رم بیشتر یا رم سریع‌تر؛ کدام یک برای عملکرد کامپیوتر مهم‌تر است؟

۵ اسفند ۱۴۰۱ زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۵ دقیقه
رم کامپیوتر

طبیعتا بیشتر اوقات ارتقای قطعات سخت‌افزاری عاقلانه‌تر از خرید یک کامپیوتر کاملا جدید است. یکی از مواردی که عملکرد سیستم را بهبود می‌بخشد، ارتقای رم کامپیوتر است. اما در این میان سوالی که برای کاربران ایجاد می‌شود این است که بین ظرفیت بیشتر و سرعت بالاتر رم، کدام اهمیت بیشتری دارد؟ در ادامه به این موضوع می‌پردازیم.

چرا کامپیوتر به رم نیاز دارد؟

به زبان ساده، رم را باید به عنوان حافظه کوتاه مدت کامپیوتر در نظر بگیرید که فایل‌های مختلف را با سرعت زیادی در اختیار پردازنده قرار می‌دهد. با بهره‌گیری از رم، پردازنده بدون اینکه نیازی به انتظار زیادی داشته باشد، می‌تواند فورا به فایل‌های مختلف دسترسی پیدا کند. زمانی که کامپیوتر شما حین اجرای برنامه‌های مختلف کند می‌شود، احتمالا زمان آن رسیده که رم کامپیوتر را ارتقا دهید. زمانی که تمام ظرفیت رم اشغال می‌شود، کامپیوتر به ناچار باید بخشی از داده‌ها را به حافظه SSD یا هارد درایو منتقل کند که با این کار سرعت عمکرد با افت روبرو می‌شود.

رم کامپیوتر

بسیاری از کاربران که سال‌ها قبل لپ‌تاپ یا کامپیوتر دسکتاپ خریداری کرده‌اند، معمولا از رم بالایی بهره نمی‌برند. اگرچه ظرفیت رم موردنظر برای آن زمان کافی بوده، ولی به احتمال زیاد حالا برای انجام کارهای مختلف با مشکل روبرو می‌شوند.

رم لپ تاپ DDR4 دو کاناله 3200 مگاهرتز CL22 کروشیال مدل CT16 ظرفیت 16 گیگابایت

تفاوت بین ظرفیت و سرعت رم کامپیوتر‌

هرچقدر ظرفیت رم بیشتر باشد، طبیعتا تعداد بیشتری از برنامه‌ها می‌توانند در کنار یکدیگر و بدون افت سرعت اجرا شوند. اما هر کاربر با توجه به نیازهای خود، به حداکثر ظرفیت رم مشخصی نیاز دارد و اگر ظرفیت رم موردنظر از این محدوده افزایش پیدا کند، عملا مزیتی برای کاربر به ارمغان نمی‌آید. بنابراین در چنین شرایطی حرکت به سمت استفاده از رم سریع‌تر حرکت عاقلانه‌تری محسوب می‌شود.

رم کامپیوتر

در زمینه‌ی سرعت رم معیارهای مختلفی وجود دارد. فرکانس روی حداکثر پهنای باند تاثیر می‌گذارد و از سوی دیگر تاخیر روی سرعت پاسخ رم به درخواست‌ها تاثیرگذار است. فرکانس برحسب مگاهرتز اندازه‌گیری می‌شود و هرچقدر این عدد بیشتر باشد، بهتر است. رم DDR4 از محدوده‌ی فرکانسی بین ۱۶۰۰ تا ۳۶۰۰ پشتیبانی می‌کند که البته باید ببینید رم موردنظر شما چه سرعتی دارد. همچنین رم‌های DDR5 در محدوده‌ی فرکانسی بین ۳۲۰۰ تا ۸۴۰۰ راهی بازار می‌شوند. تاخیر رم هم به صورت یک سری اعداد مانند ۱۶-۱۸-۱۸ ظاهر می‌شود و هرچقدر این اعداد کمتر باشند، بهتر است.

بعد از اینکه نیاز خود به حداکثر ظرفیت رم را مشخص کردید، بهره‌گیری از رم سریع‌تر با تاخیر پایین‌تر، تاثیر بیشتری روی عملکرد سیستم شما می‌گذارد. اما اینکه تاثیر موردنظر چقدر محسوس است، این موضوع بستگی به نحوه‌ی استفاده از سیستم و البته رم خریداری شده دارد.

 رم دسکتاپ DDR4 دو کاناله 3200 مگاهرتز CL16 کورسیر مدل VENGEANCE RGB PRO ظرفیت 16 گیگابایت

رم کامپیوتر باید چه ظرفیتی داشته باشد و چقدر سریع باشد؟

نیاز به ظرفیت رم و سرعت موردنیاز یک موضوع ثابت نیست. تا چند سال قبل، بسیاری از کارشناسان بر این باور بودند که کاربران حرفه‌ای حتی برای کارهای سنگین هم به حداکثر ۱۶ گیگابایت رم نیاز دارند ولی حالا کاربرانی مانند گیمرها، برنامه‌نویس‌ها، افرادی که ویدیو ادیت می‌کنند و در کل کاربران حرفه‌ای، بهتر است از ۳۲ گیگابایت ظرفیت برای رم سیستم خود بهره ببرند.

با این حال، همچنان برای اکثر کاربران استفاده از رم ۱۶ گیگابایتی کاملا کافی است. حتی اگر گیمر هستید، ۱۶ گیگابایت رم می‌تواند نیازهای بیشتر گیمرها را به‌خوبی پوشش دهد. از سوی دیگر افرادی که از کامپیوتر فقط برای کارهای ساده‌ای مانند تایپ کردن، چک کردن ایمیل‌ها، تماشای فیلم و ویدیو استفاده می‌کنند، با ۸ گیگابایت رم هم با مشکل خاصی روبرو نمی‌شوند.

اما زمانی که می‌خواهید به‌طور همزمان کارهای زیادی را انجام دهید، نیاز به بهره‌گیری از ظرفیت بیشتر رم را به‌خوبی احساس خواهید کرد. به عنوان مثال اگر می‌خواهید جدیدترین بازی‌ها را اجرا کنید، در کنار آن گیم‌پلی بازی را نصب کنید، استریم کنید و مشغول چت کردن در دیسکورد هم باشید، تمام این کارها ظرفیت رم را به سرعت اشغال می‌کند. در چنین شرایطی، برای تجربه کاربری بهتر باید از رم ۳۲ گیگابایتی استفاده کنید.

در رابطه با ظرفیت و سرعت رم، باید به محدودیت‌های مادربرد هم توجه کنید. به عنوان مثال اگر مادربرد شما از رم ۳۲۰۰ مگاهرتزی پشتیبانی می‌کند ولی یک رم با سرعت ۳۶۰۰ مگاهرتز خریداری کنید، پس حداکثر سرعت رم خریداری شده به ۳۲۰۰ مگاهرتز محدود می‌شود. در زمینه‌ی افزایش سرعت رم هم طبیعتا ارتقا از رم ۳۲۰۰ مگاهرتزی به رم ۳۶۰۰ مگاهرتزی قرار نیست معجزه کند. ولی ارتقا از رم DDR4 به DDR5 سرعت عملکرد سیستم را به طور قابل توجهی افزایش می‌دهد. البته فقط تعداد محدودی از مادربردها از رم DDR5 پشتیبانی می‌کنند. در کنار استفاده از مادربردهای خاص برای DDR5، در این زمینه باید به پردازنده هم توجه نشان دهید که بتواند از رم‌های DDR5 پشتیبانی کند.

رم دسکتاپ DDR4 تک کاناله 2666 مگاهرتز CL19ا گلووی مدل TAPE A ظرفیت 8 گیگابایت

چگونه رم جدید برای کامپیوتر انتخاب کنیم؟

اگر به دنبال ارتقای رم هستید، اول باید ببینید می‌خواهید رم کامپیوتر دسکتاپ را ارتقا دهید یا لپ‌تاپ. از سوی دیگر تعداد اسلات رم موجود در مادربرد هم اهمیت زیادی دارد. لپ‌تاپ‌ها معمولا از دو اسلات رم بهره می‌برند و در کامپیوترهای دسکتاپ این موضوع بستگی به مدل مادربرد دارد. همچنین حداکثر ظرفیت رم که سیستم پشتیبانی می‌کند نیز اهمیت دارد. بنابراین اگر مثلا لپ‌تاپ شما از حداکثر ظرفیت ۱۶ گیگابایت پشتیبانی می‌کند، پس طبیعتا نمی‌توانید از ظرفیت رم بیشتری استفاده کنید.

اگر هم در حال حاضر از حداکثر ظرفیت رم سیستم استفاده می‌کنید ولی به دنبال بهره‌گیری از سرعت بیشتری هستید، پس در چنین شرایطی می‌توانید از بین رم‌های سریع‌تر دست به انتخاب بزنید.

رم دسکتاپ DDR5 دوکاناله 6000 مگاهرتز CL32 جی اسکیل مدل TRIDENT Z5 RGB Black ظرفیت 64 گیگابایت

سخن پایانی

ظرفیت رم تا حدی اهمیت زیادی دارد. اما اگر مثلا در شرایط مختلف از ۱۶ گیگابایت ظرفیت رم استفاده می‌کنید، پس در این حالت بهره‌گیری از ظرفیت ۳۲ گیگابایت برای رم مزیت محسوسی برای شما به ارمغان نمی‌آورد. بنابراین در نهایت باید نیازها و انتظارات خود را مشخص کنید تا ببینید بین رم بیشتر یا سریع‌تر کدام برای شما منطقی‌تر محسوب می‌شود. طبیعتا بهره‌گیری از ظرفیت رم بیشتر با سرعت بالاتر از همه نظر فوق‌العاده است که در این شرایط باید هزینه‌ی بیشتری بپردازید.

منبع: MakeUseOf

برچسب‌ها :
دیدگاه شما

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه