۸ بخش بسیار کثیف خانه و نحوه‌ی تمیز کردن اصولی آن‌ها

۲۸ بهمن ۱۴۰۲ زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۹ دقیقه
8 بخش بسیار کثیف خانه و نحوه‌ی تمیز کردن اصولی آن‌ها

در صورتی که دما و تغذیه‌ی مناسب فراهم باشد، بعضی از باکتری‌ها هر ۲۰ دقیقه یک بار تکثیر می‌شوند. مطالعه‌ای در سال ۲۰۱۶ درباره‌ی کثیف‌ترین وسایل خانه نشان داد که ۳۰ وسیله‌ی کثیف خانه حاوی بیش از ۳۴۰ باکتری بودند. اگر تمیزی خانه برای شما خیلی اهمیت دارد و می‌خواهید با آلوده‌ترین مکا‌ن‌ها در خانه‌ آشنا شوید، این مقاله را از دست ندهید. در این مقاله قصد داریم کثیف‌ترین قسمت‌های خانه و همچنین نحوه‌ی تمیز کردن اصولی آن‌ها را به شما معرفی کنیم. در ادامه با دیجی‌کالا مگ همراه باشید.

باکتری‌های مضر کدام‌اند؟

تمام باکتری‌ها مضر نیستند. حتی بدنمان هم حاوی مقدار زیادی باکتری‌های مفید است که باعث مریض شدن شما نمی‌شوند. اما بعضی از باکتری‌های موجود در وسایل و قسمت‌های مختلف خانه می‌توانند باعث بیماری شما شوند، که از جمله‌ی آن‌ها می‌توانیم به انواع زیر اشاره کنیم.

  • استافیلوکوکوس اورئوس یا استاف
  • مخمر و کپک
  • سالمونلا
  • ای‌کولی

اگر خانه و قسمت‌هایی که مدام لمس می‌شوند را درست تمیز نکنید، این باکتری‌ها سرتاسر خانه را فرا می‌گیرند و باعث می‌شوند اعضای خانواده دچار بیماری‌های مختلفی شوید.

باکتری‌ها و ویروس‌ها چگونه منتشر می‌شوند؟

باکتری‌ها و ویروس‌ها می‌توانند از فردی به فرد دیگر و از افراد به سطوح مختلف منتقل شوند. مطالعه‌ای در سال ۲۰۱۶ عنوان کرد که عوامل مختلفی بر زندگی ویروس‌ها و باکتری‌ها تأثیر می‌گذارند، که بعضی از آن‌ها به شرح زیر هستند؛

  • نوع سطوح: سطوح سفت مانند کانتر آشپزخانه یا سطوح مبلمان و لباس‌ها
  • عادت‌های زندگی: مثل شست‌وشوی مرتب لباس‌ها و ضدعفونی کردن مرتب سطوح
  • عادت‌های شخص: به طور مثال شست‌وشوی مرتب دست‌ها و استحمام منظم
  • رویه‌های تمیز کردن: به طور مثال استفاده از وایتکس و الکل در مقایسه با سایر مواد

آلوده‌ترین بخش‌های خانه و روش تمیز کردن آن‌ها

خانه تکانی سریع

سطوح مختلف خانه‌ دارای میزان باکتری‌ها و ویروس‌های متفاوتی هستند. در ادامه به کثیف‌ترین قسمت‌های خانه اشاره می‌کنیم.

مکان‌‌هایی که در آن مواد غذایی نگه‌داری می‌شوند یا  در آنجا غذا درست می‌شود، باکتری‌های بیشتری نسبت به سایر قسمت‌های خانه دارند.

۱. آشپزخانه

آشپزخانه یکی از کثیف‌ترین قسمت‌های خانه به شمار می‌رود. مکان‌‌هایی که در آن مواد غذایی نگه‌داری می‌شوند یا در آنجا غذا درست می‌شود، باکتری‌های بیشتری نسبت به سایر قسمت‌های خانه دارند. سطل آشغال جزء آلوده‌ترین بخش‌های آشپزخانه است. دست‌کم هر یک ماه یک بار سطل آشغال را از کابینت بیرون بیاورید و داخل آن را با وایتکس و آب حسابی تمیز کنید.

علاوه بر این، بیش از ۷۵ درصد از اسفنج‌های مخصوص ظرف‌شویی حاوی باکتری ای‌کولی هستند. این در حالی است که فقط ۹ درصد از شیرهای آب دست‌شویی این باکتری را دارند. سایر وسایل آشپرخانه که بسیار آلوده هستند و باید مرتب تمیز شوند در زیر آمده‌اند؛

  • دستگاه قهوه‌ساز
  • تخته‌ گوشت یا تخته‌ی آشپزخانه
  • یخچال، به‌ویژه قسمت‌هایی که در آن‌ها مواد غذایی نپخته و نشسته نگه‌داری می‌شوند.
  • سینک ظرف‌شویی و سطوح کابینت

سینک ظرف‌شویی از آن قسمت‌هایی است که حاوی مقدار زیادی باکتری است. بنابراین باید همیشه آن را تمیز نگه دارید. برای تمیز کردن سینک آشپزخانه ابتدا آن را با جوش شیرین تمیز کنید. سپس با آب گرم و سرکه‌ی سفید آن را ضدعفونی کنید. در ادامه به ترفندهای و توصیه‌هایی برای تمیز کردن و تمیز نگه‌داشتن آشپزخانه اشاره می‌کنیم؛

  • استفاده از دستمال‌های ضدعفونی‌کننده: از این دستمال‌ها برای تمیز کردن شیر آب ظرف‌شویی، سطوح یخچال و کابینت‌ها استفاده کنید.
  • اسفنجی که سر آن خیس شده: با این اسفنج به مدت یک دقیقه مایکروویو را تمیز کنید.
  • اسفنج کاملا خیس شده با آب گرم: روی اسفنج یک قاشق چای‌خوری وایتکس بریزید و سطوح مختلف آشپزخانه را با آن تمیز کنید.
  • تعویض پارچه‌ی مخصوص خشک کردن ظرف‌ها: چند بار در هفته، پارچه‌ای که با آن ظروف را خشک می‌کنید، عوض کنید.
  • مرتب شستن دست‌ها: قبل از درست کردن غذا حتما دستانتان را با آب و صابون بشویید‌.
  • شست‌وشوی دست‌ها بعد از لمس گوشت خام یا مواد غذایی خام: دست‌کم ۲۰ ثانیه قبل و بعد از دست زدن به مواد غذایی ذکر شده دستتان را بشویید.

۲. دستگیره‌ها و کلید چراغ‌ها

معمولا فراموش می‌کنیم که دستگیره‌ی کابینت‌ها و کلید چراغ‌ها هم بسیار آلوده هستند. بسیاری‌ از افراد تصور می‌کنند دستگیره‌ی درب دست‌شویی کثیف‌ترین قسمت خانه است، اما تحقیقات نشان می‌دهند که سایر قسمت‌ها از جمله زیر، حاوی باکتری بیشتری هستند؛

  • کلید برق دست‌شویی
  • دستگیره‌ه‌های درب یخچال
  • دستگیره‌ی درب مایکروویو

می‌توانید این قسمت‌ها را هفته‌ای یک بار با دستمال‌های ضدعفونی‌کننده تمیز کنید. این کار باعث می‌شود از شر باکتری‌هایی که بر روی سطوح پلاستیکی و فلزی آشپزخانه هستند، خلاص شوید. توصیه می‌شود به جای اینکه از یک دستمال برای تمیز کردن تمام این قسمت‌ها استفاده کنید، برای هر قسمت از یک دستمال استفاده کنید.

توصیه می‌شود اگر مرتب آرایش می‌کنید، لوازم آرایش را دست‌کم یک بار در روز بشویید. اگر مرتب آرایش نمی‌کنید، قبل و بعد از استفاده، لوازم آرایش را بشویید.

۳. کیف لوازم آرایش

لوازم آرایش محل آلودگی‌ها هستند، به‌ویژه اگر کیف لوازم آرایش‌تان را با خودتان بیرون از منزل ببرید. آلودگی‌هایی که بر روی لوازم آرایشی قرار می‌گیرند، می‌توانند منجر به عفونت‌ پوست و چشم شوند. ویروس کرونا هم می‌تواند از دستان شما به لوازم آرایش منتقل شود و به بینی، دهان و چشم‌های شما راه‌ پیدا کند. این موضوع باعث می‌شود این ویروس وارد سیستم تنفسی شما شود.

ممکن است لازم شود نحوه‌ی نگه‌داری لوازم آرایش خود را تغییر دهید. لوازم آرایشی باید در یک مکان تمیز و خشک که دمای مناسبی دارند، نگه‌داری شوند. برای اینکه برس‌های آرایشی را تمیر نگه دارید، می‌توانید آن‌ها را با آب و صابون تمیز کنید یا روی آن‌ها الکل اسپری کنید.

توصیه می‌شود اگر مرتب آرایش می‌کنید، لوازم آرایش را دست‌کم یک بار در روز بشویید. اگر مرتب آرایش نمی‌کنید، قبل و بعد از استفاده آن‌ها را بشویید تا از این طریق هم از باکتری‌ها و هم از ویروس کرونا خلاص شوید. بسیاری از متخصصان پیشنهاد می‌کنند که هر ۶ ماه یک بار لوازم آرایشی را عوض کنید و لوازم مخصوص آرایش چشم (مانند ریمل) را دور بیندازید.

۴. دست‌شویی و حمام

خانه تکانی عید نوروز

بدیهی است که دست‌شویی و حمام در لیست کثیف‌ترین قسمت‌های خانه قرار می‌گیرد و این عجیب نیست که مکانی که در آن آلودگی‌ها و کثیفی‌های بدنتان را می‌شویید، حاوی مقدار زیادی باکتری باشد. حمام به دلیل رطوبت گرمی که دارد، یک محیط عالی برای رشد آلودگی‌ها است. قسمت‌هایی از حمام و دست‌شویی که باید به تمیز کردن آن‌ها توجه ویژه‌ای بکنید در زیر آمده‌اند؛

  • وان
  • شیر آب
  • زمین
  • حوله
  • مسواک‌ها

می‌توانید سطوح و دستگیره‌های موجود در حمام و دست‌شویی را هر روز ضدعفونی کنید و یک بار در هفته آن‌ها را به طور اساسی تمیز کنید. می‌توانید از یک مسواک قدیمی برای تمیز کردن بخش‌های کوچک مانند چاه حمام استفاده کنید. باید حوله‌ی حمام و دست‌شویی را هفته‌ای یک بار و مسواک‌ها را هر ۳ تا ۴ ماه یک بار عوض کنید.

هنگام تمیز کردن حمام از پرده‌های حمام غافل نشوید. برای از بین بردن کپک‌ها و قارچ‌های پرده‌ی حمام، از آب و سرکه استفاده کنید. ماهی یک بار هم پرده‌ی حمام را در ماشین لباس‌شویی بشویید. برای تمیز کردن دیوار حمام و دست‌شویی از یک اسپری چندمنظوره استفاده کنید و حسابی دیوارها را تمیز کنید.

۵. لباس‌های شستنی و شسته شده

اگر لباس‌های شسته شده و خیس بیشتر از ۳۰ دقیقه در لباس‌شویی بمانند، بهتر است یک دور دیگر آن‌ها را بشویید، چون دچار باکتری و آلودگی شده‌اند.

لباس‌های خیس که حتی برای مدت زمان کوتاه در ماشین لباس‌شویی می‌مانند، می‌توانند باعث رشد باکتری‌ها و آلودگی‌ها شوند. لباس‌های تمیز را بلافاصله بعد از شستن به خشک‌کن منتقل کنید. اگر لباس‌های شسته شده و خیس بیشتر از ۳۰ دقیقه در لباس‌شویی بمانند، بهتر است یک دور دیگر آن‌ها را بشویید، چون دچار باکتری و آلودگی شده‌اند.

لباس‌شویی را می‌توانید با دستمال‌های ضدعفونی‌کننده تمیز کنید. حتما تمام سطوح لباس‌شویی را تمیز کنید تا باکتری‌ها و آلودگی‌ها از بین بروند. توجه داشته باشید که آب گرم یا داغ در از بین بردن باکتری‌ها و ویروس‌ها، مؤثرتر از آب سرد است. پس در صورت امکان از آب گرم برای شست‌وشوی لباس‌ها در ماشین ‌لباس‌شویی استفاده کنید‌.

۶. پذیرایی و اتاق کار

خانه تکانی عید نوروز 1403

کنترل تلویزیون، کیبورد کامپیوتر، تلفن همراه و تبلت همگی معمولا توسط اعضای مختلف خانواده و حتی مهمانان استفاده می‌شوند. در یک تحقیق روی ۲۲ خانه‌ی مختلف نشان داده شد که مخمر و قارچ بر روی سطوحی مانند کیبورد کامپیوتر، کنترل تلویزیون وجود داشت.

از فرش‌ها هم نباید غافل شد. فرش می‌تواند هشت برابر وزن خود آلودگی و کثیفی حمل کند و حتی گاهی ممکن است از خیابان هم کثیف‌تر باشد. از دستمال‌های ضدعفونی‌کننده یا آب و صابون برای تمیز کردن وسایل پذیرایی و اتاق کار استفاده کنید. حتما قبل و بعد از لمس کردن وسایل مختلف دستانتان را بشویید.

۷. لوازم شخصی

هر روز باکتری‌ها و ویروس‌ها از طریق کفش‌ها، کیف باشگاه و حتی هدفون یا هندزفری از بیرون از خانه به داخل خانه منتقل می‌شوند. نتایج یک تحقیق روی چند خانه به وجود مخمر و قارچ بر روی لوازم زیر پی برد؛

  • تلفن همراه
  • کلید
  • پول و کیف پول
  • ظرف ناهار سرکار
  • کف کیف

ویروس کرونا می‌تواند تا سه روز بر روی این وسایل بماند که از جنس پلاستیک یا فلز هستند. بیشتر دستمال‌های ضدعفونی‌کننده برای از بین بردن باکتری‌ها و ویروس کافی و مؤثر هستند. اما اگر می‌خواهید خیالتان حسابی از بابت خلاص شدن از این باکتری‌ها راحت باشد، می‌توانید از محصولات و اسپری‌های مخصوص برای تمیز کردن این وسایل استفاده کنید.

۸. اتاق خواب

خانه تکانی عید

مطالعات نشان داده‌اند که اگر ملافه‌ها هر هفته شسته نشوند، بیشتر از دستگیره‌ی درب دست‌شویی باکتری روی آن‌ها جمع می‌شود. پس از شستن آن‌ها غافل نشوید.

اتاق خواب هم جزء کثیف‌ترین قسمت‌های خانه محسوب می‌شود. در اتاق خواب قارچ‌ها، باکتری‌ها و هزاران حشره وجود دارد. اگر  روتختی، ملافه و روپشتی‌ها را مرتب نشویید، با مشکلات زیر مواجه می‌شوید؛

  • حساسیت پوستی، اگزما و جوش و آکنه
  • عفونت‌های قارچی و ویروسی ماند پای ورزشکار
  • حساسیت و مشکلات تنفسی

برای پیشگیری از این مشکلات، باید دست‌کم هر هفته روتختی و ملافه‌ها به‌خوبی بشویید. مطالعات نشان داده‌اند که اگر ملافه‌ها هر هفته شسته نشوند، بیشتر از دستگیره‌ی درب دست‌شویی باکتری روی آن‌ها جمع می‌شود. پس از شستن آن‌ها غافل نشوید.

توصیه‌هایی برای تمیز نگه‌ داشتن خانه

یک روش خوب برای جلوگیری از منتشر شدن باکتری‌ها و ویروس‌ها این است که تا جایی که می‌توانید، کثیف‌ترین قسمت‌های خانه را مدام تمیز و ضدعفونی کنید. برای این کار می‌توانید از وسایل زیر کمک بگیرید؛

  • آب و صابون
  • وایتکس و آب
  • دستمال‌های ضدعفونی‌کننده که دست‌کم حاوی ۶۰ درصد اتانول و ۷۰ درصد ایزوپروپیل هستند.

همچنین باید یک سری عادت‌ها را در خودتان تقویت کنید تا از انتشار باکتری‌ها و ویروس‌ها در منزلتان جلوگیری شود. از جمله‌ی این عادت‌ها می‌توانیم به نکات زیر اشاره کنیم؛

  • در آوردن کفش‌ها: قبل از اینکه وارد خانه شوید، کفش‌هایتان را در بیاورید.
  • شستن اصولی دست‌ها: بعد از دست‌شویی کردن و استفاده از مواد غذایی خام، دستانتان را به مدت ۲۰ تا ۳۰ ثانیه بشویید.
  • شستن لباس‌ها بعد از بیرون رفتن: بعد از اینکه بیرون رفتید، لباس‌هایتان را با آب گرم بشویید تا باکتری‌ها از بین بروند.
  • از دیگران دست‌کم یک متر فاصله بگیرید: زمانی که بیرون از منزل هستید، فاصله‌ی اجتماعی را رعایت کنید.
  • هنگام عطسه یا سرفه کردن از دستمال کاغذی استفاده کنید: هر زمان که عطسه یا سرفه کردید، به جای دستان‌تان از دستمال استفاده کنید.
  • صورتتان را لمس نکنید: به صورت‌تان دست نزنید.
  • بیرون رفتن را محدود ‌کنید: سعی کنید در این روزها کمتر بیرون بروید.

نکته‌ی پایانی

در این مقاله به معرفی کثیف‌ترین قسمت‌های خانه پرداختیم و نحوه‌ی تمیز کردن اصولی آن‌ها را هم به شما گفتیم. از جمله کثیف‌ترین جاهای خانه می‌توانیم به آشپزخانه، دست‌شویی و حمام، اتاق خواب، اتاق کار و پذیرایی اشاره کنیم. شما برای تمیز کردن خانه از چه وسایل و روش‌هایی استفاده می‌کنید؟ نظرات خود را با ما و سایر مخاطبان در میان بگذارید.

منبع: healthlinethe sprucehgtv

برچسب‌ها :
دیدگاه شما

۲ دیدگاه
  1. Avatar علی نامدار

    خیلی مطلب کاملی بود. مخصوصا در مورد آشپزخونه، کلید و پریزها و دستگیره ها و لوازم شخصی.

    1. سپاس از همراهی شما مخاطب گرامی.

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه