استیو جابز افسانه‌ای ۱۰ سال پیش در چنین روزی از مدیرعاملی اپل کناره‌گیری کرد

۳ شهریور ۱۴۰۰ زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۷ دقیقه
استیو جابز

حدود ساعت ۶:۳۰ عصر روز ۲۴ اوت سال ۲۰۱۱، استیو جابز برای همیشه با صندلی مدیر عاملی اپل خداحافظی کرد. در آن زمان حتی شبکه‌های تلویزیونی هم این خبر فوری را اعلام کردند و برای بسیاری از طرفداران پروپا قرص اپل این لحظه بسیار عجیبی بود، جابز قهرمان بسیاری از آن‌ها به شمار می‌آمد.

مرد افسانه‌ای اپل که در سال ۲۰۰۹ عمل جراحی پیوند کبد انجام داده بود، از ژانویه‌ی ۲۰۱۱ از فعالیت در اپل مرخصی گرفت و همه می‌دانستند تیم کوک که در طول سالیان حضور در این شرکت خودی نشان داده بود، قرار است سمت جابز را عهده‌دار شود.

کوک در طول این سال‌ها به دلیل حضور روی صحنه در رویدادهای اپل به یکی از چهره‌های محبوب این شرکت تبدیل شده بود. اما با این وجود، برای بسیاری تصور اپل بدون حضور استیو جابز غیر ممکن بود.

در آن زمان همه از وضعیت شکننده‌ای که جابز در آن قرار داشت اطلاع داشتند، اما او کسی نبود که بخواهد ضعف خود را نشان دهد و همیشه به خوبی حفظ ظاهر می‌کرد. در واقع، این تخصص او بود که آنچه خودش می‌خواست را به همه نشان دهد، نه آن چیزی که واقعا وجود دارد.

خبر فوری

در تاریخ اعلام شده، یادداشتی از سوی آقای مدیر عامل خطاب به هیئت مدیره‌ی شرکت و همچنین جامعه‌ی اپل منتشر شد. یادداشت کوتاه و به‌دور از اضافه‌گویی بود و در آن به این موضوع اشاره شده بود که او دیگر نمی‌تواند «وظایف و انتظاراتش را به عنوان مدیر عامل اپل» به خوبی انجام دهد.

پس از این جمله مشخص بود قرار است چه اتفاقی رخ دهد و تنها پس از چند کلمه‌ی دیگر، او از سمتش استعفا کرد. البته او نمی‌خواست تمام مسئولیت‌هایش در شرکت را کنار بگذارد و از هیئت مدیره درخواست کرد تا به عنوان رئیس هیئت مدیره باقی بماند. همچنین، از آن‌ها درخواست کرد تا تیم کوک را به عنوان مدیر عامل جدید معرفی کنند و از گروهش برای همکاری و دوستی‌شان تشکر کرد.

نامه‌ی استعفای استیو جابز

روابط عمومی اپل پس از این اتفاق یک کنفرانس خبری برگزار کرد. آرت لوینسن که یکی از اعضای هیئت مدیره بود و به‌زودی به ریاست آن رسید، درباره‌ی این اتفاق گفت:

چشم انداز و رهبری خارق‌العاده استیو اپل را نجات داد و به جایگاهی راهنمایی کرد که اکنون به عنوان نوآورترین و باارزش‌ترین کمپانی تکنولوژی شناخته می‌شود.

طرفداران، خبرنگاران، سهام‌داران و کارمندان اپل پس از این اعلامیه به‌صورت گسترده نسبت به آن ابراز احساسات کردند. استیو جابز مردی بود که توانست شرکتی را که امروز همه تحسین می‌کنیم از نابودی نجات دهد و آن را به یک امپراطوری افسانه‌ای تبدیل کند.

مدیر عامل سابق و هم‌بنیان‌گذار اپل یکی از موفق‌ترین مدیران تجاری عصر ما بود که با کاریزمای خاص خود افراد را وادار می‌کرد به بهترین نحو کار کنند. اما آیا اپل پس از او هم می‌توانست با قدرت ادامه دهد؟

اینجا بود که ناراحتی‌ها به نگرانی تبدیل شد و همه از هم می‌پرسیدند آیا یک مدیر اجرایی مانند تیم کوک می‌تواند اپل را به فصل دیگری از موفقیت‌ها برساند و همچنان جایگاه نوآورترین شرکت فناوری دنیا را برای کوپرتینویی‌ها حفظ کند؟

بسیاری از افراد با تردید به این مسئله نگاه می‌کردند. اما پیام واضح بود؛ اگر استیو به تیم اعتماد دارد، ما هم باید به او اعتماد داشته باشیم.

واکنش جامعه

اگر به مقالات و ویدیوهای آن زمان نگاهی بیاندازیم، متوجه می‌شویم کسی دوست نداشت شاهد غیبت جابز در اپل باشد. با توجه به این که بیماری جابز از مدت‌ها قبل رسانه‌ای شده بود و همه می‌دانستند ممکن است این اتفاق روزی رخ دهد، اما باز هم برای همه غافل‌گیر کننده بود.

جان گروبر، بلاگر حوزه‌ی فناوری، در آن زمان و پس از شنیدن این خبر، ناراحتی خود را با این جملات ابراز کرد:

این ناگهانی نبود، حتی غیر منتظره هم نبود، همه پیش‌بینی می‌کردیم چنین اتفاقی بیفتد، اما این یک شوک است… سرخط خبر را دیدم و سیستم عصبی‌ام تکان خورد… بزرگترین ابداع جابز هیچ یک از محصولات اپل نیستند، بلکه خود اپل است.

جیسون اسنل، نویسنده و پادکستر آمریکایی که در طول فعالیت حرفه‌ای خود به پوشش مطالب مرتبط با رایانه‌های مکینتاش و تکنولوژی‌های مرتبط با آن‌ها می‌پرداخت، به جمع‌آوری نقل‌و‌قول‌های تعدادی از تحلیل‌گران اپل و جامعه‌ی کاربران این کمپانی برای رسانه‌ی Macworld پرداخت.

مایک آیزاک در Wired از استیو جابز با عنوان «نسخه‌‌ای از والت دیزنی که شیفته‌ی تکنولوژی است» یاد کرد و نوشت:

تحت مدیریت جابز، اپل نوآوری‌های زیادی داشت، از اولین رایانه‌ی مجهز به رابط کاربری سازگار با ماوس که به‌صورت عمومی مورد استفاده قرار گرفت تا پخش کننده‌ی آیپاد که در جیب جای می‌گیرد و انقلاب موسیقی دیجیتال است. این شرکت اولین تبلت محبوب، یعنی آیپد را معرفی کرد که در حال تغییر شیوه‌ی فروش صنعت رسانه است.

به عنوان مدیر عامل استدیوی پیکسار، جابز نسخه‌‌ای از والت دیزنی است که شیفته‌ی تکنولوژی است و ارتقا هنر داستان‌گویی مبتنی بر رایانه را با انیمیشن داستان اسباب بازی شروع کرد. امروز، اپل با پدیده‌ی موفق آیفون به گسترش قلمرو خود در صنعت موبایل ادامه می‌دهد.

در ادامه ویدیوی اعلام خبر استعفای جابز از شبکه‌ی CNN را مشاهده خواهید کرد:

رسیدن به پست مدیر عامل دائم

در روز ۵ ژانویه‌ی سال ۲۰۰۰، استیو جایز اعلام کرد که به عنوان مدیر عامل دائمی اپل فعالیت خواهد کرد. او به تازگی دو محصول را معرفی کرده بود که بنیاد آینده‌ی اپل محسوب می‌شدند: رابط کاربری aqua در سیستم عامل Mac OS X و iTools که در واقع نسل اول سرویسی است که امروز به عنوان iCloud می‌شناسیم.

او در پایان رویداد مذکور یک امضای اختصاصی هم به مراسم‌های اپل اضافه کرد که همان عبارت …one more thing معروف است. البته در آن زمان یک محصول جدید معرفی نشد و به‌ جای آن یک خبر شخصی مهم اعلام شد.

استیو از سال ۱۹۹۷ به عنوان مدیر عامل پیکسار و مدیر عامل موقت اپل فعالیت داشت. در مدت دو سال و نیم، او با مشخص کردن استراتژی تولید محصولات مختلفی مانند آی‌مک و آی‌بوک، توانست تحولی در اپل ایجاد کند.

استیو جابز

او معتقد بود که به سهام‌داران هر دو شرکت ثابت کرده می‌تواند به خوبی از پس مدیریت هر دو شرکت برآید و اعلام کرد که عنوان «موقت» را از سمت خود حفظ خواهد کرد.

پس از اعلام این خبر یکی از بی‌سابقه‌ترین تشویق‌ها در تاریخ اپل از سوی حضار در این رویداد انجام شد و تحلیل‌گران اعلام کردند آینده‌ی اپل در دستان امنی قرار گرفته است.

در سال‌های پس از بازگشت جابز به اپل و دائمی شدن پست مدیر عاملی‌اش در این شرکت، محصولات موفقی مانند آیپاد، آیفون و آیپد معرفی شدند که هنوز هم از مهم‌ترین محصولات اپل و حتی ذنیای فناوری محسوب می‌شوند.

آخرین سخنرانی استیو جابز

چند هفته قبل از استعفای جابز، در روز هشتم ژوئن، او یک طرح از کمپ جدید اپل را به شورای شهر کوپرتینو ارائه کرد. در آن زمان او سر حال بود و درباره‌ی آینده‌ی اپل هیجان‌ داشت.

کمپی که او طرحش را داد قرار بود تبدیل به اپل پارکی بشود که هم نماد دستاوردهای اپل باشد و هم بستری برای محصولات نوآورانه‌ی قرن جدید.

در واقع، اپل پارک آخرین محصولی بود که جابز در جایگاه مدیر عامل معرفی کرد. اما شاید حتی خود او هم نمی‌دانست روزی نتواند به ثمر رسیدن طرحش و ساخته شدن این مقر جدید را ببیند.

پروژه‌ی اپل پارک در سال ۲۰۱۷ کامل شد و اپل در سپتامبر این سال اولین رویداد خود را در این مکان برگزار کرد. سالن آمفی تئاتر این مرکز که بخشی از ارائه‌ی جابز در شورای شهر به آن اختصاص داشت، به یاد او نام‌گذاری شده است.

او در زمان صحبت درباره‌ی این آمفی تئاتر به شورای شهر کوپرتینو گفته بود که پیش از این برای میزبانی از رویدادهای شرکت مجبور بودند به شهرهایی مانند سن فرانسیسکو بروند و از مکان‌هایی مانند مرکز هنری Yerba Buena در این شهر یا تئاتر کالیفرنیا در سن خوزه استفاده کنند.

او روز قبل از حضور در شورای شهر هم رویداد WWDC را که به معرفی iCloud اختصاص داشت در شهر دیگری برگزار کرده بود. بنابراین، با توجه به علاقه‌ی جابز در داشتن یک سالن اختصاصی برای اپل، پس از درگذشتش، کمپانی تصمیم گرفت تا آمفی تئاتر اپل پارک را به نام Steve Jobs Theater نام‌گذاری کند.

صندلی خالی استیو جابز در سالن اصلی شهر

در روز ۴ اکتبر سال ۲۰۱۱، کوپرتینویی‌ها رویداد سالانه‌ی آیفون را برگزار کردند. این مراسم در مقایسه با گذشته بسیار کوچکتر بود و در کمپ Infinite Loop اپل برگزار شد که محل سالن اصلی شهر است.

این اولین باری بود که تیم کوک به عنوان مدیر عامل روی صحنه حاضر می‌شد. بسیاری از چهره‌های شناخته شده‌ی اپل مانند فیل شیلر، کریگ فدریگی، ادی کیو و … در میان حضار دیده می‌شدند، اما غیبت یک نفر کاملا محسوس بود.

این بار استیو حضور نداشت. پیش از این هم زمزمه‌هایی مبنی بر عدم حضور او در این مراسم به گوش می‌رسید، اما دلیل عدم حضورش به یک سوال بزرگ برای همه تبدیل شده بود.

استیو جابز

بعضی می‌گفتند او احتمالا نمی‌خواهد روی اولین حضور تیم کوک به عنوان مدیر عامل تاثیر بگذارد، اما تقریبا همه‌ی مدیران ارشد حاضر در مراسم مانند گذشته شاد نبودند.

در این میان حضور یک صندلی خالی که روی آن با فونت Myriad Pro اپل نوشته شده بود «رزرو شده» حساسیت‌ها نسبت به این موضوع را افزایش داد. ظاهرا تیم مدیران اپل در حال آماده کردن خود برای اتفاق تلخ پیش رو بودند.

روز پس از این رویداد، استیو جابز درگذشت.

منبع: ۹TO5Mac

راهنمای خرید آیفون
برچسب‌ها :
دیدگاه شما

یک دیدگاه
  1. محمد

    استیو جابز روحش شاد و نامش گرامی باد
    درسته استیو جابز اپل رو اپل کرد ولی تیم کوک هم خیلی عالی ادامه داد و اینهمههه موفقیت بعد رو رقم زد، فروش آیفون ۵ و ۵s و ۶ و… ببینید، فقط آیفون ۶ که پرفروشترین استارت فون تاریخ هست ۲۲۲ میلیون گوشی فروخت یا موفقیت های اخیر مثل آیفون ۱۱ و ۱۲ یا آیپد ها یا اپل واچ ها یا ایرپاد ها یا مک ها یا پردازنده های اپل سیلیکون و….
    بیخود نبود اعتماد کامل استیو جابز به تیم کوک

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه