آشنایی با انواع برنج ایرانی و بررسی تفاوت‌های آن با برنج قهوه‌ای

۲ فروردین ۱۴۰۳ زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۵ دقیقه
برنج ایرانی

برنج یکی از پرمصرف‌ترین مواد غذایی در ایران است که می‌توان آن را جزء جدا نشدنی سفره ایرانیان نامید. آشنایی با انواع برنج ایرانی به شما برای خرید بهتر این محصول کمک می‌کند. در مناطق مختلف ایران از مازندران گرفته تا گیلان، گلستان و حتی زنجان و میانه برنج کشت می‌شود؛ به همین دلیل تنوع برنج ایرانی زیاد است. در اینجا قصد داریم به بررسی انواع برنج ایرانی بپردازیم و تفاوت آن را با برنج قهوه‌ای و هندی بررسی کنیم. تا پایان همراه ما باشید تا اطلاعات خود را در این زمینه افزایش دهید.

انواع برنج ایرانی داخل گونی

معرفی انواع برنج ایرانی

بیشتر برنج‌های ایرانی طعم، اندازه و عطر خاص خودشان را دارند و برخی از آن‌ها تا حدودی شبیه یک دیگر هستند. این برنج‌ها را می‌توان از جهت‌های مختلف می‌توان تقسیم‌بندی کرد و بر اساس ویژگی‌هایی که دارند، در گروه مشخصی قرار داد. به طور کلی محبوب‌ترین انواع برنج ایرانی را می‌توان در دسته‌های زیر قرار داد:

  • طارم
  • صدری
  • هاشمی
  • گرده
  • دودی
    در هر کدام از این دسته مدل.های مختلف برنج قرار می‌گیرد. در ادامه بیشتر با هر کدام این گروه‌ها آشنا می‌شویم.

برنج طارم

برنج طارم یکی از بهترین برنج‌های کاملا ایرانی است که عطر و طعم زیادی دارد. این برنج برای اولین بار در منطقه طارم زنجان کشت شده است، اما در حال حاضر در استان مازندران و گلستان به دلیل آب و هوایی مناسب‌تری که دارند، کشت آن انجام می‌شود. همچنین برای افرادی که به دنبال برنج معطر هستند، گزینه خوبی است. برنج طارم انواع مختلفی دارد که از جمله مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به طارم دم سیاه، طارم عطری، طارم محلی و طارم کشت اول اشاره کرد.

برنج طارم ممتاز گلستان مقدار 1 کیلوگرم

برنج هاشمی

برنج هاشمی یه برنج کاملا ایرانی است که برای اولین بار آقای یوسف هاشمی‌زاده این برنج را در استان گیلان کاشت. در حال حاضر، کشت این برنج در استان‌های مازندران، گیلان و گلستان انجام می‌شود و از جمله ویژگی‌های آن می‌توان به عطر،طعم و کیفیت پخت بسیار خوب اشاره کرد. این برنج شامل دو نوع سرد و گرم است و پخت آسان و مقاومت زیاد در برابر آفات دارد.

برنج صدری

یکی دیگر از برنج‌های خوب ایرانی برنج صدری است که به سه دسته دم قرمز، دم سیاه و دم زرد تقسیم می‌شود. البته کشت دم قرمز و دم زرد نسبت به دم سیاه کمتر است. از جمله خواص آن می‌توان به وجود ویتامین B1 در این برنج اشاره کرد که این ویتامین در مراقبت از پوست و همچنین کمک به متابولیسم و سیستم ایمنی بدن نقش مهمی ایفا می‌کند. این نوع برنج دانه‌های کشیده دارد و رنگ آن استخوانی است‌

 برنج گرده

برنج گرده که به آن برنج نیم دانه هم می‌گویند در استان‌های کردستان، زنجان، ایلام و مازندران بخصوص شهر آمل کشت می‌شود. البته این نوع برنج بیشتر در پخت آش یا در شیرینی پزی کابرد دارد و برای پخت برنج زیاد مناسب نیست. از نظر قیمتی هم این برنج قیمت منناسب‌تری نسبت به انواع برنج دارد.

برنج شکسته طارم معطر گلستان مقدار 4.5 کیلوگرم

برنج ایرانی خام داخل کاسه

بررسی انواع برنج ایرانی از نظر ظاهری

در بخش قبلی انواع برنج ایرانی را از لحاظ اسم و بعضی ویژگی‌های ‌آن‌ها بررسی کردیم؛ در اینجا به سراغ دسته‌بندی برنج‌ها بر اساس ظاهر آن‌ها می‌رویم که به دسته دانه بلند، متوسط و دانه کوتاه تقسیم می‌شود.

  • برنج دانه بلند: این برنج‌ها مناسب مهمانی هستند و طول هر دانه بلند معمولاً ۴ برابر عرض آن است و پس از پخت نیز قد می‌کشند.
  • برنج دانه متوسط: این برنج‌ها نسبت به برنج‌های دانه بلند، کوتاه‌تر هستند، اما باز هم پس پخت کمی قد می‌کشند.
  • برنج نیم دانه: این برنج ممکن است از اول نیم دانه باشد یا اینکه از خانواده برنج‌های دیگر باشند که در زمان برداشت شکل اولیه خود را از دست داند و کوتاه شدند. برنج نیم دانه برای کته بهتر است، چون به دلیل قد کوتاه بعد از پخت کمی چسبندگی دارد.

فرق برنج قهوه ای با برنج سفید

احتمالا شما هم اسم برنج قهوه‌ای را شنیدید و شاید حتی برای پخت غذا از این نوع استفاده کردید؛ در اینجا قصد داریم تفاوت برنج قهوه‌ای با برنج سفید را بررسی کنیم. از آنجایی که هر برنج از ۳ بخش پوسته، سبوس و جوانه  تشکیل می‌شود و  بزرگ‌ترین فرق برنج قهوه‌ای با سفید این است که پوسته آن را جدا نمی‌‌کنند. این کار باعث حفظ سبوس و جوانه‌ی برنج می‌شود و در نتیجه فیبر، ویتامین‌ها و مواد غذایی برنج قهوه‌ای بیشتر است. همین مساله باعث تفاوت رنگ این دو نوع برنج نیز می‌شود. البته برنج قهو‌‌ه‌ای بیشتر در کشورهای شرق و جنوب شرقی آسیا استفاده می‌شود و برنج‌های ایرانی اغلب سفید هستند.

برنج قهوه ای رژیمی گیلان - 5 کیلوگرم

تفاوت برنج ایرانی هندی

برنج هندی یکی از معروف‌ترین برنج‌ها در ایران و جهان است. تا به اینجا با انواع برنج ایرانی آشنا شدیم، حالا بهتر است تفاوت‌های آن را با برنج هندی بررسی کنیم. تولید برنج در کشور هند بسیار رایج است و از آن در غذاهای محلی خو استفاده می کنند. اگر بخواهیم فرق برنج هندی و ایرانی را بررسی کنیم، عبارتند از:

۱- تفاوت در شکل و اندازه

یک تفاوت اصلی برنج ایرانی و هندی در اندازه و شکل دانه‌های این دو برنج است. دانه‌های برنج هندی بزرگتر و بلندتر هستند، در نقطه مقابل، بیشتر برنج‌های ایرانی دانه‌های کوچک‌تر و گردتری دارد. البته توجه داشته باشید که این تفاوت، بر اساس نوع برنج ایرانی و هندی می‌تواند متفاوت باشد.

برنج هندی 1121 خاطره - 10 کیلو گرم

۲- تفاوت در رنگ

بیشتر برنج‌های ایرانی و هندی رنگ متفاوتی دارند. بطور کلی، برنج هندی رنگی سفیدتر دارد، در حالی که بیشتر برنج‌های ایرانی کمی تیره‌تر از هندی هستند.

۳- مواد مغذی

یکی از بزرگ‌ترین تفاوت‌های برنج هندی و ایرانی مواد مغذی آن‌ها است. در برنج هندی سرشار از پتاسیم، سدیم، مس و آهن است، اما برنج ایرانی فیبر، ویتامین B1 و B3  دارد و مقدار آنتی اکسیدان‌های آن نیز بیشتر است. در کل هر کدام از برنج‌ها خواص خودشان را دارند.

۴- تفاوت در طعم برنج پس از پخت

علاوه بر مواردی که نام بردیم، حتی طعم برنج ایرانی و هندی نیز با هم متفاوت است. در برخی موارد، برنج هندی طعم شیرین و نرم‌تری دارد، در حالی که برنج ایرانی خنک‌تر و خشک‌تر است.

فوت‌وفن‌های پخت برنج آبکش که حتما باید بلد باشید!

سخن پایانی

در این مقاله با انواع برنج ایرانی آشنا شدیم و همچنین به بررسی تفاوت‌های برنج ایرانی و قهوه‌ای و هندی پرداختیم. نکته مهمی که در پایان بهتر است در نظر داشته باشید انتخاب برنج مناسب است؛ در زمان انتخاب برنج باید هدف خود را مشخص کنید، برای پخت پلو می‌خواهید یا آش و شیرینی؟ به عنوان مثال برای پلو مجلسی بهتر است سراغ گزینه‌هایی بروید که دانه بلند هستند و خوب قد می‌کشند.

دیدگاه شما

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه