
Credit: CCTV Plus

منبع: Space

برچسب‌ها :
دیدگاه شما

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه