جیمز وب موفق به ثبت تصاویر فروسرخ سیاره‌ی مشتری شد

۲۳ تیر ۱۴۰۱ زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۲ دقیقه
سیاره‌ی مشتری از نگاه جیمز وب

عکس‌های فاش شده از روند راه‌اندازی تلسکوپ جیمز وب نشان می‌دهد که این رصدخانه‌ی فضایی در ثبت تصاویر اجرام منظومه‌ی شمسی هم به‌خوبی عمل می‌کند.

روزهای گذشته ناسا نخستین تصاویر علمی تلسکوپ فضایی جیمز وب را منتشر کرد اما هنوز تعدادی عکس منتشر نشده هم وجود دارد که دارای اطلاعات علمی زیادی هستند.

دو مورد از این تصاویر که هنگام آزمایش ابزارهای جیمز وب و در فاز راه‌اندازی ثبت شده‌اند، مشتری و حلقه‌های آن و همچنین سه قمر آن یعنی «اروپا» (Europa)، «تبه» (Thebe) و متیس «Metis» را نشان می‌دهند.

همچنین سایه‌ی اروپا در تصویر سمت چپ، درست کنار لکه‌ی سرخ بزرگ و معروف سیاره دیده می‌شود. این تصاویر توسط «دوربین فروسرخ نزدیک» (NIRCam) جیمز وب تهیه شده‌اند و با استفاده از دو فیلتر متفاوت، طول موج‌های جداگانه‌ای از طیف الکترومغناطیس را نشان می‌دهند.

ثبت این تصاویر، بخشی از آزمایش اطمینان از عملکرد جیمز وب در زمینه‌ی ردیابی اجرام سریع در حال حرکت در منظومه‌ی شمسی بود. برای این کار، تلسکوپ از ۹ هدف عکاسی کرد و مشتری کندترین حرکت را در میان آن‌ها داشت و یکی از تماشایی‌ترین آن‌ها بود.

این آزمایش همچنین نشان داد که می‌توان از تلسکوپ وب برای عکاسی از جزئیاتی مانند قمرها و حلقه‌های اطراف سیاره‌ای به روشنایی مشتری استفاده کرد.

سیاره‌ی مشتری از نگاه جیمز وب

ناسا در گزارش راه‌اندازی تلسکوپ خاطرنشان کرد: «انتظار می‌رفت که رصد یک سیاره‌ی درخشان و قمرها و حلقه‌های آن به دلیل نور پراکنده شده که ممکن است بر ابزار علمی اثر بگذارد، چالش‌برانگیز باشد. علاوه بر اینکه حسگر هدایت دقیق هم باید ستاره‌های راهنما را در نزدیکی سیاره‌ی درخشان ردیابی کند.»

اما جیمز وب از این چالش سربلند بیرون آمد و به گفته‌ی ناسا «این رصدها انتظارات را تأیید کرد و نشان داد تا زمانی که مشتری حداقل ۱۴۰ اینچ از حسگر هدایت دقیق فاصله داشته باشد، ردیابی ستاره‌ی راهنما به‌خوبی و مطابق با مدل‌سازی پیش از پرتاب عمل می‌کند.»

این موفقیت‌ها به این معنی است که جیمز وب در ردیابی چیزهایی مانند اجرام نزدیک به زمین و دنباله‌دارها کاربردی خواهد بود. به‌طور کلی، طبق گزارش راه اندازی، این رصدخانه‌ی فضایی حتی بهتر از حد انتظار عمل می‌کند.

ناسا افزود: «نتیجه‌ی کلیدی شش ماه راه‌اندازی این است که جیمز وب کاملا قادر به دستیابی به اکتشافاتی است که برای آن ساخته شده است. این تلسکوپ فضایی برای ایجاد پیشرفت‌های اساسی در درک ما از شکل‌گیری و تکامل کهکشان‌ها، ستاره‌ها و منظومه‌های سیاره‌ای پیش‌بینی شده است و اکنون با اطمینان می‌دانیم که چنین خواهد شد.»

بنابراین باید منتظر عکس‌های شگفت‌انگیز بیشتری در هفته‌ها و ماه‌های آینده باشیم!

عکس‌ها: سیاره‌ی مشتری از نگاه جیمز وب
Credit: NASA/ESA/CSA/STScI

منبع: Science Alert

برچسب‌ها :
دیدگاه شما

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه