۵ نکته که باید درباره نمایشگرهای خم‌شونده بدانید

۳۱ تیر ۱۳۹۷ زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۷ دقیقه

صفحه‌نمایش گوشی‌ها سال‌ها از شیشه یا پلاستیک تخت ساخته می‌شدند در حالی که اخیرا پیشگامان این حوزه به سوی ساخت صفحه‌نمایش‌های خمیده حرکت کرده‌اند. از زمان ایجاد این تغییرات هر سال تولیدکننده‌های بیشتری به سوی ساخت صفحه‌نمایش‌های خمیده حرکت می‌کنند؛ صفحه‌نمایش‌های موبایل‌ها، مانیتورها و تلویزیون‌ها. حال شاید یکی از اساسی‌ترین سوال‌ها این باشد که پس از این تکنولوژی و به‌کارگیری گسترده‌اش، به سوی استفاده از چه تکنولوژی‌ای و ساخت چه نوع‌ صفحه‌نمایش‌هایی حرکت خواهیم کرد؟

جواب این سوال در صفحه‌نمایش‌های خم‌شونده نهفته است. تکنولوژی و طرح جدیدی که این روزها بر سر زبان‌ها افتاده و انتظار می‌رود در آینده شاهد حضور پررنگ‌تر آن باشیم. صفحه‌نمایش‌های منعطف قادرند یکی از بزرگترین تحولات تکنولوژیک را در طول چنددهه آینده رقم بزنند. این طرح‌ها امکان ساخت گوشی‌هایی را ایجاد می‌کنند که حتی نمی‌توانیم تصورشان کنیم و به همین دلیل هم بسیار اهمیت دارند.

اما صفحه‌نمایش‌های خمیده دقیقا چه هستند؟ چرا بزرگترین و قدرتمندترین شرکت‌های جهان به دنبال ساخت این نوع صفحه‌نمایش‌ها هستند؟ در این نوشته تلاش می‌کنیم به ۵ نکته کلیدی بپردازیم که لازم است درباره این نوع از نمایشگرها بدانید.

۱- خم‌شونده بودن نمایشگر به معنای خمیده بودن نیست

galaxy-s7-edge

گرچه صفحه‌نمایش‌های خمیده هم واقعا جذابند اما خم‌شونده بودن یک نمایشگر به معنی خمیده بودن آن نیست.

نمایشگرهای کریستال مایع مجموعه‌ای از مواد هستند که در قالبی تخت ساخته می‌شوند. تعدادی از شرکت‌ها از جمله سامسونگ موفق شده‌اند نمونه‌هایی خمیده از این نمایشگرها را بسازند.

اخیرا صفحه‌نمایش‌های OLED هم محبوبیت خوبی کسب کرده‌اند چون سازه‌های به کار رفته در آن‌ها ساده‌تر است، کیفیت تصویر در آن‌ها بهتر است و انعطاف بهتری هم دارند. به دلیل عدم نیاز به اجزای تولیدکننده نور پس‌زمینه در نمایشگرهای OLED، این نمایشگرها می‌توانند نازک‌تر باشند و با فرم‌های متفاوتی ساخته شوند؛ مثلا به شکل خمیده همانطور که سامسونگ آن‌ها را در گلکسی S7 Edge به کار برده است.

انعطاف بیشتر، باریکی و کیفیت بالاتر تصویر باعث شده OLED گزینه بهتری برای ساخت صفحه‌نمایش‌های خمیده باشد و حال به نظر کاملا واضح است که OLED کم‌کم به کلی LCD را از میدان به در خواهد کرد. در حال حاضر استفاده از تکنولوژی OLED در تلویزیون‌ها یا نمایشگر کامپیوترها تا حدی پرهزینه است اما می‌توان پیش‌بینی کرد که به مرور زمان این هزینه‌ها هم کاهش پیدا کنند.

گرچه LCD از OLED قطور‌تر و چندلایه‌تر است، می‌توان از هر دوی ‌آن‌ها به شکلی استفاده کرد که قابل خم‌شدن باشند؛ برای مثال یکی از تامین‌کننده‌های شرکت اپل به نام Japan Display اخیرا اعلام کرده در حال ساخت یک نمایشگر LCD منعطف ۵.۵ اینچی با رزولوشن FHD است. این شرکت قصد دارد چنین نمایشگری را با استفاده از یک لایه پلاستیکی بسازد، گرچه به شکل کلی این نوع نمایشگر را از شیشه‌های غیرمنعطف می‌سازند.

اما خم‌شونده بودن صفحه‌نمایش به کلی متفاوت است و به معنی پیش‌بردن مرز‌های انعطاف تا حدی بسیار شگفت‌انگیز است. ساخت این نمایشگرها یعنی یافتن راهی برای ساخت‌ موادی که تحت فشار نمی‌شکنند و در حالی که یک تصویر در حال پخش است می‌توانید صفحه‌نمایش را بارها و بارها در شکل‌ها و جهت‌های مختلف انعطاف دهید و خم‌ کنید بدون آنکه در روند پخش تصاویر خللی وارد شود.

۲- صفحه‌نمایش‌های خمیده بادوام‌ترند

CES_2016_18_inch_Rollable_OLED.0.0

 

یکی از بزرگترین ویژگی‌های مثبت صفحه‌نمایش‌های خم‌شونده این است که باعث بادوام‌تر شدن گجت‌ها می‌شوند. یک گوشی با صفحه‌نمایش خمیده می‌تواند بسیاری از ضربه‌ها را تاب بیاورد. در واقع باید گفت با وارد شدن این نوع نمایشگرها به بازار، دیگر خبری از شکستن و آسیب دیدن صفحه‌نمایش‌ها نخواهد بود.

گرچه این روند و رسیدن به چنین نمایشگرهای مقاومی امری زمان‌بر است. فرضیه امروز ما این است که نمایشگرهای خم‌شونده به جای شیشه از پلاستیک استفاده خواهند کرد. اما حتی پلاستیک هم ممکن است در شرایطی آسیب ببیند و اگر تحت فشار بیش از حد قرار گیرد بشکند.

تولیدکننده‌هایی مثل Corning در حال کار بر روی ساخت شیشه‌ای خم‌شونده به نام Willow هستند. این شیشه‌ها قرار است در ساخت بسیاری از محصولات از گوشی‌های هوشمند تا تلویزیون‌ها به کار گرفته شوند. Willow به ضخامت یک کاغذ است و می‌تواند مثل یک کاغذ هم خم شود. با این حال Willow هم ممکن است تحت فشار بسیار زیاد بشکند. به این شکل واضح است که استفاده از نمایشگرهای خم‌شونده به شدت به دوام محصولات می‌افزایند اما تبدیل کردن نمایشگرها به نمایشگرهایی کاملا نشکن مستلزم صرف زمان و نیروی بیشتری است.

۳- سامسونگ، ال‌جی و اپل

a2acifTtXwQcLTgHMHLSBB-650-80

طبق شایعات سه شرکت از تولیدکنند‌ه‌های بزرگ گوشی‌های هوشمند در حال کار بر روی صفحه‌نمایش‌های خم‌شونده هستند. گفته می‌شود که سامسونگ در فصل سوم سال ۲۰۱۷ از گوشی تاشونده Galaxy X خود رونمایی می‌کند. مهم‌ترین ویژگی گوشی Galaxy X این است که به سمت بیرون باز می‌شود و فرد می‌تواند با این کار گوشی را به یک تبلت ۷ اینچی تبدیل کند.

ظاهرا ال‌جی هم در حال کار بر روی گوشی خم‌شونده خود است که آن هم مثل گوشی مذکور سامسونگ به بیرون باز می‌شود. براساس یکی از اسناد ثبت اختراع، ال‌جی طرحی برای ساخت یک گوشی تاشونده دارد که حتی در حالت تاشده هم می‌تواند از آن استفاده کرد.

اپل هم قصد دارد نمایشگرهای خم‌شونده را در آیفون به کار ببرد. با این حال بعید است به این زودی‌ها شاهد آیفون خم‌شونده باشیم. گرچه بعضی از شایعات بیان می‌کردند که ممکن است این غول دنیای تکنولوژی از نمایشگرهای خم‌شونده شرکت Japan Display در آیفون سال ۲۰۱۸ بهره ببرد اما واقعا تا حد زیادی بعید است اپل به این سرعت تصمیم به استفاده از یک تکنولوژی نسبتا خام بگیرد.

۴- چرا صفحه‌نمایش خمیده؟

NWA3DUKt95yP3GHzgT6hyn-650-80

یکی از سوالات اساسی در مورد نمایشگرهای خم‌شونده این است که چرا یک گوشی اساسا باید از چنین صفحه‌نمایشی استفاده کند؟

همانطور که گفته شد یکی از قابلیت‌های مهم این نمایشگرها بادوام‌تر بودن‌شان است. می‌توان آن‌ها را بسیار راحت‌تر نگه‌داری کرد و آسان‌تر هم تعمیر کرد.

یکی دیگر از مسائل این است که ساخت صفحه‌نمایش خمیده صرفا به کار گوشی‌ها نمی‌آید. می‌توان ساعت هوشمند با نمایشگر خمیده ساخت و طبیعتا در مواردی این چنینی توان خم‌شدن و پیچیده شدن دور دست موضوع مهمی است. از طرف دیگر می‌توانیم منتظر استفاده‌های خلاقانه‌تر از گوشی‌ها باشیم. مثلا نمونه اولیه‌ای که شرکت لنوو ساخته بود را به یاد بیاورید. یک گوشی هوشمند که می‌توانیم آن را مثل ساعت یا مچ‌بند دور دست‌تان هم بپیچید.

حتی می‌توانیم به استفاده از نمایشگرهای خم‌شونده در خودروها فکر کنیم. خودروها هر روز بیشتر دیجیتال می‌شوند و در بخش‌های متفاوتی از آن‌ها می‌توان از نمایشگرها استفاده کرد. برای مثال Mercedes E-Class نشان‌گرهای پشت‌آمپر خود را در یک نمایشگر ۱۲.۳ اینچی HD نمایش می‌دهد که در طول داشبورد قرار گرفته است. تسلا مدل S و تسلا مدل X هم یک صفحه‌نمایش بزرگ ۱۷ اینچی مرکزی دارند اما می‌توان در آن‌ها نمایشگری خمیده به کار برد که به شکلی منعطف در طول داشبورد واقع شده باشد.

۵- بزرگترین چالش‌ها

samsung-foldable-screen

مفهوم نمایشگر خم‌شونده چندان جدید نیست و همانطور که می‌دانید بسیاری از تولیدکننده‌ها نمونه‌هایی از این نمایشگرها را در نمایشگاه‌های مختلف در معرض دید عموم قرار می‌دهند. اما برای‌تان جالب نیست بدانید چرا این نمایشگرها هرگز به بازار عرضه نشده‌اند؟ دلیلش این است که ساخت نمایشگرهای خم‌شونده واقعا سخت است، ساخت دستگاهی که بتواند به شکل موثری از این نمایشگرها استفاده کند سخت‌تر.

برای ساخت یک محصول این‌چنینی، تولیدکنند‌ه‌ها باید بدانند چطور از اجزای مختلف درون این فضای منعطف استفاده کنند. برای مثال ساخت باتری‌های خم‌شونده خود امر دشواری است چون در قالب تکنولوژی فعلی باتری حتما باید شکل خود را حفظ کند. اگر باتری‌های امروزی را خم کنیم دچار اتصال کوتاه می‌شوند و اگر زیادی به آن‌ها فشار بیاوریم هم منفجر می‌شوند. ال‌جی و سامسونگ هر دو سال‌ها است که بر روی ساخت باتری‌های خم‌شونده کار می‌کنند اما این تکنولوژی هنوز در قالب محصولی مشخص ارائه نشده است.

در حال حاضر تنها راه به‌کاربردن یک نمایشگر خم‌شونده، استفاده از ‌آن‌ها در دستگاه‌هایی بوده که نوعی لولا دارند. برای مثال این تکنولوژی را در Lenovo Yoga Book دیده‌ایم. دستگاهی که یک‌ نمایشگر لمسی و یک کیبورد لمسی دارد که می‌توان آن را به یک تبلت بزرگتر برای طراحی تبدیل کرد. با استفاده از لولا، تولیدکننده‌ها می‌توانند دوباره از باتری‌های امروزی استفاده کنند و دچار مشکل نشوند و در عین‌ حال به مجموعه دستگا‌ه‌شان بخش خم‌شونده‌ را هم اضافه کنند.

به این‌ شکل باید گفت هنوز منتظر عرضه یک محصول واقعا خم‌شونده به بازار هستیم. محصولی که با عرضه‌اش شاهد دوامی کم‌نظیر و فرصت‌هایی فراوان در زمینه‌های طراحی و ایجاد نوآوری در گوشی‌های هوشمند خواهیم بود. سال‌ها است که گوشی‌ها و تبلت‌ها روندی یک نواخت و کم‌تغییر را سپری می‌کنند و عرضه نمایشگرهای خمیده می‌تواند با نوعی انقلاب به کلی این روند نسبتا تکراری را تغییر دهد و خون‌ تازه‌ای به رگ‌های این بازار تزریق کند.

منبع: Techradar

telegram_ad2_1

برچسب‌ها :
دیدگاه شما

یک دیدگاه
  1. Avatar احسان

    باسلام.خواستم بگم که من galaxy s6 دارم و با افتادن گوشی از دستم در سمت راست و وسط صفحه نمایش موجب شکستگی شده است ولی اینجا نوشته با دوام ترند!!!

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه