آیفون ۱۴ و گلکسی S22 ثابت می‌کنند تحول بزرگ بعدی، گوشی نیست

۷ دی ۱۴۰۰ زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۱۳ دقیقه
واقعیت افزوده

بالاخره به انتهای سال ۲۰۲۱ نزدیک شدیم. امسال سال هیجان‌انگیزی بود اما غافلگیری خاصی را در دنیای گوشی‌های هوشمند به همراه نداشت. ولی به نظر می‌رسد طی سال‌های پیش رو شاهد اتفاقات جالب‌تری خواهیم بود. اتفاقاتی که به لطف فناوری واقعیت افزوده حتی بزرگ‌تر از گلکسی S22 اولترا و آیفون ۱۴ پرو مکس شرکت‌هایی نظیر سامسونگ و اپل خواهند بود.

مقاله در یک نگاه

  • به نظر می‌رسد دنیای گوشی‌های هوشمند بعد از حدود ۱۵ سال بالاخره به یک دگرگونی نیاز دارد.
  • اما این دگرگونی با گوشی‌هایی نظیر گلکسی S22 اولترا یا آیفون ۱۴ پرو مکس یا حتی گوشی‌های تاشو و رول‌شونده رقم نمی‌خورد.
  • برخی از شرکت‌های تولیدکننده‌ی گوشی هوشمند در حال کار روی واقعیت افزوده به عنوان نسل بعدی فناوری هستند.
  • این فناوری شاید سال آینده به عنوان لوازم جانبی برای گوشی‌ها عرضه شود اما قطعا طی سال‌های آینده پیشرفت چشمگیری خواهد داشت.
  • از گوگل، اپل، متا، ورایزن و موتورولا می‌توان به‌عنوان شرکت‌هایی مهم در این زمینه یاد کرد که به نظر می‌رسد هم‌اکنون فعالیت خود را در این زمینه آغاز کرده‌اند.
  • واقعیت افزوده با قابلیت‌های جذابی که دارد می‌تواند دنیای دیجیتال را به دنیای واقعی پیوند بزند و تجربه‌ی جذابی را برای کاربران به ارمغان بیاورد.

بعد از شیوع ویروس کرونا شرکت‌ها مجبور شدند سرعت تولید را به خاطر جلوگیری از همه‌گیری این بیماری کم کنند. در نتیجه‌ی سراسری شدن قرنطینه در تقریبا تمام کشورهای جهان و همچنین و پیگیری تمام فعالیت‌های اداری و تحصیلی از خانه، نیاز به خرید گوشی‌های هوشمند هم افزایش پیدا کرد. به همین خاطر شرکت‌ها ماندند با تعداد زیادی تقاضا اما عدم نیروی کافی برای مونتاژ تعداد مناسب گوشی هوشمند برای پاسخ‌گویی به این نیازها. از یک طرف دیگر مشکل تراشه هم باعث شد تمام شرکت‌های تولیدکننده‌ی لوازم الکترونیکی با مشکل مواجه شوند.

به همین خاطر است که می‌گوییم سال ۲۰۲۱ اگرچه میزبان گوشی‌هایی نظیر گلکسی زد فولد ۳، پیکسل ۶، وان‌پلاس ۹ و… بود اما غافلگیری خاصی را به همراه نداشت. بسیاری از پرچم‌دارها با تغییرات اندکی به نسبت نسل گذشته راهی بازار شدند که بیشتر این تغییرات هم به بخش دوربین و گاهی اوقات هم نمایشگر خلاصه می‌شد. درست مثل اتفاقی که در سال ۲۰۲۰ رخ داد. پیشرفت‌هایی را شاهد بودیم اما افزایش ۲۰ درصدی قدرت پردازنده چیزی است که انتظار داریم وجود داشته باشد. نه چیزی که با رخ دادن، همه را انگشت به دهان بگذارد. بنابراین به نظر می‌رسد باید برای غافلگیری، حداقل تا سال آینده منتظر بمانیم.

دنیای گوشی‌های هوشمند به آپدیت جزئی دوربین محکوم شده است

متأسفانه به نظر می‌رسد کاربران گوشی‌های هوشمند فقط به دوربین گوشی‌های خود اهمیت می‌دهند چرا که طی چند سال اخیر تنها چیزی که در این محصولات به نسبت نسل گذشته بیشتر از سایر بخش‌ها توجه شرکت‌ها را به خود جلب کرده و هر سال هم در رابطه با آن در رویدادهای رونمایی از گوشی‌ها ادعای زیادی مطرح می‌شده همین دوربین است. شرکت‌های سازنده‌ی گوشی‌های هوشمند هم گویا خیلی تمایل زیادی به ارتقای سایر بخش‌ها یا به‌کارگیری قابلیت‌های جذاب و نوآورانه در محصولات خود ندارند چرا که می‌بینند کاربران با همین ارتقاهای جزئی نیز خوش هستند.

برای مثال می‌توانید به گوگل نگاه کنید که یک تراشه‌ی اختصاصی تولید کرد تا بتواند عملکرد دوربین گوشی‌هایش را به نسبت نسل قبل بهبود ببخشد و در رویداد معرفی از این گوشی‌ها هم خیلی در رابطه با دوربین حرف زد چرا که از لحاظ قدرت پردازشی این گوشی حتی از پرچم‌داران دو نسل قبل هم ضعیف‌تر است اما در زمینه‌ی عکاسی به لطف همان تراشه‌ی نه چندان قدرتمند، می‌تواند تصاویر فوق‌العاده‌ای را به ثبت برساند و همان شده معیار برتری این گوشی نسبت به رقبا.

اگر دقت کنید می‌بینید هر سال پیشرفت‌هایی صورت می‌گیرد. اما مثلا در رویداد معرفی کدام شرکت دیدیم که در رابطه با پیشرفت چشمگیر بلندگوها حرفی زده شود؟ چه شرکتی اعلام کرد باتری گوشی این‌بار مثلا می‌تواند به‌جای یک روز، یک هفته دوام داشته باشد؟ البته که انتظار نداریم همی حالا تمام این پیشرفت‌ها را یک‌جا ببینیم اما مسئله این است که پیشرفت در فرهنگ لغت شرکت‌های سازنده فعلا فقط به معنای دوربین است و نه بیشتر.

مثال دیگر می‌تواند میان‌رده‌ها باشد. به‌خوبی می‌توانید متوجه شوید که به نسبت چند سال اخیر تعداد دوربین‌ها در این گوشی‌ها بسیار افزایش پیدا کرده و حداقل به ۲ و حداکثر به ۴ می‌رسد. این موضوع فقط برای جلب رضایت کاربران است چرا که آن‌ها کمیت را مهم‌تر از کیفیت می‌دانند. حتی اگر دو دوربین دیگر دو مگاپیکسلی و عملا بدون استفاده باشند. به همین دلیل شرکت‌ها حاضرند برای جلب توجه هم شده گوشی میان‌رده‌ی خود را با سنسور دو مگاپیکسلی راهی بازار کنند اما حداقل روی پنل پشتی چهار دوربین وجود داشته باشد.

وان‌پلاس نورد

وان‌پلاس نورد با یک دوربین ۵ و ۲ مگاپیکسلی در کنار سنسورهای فوق عریض و اصلی

آنچه می‌خواهیم ببینیم یک پیشرفت چشمگیر و خارق‌العاده است. مثلا وقتی mp3 پلیرها راهی بازار شدند بسیاری از کاربران واقعا به آن علاقه پیدا کردند و آن را خریداری کردند. چند سال بعد و با ورود mp4 یا همان ویدیوپلیرها، دیدیم که کاربران چگونه از وجود گجتی که می‌توانست ویدیو پخش کند انگشت به دهان ماندند. سال‌های سال ویدیو پلیر به‌عنوان یک فناوری پیشرفته روی بورس بود اما با ورود گوشی هوشمند هر دوی آن‌ها از خاطرات فراموش شدند چون این گجت جدید هم توانایی پخش فایل‌های mp3 را داشت و هم mp4. در آن زمان، مثلا ۱۴ سال پیش و همزمان با رونمایی از اولین آیفون، می‌شد گفت یک اتفاق عظیم در دنیای فناوری رخ داد. اما طی این ۱۴ سال چیزی نیامده که جانشین گوشی‌های هوشمند شود و زندگی کاربران را به طور کلی متحول کند.

البته در این مطلب قصد داریم به این زمینه بپردازیم که به نظر می‌رسد طی سال‌های آتی شاهد چنین محصولی خواهیم بود. شرکت‌ها چه به صورت پنهانی و چه به صورت علنی در حال تولید محصولاتی هستند که می‌تواند بالاخره کاربران را با نوآوری‌های خود خوشحال و هیجان‌زده کند. گویا طی چند سال آینده محصولی تولید می‌شود که می‌تواند فراتر از یک گوشی هوشمند باشد.

یک محصول بزرگ و جدید (نه گوشی تاشو و نه رول‌شونده) در راه است

طبق اطلاعاتی که در اختیار داریم، می‌توانیم بگوییم در سال‌های پیش رو شاهد اتفاقات بزرگ و هیجان‌انگیزی خواهیم بود. به نظر می‌رسد محصولات فوق‌العاده جذابی قرار است رونمایی شوند اما این محصولات شامل گوشی‌های تاشو یا رول‌شونده نمی‌شوند. اگرچه در سال پیش رو هم شاهد چنین گوشی‌هایی خواهیم بود چون به لطف سامسونگ دیگر گوشی‌های تاشو در حال تبدیل شدن به انتخاب اول کاربران در زمینه‌ی گوشی‌های هوشمند هستند. در حال حاضر گوشی‌های تاشویی نظیر گلکسی زد فولد ۳ و زد فلیپ ۳ در بین کاربران از محبوبیت بسیار بالایی برخوردارند به‌گونه‌ای که به نظر می‌رسد طی دو سه سال آینده باید شاهد کوچ خیل عظیمی از کاربران به این سمت و سو باشیم.

همان‌طور که گفته شد، آنچه در رابطه با آن صحبت می‌کنیم یک گوشی هوشمند تاشو یا رول‌شونده نیست. این گوشی‌ها صرفا به عنوان گوشی هوشمند با طراحی نوآورانه در برنامه‌ی بلند مدت سامسونگ قرار دارند نه به‌عنوان محصول بزرگی که منتظرش هستیم. از طرفی گوشی‌های سری گلکسی S فعلا تولید می‌شوند تا کسانی که هنوز نمی‌توانند به فناوری تاشو اعتماد کنند آن‌ها را خریداری کنند.

واقعیت افزوده

آیفون ۱۴ هم دقیقا به همین خاطر قرار است تولید و راهی بازار شود تا همین دسته از کاربران بتوانند به محصول مورد اعتماد خود دسترسی داشته باشند. اما برنامه‌ی بلندمدت اپل هم مانند سامسونگ چیز دیگری است. گلکسی S22 حتی در مدل اولترا هم تغییر خاص و چشمگیری جز در بخش‌هایی نظیر دوربین، پردازنده و طراحی ندارد. البته در این بخش‌ها هم تغییرات صورت گرفته چشمگیر نیستند بلکه اندکی از نسل قبل بهتر به نظر می‌رسند. بنابراین فعلا چیز خاصی وجود ندارد که از بابت آن هیجان‌زده باشیم. دقیقا همان چیزها را در رابطه با آیفون ۱۴ و مدل‌های مختلف آن هم می‌توان گفت. آن‌ها محصولات بزرگ بعدی نیستند.

محصول بزرگ بعدی این شرکت‌ها همان گجت‌های مبتنی بر واقعیت افزوده هستند که در خبر چند روز گذشته گفته بودیم. البته در آن خبر فقط گفته‌ها و تحلیل‌های مینگ‌چی کو را در رابطه با برنامه‌های آینده‌ی اپل بررسی کردیم که گفته بود تا ده سال آینده آیفون‌ها با گجت‌های مبتنی بر واقعیت افزوده جایگزین می‌شوند.

اپل اما تصمیم گرفته فعلا سمت گوشی‌های تاشو نرود. شرکت آمریکایی نمی‌خواهد به این زودی‌ها ریسک کند اما قطعا طی چند سال آینده و قبل از عرضه‌ی محصولی با فناوری واقعیت افزوده از گوشی تاشوی خود رونمایی خواهد کرد. اما سامسونگ به عنوان بزرگ‌ترین رقیب این شرکت تصمیم گرفت زودتر از این‌ها وارد این عرصه شود و عملکرد بسیار خوبی هم تاکنون از آن شاهد بودیم. هرچند شرکت کره‌ای هم به نظر می‌رسد که خواسته تا رونمایی از محصول بزرگ خود، عاشقان فناوری را با یک سری گوشی با طراحی نوآورانه به خود جذب کند. البته شاید هم این محصولات بستری برای بهره‌مندی هرچه بهتر از فناوری واقعیت افزوده باشند.

در حال حاضر البته شرکت‌های نظیر موتورولا، هواوی، اوپو و و TCL در حال تولید گوشی‌های تاشوی قدرتمند و بسیار باکیفیتی هستند که قرار است طی سال‌های پیش رو و شاید حتی سال آینده از آن‌ها رونمایی کنند تا بتوانند در بازار نه چندان گسترده‌ی آن با سامسونگ و سایر شرکت‌ها به رقابت بپردازند. گوگل هم شاید سال آینده با پیکسل فولد وارد این رقابت شود. حتی اپل که فعلا تمایلی به انجام این کار نشان نداده احتمالا طی سال‌های آینده گوشی‌هایی با این قابلیت راهی بازار خواهد کرد. ال‌جی متأسفانه از بازار موبایل خارج شد اما قبل از اینکه این اتفاق رخ دهد شاهد رونمایی از گوشی رول‌شونده‌ی آن تحت عنوان LG Rollable بودیم. البته شرکت کره‌ای در این زمینه تنها نخواهد بود چرا که شرکت‌های دیگر قرار است محصولات مشابهی را راهی بازار کنند.

همان‌طور که گفته شد، هیچ یک از این محصولات قرار نیست آن محصول بزرگ آینده باشند. بالاتر هم گفتیم که این‌ها فقط قرار است تا زمان رونمایی از فناوری فوق‌العاده جذاب واقعیت افزوده کاربران را سرگرم نگه دارند. واقعیت افزوده در قامت یک گجت پوشیدنی نظیر عینک دقیقا همان چیزی است که در رابطه با آن حرف می‌زنیم. بنابراین نه آیفون ۱۴ و نه گلکسی S22 اولترا، هیچ یک از این محصولات در مقابل گجت‌های مبتنی بر واقعیت افزوده جذابیت خاصی برایمان ندارند.

آیا اپل اولین شرکتی خواهد بود که از محصول مبتنی بر واقعیت افزوده رونمایی می‌کند؟

واقعیت افزوده

شاید اپل در تولید گوشی‌های تاشو یا رول‌شونده خیلی درنگ کرده باشد. این چیزها را در تاریخ این شرکت آمریکایی بارها و بارها دیدیم. اپل معمولا منتظر می‌ماند یک فناوری به بلوغ کامل خود برسد و بعدا از آن استفاده کند اما زمانی که این کار را انجام می‌دهد کاربران زیادی را به سمت خود می‌کشاند. MP3پلیرها، ساعت‌های هوشمند، گوشی‌های هوشمند، تبلت‌ها، هدفون‌های بی‌سیم، همه و همه زمانی در بین کاربران مشهور و معروف شدند که آیپاد، اپل واچ، آیفون، آیپد و ایرپادزها راهی بازار شدند.

این‌بار شاید اپل، اولین شرکتی باشد که قرار است از یک فناوری جذاب رونمایی کند. طی چند ماه اخیر در رابطه با اینکه اپل در حال کار روی تولید یک محصول مبتنی بر واقعیت افزوده است خبرهای زیادی شنیدیم. به نظر می‌رسد این محصول یک عینک باشد اما اطلاعات زیادی در رابطه با آن در اختیار نداریم. بارها و بارها شاهد انتشار پتنت‌هایی از این محصول بودیم و می‌دانیم اپل روی فناوری واقعیت افزوده مشغول کار است. حتی تیم کوک،‌ مدیرعامل شرکت هم تمایل زیاد خود را به واقعیت افزوده چندین بار اعلام کرد. بنابراین می‌دانیم کوپرتینویی‌ها در حال انجام کارهایی هستند و آن هم قطعا به واقعیت افزوده مربوط می‌شود.

اگر در رابطه با واقعیت افزوده و قابلیت‌های آن هیجان‌زده هستید و می‌خواهید اطلاعات بیشتری پیرامون آن کسب کنید باید بگوییم واقعیت افزوده به‌نوعی آینده‌ی گوشی‌های هوشمند به حساب می‌آید. به‌گونه‌ای که کار با گوشی هوشمند را با زندگی واقعی ترکیب می‌کند و تجربه‌ای فوق‌العاده جذاب را برای کاربران رقم می‌زند.

با استفاده از عینک واقعیت افزوده کاربران می‌توانند در حالی که مثلا به تماشای شهرهای جدید می‌پردازند، مسیر رفتن به نقاط توریستی را هم روبروی خود ببینند. همچنین وقتی به یک نشانه که مثلا به زبان انگلیسی نوشته شده نگاه می‌کنند، همزمان ترجمه‌ی آن به زبان مادری خود را هم مشاهده کنند. این دقیقا چیزی است که واقعیت افزوده می‌تواند انجام دهد.

برای مثال تصور کنید درون یک کافی‌شاپ نشسته‌اید و در حال وب‌گردی هستید در حالی که اصلا گوشی در دستتان وجود ندارد و این کار را هنگام نوشیدن نوشیدنی خود، از طریق پنجره‌ی کوچکی که فقط روبروی چشمان شما و درون عینک برایتان به نمایش در می‌آید انجام می‌دهید. یا مثلا به پادکست‌های مختلف گوشی دهید در حالی که صدای آن جز برای شما، برای هیچ‌کس دیگری قابل شنیدن نیست چون از طریق بلندگوهای کوچک تعبیه شده در فریم عینک، صدا خارج می‌شود.

البته این فقط بخش کوچکی از کارهایی است که می‌توانید به کمک واقعیت افزوده انجام دهید. دیگر نیازی نیست گوشی‌های نسبتا بزرگ ۶ الی ۷ اینچی را در دست خود نگه دارید و کارهای مختلف انجام دهید. دنیای دیجیتالی شما همیشه و در همه‌جا روبروی چشم‌تان قرار خواهد گرفت.

با وجود واقعیت افزوده آیا همچنان باید بابت گوشی‌هایی نظیر گلکسی S22 و آیفون ۱۴ هیجان‌زده باشیم؟

آیفون 14 گلکسی S22

در واقع پاسخ به این پرسش بستگی به کاربر دارد. از یک طرف چون این فناوری بسیار جذاب است برخی از کاربران از این گوشی‌ها با قابلیت‌های نسبتا یکنواخت خسته شده‌اند و می‌خواهند چیز جدیدی را امتحان کنند. اما از طرفی دیگر نمی‌دانیم تا آن روز چقدر زمان باقی مانده و به همین خاطر قطعا کاربران باید بابت وجود چنین گوشی‌هایی هیجان‌زده باشند.

پرچم‌داران آینده از اپل و سامسونگ اگرچه ارتقای چشمگیری به نسبت نسل گذشته‌ی خود نداشته‌اند اما با این حال یک سری قابلیت‌های خوب در آن‌ها قرار خواهد گرفت که تجربه‌ی کاربری را به نسبت قبل بهبود خواهد بخشید. بنابراین می‌توانیم بگوییم که هیجان‌زده باشید! اما هیجان اصلی خود را برای زمانی نگه دارید که واقعیت افزوده قرار است همه‌گیر شود. این فناوری جذاب در حال تبدیل شدن به واقعیت است و قطعا باید در آینده‌ای نزدیک شاهد آن باشیم. شاید این اتفاق حتی در سال ۲۰۲۲ هم رخ دهد. کسی چه می‌داند؟

طبق گفته‌های مینگ‌چی کو که یک تحلیلگر قابل اعتماد و باسابقه است، اپل طی ۱۰ سال آینده آیفون‌ها را با واقعیت افزوده جایگزین می‌کند و بنابراین می‌توانیم انتظار داشته باشیم سایر شرکت‌ها هم به‌زودی دست به کار شده و فعالیت خود را در این زمینه آغاز کنند. قبل از اینکه واقعیت افزوده جایگزین آیفون‌ها شود، اپل احتمالا سال آینده از عینک مخصوص خود رونمایی خواهد کرد. در ابتدا این عینک به‌عنوان یک لوازم همراه در کنار آیفون‌ها به فروش خواهد رسید تا از پتانسیل بالای پردازنده‌ی به‌کار رفته در این محصولات استفاده کند چرا که فعلا علم هنوز آن‌قدری پیشرفته نشده است که بتوان اجزای یک گوشی هوشمند را درون فریم یک عینک قرار داد. به همین خاطر کو معتقد است شرکت آمریکایی برای این کار به ۱۰ سال زمان نیاز دارد.

به جز اپل، گوگل هم روی سیستم‌عامل و هدست مبتنی بر واقعیت افزوده مشغول کار است. فیسبوک هم که نام خود را به متا تغییر داد تا در پروژه‌ی بزرگی با نام متاورس که همان دنیای مشابه دنبال واقعی است سرمایه‌گذاری کند. تمرکز این شرکت هم روی واقعیت افزوده و واقعیت مجازی است. ورایزن، شرکت مخابراتی آمریکایی هم با همکاری موتورولا قصد تولید یک عینک واقعیت افزوده را دارد. به نظر می‌رسد بسیاری از شرکت‌های بزرگ دنیای فناوری به این سمت کشیده شده‌اند و قطعا طی سال‌های جاری فعالیت شرکت‌های بزرگ دیگری نظیر سامسونگ، شیائومی و سایر شرکت‌های چینی و غیرچینی را در این زمینه شاهد خواهیم بود.

حال کدام شرکت عنوان نخستین شرکت فعال در این زمینه را از آن خود خواهد کرد مشخص نیست. فعلا شرکتی که به اولین‌ها معروف است (سامسونگ) اقدام خاصی در این جهت انجام نداده است. حتی اسمی هم از آن به همراه واقعیت افزوده شنیده نمی‌شود. حال دلیل این موضوع چیست که سامسونگ هنوز کار خود را در این زمینه آغاز نکرده است نمی‌دانیم. شاید هم شرکت کره‌ای به صورت چراغ خاموش در این زمینه مشغول به کار باشد.

با این حال طی چند ماه یا شاید چند سال آینده خبرهای بیشتری در این رابطه منتشر خواهد شد.

منبع: PhoneArena

راهنمای خرید آیفون
برچسب‌ها :
دیدگاه شما

۴ دیدگاه
  1. حمید قاضی میرسعید

    واقعا فکر میکنین که واقعیت افزوده جذاب و دیدنی خواهد بود؟ …. باشه.میبینیم که چه بلایی سر بشریت خواهد آورد.

  2. کیان

    سامسونگ دیگه باید غزل خداحافظی و بخونه، کپی کاری ک هیچی برای ارائه نداره، چینیها هم بخوبی جاشو پر کردن، تازه گوگل هم با پیکسل جدید خیلی خوب بوده، تنها اپل هست ک مثه همیشه بهترین بوده و نواورترین و بقیه پشتش کپی کاری کردن.

  3. سعید

    مردمی که من میبینم حالا حالا ها واسه خرید آخرین آیفون صف میکشن بعید به نظر میرسه منتظر شگفتانه باشن .
    شرکتها پشت پرده باهم قرارداد دارن و تا زمانی که افت فروش پرچمدار ندارن دلیلی نداره برن سمت یه محصول نو آورانه مث ایران‌خودرو و سایپا خودمون که تا مجبور نباشن هزار سال دیگه هم همین ماشینا رو با اندکی تغییر میفروشن

    1. الناشناسة

      قبول دارم

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه