چگونه از شخصی برداشت کردن انتقادها دست برداریم؟

۱۳ خرداد ۱۴۰۲ زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۴ دقیقه
چطور از شخصی برداشت کردن انتقادها جلوگیری کنیم؟

طبیعی است که بخواهیم مورد احترام قرار بگیریم؛ زیرا انسان‌ها موجودات اجتماعی‌ای هستند و ما هم دوست داریم که اعضای جامعه برای ما ارزش قائل شوند. بنابراین چیز عجیبی نیست اگر شنیدن انتقاد باعث ناراحتی‌مان شود.

در مطالعه‌ی اخیر، محققان با دقت واکنش‌های افراد به فیلم‌هایی با محتوای تاییدی و انتقادی را مشاهده کردند. آن‌ها فعالیت ۳۷ شرکت‌کننده را در در حین تماشای فیلم‌هایی با جملات مثبت، منفی و خنثی، بررسی و تحلیل کردند. نتایج نشان داد که انتقاد باعث ناراحتی تمام آن‌ها شد.

با وجود این که بعضی از نظرات و رفتارها واقعا توهین‌آمیز هستند، اگر فکر می‌کنید که بیشتر اوقات از حرف‌های دیگران آزرده‌خاطر می‌شوید، یا مدام تصور می‌کنید که کسی می‌خواهد احساسات شما را جریحه‌دار کند، ممکن است که شما هم موضوعات مختلف را بیش‌ازاندازه به خودتان بگیرید.

در این مقاله یاد می‌گیریم که چرا مردم درباره‌ی اتفاقات شخصی برداشت می‌کنند، چگونه بفهمیم که چه زمانی در این موضوع زیاده‌روی می‌کنیم و چه زمان‌هایی شخصی برداشت کردن، می‌تواند مفید باشد. همچنین راه‌حل شخصی نگاه نکردن به مسائل را نیز می‌آموزیم.

دلیل شخصی برداشت کردن چیست؟

این که به نظر دیگران اهمیت بدهیم، کاملا طبیعی است، اما نه در حدی که مانع ما شود. دلیل این که ما اتفاقات و حرف‌ها را شخصی برداشت می‌کنیم، از عوامل مختلفی ناشی می‌شود. در ادامه این دلایل را بررسی کرده‌ایم.

خود سرزنشگری

ممکن است مدام به خودمان بگوییم که به اندازه‌ی کافی خوب نیستیم یا همه‌ی اتفاقات و مشکلات تقصیر ماست؛ به همین دلیل بعد از شنیدن نظرات بد، به‌راحتی چیزهای منفی‌ای را که در موردمان گفته می‌شود، باور می‌کنیم.

تروماهای دوران کودکی

نبود حمایت عاطفی در دوران کودکی یا سرزنش شدن توسط والدین، می‌تواند این احساس را که ما لایق تمسخر و تحقیر هستیم، تقویت کند.

عزت نفس پایین

افرادی که عزت نفس پایینی دارند، گاهی بیش‌ازاندازه نگران نظر دیگران راجع به خودشان هستند. این افراد ممکن است در خیلی از مواقع، درباره‌ی موضوعات مختلف، شخصی برداشت کنند.

اختلالات اضطرابی

کسانی که اضطراب اجتماعی دارند، به شدت از قضاوت شدن و خجالت کشیدن در مقابل دیگران می‌ترسند.

کمال‌گرایی

مورد انتقاد قرار گرفتن برای افراد کمال‌گرا بسیار سخت است، زیرا آن‌ها استانداردهای غیر واقعی برای خودشان تعیین می‌کنند و انتظار دارند که به آن حد از بی‌عیب و نقص بودن برسند.

استرس یا فرسودگی

وقتی حال روحی خوبی ندارید، ممکن است بیشتر از مواقع عادی دچار سوء‌برداشت از نظرات دیگران شوید.

زودرنجی یا حساسیت عاطفی

اگر فرد بسیار حساسی هستید، امکان شخصی برداشت کردن درباره‌ی مسائل بیشتر می‌شود.

چطور بفهمیم که چه مواقعی، شخصی برداشت می‌کنیم؟

چطور بفهمیم که چه مواقعی، شخصی برداشت می‌کنیم؟

ما اغلب تعریف‌های دیگران را مانند «چقدر امروز زیبا شده‌ای» نادیده می‌گیریم، در صورتی که انرژی زیادی را صرف نقاط ضعفی می‌کنیم که دیگران در مورد آن‌ها صحبت می‌کنند. به عنوان مثال، ممکن است از این که رئیستان به شما گفته است که هنوز برای انجام یک پروژه‌ی بزرگ‌تر آماده نیستید، ناراحت شده باشید. با داشتن دیدگاهی متفاوت، می‌توانید به این نظر به عنوان یک انتقاد سازنده نگاه کنید.

نشانه‌های بیش‌ازاندازه شخصی برداشت کردن

نشانه‌هایی که در ادامه نوشته‌ایم، بیانگر این است که نظرات دیگران بر شما تاثیر منفی می‌گذارد:

  • خوشحالی شما به تایید دیگران وابسته است.
  • بدون دلیل عذرخواهی می‌کنید و همیشه در فکر راضی نگه داشتن مردم هستید.
  • از «نه» گفتن به درخواست‌های دیگران می‌ترسید.
  • تمام نظرات بد در مورد خودتان را باور می‌کنید و دلخور می‌شوید.
  • به یک اشتباه در رفتارتان،‌ به عنوان یک نقص در شخصیتتان نگاه می‌کنید.
  • به راحتی حالت تدافعی به خود می‌گیرید یا عصبانی می‌شوید.
  • در مورد مکالمات اخیر وسواس دارید، تا جایی که این موضوع در فعالیت‌های روزمره‌تان اختلال ایجاد می‌کند.

نشخوار فکری باعث می‌شود که یک مکالمه‌ را طولانی‌مدت در ذهن خود نگه دارید و فکرتان را مدام درگیر آن موضوع کنید. برای بعضی از افراد، این کار کمک می‌کند تا پاسخ متفاوتی را از آن‌چه که در واقعیت اتفاق افتاده است، تصور کنند؛ اما برای دیگران نشخوار فکری باعث یادآوری ضعف‌هایشان می‌شود. در واقع بیش‌ازاندازه فکر کردن، می‌تواند فلج‌کننده باشد و زندگی فرد را مختل کند. این موضوع می‌تواند با اختلال وسواس جبری همراه باشد.

بر اساس یک مطالعه، نشخوار فکری می‌تواند خلق منفی را طولانی‌تر و پررنگ‌تر کند،‌ مانع از حل مسئله‌ی درست شود و بر میزان استرس و اضطراب فرد تاثیر بگذارد. همچنین می‌تواند مداخلات روانشناسی را تحت تاثیر قرار دهد و آن را محدود کند.

فایده‌های شخصی برداشت کردن

شاید برایتان عجیب باشد اما این موضوع، جنبه‌های مثبتی نیز دارد. با شخصی برداشت کردن، اطرافیان ما می‌فهمند که چه چیزهایی باعث ناراحتی ما می‌شوند؛ و بعد از آن ممکن است رفتارشان را تغییر دهند. همچنین وقتی که احساساتمان جریحه‌دار می‌شود، می‌توانیم یاد بگیریم که چگونه بر ناراحتی و پریشانی خود غلبه کنیم. این موضوع در انعطاف‌پذیری ما در مواجهه با اتفاقات آینده، تاثیر مثبتی می‌گذارد.

چگونه مانع از شخصی برداشت کردن شویم؟

چگونه مانع از شخصی برداشت کردن شویم؟

در ادامه چند تکنیک نوشته‌ایم که به شما کمک می‌کند تا بعد از شنیدن انتقاد، روزتان را با ناراحتی سپری نکنید:

  • تاب‌آوری عاطفی را تمرین کنید.
  • از فرد مقابلتان بخواهید که درباره‌ی چیزی که گفته است، به‌طور واضح و روشن توضیح دهد.
  • نگران این‌که مردم درباره‌ی شما چه فکری می‌کنند، نباشید.
  • خودتان را به خاطر نقاط قوتی که دارید، تحسین کنید.
  • مهارت ذهن‌آگاهی را تمرین کنید تا بتوانید در زمان حال زندگی، و از استرس جلوگیری کنید.
  • افکار خودتان را یادداشت کنید.
  • جملات تاکیدی مثبت را برای خودتان تکرار کنید.
  • با یک درمانگر خوب صحبت کنید.

حرف آخر

این که گاهی حرف‌های دیگران را به خود بگیرید و شخصی برداشت کنید، کاملا طبیعی است، اما اگر متوجه شدید که این ماجرا بیش‌ازاندازه اتفاق می‌افتد، ممکن است به سلامت روان شما آسیب وارد شود. البته اگر کسی به شما توهین کرد یا احساس کردید که می‌خواهد به احساس شما آسیب بزند، وقت آن است که رابطه‌تان را با آن شخص دوباره ارزیابی کنید. اگر برای تشخیص انتقادات جزئی و سوءاستفاده‌ی عاطفی نیاز به کمک دارید نیز،‌ به یک درمانگر مراجعه کنید.

منبع: verywellmind

برچسب‌ها :
دیدگاه شما

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه