کوئرستین چیست؟ (۱۴ خاصیت شگفت‌انگیز و منابع غذایی سرشار از آن)

۱۲ شهریور ۱۴۰۰ زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۱۱ دقیقه
کوئرستین

کوئرستین یک رنگدانه‌ی طبیعی است که در میوه‌ها و سبزیجات مختلف یافت می‌شود. این ترکیب در میان مهم‌ترین آنتی‌اکسیدان‌های لازم برای بدن انسان‌ها قرار می‌گیرد. مطالعات نشان می‌دهند که کوئرستین ممکن است از بیماری‌های خطرناک مانند سرطان پیشگیری کرده و با التهاب مبارزه کند. در این مقاله‌ از دیجی‌کالا مگ تصمیم داریم شما را با روش‌هایی که کوئرستین سلامتی بدن را افزایش می‌دهد، همچنین عوارض جانبی احتمالی آن آشنا کنیم و مواد غذایی حاوی این ترکیب را در اختیارتان قرار دهیم. تا پایان مقاله با ما همراه باشید.

کوئرستین چیست؟

کوئرستین نوعی فلاونوئید است که خواص بیولوژیکی دارد و ممکن است عملکرد جسمی و ذهنی را بهبود ببخشد. نشان داده شده که این ترکیب خواص ضدسرطانی، ضدالتهابی، ضدویروسی و آنتی‌اکسیدانی دارد. کوئرستین فراوان‌ترین فلاونوئید موجود در رژیم غذایی انسان‌ها به شمار می‌رود.

این ترکیب با رادیکال‌های آزاد مبارزه کرده و از بسیاری از بیماری‌ها پیشگیری می‌کند. کوئرستین در جلوگیری از بیماری قلبی و عروقی، سرطان، آلرژی‌ها، زخم‌ها و سایر مشکلات گوارشی و بیماری‌های میکروبی اثرگذار است. بیشتر فواید کوئرستین توسط مطالعات و تحقیقات مختلف تأیید شده‌اند‌.

خواص کوئرستین برای بدن

کوئرستین در مبارزه با التهاب و سرطان مفید است. این ترکیب می‌تواند با رادیکال‌های آزاد مبارزه کند، سلامت قلب را بهبود ببخشد، دیابت را مدیریت کند و بینایی را بهبود دهد. این نوع فلاونوئید همچنین سلامت مغز را افزایش می‌دهد و ممکن است علائم پیری را به تأخیر بیندازد. در ادامه خواص کوئرستین را با هم بررسی می‌کنیم.

۱. به مبارزه با سرطان کمک می‌کند

کوئرستین باعث مرگ سلول‌های سرطانی می‌شود و از تکثیر سلول‌های سرطانی پیشگیری می‌کند. این ترکیب در جلوگیری از سرطان‌های سینه، رحم، روده‌ی بزرگ، پروستات و ریه مفید است. خواص آنتی‌اکسیدانی قوی کوئرستین نقش مهمی در این زمینه دارد. کوئرستین با رادیکال‌های آزاد مبارزه می‌کند که اصلی‌ترین علت سرطان محسوب می‌شوند.

مصرف زیاد مواد غذایی غنی از کوئرستین از جمله میوه‌ها و سبزیجات با کاهش خطر ابتلا به سرطان روده در ارتباط است. مواد غذایی ذکر شده احتمال ابتلا به سرطان کلیه را هم کاهش می‌دهند.

در یک بررسی روی مطالعات آزمایشگاهی و حیوانی نشان داده شد که کوئرستین از رشد سلول‌های سرطانی پیشگیری کرد و منجر به مرگ سلول‌های سرطان پروستات شد.

در سایر مطالعات آزمایشگاهی و حیوانی هم نشان داده شده که کوئرستین اثرات مشابهی روی سلول‌های سرطان‌های کبد، ریه، سینه، مثانه، خون، روده‌ی بزرگ، تخمدان و غدد فوق کلیوی (آدرنال) دارد.

۲. سلامت قلب را افزایش می‌دهد

نشان داده شده که کوئرستین سطح فشار خون را پایین می‌آورد. این موضوع در افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ هم دیده شده است. در بعضی از مطالعات انجام شده روی حیوانات نشان داده شد که کوئرستین می‌تواند در کاهش سطح تری‌گلیسیرید و کلسترول کلی خون مفید باشد.

فلاونوئیدها در مجموع می‌توانند خطر ابتلا به بیماری عروق کرونر قلب را کم کنند. ترکیبات ذکر شده این کار را از طریق بهبود عملکرد رگ‌های خونی و کاهش فعالیت پلاکت‌ها انجام می‌دهند که این موضوع منجر به شکل‌گیری کمتر لخته‌های خون می‌شود. همان‌طور که به احتمال زیاد می‌دانید، لخته شدن خون سکته را به دنبال دارد.

کلسترول بد یا همان LDL زمانی که اکسید شود، می‌تواند منجر به شکل‌گیری پلاک در رگ‌های خونی شود. کوئرستین ممکن است از طریق پیشگیری از اکسید شدن کلسترول بد، با شکل گرفتن پلاک در رگ‌ها مبارزه کند.

کوئرستین جلوی بالا رفتن سطح فشار خون را می‌گیرد و می‌تواند از آسیب به قلب پیشگیری کند. این خواص در افراد سیگاری و افراد مبتلا به سندرم متابولیک دیده شده است.

۳. به درمان دیابت کمک می‌کند

استفاده از کوئرستین و رزوراترول می‌تواند اثرات مفیدی روی دیابت داشته باشد. آنتی‌اکسیدان‌ها به کاهش سطح گلوکز پلاسمای خون کمک می‌کنند و سایر پارامترهای مرتبط با دیابت را بهبود می‌بخشند. این کار از طریق برگرداندن سطح آنزیم‌های تنظیم‌کننده‌ی گلوکز در کبد به حالت اولیه انجام می‌شود.

سایر مطالعات کوئرستین را به‌عنوان یک ترکیب مفید برای مدیریت علائم دیابت نوع ۲ تلقی می‌کنند. این ترکیب چندین عنصر با خواص درمانی را در بدن فعال کرده و از این طریق به درمان دیابت نوع ۲ کمک می‌‌کند. همچنین نشان داده شده که کوئرستین سلامت لوزالمعده (پانکراس) و روده را بهبود می‌بخشد. این موضوع ممکن است به تسکین علائم دیابت کمک کند.

نشان داده شده که کوئرستین به درمان التهاب کبد کمک می‌کند. این نوع فلاونوئید ممکن است از کبد در برابر آسیب دیدن محافظت کند. کوئرستین این کار را از طریق مبارزه با رادیکال‌های آزاد و پیشگیری از استرس اکسیداتیو انجام می‌دهد.

۴. با التهاب مبارزه می‌کند

التهاب برای کمک به بدن جهت مبارزه با عفونت‌ها ضروری است، اما التهاب پایدار می‌تواند منجر به مشکلات سلامتی مختلفی شود که از جمله‌ی آن‌ها می‌توانیم به بعضی از انواع سرطان‌ها، بیماری قلبی و بیماری کلیوی اشاره کنیم. کوئرستین از ترشح و تولید سیتوکین‌های پیش‌التهابی جلوگیری می‌کند که ترکیباتی هستند که منجر به التهاب در بدن انسان‌ها می‌شوند.

کوئرستین همچنین ممکن است از سلول‌های بدن که در التهاب آلرژیک درگیر هستند محافظت کند. محققان در مطالعات مختلف به این نتیجه رسیده‌اند که مصرف کوئرستین نشانگرهای مختلف التهاب را بهبود بخشید. کوئرستین همچنین در درمان آرتریت روماتوئید نقش دارد.

در یک مطالعه‌ی آزمایشگاهی نشان داده شد کوئرستین نشانگرهای التهاب را در سلول‌های انسان‌ها کاهش می‌دهد. در یک مطالعه‌ی هشت‌هفته‌ای روی ۵۰ زن مبتلا به آرتریت روماتوئید که ۵۰۰ میلی‌گرم کوئرستین مصرف کردند نشان داده شد که این ترکیب گرفتگی و درد مفاصل در صبح را به‌طرز چشمگیری کاهش داد.

۵‌. خطر ابتلا به افزایش وزن را کاهش می‌دهد

کاهش خطر ابتلا به اضافه وزن از خواص کوئرستین

تحقیقات کمی در این زمینه وجود دارند؛ با این حال در یک مطالعه‌ی حیوانی نشان داده شد که مصرف کوئرستین باعث کاهش تجمع چربی در موش‌های صحرایی دچار اضافه وزن شد. کوئرستین می‌تواند مصرف انرژی در بدن را افزایش دهد و ممکن است احتمال ابتلا به اضافه وزن را کم کند. باید تحقیقات بیشتری در این زمینه انجام شود.

۶. سلامت بینایی را افزایش می‌دهد

نشان داده شده که کوئرستین التهاب قرنیه را درمان می‌کند و از این طریق سلامت بینایی را در بلندمدت افزایش می‌دهد.

خواص آنتی‌اکسیدانی و ضدالتهابی این ترکیب به درمان بعضی از بیماری‌های چشمی کمک می‌کند. هرچند به مطالعات بیشتری در این زمینه نیاز است تا بتوانیم نظر قطعی دهیم.

در مطالعه‌ی انجام شده روی موش‌های صحرایی نشان داده شد که کوئرستین می‌تواند خشکی چشم‌ها را درمان کند. این ترکیب ممکن است احتمال ابتلا به آب‌مروارید را کاهش دهد. کوئرستین این کار را از طریق مبارزه با استرس اکسیداتیو انجام می‌دهد.

۷. سلامت کلیه‌ها را افزایش می‌دهد

مطالعه‌ی انجام شده روی موش‌های صحرایی به این نتیجه رسید که کوئرستین عملکرد کلیه را بهبود می‌بخشد و از کلیه‌ها در برابر آسیب‌ها محافظت می‌کند. توانایی این ترکیب در مبارزه با استرس اکسیداتیو و التهاب می‌تواند به همین علت باشد‌. در یک مطالعه‌ی دیگر نشان داده شد که کوئرستین آسیب کلیوی را بهبود می‌بخشد.

۸. سلامت مغز را افزایش می‌دهد

کوئرستین با استرس اکسیداتیو مبارزه کرده و از این طریق از بیماری‌های مغزی مانند بیماری‌های پارکینسون و آلزایمر پیشگیری می‌کند. برای اینکه بتوانیم در این زمینه نتیجه‌گیری کنیم، به مطالعات بیشتری نیاز داریم. در یک مطالعه‌ی حیوانی نشان داده شد کوئرستین از اختلال حافظه‌ی فضایی در موش‌ها پیشگیری کرد‌. این ترکیب این کار را از طریق افزایش ظرفیت آنتی‌اکسیدانی مغز انجام می‌دهد.

کوئرستین همچنین می‌تواند استرس و اضطراب را برطرف کند‌. افرادی که استرس مزمن دارند ممکن است بعد از مصرف کوئرستین، بهبود حافظه و کاهش استرس را تجربه کنند. در یک مطالعه‌ی حیوانی روی مو‌ش‌ها‌ی مبتلا به آلزایمر نشان داده شد مصرف کوئرستین هر دو روز یک بار به مدت سه ماه منجر به بهتر عمل کردن در آزمون‌های یادگیری و کاهش نشانگرهای آلزایمر شد.

در یک مطالعه‌ی حیوانی دیگر نشان داده شد دنبال کردن رژیم غذایی غنی از کوئرستین منجر به کاهش نشانگرهای بیماری آلزایمر و بهبود عملکرد مغز در موش‌هایی شد که در مرحله‌ی متوسط یا میانی آلزایمر قرار داشتند.

۹. ممکن است تحمل درد را هنگام ورزش کردن افزایش دهد

مطالعات به این نتیجه رسیده‌اند که کوئرستین ممکن است عملکرد ورزشی را بهبود ببخشد و تحمل درد هنگام ورزش را زیاد کند. در یک مطالعه‌ی دیگر مردانی که بدمینتون بازی می‌کردند بررسی شدند. محققان در این مطالعه به این نتیجه رسیدند که کوئرستین تحمل درد هنگام ورزش کردن را در شرکت‌کنندگان زیاد کرد.

۱۰. به مبارزه با عفونت‌ها و درد کمک می‌کند‌

خواص ضدباکتریایی کوئرستین ممکن است در مبارزه با عفونت‌ها مفید باشد. این ترکیب به‌طور ویژه در از بین بردن باکتری استافیلوکوکوس اورئوس مفید است. فعالیت ضدباکتریایی کوئرستین زمانی که با سایر آنتی‌بیوتیک‌ها ترکیب شود، بیشتر می‌شود. کوئرستین همچنین ممکن است به درمان آلرژی‌ها کمک کند. این ترکیب از طریق تحریک سیستم ایمنی بدن با ویروس‌ها مبارزه می‌کند. علاوه بر این مانع از میانجی‌های التهابی می‌شود.

کوئرستین ممکن است در درمان آسم هم نقش داشته باشد. این ترکیب از طریق ریلکس کردن عضلات نرم مجاری تنفسی، به درمان آسم کمک می‌کند. خواص ضدالتهابی کوئرستین هم ممکن است در این زمینه مفید باشد. کوئرستین به‌عنوان یک آنتی‌هیستامین طبیعی عمل کرده و از این طریق به درمان سایر عفونت‌های تنفسی مانند برونشیت کمک می‌کند. هیستامین ترکیبی است که طی التهاب یا واکنش آلرژیک ترشح می‌شود.

این نوع فلاونوئید ممکن است در تسکین درد هم اثرگذار باشد، چون مانع از استرس اکسیداتیو و تولید سیتوکین‌ها می‌شود. سیتوکین‌ها ترکیباتی هستند که منجر به التهاب می‌شوند. مطالعات به این نتیجه رسیده‌اند که این احتمال وجود دارد که کوئرستین در درمان سندرم درد مزمن لگن نقش داشته باشد.

۱۱. به درمان سندرم روده‌ی چکه‌کن کمک می‌کند

کوئرستین به درمان سندرم روده‌ی چکه‌کن کمک می‌کند

روده‌ی چکه‌کن عارضه‌ای است که در آن پوشش روده‌ی کوچک آسیب می‌بیند. علت این موضوع این است که سموم در جریان خون نشت پیدا می‌کنند و منجر به بروز مشکلاتی می‌شوند.

مطالعات به این نتیجه رسیده‌اند که کوئرستین عملکرد سد دفاعی روده‌ را بهبود می‌بخشد که این موضوع ممکن است در درمان سندرم روده‌ی چکه‌کن مفید باشد. با این حال باید مطالعات بیشتری در این زمینه انجام شود. کوئرستین همچنین ممکن است به دلایل دیگر مفید باشد. این ترکیب می‌تواند تولید مخاط معده را افزایش دهد و از این طریق به درمان زخم معده کمک کند.

۱۲. ممکن است فرآیند پیری را به تأخیر بیندازد

نشان داده شده که کوئرستین می‌تواند سرعت فرآیند پیری را کاهش دهد. علاوه بر این فیبروبلاست‌ها (سلول‌های اصلی بخش میانی پوست) را جوان می‌کند. کوئرستین یکی از ترکیبات شناخته شده در بیشتر کرم‌های ضدپیری به شمار می‌رود. زمانی که صحبت از آنتی‌اکسیدان‌ها می‌شود، کوئرستین در صدر لیست قرار می‌گیرد. این موضوع هم می‌تواند در به تأخیر انداختن پیری مفید باشد.

۱۳. علائم حساسیت را کاهش می‌دهد

خواص ضدالتهابی کوئرستین ممکن است به کاهش علائم آلرژی کمک کند. مطالعات آزمایشگاهی و حیوانی به این نتیجه رسیده‌اند که این ترکیب ممکن است مانع از آنزیم‌های مرتبط با التهاب و مواد شیمیایی ایجادکننده‌ی التهاب مانند هیستامین شود.

یک مطالعه‌ی حیوانی به این نتیجه رسید که مصرف مکمل کوئرستین از بروز آنافیلاکسی در اثر حساسیت به بادا‌م‌زمینی در موش‌های صحرایی پیشگیری کرد. هنوز مشخص نیست که کوئرستین روی انسان‌ها هم اثرات مشابهی دارد یا نه؛ بنابراین به مطالعات انسانی بیشتری در این زمینه نیاز است.

۱۴. فشار خون را کاهش می‌دهد

فشار خون بالا عارضه‌ای است که این روزها افراد زیادی را درگیر کرده‌ است. این عارضه احتمال ابتلا به بیماری قلبی را افزایش می‌دهد. احتمالا می‌دانید که بیماری قلبی جزء اصلی‌ترین علل مرگ‌ومیر به شمار می‌رود. تحقیقات عنوان می‌کنند که کوئرستین ممکن است سطح فشار خون را کاهش دهد.

در مطالعات آزمایشگاهی نشان داده شده که این ترکیب رگ‌‌های خونی را گشاد می‌کند. محققان در یک مطالعه‌ی حیوانی به این نتیجه رسیدند موش‌های مبتلا به فشار خون بالا که هر روز به مدت ۵ هفته کوئرستین مصرف کردند، فشار خون سیتولیک و دیاستولیک‌شان به ترتیب حدود ۱۸ و ۲۳ درصد کاهش پیدا کرد.

یک بررسی روی ۹ مطالعه که در مجموع روی ۵۸۰ نفر انجام شده بود به این نتیجه رسید که مصرف بیش از ۵۰۰ میلی‌گرم مکمل کوئرستین باعث کاهش فشار خون سیتولیک و دیاستولیک شد. اگرچه این یافته‌ها امیدوارکننده هستند، اما باید تحقیقات بیشتری در این زمینه انجام شود.

عوارض جانبی ‌کوئرستین

کوئرستین در بسیاری از میوه‌ها و سبزیجات وجود دارد و مصرف آن بی‌خطر است. مصرف مکمل کوئرستین معمولا ایمن است. این مکمل یا هیچ عارضه‌ی جانبی ندارد و یا باعث عوارض جانبی کمی می‌شود. در بعضی از موارد مصرف بیشتر از ۱۰۰۰ میلی‌گرم کوئرستین در روز ممکن است منجر به علائم خفیف مانند سردرد، معده درد یا گزگز شود. مصرف کوئرستین موجود در مواد غذایی برای زنان باردار و شیرده خطری ندارد.

با این حال مطالعات زیادی درباره‌ی بی‌خطر بودن مکمل‌های کوئرستین برای زنان باردار و شیرده وجود ندارد، بنابراین اگر باردار یا شیرده هستید، نباید مکمل‌های کوئرستین را مصرف کنید. قبل از مصرف هر مکملی باید با پزشک مشورت کنید تا مطمئن شوید خطری شما را تهدید نمی‌کند. حواستان باشد که مکمل کوئرستین می‌تواند با بعضی از داروها از جمله آنتی‌بیوتیک‌ها و داروهای کاهنده‌ی فشار خون تداخل پیدا کند.

مواد غذایی حاوی کوئرستین

مواد غذایی حاوی کوئرستین

در ادامه بعضی از منابع غنی از کوئرستین را در اختیارتان قرار داده‌ایم. حتما این مواد غذایی را در رژیم غذایی خود جای دهید.

  • سیب
  • انگور
  • شیرین‌بیان
  • پونه
  • پیاز
  • فلفل
  • کلم‌بروکلی
  • کلم‌پیچ
  • توت‌ها مانند کرن‌بری، بلوبری و تمشک
  • گوجه‌فرنگی
  • آلبالو
  • مارچوبه
  • چای سبز
  • کبر
  • مغزها مانند پسته و بادام
  • کلم‌بروکسل
  • مرکبات
  • فلفل‌دلمه‌ای
  • گندم سیاه

مکمل‌ کوئرستین

کوئرستین به مقدار کم در بیشتر مواد غذایی که هر روز می‌خوریم وجود دارد. می‌توانید برای دریافت کوئرستین بیشتر مکمل مصرف کنید. همان‌طور که در بالا اشاره کردیم، بروز عوارض جانبی در اثر مصرف مکمل کوئرستین رایج نیست و اگر عارضه‌ی جانبی رخ دهد، خفیف است. دوز مناسب برای مصرف مکمل کوئرستین از ۵۰۰ تا ۱۰۰۰ میلی‌گرم در تغییر است. ‌کوئرستین فراهم زیستی پایینی دارد که این یعنی بدن آن را به‌خوبی جذب نمی‌کند. می‌توانید برای افزایش جذب کوئرستین، مکمل‌های دیگر مانند ویتامین C یا آنزیم‌های گوارشی مانند بروملائین را مصرف ‌کنید.

کلام آخر

کوئرستین فراوان‌ترین فلاونوئید غذایی به شمار می‌رود. این ترکیب خواص فراوانی برای بدن دارد که از جمله‌ی آن‌ها می‌توانیم به بهبود عملکرد ورزشی، کاهش التهاب، فشار خون و سطح قند خون، مبارزه با سرطان، کاهش سرعت فرآیند پیری، افزایش سلامت مغز و… اشاره کنیم. بیشتر میوه‌ها و سبزیجات مانند توت‌ها، آلبالو، کلم‌پیچ و کلم‌بروکلی حاوی کوئرستین هستند. برای دریافت کوئرستین می‌توانید مکمل هم مصرف کنید، اما قبل از این کار حتما باید با پزشک مشورت کنید.

این مطلب فقط جنبه‌ی آموزش و اطلاع‌رسانی دارد. پیش از استفاده از توصیه‌های این مطلب حتما با پزشک متخصص مشورت کنید. برای اطلاعات بیشتر بیانیه‌ی رفع مسؤولیت دیجی‌کالا مگ را بخوانید.

منبع: style craze, health line, mind body green

برچسب‌ها :
دیدگاه شما

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه