شما بگویید: AMOLED یا IPS LCD؟

۲۴ مهر ۱۳۹۸ زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۶ دقیقه
صفحه نمایش IPS LCD یا AMOLED

اگر دهه شصتی باشید قطعا صفحه نمایش تک‌رنگ ۸۴ در ۸۴ پیکسلی نوکیا ۳۳۱۰ را به یاد دارید. در آن زمان اگر کسی از کیفیت صفحه نمایش گوشی صحبت می‌کرد احتمالا دیگران با تعجب به او نگاه می‌کردند. اما اوضاع از آن زمان تا کنون تفاوت زیادی کرده است. در حال حاضر که گوشی‌های موبایل برای کارهای متنوعی از وب‌گردی و تماشای فیلم تا ویرایش عکس و واقعیت مجازی به کار می‌رود صفحه نمایش اهمیت فوق‌العاده بالایی یافته. در نتیجه یکی از معیارهای مهمی که هنگام انتخاب یک گوشی هوشمند جدید پیش روی شما قرار دارد نوع یا تکنولوژی صفحه نمایش آن است. در حال حاضر دو تکنولوژی اصلی برای صفحه نمایش وجود دارد: AMOLED و IPS LCD. هر کدام از این تکنولوژی‌ها مزایا و معایب خاص خود را دارند. در این مطلب قصد داریم نگاهی اجمالی به برتری‌ها و ضعف‌های هر کدام از این دو نوع صفحه نمایش بیندازیم و در نهایت از شما بخواهیم با بیان دلایل خود به این سوال پاسخ دهید: کدام تکنولوژی بهتر است، AMOLED یا IPS LCD؟

پیش از هر چیز لازم است بگوییم که نوع تکنولوژی تنها معیار تعیین‌کننده‌ی کیفیت یک صفحه‌نمایش نیست. از تراکم پیکسل که بگذریم این نکته مهم است که هر کدام از تولیدکنندگان گوشی‌های موبایل در ساخت صفحات نمایش خود احتمالا تکنولوژی‌هایی اختصاصی را به شالوده‌ی اصلی دو تکنولوژی AMOLED و IPS LCD اضافه می‌کنند. دقیقا به همین دلیل است که شما با نام‌های پر زرق‌وبرقی نظیر Super AMOLED Plus یا ClearBlack Display برخورد می‌کنید. در نتیجه تمام صفحات نمایشی که از تکنولوژی یکسان استفاده می‌کنند لزوما کیفیت برابری ندارند. بنابراین در اینجا روی سخن ما با هیچ گوشی خاصی نیست و قصد داریم در حالت کلی به مقایسه‌ی دو تکنولوژی AMOLED و IPS LCD بپردازیم.

صفحه نمایش - مقایسه

مقایسه دو تکنولوژی IPS LCD (راست) و AMOLED (چپ) از فاصله‌ی نزدیک

AMOLED یا Active Matrix Organic Light-Emitting Diode تکنولوژی جدیدتری است. مهم‌ترین تفاوت AMOLED نسبت به IPS LCD این است که در این تکنولوژی جدید دیگر خبری از نور پس‌زمینه نیست و ازآنجاکه خود پیکسل‌ها نور تولید می‌کنند امکان روشن و خاموش کردن پیکسل‌ها به‌صورت مجزا از هم وجود دارد. این موضوع دو برتری بالقوه به صفحات نمایش AMOLED می‌دهد. ازآنجاکه در یک صفحه‌نمایش AMOLED امکان خاموش کردن کامل پیکسل‌ها وجود دارد در نتیجه بخش‌های سیاه تصویر از عمق بسیار بالایی برخودار هستند و نسبت کنتراست تصویر به‌شدت بالاتر است. همین قابلیت خاموش کردن کامل پیکسل‌های مجزا می‌تواند از لحاظ نظری به کاهش مصرف باتری هم کمک کند. هر چند این مورد مستقیما با نحوه‌ی استفاده از صفحه‌نمایش ارتباط دارد؛ در واقع در زمان‌هایی که تمام پیکسل‌های صفحه‌نمایش روشن باشد عکس این موضوع صادق است و صفحه نمایش AMOLED در این حالت انرژی به‌مراتب بیشتری از صفحه نمایش IPS LCD مصرف خواهد کرد.

به‌طورمعمول رنگ‌ها در صفحات نمایش AMOLED روشن‌تر و غلیظ‌تر نمایش داده می‌شوند. همین موضوع باعث اعتراض برخی نسبت به دقت کم این تکنولوژی در بازتولید رنگ‌ها می‌شود. در واقع دلیل این موضوع منطبق نبودن محدوده‌ی رنگی گسترده‌تر تکنولوژی AMOLED با محدوده‌ی رنگی استاندارد sRGB است که هنوز تقریبا در تمام تصاویر به کار می‌رود. محدوده‌ی رنگی گسترده‌تر تکنولوژی AMOLED فی‌نفسه چیز خوبی است و اجازه می‌دهد تعداد رنگ‌های بیشتری را روی صفحه‌نمایش ببینیم، ولی تا زمانی که استانداردی برای این فضای رنگی جدید رایج نشود باید با دقت کمتر آن در بازتولید رنگ کنار بیاییم. البته این عیب در سال‌های ابتدایی معرفی تکنولوژی AMOLED بیشتر مطرح بود. در حال حاضر پیشرفت‌های سخت‌افزاری و تمهیدات نرم‌افزاری اکثر تولیدکنندگان امکان استفاده از حالت‌هایی برای بازتولید دقیق‌تر رنگ‌ها را روی این صفحات نمایش مهیا کرده‌اند.

صفحه نمایش گلکسی تب اس - محدوده رنگ

مقایسه محدوده‌ی رنگی یک صفحه نمایش AMOLED با فضای رنگی استاندارد sRGB

از دیگر معایب تکنولوژی AMOLED می‌توان به پدیده‌ای با نام Burn In اشاره کرد که در اثر ضعیف شدن پیکسل‌ها به‌مرور زمان پیش می‌آید. ازآنجاکه در این تکنولوژی پیکسل‌ها به‌صورت مجزا نور تولید می‌کنند، باقی ماندن یک تصویر ثابت برای مدت طولانی روی صفحه نمایش (به‌ویژه اگر کنتراست بالایی داشته باشد) می‌تواند موجب تخریب بیشتر پیکسل‌ها در نواحی پرنور شده و ردی دائمی را از خود باقی بگذارد. همچنین به دلیل عمر مفید متفاوت ساب‌پیکسل‌های رنگی در تکنولوژی AMOLED امکان به هم خوردن تعادل رنگی این صفحات نمایش به‌مرور زمان وجود دارد. البته این دو اشکال با پیشرفت این تکنولوژی در حال برطرف شدن است.

در سوی دیگر میدان تکنولوژی قدیمی‌تر IPS LCD یا In-plane Switching Liquid Crystal Display قرار دارد. به زبان بسیار ساده در این تکنولوژی برای تعیین رنگ و روشنایی هر پیکسل، نوری پولاریزه از میان فیلتری رنگی عبور داده می‌شود. در تکنولوژی IPS LCD پیکسل‌ها خود قادر به تولید نور نیستند. در نتیجه به دلیل استفاده از یک منبع نور در پشت تمام پیکسل‌ها، تا زمانی که صفحه نمایش روشن باشد حتی پیکسل‌هایی که سیاه مطلق را نمایش می‌دهند تا حدی دارای نور پس‌زمینه هستند. به همین دلیل نسبت کنتراست و عمق سیاهی در این نوع صفحه نمایش کمتر است. البته ممکن است در کاربرد روزمره تفاوت نسبت کنتراست این دو نوع صفحه نمایش آن‌قدر که اعداد نشان می‌دهد زیاد نباشد. این تفاوت به‌ویژه زمانی بیشتر زمانی جلب‌توجه خواهد کرد که در یک اتاق تاریک از گوشی استفاده کنید.

صفحه نمایش آیفون - محدوده رنگ

مقایسه محدوده‌ی رنگی یک صفحه نمایش IPS LCD با فضای رنگی استاندارد sRGB

در سوی مثبت قضیه به دلیل استفاده از نور پس‌زمینه در تکنولوژی IPS LCD، ساب‌پیکسل‌ها اندازه‌ای برابر دارند و به شکلی فشرده‌تر در کنار هم قرار داده می‌شوند. ازآنجاکه برای تولید نور سفید سه طیف رنگی اصلی (قرمز، سبز و آبی) باید با نسبت‌هایی متفاوت با هم ترکیب شوند در تکنولوژی AMOLED اندازه‌ی ساب‌پیکسل‌های رنگی مختلف نمی‌تواند با هم برابر باشد و در نتیجه چیدمان آن‌ها متفاوت است. این نکته می‌تواند در تراکم پیکسلی برابر موجب شفافیت بیشتر و شارپنس بهتر صفحات نمایش IPS LCD نسبت به AMOLED شود؛ به‌ویژه اگر از فاصله‌ای نزدیک به آن‌ها نگاه کنید.

ولی مهم‌ترین مزیت تکنولوژی IPS LCD در حال حاضر بازتولید دقیق، صحیح و طبیعی‌تر رنگ است. محدوده‌ی رنگی یا Color Gamut در تکنولوژی IPS LCD می‌تواند کاملا با فضای رنگی استاندارد sRGB منطبق باشد. همین موضوع باعث می‌شود به‌ویژه عکاسان تمایل بیشتری به صفحه نمایش IPS LCD داشته باشند. البته به دلیل وجود نور پس‌زمینه، زاویه دید ممکن است در IPS LCD همیشه به‌خوبی AMOLED نباشد ولی معمولا تراز سفیدی بهتر خواهد بود. در برخی از صفحات نمایش AMOLED رنگ سفید اندکی به زرد متمایل می‌شود. همچنین در مجموع صفحات نمایش IPS LCD معمولا زیر نور شدید خورشید عملکرد و خوانایی بهتری دارند.

صفحه نمایش - subpixel

مقایسه نحوه چیدمان ساب‌پیکسل‌ها در یک صفحه IPS LCD (راست) و یک صفحه AMOLED (چپ)

در حال حاضر سامسونگ بزرگترین تولیدکننده و طرفدار تکنولوژی AMOLED است، درحالی‌که اپل، LG و HTC همچنان به استفاده از تکنولوژی IPS LCD ادامه می‌دهند. البته شایعاتی قوی در مورد استفاده از صفحه نمایش AMOLED در آیفون ۸ به گوشی می‌رسد. در نهایت توجه به این نکته هم خالی از لطف نیست که تولید پنل‌های IPS LCD معمولا هزینه‌ی کمتری دارد. از دید تولیدکنندگان این خود یک مزیت خواهد بود. درهرحال انتخاب یک برنده از میان دو تکنولوژی AMOLED و IPS LCD کار آسانی نیست. رنگ‌های درخشان و سیاهی‌های عمیق صفحه نمایش AMOLED طرفداران خاص خودش را دارد و رنگ‌های طبیعی و شارپنس بالای صفحه نمایش IPS LCD طرفداران خاص خودش. به نظر شما کدام تکنولوژی بهتر است؟ AMOLED یا IPS LCD؟ در ادامه فرصت دارید استدلال یا تجربه‌ی خود را در مورد برتری هر کدام از این دو تکنولوژی با ما در میان بگذارید. همچنین می‌توانید با حفظ احترام، به نقد نظرات یکدیگر و مباحثه با هم بپردازید. در آخر هفته ما نظرات شما را جمع‌بندی و در مطلبی جداگانه منتشر خواهیم کرد.

کانال تلگرام دیجی کالا مگ

برچسب‌ها :
دیدگاه شما

۱۸۵ دیدگاه
  1. Ali

    از لحاظ کیفیت IPS LCD بهتره. گوشی آ۵۰ با صفحه سوپرآمولد با تراکم پیکسلی(۴۰۹dpi) رو کنار ردمی نوت ۹ پرو با آی‌پی‌اس ال‌سی‌دی با تراکم پیکسلی(۳۹۳dpi)گذاشتم تازه تراکم پیکسلی آ۵۰ بیشتره ولی وضوح ردمی نوت ۹ پرو بیشتر بود . حتی با میت ۱۰ لایت هواوی هم مقایسه کردم اونم (IPS LCD (409dpi بود . واقعا کیفیت و وضوح صفحه نمایش های IPS LCD عالیه به علاوه رنگ هارو طبیعی نشون میده و زاویه دید خیلی خوبی داره . آمولد فقط خوبیش اینه که میتونه رنگ سیاه رو با خاموش شدن پیکسل نشون بده که بخاطر همین گوشی هایی که صفحه نمایش آمولد دارند قابلیت always on display دارند . یه نوع صفحه دیگه هم هست TFT که واقعا بدردنخوره اصلا پیشنهاد نمیکنم نه کیفیت خوبی داره نه زاویه دیدش خوبه و رنگ هارو دقیق نشون نمیده .

  2. حسین

    من ips lcd و ترجیح میدم الان هم آمولد دارم هم ips ولی ips خیلی رنگارو دقیق و با دیتیل بالا پخش میکنه ولی هنوز داینامیک آمولدو امتحان نکردم

  3. عه علیه،علی

    تا این دو تا رو کنار هم نذارید تفاوتش رو حس نمی کنید.من قبلا در مورد پنل tft خونده بودم که بی کیفیته.موبایل رو با پنل tft خریدم گفتم نه باو اینکه خوبه.با یه گوشی دیگه با ips دیدم عه ips چه بهتره بهتر از این نمیشه.گوشی بعدی که خریدمs7 بود با سوپرامولد گذاشتم کنارش دیدم ips باید بره بزرگ شه بعد بیاد.الان برادرم گوشی خریده s21 fe با داینامیک امولد.آوردم اون tft رو گذاشتم کنارش کلا از خودم ناامید شدم.تا امولد و ips رو کنار هم نذارید به هیج وجه من الوجوه متوجه تفاوت بین این دو نمیشید.

    1. ممدشون

      این همه توضیح دادی ای کاش تهش میگفتی کدوم بهتره خلاصه!

    2. Ali

      همه چی که به نوع صفحه نیست به کیفیت صفحه هم بستگی داره تو ips lcd فول اچ دی رو با s7 که آمولد کواد اچ دی هست رو مقایسه کنی معلومه خوب s7 بهتره .
      Lcd هم فقط ips lcd خوبه tft افتضاحه.

  4. Mobin

    من پوکو ایکس ۳ پرو دارم که صفحه lps lcd
    داره وم من با ردمی نوت ۱۰ پرو مکس کقایسه کردم که super AMOLED داره و من از گوشی خودم راضی تر هست تا ردمیه

  5. ماهان ناصری نژاد

    سلام اگه بخوایم به مطلب دقت کنیم می فهمیم که ای پی اس خیلی بهتره و اینجوری نیستو امولد خیلی پیشرفت کرده من خودم a50 و a51 و a71 داشتم اینا همشون سوپر امولد و حتی سوپر امولد پلاس هستن چند هفته پیش x3 pro معرفی شد من دو دل موندم که بگیرم یا و نه اخر سر گرفتم و تازه فهمیدم قدرت ای پی اس تو چیه الان ریز به ریز میگم بهتون:
    شارپنس عالی
    کنتراست خیلی خوب
    رنگ ها خیلی پر رنگ و عالین
    چشمو اذیت نمیکنه
    خیلی مقاومه

  6. صالح

    من ۴ سال از سامسونگ s8 استفاده کردم با صفحه سوپرامولدش ، سوپرامولد باعث سردرد های عجیب غریب با استفاده زیاد از گوشی میشه ، چشم هارو اذیت میکنه و باعث ضعیف شدن چشم میشه که روزانه چشم هارو تار میکنه مورد بعد اینکه دوبار گوشی از دستم افتاد فقط شیشه صفحه یعنی همون گوریلا گلسش شکست و از شانسم خود ال سی دی نشکست و که یبار ۸۰۰ هزار تومن یبار ۱/۲۰۰ میلیون تومن هزینه تعویض گوریلاگلسش رو دادم اگه صفحه نمایشش هم شکسته بود که باید ۴ میلیون تومن خرج میکردم ، بعد سه سال سوختگی پیکسل و سایه صورتی مستطیلی روی صفحه افتاده . در کل بنظر من ips بسیار بهتر از امولد هست هم از لحاظ قیمت و خراب نشدن و هم کیفیت رنگ هم اذیت نشدن چشم ها .

  7. صالح

    ادمین گرامی خط آخر در مورد A52s 5g اشتباه نوشتم و امولد هست منظورم A03s بود لطفا قبل نمایش نظرم اصلاحش کنید

  8. صالح

    من ۴ سال از سامسونگ s8 استفاده کردم با صفحه سوپرامولدش ، سوپرامولد سردرد های شدید با استفاده زیاد از گوشی داره ، چشم هارو بشدت اذیت میکنه و باعث ضعیف شدن چشم میشه که روزانه چشمامو تار میکرد ، دوبار گوشی از دستم افتاد فقط شیشه گوریلا گلسش شکست و خود ال سی دی نشکست و که یبار ۸۰۰ هزار تومن یبار ۱/۲۰۰ میلیون تومن هزینه تعویض گوریلاگلسش رو دادم اگه صفحه نمایش شکسته بود که باید ۴ میلیون تومن خرج میکردم ، سوختگی پیکسل و سایه صورتی مستطیلی روی صفحه افتاده . در کل بنظر من ips بسیار بهتر از امولد هست هم از لحاظ قیمت و خراب نشدن و هم کیفیت رنگ هم اذیت نشدن چشم ها . همینطور که می بیند سامسونگ تو بعضی از جدیدترین محصولات الانش مثل A52s 5g از صفحه ips استفاده کرده .امیدوارم براتون مفید بوده باشه .

  9. RAKSHASA

    هیچ آدم عاقلی LCD رو به امولد ترجیح نمیده ، از تمام معایبش گذشته آسیب های LCD خیلی بیشترن
    قبل از هر چیز بگم امولد داخل چند سال اخیر به شدت بهینه شده و مشکلات قبلی رو نداره و روز به روز بهتر هم میشه
    خداوند اون عزیزانی رو که میگن امولد ضرر داره ان شاالله به راه راست هدایت کنه !
    چون امولد چشم رو یکم میزنه که اونم با حالت راحتی چشم و کاهش نور حل میشه دلیل نمیشه که آسیب هم بزنه !
    در صورتی که داخل lcd اشعه ماورابنفش داره که چشم ، پوست صورت و مغز رو داغون میکنه و دامنه آسیب هاش قطعا بالاتره ( مانیتور های تلویزیونی داخل کامپیوتر های قدیمی به همین خاطر منسوخ شدن ، بعد از ۲۰ سال هنوزم همینه lcd رو هرسال داره سعی میشه پرتو های فرابنفش و مادون قرمزش رو کاهش بدن اما هنوزم صفر نشده و آسیب هاشو داره چون ساختارش اینه که با پرتو کار میکنه ! ) و فکر میکنم سلامت جهانی منبع خیلی معتبر تری نسبت به سایت های تازه کار و … باشه که اینو ۲۰ سال پیش گفته ! ولی هنوزم تمام برندا حتی خود سامسونگ بعضی جاها استفاده میکنن و سلامت مشتری اصلا براشون ارزشی نداره

    1. رضا

      نه‌عزیزم اینطور نیست،امولد چشم رو اذیت میکنه بخاطر درخشندگی و کنتراست بالا و همین کنتراست باعث میشه نقاط روشن بیشتر نشون بدن خودشونو و تاثیر گذارتر باشن و این قصه نیست ،به ژورنال های علمی ارجاعتون میدم به عنوان یک پزشک که این موارد رو بررسی کردم هم از لحاظ تئوریک و هم از لحاظ تجربی

    2. Zahra

      مگه فیلم هندیه.

      چندسال دارم از ips استفاده میکنم هیچ مشکلی برام پیش نیومده.
      هزینه تعویض ips هم ارزون تره تا امولد.
      بهترین امولد هم داشته باشی بعد یکی دو سال پیکسل سوخته میشه که این بزرگ ترین ضعف امولد.
      با قیمت بالای گوشی های همراه امروزی، خریت که آدم این همه پول بده برای گوشی که امولد روشه و بعد دو سال معیوب بشه.
      مقاله های زیادی هست که میتونی با یه سرچ ساده، به این دست پیدا کنی که امولد انتخاب خوبی نیست.
      اگه یکی دوتا خوبی داشته باشه مطمئن باش ۴ تا مشکل داره.

      1. Ali

        شما که انقد علمی حرف میزنی تاریخ مطلب هم نگاه میکردی که زده ۱۳۹۵😂😂

    3. Ali

      اصلا اینطور نیست TFT LCD این مشکلات رو داره ولی IPS LCD نه.

  10. Hossin

    گوشی من آ۳۱ هست که واقعا صفحه نمایش سوپر امولد بی نظیره گوشی قبلی ام ال سی دی بود , صفحه که سیاه میشه انگار خاموش شده گوشی با صفحه سیاه میشه یه قسمت اش روشن آدم باور اش نمیشه اون قسمت خاموشه واقعا عالی هست

  11. امیر

    باسلام
    ممنون از کسانی که نظر های مفید گذاشتید
    من به شخص خودم از گوشی سامسون a30 استفاده میکنم احتمالا نذدیک به سه سال هست که دارم ازش استفاده میکنم و صفحه ال ای دی رو به صفحه ips ایفون نمیدم
    و پاسخ من به اون عزیزانی که میگن سایه افتاده اینه که دوستان شما حتما با گوشی و هر قسمتی که میگین سایه افتاده حتما کشتی میگیرین من با رضایت و اطمینان میتونم بگم که حتا رو یه نقطه اش هم سایه نیافتاده خودم هم دانشجو هستم در رشته مکانیک و از گوشیم بیشترین استفاده رو میکنم
    و من نمیگم که دروغ میگین راست میگین من هم تایید میکنم که هم سایه میافته چون با چشمای خودم دیدم تو گوشی یکی از اقوام و هم نوش چشمو اذیت میکنه اول اینکه اون گوشی ها که روشون سایه افتاده اگه دقت کنین گوشی یا ضربه خورده و یا اینکه هنگام استفاده از گوشی و زدن انگشت بخصوص هنگام تایپ با شدت بیشتری رو گوشی میزنن به خاطر همین این اتفاق میافته
    دو اینکه میگین نورش چشمو اذیت میکنه خب عزیزان تکنلوژی این مشکل رو به طور کامل حل کرده استفاده از فیلتر مکر آبی و یا همان شیلد راحتی چشم یکی از آپشن هایی هست که این مشکل رو حل میکنه
    در ضمن گوشی بنده هم انچنان پرچمدار نیست و میان رده به طرف پایین رده هستش
    و امولد از همه بهتره
    من خودم به شدت طرفدار گوشی های ایفون و سامسونگ هستم و حتی صفحه ایفون رو هم از نذدیک با گوشیم مقایسه کرده ام

  12. ebi

    به نظر من lps با نرخ رفرش بالا عالیه

    1. arman

      هر کی یه نظر میده ، ادم گیج میشه ، اخر نمیفهمه کدوم رو بگیره ،

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه