۳۵ هدیه که فرزندتان هرگز فراموش نخواهد کرد

۱۱ اسفند ۱۴۰۰ زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۱۱ دقیقه
خانواده شاد

بهترین هدیه‌ها، لزوما گران‌ترین چیزها نیستند. گاهی ارزش معنوی چیزی که دریافت می‌کنیم آن‌قدر بالا است که با هیچ عددی قابل بیان نیست. هدیه‌هایی که والدین به فرزندان دلبندشان می‌دهند هم از این قاعده جدا نیست، به‌خصوص که تربیت درست بزرگ‌ترین هدیه‌ای است که یک شخص می‌تواند در کل زندگی‌اش بگیرد. وسیله‌های مادی عمر مشخصی دارند و بعد از مدتی فرسوده و مستعمل می‌شوند اما هدیه‌هایی که غیرمادی باشند با گذر زمان آسیبی نمی‌بینند و حتی ارزششان بیشتر از پیش می‌شود.

در این مقاله ۳۵ هدیه معنوی را لیست کرده‌ایم که شما به‌عنوان پدران و مادران آگاه می‌توانید به فرزندانتان بدهید و روی زندگی و آینده‌ی آن‌ها سرمایه‌گذاری کنید. تربیتی درستی که یک کودک در سنین خردسالی دریافت می‌کند، می‌تواند از او در زمان وارد شدن به جامعه، فردی مستقل و توانمند بسازد. با ما همراه باشید تا ایده‌هایی را بررسی کنیم که می‌توانید به کار بگیرید و بزرگ‌ترین لطف‌ها را در حق یک کودک انجام دهید.

۱. به اندازه‌ی کافی تأییدشان کنید

همه‌ی ما برای ماندن در راه درست، نیاز داریم از طرف کسانی که دوستشان داریم تأیید شویم. گاهی یک جمله‌ی تشویقی ساده می‌تواند تا سال‌ها فرزندتان را به کاری انجام می‌دهد دلگرم و امیدوار کند. هم در حرف و هم عمل به بچه‌ها نشان دهید که چقدر برای شما ارزشمند هستند و برای بودن‌شان خوشحال و شاکر هستید.

۲. آن‌ها را با دنیای بزرگ‌تری به نام هنر آشنا کنید

در دنیای امروز که نمایشگاه‌ها و رسانه‌های هنری بی‌شماری در دسترس هستند، به‌راحتی می‌توانید با فرزندتان همراه شوید و ذوق و درک هنری او را پرورش دهید تا در بزرگسالی یک هنرشناس قابل شود و از آثار هنری فاخر لذت ببرد.

۳. چالش‌پذیر بودن را یاد بدهید

فرزندتان را تشویق کنید رویاهای بزرگ داشته باشد و برای رسیدن به آن‌ها از چالش‌ها و موانع پیش رو نترسد. مسائل کوچک برایش طرح کنید و فرصت بدهید که خودش برای حل کردن آن‌ها تلاش کند. روحیه‌ی تلاش‌گری همان چیزی است که در آینده او را به شد و پیشرفت بیشتر سوق خواهد داد.

۴. عادلانه رفتار کردن را یک ارزش والا معرفی کنید

مادر و دو فرزند

هر کسی خاطراتی از گذشته دارد که معتقد است قبلا عدالت در خصوص او رعایت نشده و به او ظلم شده است. یکی از دغدغه های ما این است که عدالت به‌عنوان یک ارزش اخلاقی در جامعه وجود داشته باشد، ولی این که هرکدام از ما در خانواده خود چه قدر برای ایجاد عدالت تلاش می‌کنیم، نکته‌ی مهمی است که پاسخ به آن می‌تواند بسیاری از مشکلات را حل کند.

۵. قانع بودن را تمرین کنید

در دنیای امروز قانع و راضی بودن سخت‌تر از گذشته شده است و اگر کسی برای راضی بودن از کودکی تمرین نکرده باشد، دچار سختی و زیاده طلبی خواهد شد. با کودکان صمیمانه صحبت کنید و بگویید که همیشه کسی هست که از او باهوش‌تر باشد، پول بیشتری داشته باشد یا قوی‌تر باشد و او باید بتواند بر رضایت خودش تمرکز کند و بدون خشم از چیزهایی که دارد لذت ببرد و خوشحال باشد.

۶. بگذارید کنجکاوی کنند

به فرزندان خود بیاموزید تا زمانی که از محدوده‌ی ادب خارج نشده باشند، اجازه دارند سؤال بپرسند و کنجکاوی کنند. با هر سؤالی که کودک می‌پرسد آشفته نشوید و صبوری پیشه کنید تا بتوانید جواب‌های درستی بدهید.

۷. محکم و قاطع تربیتشان کنید

ثابت قدم بودن و داشتن عزم محکم یکی از بزرگ‌ترین عوامل تعیین کننده میزان موفقیت یک فرد در آینده است. برای اینکه این خصلت را در وجود کودک‌تان رشد دهید لازم است در مشکلات و چالش‌ها حامی او باشید و از محاسن پایداری و تلاش کردن سخن بگویید.

۸. نظم را برای کودک جا بیاندازید

کودکان باید همه چیز را از ابتدا یاد بگیرند. نظم و انضباط شخصی هم یکی از مهم‌ترین چیزهایی است که یک کودک قبل از ورود به مدرسه و جامعه‌ی بزرگ‌تر آن را تا حدی آموخته باشد. برای این کار باید شما والدین زندگی منظمی داشته باشید و البته از سخت‌گیری و انضباط بی‌جا بپرهیزید.

۹. سخاوتمندانه تشویق کنید

کلمات قدرتمند هستند. حرف‌های ما می‌توانند در وجود بقیه حس مثبت ایجاد کنند یا می‌توانند افراد را سرخورده و مایوس کند. کودکان در مقابل حرف‌های منفی ما بی‌نهایت آسیب‌پذیر هستند پس از امروز کلمات مشوقانه و بهتری برای سخن گفتن با آن‌ها انتخاب کنید.

۱۰. الگوی وفاداری باشید

به قول‌هایی که می‌دهید پایبند بمانید. وفاداری خصلت بسیار پسندیده‌‌ای است که می‌توانید به فرزندتان هدیه بدهید تا او در آینده از پدر و مادرش، به‌عنوان افراد با اخلاق و وفادار به پیمان یاد کنند.

۱۱. چشمانشان را مشتاق به دیدن زیبایی تربیت کنید

به فرزندان خود کمک کنید زیبایی را در هر چیزی که می‌بینند، بیابند. کسی که مثبت‌اندیش باشد و بتواند زیبایی‌هایی را که در اطرافش می‌بیند تحسین کند، روحیه‌ی مثبت و سطح انرژی بالاتری خواهد داشت.

۱۲. تشویق کنید که دست و دلباز و بخشنده باشند

به فرزند خود بیاموزید که درباره‌ی داشته‌هایش سخاوتمند باشد و دوستانش را در هر آنچه دارد شریک کند تا بتواند رابطه‌هایی صمیمی و نزدیک‌تر با بقیه بسازد.

۱۳. بچه‌ها را به راست‌گویی تشویق کنید

کودکانی که ارزش و اهمیت صداقت را در سنین پایین می‌آموزند، فرصت بسیار بیشتری برای تبدیل شدن به بزرگسالانی صادق دارند. کسانی که با دیگران صادقانه رفتار می‌کنند، احساس بهتری نسبت به خود دارند، بیشتر از زندگی خود لذت می‌برند و وجدان آسوده‌ای دارند.

۱۴. بیاموزید چگونه امیدوار باشند

تنها کسی دست به اقدام می‌زند که به نتیجه‌ی کارش امیدوار باشد. گوش کودکان را از مشکلات اقتصادی و اجتماعی پر نکنید تا باعث نشوید انرژی حرکت و تغییر از او گرفته شود. به جای آن از روزهایی خوبی بگویید که در آینده پیش رو دارند و بگویید که با امید داشتن و تلاش کردن، همه چیز بهتر و بهتر خواهد شد.

۱۵. بی‌دریغ ببوسیدشان

هیچ سقفی برای ابراز محبت فیزیکی قائل نشوید. اگر فرزندتان دوست دارد که شما او را ببوسید و در آغوش بگیرید، این محبت و مهرورزی را از او دریغ نکنید و نشان بدهید که چقدر برای شما دوست داشتنی است.

۱۶. کاری کنید که همیشه نسبت به یادگیری شوق داشته باشد

اگر می‌خواهید توانایی‌هایی فرزندتان متناسب با دورانی که در آن زندگی می‌کنیم رشد یابد، باید علاقه به آموختن مادام‌العمر را وجود او روشن نگه دارید. اشتیاق به یادگیری با مطالعه برای کسب نمره یا راضی کردن والدین متفاوت است. پس از خودتان شروع کنید و بیشتر بخوانید، سؤال بپرسید، تحلیل کنید و درباره‌ی آموخته‌های جدیدتان با هیجان گفتگو کنید.

۱۷. با طبیعت همراهش کنید

کودکانی که یاد می‌گیرند از دنیای اطراف خود قدردانی کنند، از دنیای اطراف خود مراقبت می کنند. به‌عنوان والدین، از فرزندان می‌خواهیم که اتاق‌هایشان را در داخل خانه مرتب، تمیز و مرتب نگه دارند. آیا نباید به آن‌ها یاد بدهیم که دنیای بیرونشان را مرتب، تمیز و منظم نگه دارند؟

۱۸. به تخیل کودک بال و پر دهید

اگر در طول ۲۰ سال گذشته فقط چیز یاد گرفته باشیم، این است که زندگی هر روز سریع‌تر و سریع‌تر در حال تغییر است. دنیای فردا هیچ شباهتی به دنیای امروز ندارد و دنیا بر مدار کسانی می‌گردد که آزادانه فکر می‌کنند و خلق می‌کنند.

۱۹. عشقتان را ابراز کنید

همه‌ی آموزش‌هایی که گفتیم به جای خود مهم هستند اما بزرگ‌ترین هدیه‌ای که به می‌توانید به فرزندتان بدهید، عشق ورزیدن به او با تمام وجود است. مراقب باشید مسؤولیت‌های کار و والد بودن، شما را از توجه کردن به فرزندتان غافل نکند.

۲۰. آدم امنی برای فرزندتان باشید

هر کودکی در مسیر رشد و بزرگ شدن، بلاخره خطاهای بزرگ و کوچکی مرتکب خواهد شد. با اشتباهات فرزندتان آشفته نشوید. در کنارش قرار بگیرید و کمکش کنید تا متوجه اشتباهش بشود. حتی اگر زمانی عصبانی بودید، خشمتان را کنترل کنید تا فرزندتان اولین جایی که پناه می‌برد، دامان شما باشد. امنیت خاطر از اینکه شما همیشه حامی و صبور هستید یک هدیه‌ی بی‌نظیر به فرزندتان خواهد بود.

۲۱. بگویید که او منحصربه‌فرد است

همه‌ی ما به جنبه‌هایی از شخصیتمان که ما را از بقیه متمایز می‌کند می‌بالیم. نیاز به خاص و متمایز بودن در وجود فرزندتان را جدی بگیرید و تائید کنید که او یگانه و منحصر‌به‌فرد است.

۲۲. ثبات داشته باشید

در یک خانواده‌ی با ثبات است که بچه‌ها نظم و برنامه‌ریزی را یاد می‌گیرند. شرایط اقتصادی و اجتماعی متلاطم و پایدار کودک شما را دچار سردرگمی خواهد کرد و توان اعتماد به آینده و برنامه‌ریزی را از او سلب خواهد کرد.

۲۳. ارزش زمان را بازگو کنید

فرزندتان را وقت‌شناس و دقیق بار بیاورید و به او بگویید که زمانی که برای یک نفر صرف می‌کنیم، هدیه‌ای گرانبها است که هرگز نمی‌توانیم آن را پس بدهیم یا پس بگیریم بنابراین بهتر است دقت کند که برای چه چیزی و چه کسی زمان می‌گذارد.

۲۴. خانه‌ای گرم و دلپذیر برای یک کودک بسازید

مشکلات و اختلافات خانوادگی جزء جدا نشدنی زندگی است اما در کنار همه‌ی اختلاف نظرها سعی کنید خانه‌ای پر از حس آرامش و شادی بسازید تا فرزندتان خانه و جمع خانوادگی کوچکتان را امن‌ترین نقطه‌ی دنیا بشناسد.

۲۵. حتما یک وعده در روز در کنار هم غذا بخورید

برنامه‌ی کاری و روزانه‌تان رو طوری بچنید که همه‌ی اعضای خانواده حداقل یک وعده‌ی غذایی را دور هم صرف کنند. جو صمیمی و خوشحالی غذا خوردن در کنار هم یک فرصت عالی است که اتفاقات جالبی که در طول روز برایتان پیش آمده با عزیزانتان به اشتراک بگذارید.

۲۶. گاهی بی‌توجه باشید

پدر و فرزندان

قرار نیست همیشه مسؤولیت زندگی بچه‌ها بر عهده‌ی شما باشد. در مواقعی که خطری بچه‌ها را تهدید نمی‌کند، آن‌ها را به حال خود بگذارید و اجازه بدهید بدون نظر شما تصمیم بگیرند و کاری انجام دهند.

۲۷. برای آموزش کودک برنامه داشته باشید

والدینی که برای تریبت و آموزش فرزندشان برنامه داشتند و با هم هماهنگ باشند، عملکرد بهتری خواهند داشت. پس بهتر است با خودتان و همسرتان صادق باشید و از قبل بدانید که با چه هدفی فرزندی به دنیا می‌آورید و قرار است او را چگونه آموزش دهید.

۲۸. به او فرصت بدهید چیزهای جدید را تجربه کند

بچه‌ها باید در محیط‌های جدید قرار بگیرند تا بتوانند بفهمند علاقه واقعی‌شان چیست. همراه کودکتان به جاهای جدید بروید و مشاغل مختلف را از نزدیک ببنید.

۲۹. خوش‌بینی را در او تقویت کنید

یک‌سره از مشکلات کاری و خانوادگی پیش کودک سخن نگویید و آینده را برای او مبهم و سخت تصویر نکنید. خوش‌بین بودن و امیدوار بودن به آینده نیروی محرکه‌ای است که هر کسی را انجام تغییرات بزرگ در دنیا تشویق می‌کند.

۳۰. صلح طلب باشید

یکی از ویژگی‌های والدین سمی این است که بچه‌ها را دائما با هم مقایسه می‌کنند و آتش رقابت را بین آن‌ها تندتر می‌کنند. بچه‌های رقابت‌جو در آینده رفتار پرخاش‌گرانه نشان خواهند. پس صلح را از خانه خودتان شروع کنید و در آن خبره شوید تا بتوانید صلح‌طلبی و رفاقت راه فرزندتان هدیه بدهید.

۳۱. به کودک یاد بدهید برای موفقیت‌هایش جشن بگیرد

فروتنی بی‌دلیل را کنار بگذارید و با کودکتان همراه باشید تا برای دستاوردهای کوچک و بزرگش شادی کند. کسی که احساس غرور مثبت را از کودکی تجربه نکند به احتمال زیاد در بزرگسالی دچار کمال‌گرایی منفی و اذت نبرد از موفقیت‌هایش خواهد شد.

۳۲. جایی برای آزمون و خطا کردن فراهم کنید

اشتباه کردن جزئی از فرآیند آموزش است. بچه‌ها هم دانای کل نیستند و طبیعی است که بعضی چیزها را با اشتباه کردن یاد بگیرند. خطا کردن را یک اشتباه نابخشودنی نبینید و حتی سعی کنید شرایطی را فراهم کنید که کودکتان کاری را به‌تنهایی شروع کند و با قوه‌ی تحلیلش آن را پیش ببرد و البته امکان و اجازه خطا کردن و اصلاح کارش را داشته باشد.

۳۳. هر روز با کودک خود بخندید

داشتن روحیه‌ی طنز و شوخ طبعی می‌تواند زندگی خانوادگی را شیرین و جذاب کند. متناسب با سنی فرزندتان شوخی و سرگرمی‌هایی آماده کنید که بتوانید دقایقی را کنار هم به خنده و شادی سپری کنید. با هم خندیدن، راهی قوی برای برقراری ارتباط است. درک درست طنز هم می‌تواند کودکان را باهوش‌تر، سالم‌تر و سازگارتر کند.

۳۴. او را فردی با عزت نفس بالا بار بیاورید

عزت نفس، اعتقاد و باوری است که فرد نسبت به ارزش و اهمیت خودش دارد. تحقیقات حاکی از آن است که بسیاری از رفتارهای آسیب‌زای کودکان مانند بزهکاری، مصرف سیگار، افت تحصیلی، پرخاشگری و… ناشی از ضعف عزت نفس در کودکان است. بچه‌هایی که یاد می‌گیرند برای خود ارزش قائل شوند، اعتماد به نفس و عزت نفس بیشتری دارند که به بزرگسالانی تبدیل می‌شوند که به ارزش‌های بقیه احترام می‌گذارند و به اصول اخلاقی پایبند می‌مانند.

۳۵. او را با جهان معنا آشنا کنید

زمانی که کودک به سن مناسبی برای درک موضوعات معنوی رسید، مفاهیمی مثل جهان‌های بالاتر را به او معرفی کنید. اگرچه کودکان برای درک مفاهیم انتزاعی خیلی کوچک هستند، اما می‌توانید او را تشویق کنید که با دیگران مهربان باشد یا وقتی سؤالاتی در رابطه با مرگ و زندگی می‌پرسد، چرخه‌ی حیات طبیعت را برای او شرح دهید و ذهنش را برای سوالات بعدی آماده کنید.

سخن آخر

هیچ کدام از این هدیه‌ها چیزهایی نیستند که بتوانید از فروشگاه بخرید و کادو پیچی کنید. نکته‌ی اصلی همه‌ی این‌ها، صبر و حوصله‌ای است که شما صرف می‌کنید تا به فرزندتان حس مهم بودن و ارزشمندی را منتقل کنید. مطمئن باشید هزینه‌ای که برای آموزش خودتان و غنی کردن رابطه‌تان با کودک خردسالتان می‌پردازید، یک سرمایه‌گذاری بسیار امن و سودآور برای ساختن جوانانی خلاق، مستعد و توانمند است.

منبع: becoming minimalist

برچسب‌ها :
دیدگاه شما

۲ دیدگاه
  1. P.m

    ای کاش یکی این رو برای پدر و مادر من بفرسته 😕

  2. سامان

    البته
    من می دانم
    که هستم
    پس می مانم
    اما شما باید تلاش بیشتری را در جهت معنا بکنید که هر چیزی آن قدر ماندگار ماند که بشود سالها تکرارش کرد من که لذت بردم اما کاش لحظاتی که حس خوبی پیش می آید تکرار می شدند و تا ابد زنده می ماندند من نمی دانم برای چه ما باید این قدر خوب باشیم مهمترین ارزش زندگی حس بد است

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه