در نشست مطبوعاتی رویداد بر خط ایران مطرح شد؛ از ورود به بورس تا ورود به بازارهای خارجی

۷ اسفند ۱۴۰۰ زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۶ دقیقه
نشست مطبوعاتی رویداد بر خط ایران

رویداد «بر خط ایران» گروه دیجی‌کالا روز دوشنبه ۲۲ آذر ۱۴۰۰ با حضور روزنامه‌نگاران، رسانه‌ها و مدیران دیجی‌کالا برگزار شد. در این رویداد دیجی‌کالا ابتدا خدمات و محصولات‌ عمومی جدید خود را معرفی کرد و در ادامه مدیران دیجی‌کالا در نشست مطبوعاتی به پرسش رسانه‌ها پیرامون سرویس‌های جدید پاسخ دادند.

آنچه می‌خوانید بخشی از پاسخ مدیران پیرامون پرسش‌ها و موضوعات مختلف این نشست است.

دیجی‌کالا فرایند عرضه اولیه سهام خود را از دو سال پیش آغاز کرده است

سعید محمدی با بیان و توضیح پیشینه دو ساله دیجی‌کالا برای عرضه اولیه سهام، ورود تپسی به بورس و اعلام غیر رسمی ضوابط هفده‌گانه را خبر خوبی دانست و به تشریح ابهام و عدم شفافیت موجود در ضوابط پرداخت. او این ابهام را مشکل زا و مانع موفقیت شرکت‌ها در بورس دانست و همچنین بیان کرد که این شکل و سازوکار اجرا می‌تواند جذابیت را برای سهامداران عام و مردم از بین ببرد. حمید محمدی در ادامه اضافه کرد: «با توجه به بررسی‌های ما، در این ضوابط، فرآیند عرضه سهام اولیه شرکت‌ها یک مسیر تقریبا یکطرفه و غیر قابل بازگشت است. بنابراین ناشناخته بودن این شرایط یا موکول کردن تصمیم گیری، تشخیص یا تعیین یک کارگروه دیگر، شرایط را برای سهامداران با ابهام بسیار زیادی همراه می‌کند. این بزرگ‌ترین چالشی است که من فکر می‌کنم این ضوابط می‌تواند علیه خودش عمل کند. از این جهت که این ضوابطِ سختگیرانه احتمالا جذابیت عرضه سهام اولیه را برای شرکت‌های موفق‌تر با گزینه‌های متنوع‌تر برای تامین مالی کاهش خواهد داد و عملا ممکن است منجر به عدم عرضه سهام توسط شرکت‌های موفق‌تر شود.»

سعید محمدی نیز در انتهای این بحث به این موضوع پرداخت که این ضوابط برای شرکت‌های گوناگون و متفاوت، یکسان است که خود می‌تواند مشکلات بسیاری را برای طیف وسیعی از شرکت‌ها ایجاد کند.

می‌توان راه حل مناسب‌تری نسبت به اجباری بودن ای‌نماد یافت

در ادامه نشست و در پی پرسش چندین خبرنگار در خصوص موضوع اجباری شدن ای‌نماد، حمید محمدی ضمن توضیح موضوع ای‌نماد به بیان ضرورت وجود مکانیسم‌هایی برای اجرای قوانین مبارزه با پولشویی پرداخت و در ادامه گفت: «بنابراین مکانیسمی نیاز است که از سوءاستفاده‌ها، کلاهبرداری‌ها، انواع و اقسام پولشویی احتمالی برای ارائه هرگونه درگاه جلوگیری کند. با این حال ما اینطور فکر نمی‌کنیم که اجباری بودن ای‌نماد لزوما راه حل باشد. یعنی هر راه حل «KYC» که بتواند دغدغه‌ها را جواب بدهد و الزامات قانونی را پاس کند می‌تواند راه حل خوبی باشد. هر «API» و هر راه حل «KYC» می‌تواند راه حل مناسب‌تری باشد تا این که الزام کنیم به ای‌نماد. ما ای‌نماد را برنداشته‌ایم اما به هر حال من فکر می‌کنم راه حلش به اشتراک گذاشتن دغدغه‌های دو طرف یعنی کسب‌وکار و قانون‌گذار با یکدیگر باشد. ،که ببینیم اصلا دغدغه‌اش چیست و راه حل جایگزینش چه خواهد بود.»

 این سطح از رقابت پذیری در هیچ حوزه‌ای به اندازه خرده فروشی وجود ندارد

همچنین در پرسش یکی از خبرنگاران در مورد سهم بازار دیجی‌کالا، موضوع انحصار در حوزه خرده فروشی بررسی شد،  سعید محمدی با تشریح سهم ده‌ها هزار فروشگاه اینترنتی دارای مجوز، فروشگاه‌های بر بستر شبکه‌های اجتماعی و ده‌ها فروشگاه اینترنتی معظم‌ترین مجموعه‌های اقتصادی کشور گفت: «در حوزه تجارت الکترونیک به طور عام و در خرده فروشی به طور خاص، هر گونه انحصار یا شبه انحصاری از اساس نمی‌تواند وجود داشته باشد و فضای کار اساساً رقابتی‌ست.» حمید محمدی در ادامه پاسخ به این پرسش به وجود بیش از ۵۰ هزار فروشگاه اینترنتی دارای ای نماد اشاره کرد؛ شرایطی که در دیگر حوزه‌های بازار کار مشاهده نمی‌شود و این نشان دهنده رقابت پذیری بالای خرده فروشی نیست.

استارتاپ‌های ایرانی بازار منطقه را عملا از دست دادند

در پاسخی به پرسشی در مورد حضور دیجی‌کالا در منطقه نیز سعید محمدی با بیان تمایل دیجی‌کالا به گسترش جغرافیایی در منطقه به‌واسطه وجود تحریم‌ها این مسئله را غیر عملیاتی و گفت: « فعالیت در خارج از کشور به روش‌های شفاف و سالم، تقریبا امکان پذیر نیست.» همچنین سعید محمدی نیز تحریم‌ها را مانعی برای جذب سرمایه خارجی یاد کرد و به موضوع عقب افتادن شرکت‌های ایرانی از سایر رقبای منطقه اشاره کرد و افزود: « تقریبا هم باید بگوییم که کمی دیر شده. می‌توانم بگویم استارت‌آپ‌های ایرانی بازار منطقه را عملا از دست دادند. اگر بخواهم خیلی بدبین نباشم این کار با دشواری بسیار زیادی همراه است.»

پیگیری و صحت سنجی کالاهای اصل و غیر اصل، فعالیت روزانه ماست

پس از پرسش یکی از اهالی رسانه در خصوص راهکارهای تشخیص کالای اصل و غیراصل، ندا گلشن، مدیر کل محصول دیجی‌کالا فرایندهای سمت فروشندگان و مشتریان را تشریح کرد. او مکانیسم‌های بازدارنده از سمت سیاست‌های خود پلتفرم مثل جریمه‌ها و رویه‌های عملیات این کالاها را توضیح داد و همچنین فرایندهای سمت کاربران مانند استفاده از پتانسیل ۱۰ میلیون نظرات کاربران را معرفی کرد. کاوه احسانی، معاون عملیات دیجی‌کالا در ادامه به سه سطح جریمه فروشندگان برای فروش کالاهای غیراصل به‌ جای کالای اصل توضیح داد و همچنین در مورد خدمات پس از فروش دیجی‌کالا برای کالاهای غیراصل به کاربران گفت. در ادامه حمید و سعید محمدی از چالش‌های تحریم و نبود برند‌های معتبر در ایران برای این حوزه گفتند.

 

حتی یک «تک سهم» حاکمیتی هم نداریم

در ادامه نشست خبری در رویداد بر خط ایران، پرسشی در مورد وضعیت سهام دیجی‌کالا مطرح شد. سعید محمدی در توضیح این موضوع گفت: «ما نه یک بزرگ‌ترین سهامدار، بنیان‌گذاران هستند. یک بخش کوچک‌تر مدیران شرکت هستند که سهام تشویقی دارند. همچنین شرکت «سراوا» از سال ۹۱ یک سهام ۲۶ درصدی سرمایه‌گذاری کرده است  و یک سهام ۳۳ درصدی (کمتر از یک سوم) هم سهامدار خارجی ما دارد که «بلاکینگ رایت» را در مجمع نداشته باشد. این سرمایه‌گذاری در سال ۹۶ و بعد از بستن قرارداد صد میلیون دلاری در سال ۹۵ انجام شد. همچنین برای این سرمایه گذاری تضمین فیپا وجود دارد یعنی تا یوروی آخرش از طریق سیستم بانکی وارد کشور شده است.»

حمید محمدی در ادامه پاسخ به ابهام در مورد سهامداری دیجی‌کالا به نمونه‌های مشابه خارجی اشاره کرد و سوء برداشت در مورد این وضعیت را مرتبط با شرایط اقتصادی کشور دانست و گفت: اقتصاد ما همواره سود را ملاک قرار داده است و نسبت به کسب‌وکارهای سایز بزرگ خصوصی و کسب‌وکارهای رشد محور همیشه وضعیت مبهمی دارد.

طرح صیانت: مبهم، عجیب و غریب

همچنین در این نشست بار دیگر از مدیران دیجی‌کالا در خصوص طرح صیانت پرسیده شد، سعید و حمید محمدی ضمن توضیح ابهام‌های بسیار در پروسه تدوین بندهای طرح صیانت از تبعات مخرب این طرح برای مردم و کسب‌وکارهای اینترنتی صحبت کردند و با ذکر مثال‌هایی عملیاتی نبودن این طرح را در شرایط فعلی تشریح کردند.

کسب‌وکارهای بومی دیجی‌کالا با توسعه پایدار همسو است

در پی پرسش انتقادی یکی از اهالی رسانه در مورد تضاد مقیاس پذیر شدن کسب‌وکار‌های بومی با توسعه پایدار، علیرضا کامرانیان‌فر مدیرکل توسعه کسب‌وکار گروه دیجی‌کالا توضیح داد « اگر اهداف توسعه پایدار را از منظری نگاه کنیم، بحث توسعه متناسب اقتصادی در کسب‌وکارهای بومی و محلیدر نهایت منتج به تامین نیازهای اساسی مردم در جای جای کشور می‌شود. کاری که الان داریم انجام می‌دهیم این است که امکان برابری را بدهیم به فروشندگان مناطق کمتر برخوردار که همان دسترسی‌هایی را داشته باشند که فروشنده‌ها در مرکز پایتخت دارند. فکر می‌کنیم حتی در بحث تنوع آموزش تحول دیجیتال و فروش آنلاین به فروشندگان در نقاط دور از پایتخت خودش می‌تواند همسو با اهداف توسعه پایدار باشد.»

علیرضا کامرانیان فر؛ مدیر کل توسعه کسب‌وکار دیجی‌کالا

حمیدرضا پاکروان؛ مدیر کل دیجی‌کالا جت

در نشست خبری رویداد بر خط ایران،  پرسش‌هایی در مورد ورود دیجی‌کالا جت به گروه کالایی‌های دیگر مثل غذا و شیرینی، مزیت‌های نسبی پیندو و  همچنین کمپین بلک فرایدی دیجی‌کالا نیز مطرح شد و مدیران هر بخش به سؤال‌های خبرنگاران پاسخ دادند.

دیدگاه شما

۲ دیدگاه
  1. آلفا

    بعید میدونم در خارج از کشور پیشرفتی حاصل بشه براتون تا وقتیکه فروشگاه های اینترنتی خیلی بهتر در سطح جهانی موجود دارن

  2. Omid mohammadi

    سلام با تشکر فراوان از همه عوامل که واقعا برای رفاه بیشتر ما تلاش میکنن عالیه با همین قدرت و توان ادامه بدین واقعا بهترین هستین

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه