آیا خوردن یک سیب در روز واقعا شما را از پزشک بی‌نیاز می‌کند؟

۲۵ خرداد ۱۴۰۰ زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۱۰ دقیقه
سیب

احتمالاً شما هم این ضرب‌المثل آشنا را شنیده‌اید که می‌گوید: «روزی یک سیب بخورید تا هیچ وقت بیمار نشوید».

اگرچه فواید مصرف سیب برای سلامتی کاملاً شناخته شده و پذیرفته شده است، اما آیا واقعا مصرف روزانه یک سیب می‌تواند شما را از مراجعه به پزشک بی‌نیاز کند؟

تحقیقات انجام شده نشان می‌دهد که مصرف سیب در واقع با میزان مراجعه کمتر به پزشک ارتباط معناداری ندارد، اما نتایج این پژوهش‌ها دال بر این است که افرادی که روزانه یک عدد سیب می‌خورند، عموماً از داروهای پزشکی کمتری نسبت به سایر افراد استفاده می‌کنند. پزشکان همچنین معتقدند که افزودن سیب به رژیم غذایی می‌تواند به بهبود ابعاد مختلف سلامتی شما کمک کند.

در این مقاله از دیجی‌کالا نگاه دقیق‌تری به این موضوع می‌اندازیم که آیا مصرف روزانه سیب می‌تواند منجر به بهبود وضعیت سلامت و کاهش دفعات مراجعه به پزشک بشود یا نه. با ما همراه باشید.

کاهش مراجعات پزشکی

محققان دانشکده پرستاری دانشگاه میشیگان در آن آربور معتقدند که ارزیابی تجربی ضرب‌المثل‌های پزشکی به ما امکان استفاده از خرد و تجربه‌ی پیشینیان و گذشتگان را می‌دهد.

برای ارزیابی صحت این ضرب‌المثل در مورد مصرف سیب و عدم مراجعه به پزشک، دکتر متیو دیویس و همکارانش دفعات مراجعه به پزشک را بین افرادی که روزانه یک عدد سیب مصرف می‌کنند و افرادی که این کار را نمی‌کنند، بررسی کردند.

تجزیه و تحلیل‌های آماری تفاوت معنی داری بین دفعات مراجعه به پزشک بین گروهی که سیب می‌خوردند و گروهی که سیب نمی‌خوردند، نشان نداد. اما این مطالعه نشان داد که مصرف روزانه سیب با کاهش میزان مصرف داروهای شیمیایی در افراد رابطه معناداری دارد.

در واقع از بین ۸،۳۹۹ شرکت کننده‌ای که برای بررسی وضعیت رژیم غذایی خود به یک پرسشنامه پاسخ داده بودند، ۹٪ (۷۵۳) نفر به طور روزانه سیب مصرف می‌کردند و بقیه، شامل ۷،۶۴۶ نفر، به طور روزانه سیب نمی‌خوردند.

افرادی که به طور روزانه سیب مصرف می‌کردند دارای تحصیلات بالاتر بودند، بیشتر از اقلیت‌های نژادی یا قومی بودند و کمتر سیگار می‌کشیدند. داده‌ها لازم برای آنالیز سوابق وضعیت سلامتی این افراد نیز از طرح نظرسنجی ملی بهداشت و تغذیه که طی سال‌های ۲۰۰۷ تا ۲۰۱۰ انجام شده بود، استخراج شد.

سیب چه اندازه‌ای؟

سیب

برای تجزیه و تحلیل تأثیر مصرف سیب روی میزان مراجعه به پزشک، محققان افرادی که به طور روزانه سیب مصرف می‌کردند را با افرادی که این کار را نمی‌کردند مقایسه کردند. در این پژوهش در صورتی که شرکت‌کنندگان پاسخ می‌دادند که روزانه حداقل ۱۴۹ گرم سیب خام مصرف می‌کنند، در آن صورت یک سیب در روز محاسبه می‌شد.

خوردن کمتر از این مقدار سیب در روز، مصرف روزانه‌ی سیب محسوب نمی‌شود. ضمن اینکه مصرف سیب شامل خوردن میوه‌ی سیب است نه آب‌میوه یا فراورده‌های جانبی آن. این پژوهش همچنین ارتباط بین مقدار مصرف سیب و تأثیر آن بر میزان مراجعه به پزشک را بین افرادی که سیب نمی‌خوردند با کسانی که روزانه یک سیب کوچک، متوسط یا بزرگ می‌خورند بررسی کرد.

تجزیه و تحلیل‌ها نشان داد که هیچ رابطه‌ای بین مقدار مصرف سیب و احتمال عدم مراجعه به پزشک وجود ندارد. به جز اینکه، مقدار مصرف سیب در جلوگیری و کاهش میزان تجویز داروهای پزشکی تأثیر معناداری داشت.

نتایج این مطالعه در ابتدا نشان داد که افرادی که به طور روزانه سیب مصرف می‌کردند کمتر به پزشک مراجعه می‌کنند، اما این ارزیابی قبل از بررسی و انطباق ویژگی‌های اجتماعی-جمعیتی و بهداشتی پاسخ‌دهندگان در نظرسنجی بود. در واقع ۳۹.۰٪ از افرادی که به طور روزانه سیب مصرف می‌کردند به طور خود خواسته سالانه بیش از یک بار به پزشک مراجعه نمی‌کردند، در حالی که این گرایش و تمایل به عدم مراجعه به پزشک در بین افرادی که سیب مصرف نمی‌کردند ۳۳.۹٪ بود.

در مورد افرادی که به طور روزانه سیب مصرف می‌کردند همچنین میزان تجویز داروهای پزشکی ۷/۴۷ درصد بود و برای افرادی که سیب مصرف نمی‌کردند ۸/۴۱.

این ضرب‌المثل و مصرف سیب همچنین هیچ تأثیری بر مدت زمان بستری شدن افراد در بیمارستان یا یا مراجعات به روان‌پزشک و روان‌درمانگر نداشت.

نتیجه‌گیری کلی این مطالعه این بود که تنها یک یافته از این ضرب‌المثل قدیمی پشتیبانی می‌کند؛ آن هم این که مصرف روزانه یک سیب، مراجعه شما را به داروساز کمتر می‌کند نه پزشک.

فواید سیب برای سلامتی

فواید میوه‌جات

مطالعات زیادی وجود دارد که نشان می‌دهد رژیم‌های غذایی غنی از میوه‌ها و سبزیجات تازه می‌توانند خطر ابتلا به بیماری‌های مزمن متعددی را کاهش دهند. اما مطالعات دقیق‌تر نشان می‌دهد که سیب‌ها به طور خاص به سلامتی ما کمک شایانی می‌کند. در واقع سیب فواید زیادی به همراه دارد که می‌تواند به سلامتی شما در درازمدت کمک زیادی کند.

سیب، به ویژه پوست آن، منبع عالی آنتی‌اکسیدان است. آنتی‌اکسیدان‌ها از آسیب به سلول‌ها و بافت‌ها جلوگیری می‌کنند و به دفاع از بدن در برابر سرطان، بیماری‌های قلبی عروقی و آلزایمر کمک می‌کنند. انواع سیب از نظر محتوای آنتی‌اکسیدانی متفاوت است، مثلاً سیب سرخ حاوی بالاترین سطح آنتی‌اکسیدان است. علاوه بر این، اعتقاد بر این است که فلاونوئیدهای موجود در سیب که دارای خواص آنتی‌اکسیدانی هستند از بدن در برابر مواد حساسیت‌زا و عفونت‌های ویروسی محافظت می‌کنند. سیب همچنین می‌تواند عملکرد ریه را بهبود بخشد.

در مطالعه‌ای که در فنلاند انجام شده، محققان رابطه بین مصرف سیب و خطر سکته‌ی مغزی را در بیش از ۹۲۰۰ زن و مرد مورد بررسی قرار دادند. افرادی که بیشترین مقدار سیب را مصرف کرده بودند در طی ۲۸ سال گذشته با ریسک کمتری برای سکته‌ی مغزی مواجه بودند و افرادی که کمترین مقدار سیب را مصرف کرده بودند با ریسک بالاتری مواجه بودند. محققان بر این باورند که این فواید می‌تواند به واسطه‌ی «مواد مغذی گیاهی» موجود در سیب باشد، از جمله فلاونوئیدها. دو مطالعه‌ی دیگر در فنلاند نیز نشان داد که مصرف سیب همچنین می‌تواند خطر بیماری‌های قلبی و سرطان ریه را کاهش دهد.

برخی از فواید سیب شامل این موارد است:

۱. بسیار مقوی است

سیب دارای مواد مغذی مهمی از جمله فیبر، ویتامین‌ها، مواد معدنی و آنتی‌اکسیدان است.

یک سیب متوسط مواد مغذی زیر را تأمین می‌کند:

کالری ۹۵
کربوهیدرات ۲۵ گرم
فیبر ۴.۵ گرم
ویتامین سی ۹٪ نیاز روزانه‌ی بدن
مس ۵٪ نیاز روزانه‌ی بدن
پتاسیم ۴٪ نیاز روزانه‌ی بدن
ویتامین K ۳٪ نیاز روزانه‌ی بدن

به طور خاص، ویتامین سی به عنوان یک آنتی‌اکسیدان برای خنثی‌سازی ترکیبات مضر شناخته شده و همچنین رادیکال‌های آزاد عمل می‌کند و از شما در برابر بیماری‌ها محافظت می‌کند.

سیب همچنین منبع خوبی از آنتی‌اکسیدان‌هایی مانند کوئرستین، اسید کافئیک و اپی‌کاتچین است.

۲. به سلامت قلب شما کمک می‌کند

سلامت قلب

مطالعات نشان داده که خوردن سیب می‌تواند به کاهش ریسک ابتلا به چندین بیماری مزمن از جمله بیماری‌های قلبی کمک کند.

در حقیقت، یک مطالعه که بر روی بیش از ۲۰،۰۰۰ بزرگ‌سال انجام شده، نشان داد که مصرف مقادیر بیشتری میوه و سبزیجات، از جمله سیب، با کاهش خطر سکته‌ی مغزی ارتباط معناداری دارد.

این مسأله ممکن است به دلیل وجود فلاونوئیدهای موجود در سیب باشد. ترکیباتی که سطح التهاب را کاهش می‌دهند و به سلامت قلب کمک می‌کنند.

سیب همچنین دارای فیبر محلول است، که می‌تواند به کاهش فشار خون و سطح کلسترول که هر دو از عوامل خطرساز بیماری‌های قلبی هستند، کمک کند.

۳. حاوی ترکیبات ضد سرطان است

سیب حاوی ترکیبات مختلفی است که می‌تواند به جلوگیری از تشکیل بافت‌های سرطان کمک کند، از جمله آنتی‌اکسیدان‌ها و فلاونوئیدها.

طبق بررسی‌های صورت گرفته مصرف سیب باعث کاهش خطر ابتلا به سرطان ریه می‌شود. در یک مطالعه‌ی دیگر نیز یافته‌های مشابهی حاصل شد؛ خوردن سیب باعث کاهش خطر ابتلا به سرطان روده‌ی بزرگ می‌شود.

تحقیقات دیگر نشان می‌دهد که یک رژیم غذایی سرشار از میوه‌ها و سبزیجات می‌تواند از شما در برابر ابتلا به سرطان معده، روده‌ی بزرگ، ریه، حفره‌ی دهان و مری محافظت کند.

با این حال، برای ارزیابی اثرات بالقوه ضد سرطانی سیب و تعیین اینکه آیا عوامل دیگری نیز در این امر دخیل هستند، تحقیقات بیشتری لازم است.

سایر فواید سیب

کاهش وزن

سیب همچنین چندین فایده‌ی دیگر در حوزه سلامت دارد که می‌تواند به شما مراجعه کمتر به پزشک کمک کند:

به کاهش وزن کمک می‌کند: به دلیل فیبر فراوان، سیب باعث افزایش احساس سیری، کاهش کالری دریافتی و کاهش وزن می‌شود.

سلامت استخوان‌ها را بهبود می‌بخشید: مطالعات صورت گرفته روی انسان‌ها و حیوان‌ها نشان داده است که مصرف میوه‌جات می‌تواند به افزایش تراکم مواد معدنی استخوان و کاهش خطر پوکی استخوان کمک کند.

عملکرد مغز را ارتقا می‌بخشد: مطالعات حیوانی نشان می‌دهد که خوردن سیب می‌تواند به کاهش استرس اکسیداتیو کمک کرده و از افت روانی و سایر علائم پیری نیز جلوگیری کند.

محافظت در برابر آسم: مطالعات نشان می‌دهد که مصرف سیب می‌تواند با کاهش خطر ابتلا به آسم مرتبط باشد.

خطر ابتلا به دیابت را کاهش می‌دهد: طبق یک بررسی جامع، خوردن یک عدد سیب در روز به میزان ۲۸٪ خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ کاهش می‌دهد.

مضرات سیب

بسیاری از مواد غذایی و همین‌طور میوه‌های دیگر وجود دارند که حاوی همان آنتی‌اکسیدان‌های سیب بوده و همان مزایای سیب را به همراه دارند. نوشیدنی‌هایی مانند قهوه و چای سیاه و میوه‌هایی از جمله زغال‌اخته، قره قات، انگور قرمز، توت‌فرنگی و موز، همگی سرشار از فلاونوئیدها و آنتی‌اکسیدان هستند. مطالعات نشان می‌دهد، زغال‌اخته حتی در مقایسه با سیب از آنتی‌اکسیدان بیشتری برخوردار است.

نکته‌ی قابل توجه این است که بیشترین فایده غذایی سیب از پوست آن حاصل می‌شود، بنابراین سیب‌های پوست‌کنده، آب سیب و مربای سیب فاقد مقادیر غنی از آنتی‌اکسیدان‌هایی هستند که کل میوه حاوی آن است.

سیب به تنهایی نمی‌تواند شما را سالم نگه دارد، همان‌طور که هیچ ماده غذایی دیگری به تنهایی قادر به این کار نیست و نمی‌توان انتظار داشت که سیب مشکلات تغذیه‌ای قبلی که ناشی از رژیم غذایی نامناسب و سبک زندگی غلط هستند را برطرف کند. ضرر و زیان رژیم‌های غذایی غنی از چربی‌های ترانس، نمک و شکر، قطعاً با مصرف یک عدد سیب در روز خنثی نمی‌شود. مصرف منظم سیب، البته تنها بخشی از یک رژیم غذایی سالم و رژیم غذایی مفید است.

مشکلات احتمالی

مضرات

خوردن یک سیب در هر روز به سلامتی شما آسیب نمی‌رساند. با این حال، اگر در مصرف سیب افراط کنید و روزانه حجم زیادی سیب بخورید، عوارض جانبی مختلفی ممکن است در کمین شما باشد.

به طور خاص، افزایش سریع دریافت فیبر در مدت زمان کوتاه می‌تواند علائمی مانند گاز، نفخ و درد معده ایجاد کند.

سیب‌ها نیز مانند سایر میوه‌ها دارای مقدار زیادی کربوهیدرات و فیبر هستند.

اگرچه این مسئله برای اکثر افراد مشکلی ایجاد نمی‌کند، اما افرادی که از رژیم کم کربوهیدرات یا کتوژنیک پیروی می‌کنند ممکن است نیاز به تعدیل در مقدار مصرف سیب داشته باشند.

در واقع خوردن یک سیب در هر روز بعید است که بر سلامتی شما تأثیر منفی بگذارد. با این حال، خوردن بیش از حد سیب در روز می‌تواند به مشکلات گوارشی منجر شود.

سایر جایگزین‌های سیب

سیب سرشار از ویتامین‌ها، مواد معدنی و آنتی‌اکسیدان است که آن را به یک افزودنی عالی برای رژیم غذایی تبدیل می‌کند که می‌تواند فواید بسیاری برای سلامتی شما به همراه داشته باشد.

با این حال، بسیاری از میوه‌ها و سبزیجات مجموعه‌ای مشابه از مواد مغذی را دارا می‌باشند و می‌توانند به اندازه هم برای سلامتی مفید باشند. به علاوه، قرار دادن انواع میوه‌ها و سبزیجات دیگر در برنامه غذایی روزمره می‌تواند عطر و طعم و ارزش غذایی بیشتری به رژیم شما اضافه کند.

در اینجا چند نوع میوه و سبزیجات دیگر آمده که می‌توانید آن‌ها را جایگزین سیب کنید و از فواید بی‌شمار آن‌ها برای سلامتی بهره‌مند شوید.

  • موز
  • بلوبری
  • کلم بروکلی
  • هویج
  • گل کلم
  • گریپ‌فروت
  • کلم پیچ
  • انبه
  • هلو
  • گلابی‌ها
  • آناناس
  • تمشک
  • اسفناج
  • توت‌فرنگی
  • گوجه‌فرنگی

نکته‌ی پایانی

سیب یک گزینه مناسب برای یک میان وعده سالم، کم چربی و کم کالری است. این میوه غنی از فیبر و آنتی‌اکسیدان است که هر دو مورد می‌تواند از شما در برابر انواع بیماری‌های مزمن محافظت کنند. برای دریافت حداکثر مزایای سیب، خوردن میوه‌ی کامل و با پوست توصیه می‌شود.

اما به یاد داشته باشید، سیب جایگزین رژیم غذایی متعادل و ورزش منظم نیست. حتی افرادی که سبک زندگی بی عیب و نقصی دارند، باز هم از بیماری قلبی عروقی و سرطان رنج می‌برند و عدم مراجعه به پزشک برای دریافت خدمات پیشگیرانه مانند آزمایش‌های غربالگری، باعث بروز مشکلات جدی‌تری برای سلامتی آن‌ها می‌شود. مراجعه منظم به پزشک (البته نه خیلی زیاد) به شما این امکان را می‌دهد تا شرایطی را که می‌تواند در آینده به شما آسیب برساند کشف کنید و از آن به شکل صحیح پیشگیری کنید.

اگرچه خوردن سیب بیشتر به معنای واقعی کلمه با مراجعه کمتر به پزشک ارتباطی ندارد، اما باید به خاطر داشت که سیب سرشار از مواد مغذی است و مزایای زیادی برای پیشگیری از بیماری‌ها و سلامتی طولانی مدت دارد. علاوه بر سیب، بسیاری از میوه‌ها و سبزیجات مشابه وجود دارند که مواد مغذی و فواید سلامتی سیب را برای شما فراهم می‌کنند.

برای کسب بهترین نتیجه، از انواع میوه‌ها و سبزیجات به شکل متغیر و به عنوان بخشی از یک رژیم غذایی مغذی و کاملاً مناسب لذت ببرید.

این مطلب صرفا جنبه‌ی آموزش و اطلاع‌رسانی دارد. پیش از استفاده از توصیه‌های این مطلب حتما با پزشک متخصص مشورت کنید. برای اطلاعات بیشتر بیانیه‌ی رفع مسؤولیت دیجی‌کالا مگ را بخوانید.

منبع: Winchester Hospital, Medical News Today, Harvard Health, Healthline

برچسب‌ها :
دیدگاه شما

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه