هر آنچه باید درباره‌ی استارتاپ‌های یونیکورن بدانید

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۵ دقیقه
استارتاپ‌های یونیکورن

تبدیل شدن به یک نام مشهور در دنیای تجارت کار ساده‌ای نیست و هر استارتاپی نمی‌تواند با سرعت رشد کند. اگر نگاهی به آمارها بیندازید خواهید دید که برای تأسیس یک شرکت نیاز به یک تیم شجاع و بااستعداد دارید، زیرا بیشتر از ۵۰ درصد استارتاپ‌ها در پنج سال اول فعالیت و بیش از ۷۰ درصد آن‌ها در ده سال اول شکست می‌خورند. واقعیت این است که تنها تعداد کمی از استارتاپ‌ها هستند که چالش‌های دنیای سرمایه‌گذاری را پشت سر می‌گذارند و به حیاتشان ادامه می‌دهند. در میان این استارتاپ‌ها هم تعداد بسیار اندکی هستند که پا به دنیای استارتاپ‌های یونیکورن یا همان تک‌شاخ‌ها می‌گذارند، یعنی به ارزشی بیش از یک میلیارد دلار دست پیدا می‌کنند.

این روزها رشد دنیای سرمایه‌گذاری بسیار سریع است و در شش‌ماهه‌ی اول ۲۰۲۰، شصت‌وشش استارتاپ به این گروه افزوده‌ شده‌اند. در حال حاضر بیش از ۶۰۰ استارتاپ تک‌شاخ در سراسر جهان وجود دارد که ارزش مجموع آن‌ها کمتر از ۲۰۰۰ میلیارد دلار است. رویای هر استارتاپی تبدیل شدن به یونیکورن است اما چگونه می‌شود به چنین هدفی دست پیدا کرد؟ در ادامه‌ی این مقاله درباره‌ی مشخصات استارتاپ‌های یونیکورن، از موقعیت جغرافیایی تا صنایعی که این استارتاپ‌ها در آن رشد می‌کنند، صحبت خواهیم کرد.

چه چیزی یک استارتاپ را به یک یونیکورن تبدیل می‌کند؟

اصطلاح یونیکورن اولین بار در سال ۲۰۱۳ از سوی آلین لی برای استارتاپ‌هایی که بیش از یک میلیارد دلار ارزش داشتند به‌کار برده شد، زیرا احتمال چنین سرمایه‌گذاری موفقی، همانند این موجود افسانه‌ای بسیار اندک است، هرچند که غیرممکن نیست.

وقتی لی اولین بار درباره‌ی یونیکورن‌ها حرف زد، تنها ۳۹ یونیکورن در دنیا وجود داشت اما این روزها، تعداد این شرکت‌ها با سرعت زیادی در حال افزایش است. اما چه چیزی باعث شده است استارتاپ‌های یک میلیارد دلاری از یک گونه‌ی کمیاب به گونه‌ای رایج تبدیل شوند؟

در آغاز بررسی‌های لی فقط به شرکت‌های نرم‌افزاری‌ای که پس از سال ۲۰۰۳ در آمریکا ایجاد شده‌ بودند محدود بود اما بعدها شرکت‌های سایر نقاط جهان هم به این باشگاه اضافه شدند. امروزه حدود ۲۵ درصد تک‌شاخ‌ها در چین، ۴۸ درصد آن‌ها در آمریکا و بقیه در دیگر نقاط جهان هستند.

در طی این سال‌ها سرمایه‌گذاری‌ خطرپذیر (VC)، یا همان تأمین سرمایه برای استارتاپ‌هایی که مستعد جهش‌های بزرگ هستند، افزایش پیدا کرده است. در سالی که واژه‌ی یونیکورن متولد شد، احتمال سرمایه‌گذاری نه‌رقمی بسیار اندک بود اما این روزها شرکت‌های سرمایه‌گذاری مبالغ بیشتر از ۱۰۰ میلیون دلار را برای استارتاپ‌ها تأمین می‌کنند. هر چند در سال‌های گذشته به دلیل شرایط پاندمی در سراسر جهان مبلغ سرمایه‌گذاری خطرپذیر کاهش قابل‌توجهی داشته اما بااین‌حال در نیمه‌ی اول ۲۰۲۰ این عدد معادل ۱۲۹ میلیون دلار بوده است.

بسیاری از رهبران شرکت‌های یونیکورن، با درک مشکلات ناشی از مالکیت عمومی ترجیح می‌دهند برای زمان بیشتری خصوصی باقی بمانند. به دنبال قوانین تصویب‌شده در آمریکا در سال ۲۰۱۲ شرکت‌ها این امکان را پیدا کردند تا در بخش خصوصی جذب سرمایه‌ی بیشتری داشته باشند و به سمت بازار بورس و… نروند.

در عصر تک‌شاخ‌ها سرمایه‌گذاری‌های بالای ۱۰۰ میلیون دلار یا همان مگا راند، خصوصی ماندن برای زمان طولانی و گستردگی استارتاپ‌ها در سراسر جهان امری عادی است.

نقشه‌ی پراکندگی استارتاپ‎‌های یونیکورن در جهان

سرزمین یونیکورن‌ها در دهه‌ی گذشته گسترش پیدا کرده و دیگر به استارتاپ‌های مستقر در آمریکا محدود نمی‌شوند، البته همچنان چین و آمریکا مهم‌ترین خواستگاه آن‌هاست. در این کشورها علاوه بر یونیکورن می‌توانید دکاکورن یعنی استارتاپ‌هایی با ارزش بیش از ده میلیارد دلار و هکتوکورن یعنی شرکت‌هایی با ارزش بیشتر از ۱۰۰ میلیارد دلار را هم پیدا کنید.

بیشتر تک‌شاخ‌های آمریکا در منطقه‌ی خلیج سانفرانسیسکو، شهر نیویورک و مناطقی مانند بوستون، سیاتل و کالیفرنیای جنوبی قرار دارند. البته این طبیعی است زیرا کالیفرنیا کانون نوآوری در آمریکاست و نزدیک بودن به بزرگ‌ترین بازار دنیا یعنی وال استریت هم برای کسب‌وکارها منافع زیادی دارد.

یونیکورن‌ها در ۲۰۲۰

سال ۲۰۲۰ سالی است که بیش از ۶۰ یونیکورن به دنیای یونیکورن‌ها اضافه شدند. این تک‌شاخ‌ها از صنایع مختلفی آمده‌اند و تنوع آن‌ها به‌قدری زیاد است که نمی‌توان صنعتی را به‌عنوان رهبر این زمینه در نظر گرفت، فین تک، مد، غذا، سلامتی، حمل‌ونقل، بیوتکنولوژی و … بخش‌هایی هستند که یونیکورن‌های جدید را معرفی کرده‌اند.

بررسی یونیکورن‌ها بر اساس صنعت

فقط با نگاهی به ۲۰۲۰، تشخیص الگویی برای صنایعی که یونیکورن‌ها از دل آن بیرون آمده‌اند سخت است. در ادامه تلاش می‌کنیم درباره‌ی ارزشمندترین شرکت‌ها حرف بزنیم.

ارزشمندترین شرکت خصوصی جهان شرکت چینی bytendance است که ارزشی معادل ۱۴۰ میلیارد دلار دارد. شرکت بعدی Didi Chuxing است که درزمینه‌ی نرم‌افزارهای اتوماتیک فعالیت می‌کند. این کمپانی در اواخر ۲۰۱۹ به ارزشی معادل ۶۲ میلیارد دلار دست پیدا کرد.

پس‌ از این دو شرکت چینی، شرکت Space X ایلان ماسک است که ارزش آن ۴۲ میلیارد دلار است. شرکت پردازش پرداخت آنلاین stripe گزینه‌ی بعدی است که ارزش آن معادل ۳۶ میلیارد دلار است. اپلیکیشن چینی به اشتراک‌گذاری ویدیو Kuaishou با ارزش ۱۸ میلیارد دلار در رده‌ی بعدی قرار دارد.

کارآفرینان دائماً از خود می‌پرسند چه بخش‌هایی با احتمال بیشتری تک‌شاخ تولید می‌کنند. مطمئناً هیچ پاسخ دقیقی برای این سؤال وجود ندارد اما اگر نگاهی به این شرکت‌ها در طول زمان بیندازیم این شرکت‌ها بیشتر از چهار فضای مختلف بیرون می‌آیند:

  • Fintech: فین‌تک شامل تمام فناوری‌های مالی وابسته به اینترنت است، ۱۵ درصد تک‌شاخ‌های امروزی از این حوزه آمده‌اند.
  • تجارت الکترونیک: ۱۳ درصد شرکت‌های یونیکورن دنیا از حوزه‌ی تجارت الکترونیک بیرون آمده‌اند.
  •  پس از حوزه‌های بالا، هوش مصنوعی و رباتیک ۱۰ درصد و سلامت ۸ درصد شرکت‌های یونیکورن دنیا را در دست دارند.

حوزه‌های ژنتیک، تصویرسازی و فناوری‌های فضایی دیگر حوزه‌هایی هستند که یونیکورن‌ها از آن سر درآورده‌اند.

نفر بعدی چه کسی است؟ یونیکورن‌های در حال ظهور

استارتاپ‌های با ارزش امروزی از گسترش تلفن همراه و فضاهای ابری ارزان‌قیمت سود زیادی به دست آورده‌اند. در حقیقت امپراتوری بین‌المللی آن‌ها روی سرویس‌هایی مانند تحویل غذا، تاکسی و هتل که از پیش وجود داشته‌اند بنا شده است و برای این خدمات اپلیکیشن‌های مختلف ساخته‌اند. اما نسل جدیدی از استارتاپ‌ها در حال ظهور است، نسلی که کمی متفاوت به نظر می‌رسد.

در پنج سال گذشته، مجله‌ی معتبر فوربس استارتاپ‌هایی را که در آستانه‌ی یونیکورن شدن هستند بررسی کرده است، نتایج این بررسی‌ها جالب‌توجه است. بسیاری از یونیکورن‌های آینده روی صنایع نرم‌افزاری تمرکز کرده‌اند. حوزه‌های امنیت سایبری، سیستم بانکی و شرکت‌هایی که در زمینه‌ی به‌کارگیری علم در زندگی فعالیت می‌کنند، حوزه‌های فعالیت این شرکت‌ها خواهند بود. شاید این تک‌شاخ‌ها به‌اندازه‌ی نسل گذشته جذاب و باشکوه نباشد اما واقعیت این است که بسیاری از این صنایع، غول‌های بزرگی هستند که ما در زندگی و تجارت خود به آن‌ها احتیاج داریم و آن‌ها باید مدرن و به‌روز شوند.

برچسب‌ها :
دیدگاه شما

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه