ارتباط چرخه‌ی قاعدگی با تغییرات ماه؛ افسانه یا واقعیت؟

۱۶ آبان ۱۴۰۰ زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۹ دقیقه
ارتباط چرخه‌های قاعدگی با تغییرات ماه، افسانه یا واقعیت؟

مشخص نیست اولین زنی که به ارتباط چرخه‌ی قاعدگی با ماه فکر کرد چه کسی بود اما قرن‌ها است که مردم به این موضوع فکر می‌کنند. شاید علت این فکر مساوی بودن چرخه قاعدگی و چرخه قمری، یعنی ۲۹ روز، باشد. ما می‌دانیم که جزر و مد دریاها در زمین با حرکات ماه کنترل می‌شود و تأثیر آن بر بدن ما دور از ذهن نیست. مطالعات علمی بسیاری وجود دارند که این تأثیر را رد می‌کنند اما عموم مردم همچنان فکر می‌کنند این دو به هم مرتبط هستند. این اعتقاد آن‌قدر قوی است که در روز «ماه خونین» در سال ۲۰۱۹ عده‌‌ی زیادی در شبکه‌های اجتماعی در حال مقایسه‌ی چرخه قاعدگی خود و دوستانشان با این رویداد نجومی بودند!

امروز قرار است در دیجی‌کالا مگ با هم این موضوع را بررسی کنیم و ببینیم آیا واقعا ماه بر چرخه قاعدگی تأثیر می‌گذارد یا خیر.

بررسی‌های قدیمی چه می‌گویند؟

بررسی‌های قدیمی چه می‌گویند؟

چارلز داروین از اولین افرادی بود که درباره‌ی ارتباط ماه و چرخه‌ی قاعدگی نظریه‌پردازی کرد. از آن زمان به بعد مطالعات متعددی برای اثبات یا رد این ارتباط انجام شد. در مطالعه‌ای که در سال ۱۹۸۶ انجام شد مشخص شد که چنین ارتباطی وجود دارد.

منطقی است که زندگی و تغییرات جسمی افراد قدیم بیشتر با ماه هماهنگ بوده است اما بدون تحقیقات اصولی نمی‌توانیم در این زمینه نتیجه‌گیری کنیم.

محققان پس از بررسی ۸۲۶ زن متوجه شدند که ۲۸٫۳% از زن‌ها هم‌زمان با شروع ماه قمری جدید دوره‌ی قاعدگی خود را شروع کرده‌اند. مطالعه‌ی دیگری که در سال ۱۹۸۷ انجام شد این نظریات را تأیید کرد. در سال ۱۹۷۷ محققان متوجه شدند زنانی که چرخه‌ی قاعدگی‌ آن‌ها با شروع ماه جدید هم‌زمان است شانس بیشتری برای بارداری دارند.

مطالعات اخیر به چه نتیجه‌ای رسیدند؟

مطالعات اخیر به چه نتیجه‌ای رسیدند؟

در سال ۲۰۱۳ این مطالعات از سر گرفته شد و گروهی از محققان ۷۴ زن را در یک سال تحت بررسی قرار دادند. گروه محقق در پایان بررسی اعلام کردند که هیچ مدرکی مبنی بر وجود این هم‌زمانی وجود ندارد. همچنین در مطالعه‌ای که به‌تازگی در سال ۲۰۲۱ انجام شده است مشخص شد که ممکن است دوره‌های قاعدگی با چرخه‌ی ماه همگام باشد اما وجود نورهای مصنوعی و سبک زندگی مدرن این ارتباط را مختل کرده است.

در این مطالعه ۸ زن بررسی شدند که دوره‌های قاعدگی خود را ۱۹ تا ۳۲ سال ثبت کرده بودند. چرخه‌ی قاعدگی ۵ زن از این گروه به صورت متناوب با چرخه‌ی ماه همگام شده بود و دوره‌های همگام سازی ۳ زن مطابق با ماه جدید یا ماه کامل بود.

از نظر آماری و با فرض شروع دوره‌ها در زمان‌های تصادفی، چرخه‌ی قاعدگی نیمی از زنان در طول مدت زندگی خود ۳ بار با ماه کامل هم‌زمان می‌شود.

با این حال در سال ۲۰۱۹ اپلیکیش Clue داده‌های ۱٫۵ میلیون کاربر خود را بررسی و اعلام کرد که هیچ ارتباطی بین ماه و قاعدگی وجود ندارد. تیم Clue توضیح داده است که طبیعی است که چرخه‌ی قاعدگی زنان گاهی با شروع ماه جدید هم‌زمان شود اما این یک اتفاق تصادفی است و هیچ ارتباط خاصی وجود ندارد.

روایت‌های دیگری از تأثیرگذاری ماه

روایت‌های دیگری از تاثیرگذاری ماه

در حالی که هنوز نمی‌دانیم ماه واقعا بر چرخه‌ی قاعدگی تأثیر می‌گذارد یا نه، با روایت‌های دیگری از تأثیر ماه روبه‌رو هستیم. یک منبع معتبر در سال ۲۰۲۱ اعلام کرد که نوسانات خواب جوامع روستایی و شهری با الگوهایی متفاوت تحت تأثیر چرخه‌ی قمری است. در زمان ماه کامل اغلب افراد دیرتر به رختخواب رفته، کمتر خوابیده‌اند و در شروع ماه جدید هم بیشتر خوابیده‌اند.

اگر ماه بر روی خلق‌وخوی ما تأثیر داشته باشد مقدار آن بسیار ناچیز یا صفر است، پس تأیید این نظریات تقریبا ناممکن است.

منبع معتبر دیگری در سال ۲۰۱۷ اعلام کرده بود که ارتباط معناداری بین چرخه‌های ماه و سلامت روان وجود دارد و این تأثیر بر روی افراد مبتلا به اختلال دوقطبی بیشتر دیده می‌شود. دو نفر از شرکت‌کنندگان در این مطالعه ارتباط مشخصی بین چرخه‌های خلقی و قاعدگی‌ آن‌ها با چرخه‌های ماه نشان داده‌اند. این تغییرات معمولا در زمان ماه کامل و ماه جدید شروع می‌شده است. اما مطالعه‌ی دیگری در همان سال این نظریه را رد کرده و اعلام کرد که هیچ ارتباطی بین چرخه‌های ماه و مراجعه به متخصصان روان‌شناسی وجود ندارد.

ارتباط ماه و چرخه‌های قاعدگی ریشه در فرهنگ و سنت دارد

ارتباط ماه و چرخه‌های قاعدگی ریشه در فرهنگ و سنت دارد

ارتباط ماه و چرخه‌ی قاعدگی هنوز از نظر علمی تأیید نشده است اما اعتقاداتی که ریشه در فرهنگ و سنت ما دارند این ارتباط را تأیید می‌کنند. حتی در بین جوامع مدرن آیین‌هایی وجود دارند که قاعدگی و ماه را به هم ارتباط می‌دهد. در گردهمایی چادر سرخ، که در ماه نو برگزار می‌شود، زنان در یک مکان مشخص جمع می‌شوند و با هم پیوند معنوی برقرار می‌کنند. نام این آیین از رمانی به همین نام که در سال ۱۹۹۷ منتشر شده است گرفته شده است. در این کتاب عنوان شده است که در دوران کتاب مقدس به زنان دستور داده شده است که در دوران قاعدگی خود را از جامعه پنهان کنند.

فرهنگ یونان باستان

کلمه‌ی قاعدگی (menstruation) از کلمه‌ی لاتین و یونانی mene به معنای ماه گرفته شده است. در یونان باستان پزشک‌ها به ارتباط ماه و چرخه‌ی قاعدگی معتقد بودند و تصور می‌کردند که زنان در این دوران از نظر روحی و روانی قدرتمند هستند.

فرهنگ بومیان آمریکا

بومیان کاملا به ارتباط ماه و چرخه‌ی قاعدگی معتقد بودند. در سنت اوجیبیو قاعدگی با عنوان «زمان ماه» شناخته می‌شود و زنان در این دوران برای تفکر و استراحت در خانه می‌مانند. پتی اسمیت، از گروه دریاچه‌ی لیچ، می‌گوید: «زنان در این دوران قدرت زیادی دارند و با خون‌ریزی از استرس‌های زن بودن رها می‌شوند.» در سنت قبیله‌ی یوروک، در کالیفرنیا، زمان ماه به بخش مهمی از فرهنگ تبدیل شده است.

توماس باکلی در مقاله‌ای که برای انجمن قوم شناسی آمریکا نوشته است از قول زنی از قبیلیه‌ی یوروک نوشته است که «زمان ماه، زمان قدرت است». او به باکلی گفته است: «زمان ماه زمانی است که یک زن در اوج قدرت خود است. پس نباید وقتش را با کارهای روزمره و حواس‌پرتی‌های اجتماعی تلف کند. همچنین نباید تمرکز آن‌ها با نگرانی‌هایی که از طرف جنس مخالف وارد می‌شود شکسته شود.»

زنان قبیله‌ی یوروک در زمان ماه از مردان قبیله و اعضای خانواده‌ی خود جدا می‌شوند و مراسم حمام معنوی را در «حوض مقدس – ماه مقدس» انجام می‌دهند. زنان قبیله معتقدند همه‌ی آن‌ها در روزگاران قدیم با ماه همگام بوده‌اند. آن‌ها می‌گویند اگر زنی از قبیله دچار ناهماهنگی با چرخه‌های ماه شود شب‌ها زیر نور ماه می‌نشیند، با آن صحبت می‌کند و از او تقاضا می‌کند تا تعادل را به بدنش برگرداند.

فرهنگ آیورودا و هندو

اکثر سنت‌های هندو و بودایی به ارتباط چرخه‌ی قمری و قاعدگی اشاره می‌کنند. طبق آیورودا تصور می‌شود که خون، یا راکتا در زبان سانسکریت، توسط چاندرا یا همان ماه مدیریت می‌شود. آن‌ها معتقدند به دلیل هماهنگی ریتم قاعدگی زنان با ماه زنان سالم‌تر از مردان هستند. با توجه به متن‌های یوگی قرون وسطایی طبیعت زنان با ماه و طبیعت مردان با خورشید هماهنگ است. آن‌ها معتقد بودند که چرخه‌ی ماه بر چرخه‌ی قاعدگی تأثیر مستقیم دارد.

سنت‌های معنوی امروزی در ارتباط با چرخه‌ی ماه

سنت‌های معنوی امروزی در ارتباط با چرخه‌ی ماه

آلیشیا میک، بنیانگذار چرخه‌های ماه وحشی، با تمرینات ویکاسا زنان را در این مراسم آن‌طور هدایت می‌کند که در حالت هوشیاری چرخه‌ای را بر روی زمین بازیابی کرده، شیوه‌های قدیمی زنانه را حفظ کرده و به همان شکل قدیمی پیش ببرد.

ویکاسا نوعی آیین بت پرستی مدرن است که در اواسط قرن بیستم در انگلستان ایجاد شد. این آیین ریشه در ادیان قبل از مسیحیت دارد.

درست است که شواهد علمی برای اثبات این موضوع وجود ندارد ما میک معتقد است ۴ مرحله‌ی اصلی چرخه‌ی ماه با قاعدگی ارتباط دارد؛

  • قاعدگی یا ماه نو
  • ماه فولیکولی یا ماه رو به فزونی
  • تخمک یا ماه کامل
  • ماه پیش از قاعدگی یا کم شدن ماه

همچنین بعضی از افراد معتقدند که قاعدگی در زمان‌های خاصی از چرخه‌ی ماه ویژگی‌های خاصی را در افراد نشان می‌دهد.

چرخه‌ی ماه سفید

میک می‌گوید افرادی که چرخه‌ی قاعدگی‌ آن‌ها با ماه جدید و تخمک‌گذاری آن‌ها با ماه کامل همگام می‌شود در چرخه‌ی ماه سفید قرار دارند. بعضی از افراد معتقدند این نوع چرخه‌ها وقتی اتفاق می‌افتد که فرد در زمان قاعدگی در بارورترین حالت یا آماده‌ترین حالت برای بارداری قرار دارد.

چرخه‌ی ماه قرمز

افرادی که خونریزی‌ آن‌ها در ماه کامل شروع می‌شود در چرخه‌ی ماه قرمز قرار دارند. به گفته‌ی میک این اتفاق فرصتی برای در آغوش کشیدن جنبه‌های پرشور، برون‌ریزی و فعالیت‌های جنسی افراد است.

چرخه‌ی ماه صورتی

این چرخه با زمان گذار همراه است و به زمان شروع قاعدگی در ماه رو به رشد اشاره می‌کند.

چرخه‌ی ماه بنفش

این چرخه با درمان همراه است و به زمان شروع قاعدگی در ماه در حال کاهش (روزهای پایانی چرخه‌ی ماه) اشاره دارد.

چرخه‌ی قاعدگی خود را با مراحل ماه همگام کنید

چرخه‌ی قاعدگی خود را با مراحل ماه همگام کنید

بعضی از افرادی که در تمرین‌های آیینی چرخه‌ی ماه شرکت می‌کنند اعتقاد دارند که شروع قاعدگی در ماه جدید یا ماه کامل تأثیر مثبتی بر خلق‌وخو و سطح انرژی آن‌ها داشته و احساس می‌کنند ارتباط معنوی قوی‌تری برقرار کرده‌اند. البته این موضوع به هیچ وجه از نظر علمی تأیید نشده است.

چرخه‌ی خود را دنبال کنید

اگر می‌خواهید پیوند بین دوره‌ی قاعدگی خود و چرخه‌ی ماه را ببینید می‌توانید از اپلیکیشن‌هایی که در لیست زیر می‌بینید استفاده کنید.

با استفاده از این اپلیکیشن‌ها می‌توانید ببینید آیا دوره‌ی قاعدگی شما با چرخه‌های ماه مطابقت دارد یا نه. سپس بر اساس چرخه‌ی طبیعی بدنتان کار کنید تا دوره‌ی قاعدگی را به بهترین شکل بگذرانید. مثلا در دوره‌ی قاعدگی بیشتر استراحت کنید و کارهایی که نیاز به صرف انرژی بیشتر دارد را در دوران تخمک گذاری انجام دهید.

همگام‌سازی کنید

هیچ دلیل علمی برای این کار وجود ندارد اما بعضی از افراد معتقدند راه‌های زیر برای همگام‌سازی قاعدگی و ماه وجود دارد؛

  • از مراحل مختلف چرخه‌ی ماه آگاه شوید.
  • انرژی خود را با روش‌های خاصی در طول چرخه‌ی قمری و چرخه‌ی قاعدگی‌تان هدایت کنید.
  • ممکن است دوره‌ی قاعدگی شما به طور طبیعی با ریتم ماه هماهنگ باشد. برای فهمیدن این موضوع لازم است که از الگوهای ماه تقلید کنید.

به‌عنوان مثال شما می‌توانید فعالیت‌هایی که با احساسات و حالات درونی شما مرتبط هستند را در ماه جدید و فعالیت‌های اجتماعی را در ماه کامل انجام دهید. میک می‌گوید: «اگر زنی بخواهد به چرخه‌ی ماه سفید وارد شود باید بیشتر روی خانه و گذراندن وقت در سرپناه خود در زمان ماه جدید تمرکز کند.»

سخن آخر

هم‌زمانی فعالیت‌های داخلی بدن با چرخه‌ی حرکت ماه بیشتر به جادو شباهت دارد. در حالی که بسیاری از تحقیقات علمی این نظریه را رد می‌کنند افراد و فرهنگ‌های بسیار زیادی اعتقاد دارند که چرخه‌ی قاعدگی با چرخه‌ی ماه هماهنگ است و این هماهنگی را به‌عنوان یک اتفاق معنوی می‌شناسند. البته زیر نظر داشتن چرخه‌ی قاعدگی و پیدا کردن هماهنگی‌ها و ارتباط‌هایی که با چرخه‌ی ماه دارد خالی از لطف نیست. این هماهنگی ممکن است به صورت طبیعی و اتفاقی در بدن شما وجود داشته باشد و اما فراموش نکنید که این موضوع دلیلی بر اثبات نظریه‌ی تأثیرگذاری ماه بر بدن شما نیست. حالا که این مطلب را خوانده‌اید برایمان بنویسید که شما چه فکری می‌کنید. آیا ارتباط بین ماه و چرخه‌ی قاعدگی واقعیت است یا فقط یک افسانه‌ی قدیمی است که نسل به نسل منتقل شده است؟

این مطلب فقط جنبه‌ی آموزش و اطلاع‌رسانی دارد. پیش از استفاده از توصیه‌های این مطلب حتما با پزشک متخصص مشورت کنید. برای اطلاعات بیشتر بیانیه‌ی رفع مسؤولیت دیجی‌کالا مگ را بخوانید.

منبع: healthline

برچسب‌ها :
دیدگاه شما

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه