عکس ناسا تغییر شدید در ظاهر لکه‌ی کلاید سیاره‌ی مشتری را نشان می‌دهد

۱ خرداد ۱۴۰۰ زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۱ دقیقه
لکه‌ی کلاید مشتری از نگاه فضاپیمای جونو در اواخر فروردین 1400

عکس تازه‌ی فضاپیمای جونو از لکه‌ی کلاید سیاره‌ی مشتری که در سال ۲۰۲۰ کشف شد، تغییرات گسترده‌ی آن را نسبت به سال گذشته نشان می‌دهد.

«لکه‌ی کلاید» (Clyde’s Spot) برای نخستین بار در سال ۲۰۲۰ توسط منجم آماتور «کلاید فاستر» (Clyde Foster) و با استفاده از تلسکوپ ۱۴ اینچی او کشف شد. این پدیده‌ی جوی برای نخستین بار به صورت یک پدیده‌ی بیضی-شکل در نزدیکی لکه‌ی سرخ بزرگ و معروف این سیاره ظاهر شد.

دو روز پس از این کشف، ناسا به کمک کاوشگر «جونو» (Juno) نگاهی نزدیک به این پدیده انداخت و اعلام کرد که اعضای تیم جونو دریافتند این ویژگی مجموعه‌ای از مواد ابرها هستند که بر روی لایه‌ی بالایی جو مشتری، فوران می‌کنند.

لکه‌ی کلاید مشتری از نگاه فضاپیمای جونو در فروردین 1400
لکه‌ی کلاید مشتری از نگاه فضاپیمای جونو در خرداد 1399

نگاه جونو به این پدیده، در همین جا متوقف نشد. این فضاپیما به‌تازگی و در آوریل ۲۰۲۱ دوباره به سوی این لکه چرخید و نمای متفاوتی از آن را به تصویر کشید. تفاوت عکس جدید جونو از لکه‌ی کلاید با عکس قبلی در نگاه نخست هم معلوم است. در عکس قبلی که در تاریخ ۲ ژوئن ۲۰۲۰ (۱۳ خرداد ۱۳۹۹) گرفته شده بود، یک شکل بیضی دیده می‌شد اما عکس ۱۵ آوریل (۲۶ فروردین) بیشتر یک لکه‌ی چرخان و آشفته را نشان می‌دهد.

مقامات ناسا اعلام کردند که تصویر قبلی از حدود ۴۵ هزار کیلومتری بالای ابرهای هرمز (مشتری) گرفته شده اما فاصله‌ی تصویر سال ۲۰۲۱ با ابرها حدود ۲۷ هزار کیلومتر است. همچنین در این عکس دیده می‌شود که لکه‌ی کلاید اندکی از لکه‌ی سرخ بزرگ فاصله گرفته است.

طرحی گرافیکی از فضاپیمای جونو در مدار مشتری

طرحی گرافیکی از فضاپیمای جونو در مدار مشتری
Credit: NASA

به‌طور معمول لکه‌هایی مانند این در این منطقه از جو پویای مشتری پدیدار می‌شوند و به سرعت از بین می‌روند. اما رصدهای جونو به کمک ابزار «جونوکم» (JunoCam) نشان می‌دهد که لکه‌ی کلاید مشتری پس از تقریبا یک سال هنوز در همین محدوده قرار دارد.

به گفته‌ی ناسا پایدار ماندن چشمگیر این پدیده، آن را در مقایسه با دیگر ویژگی‌های جوی مشتری برجسته می‌کند. هرچند برخی پدیده‌ها مانند لکه‌ی سرخ بزرگ چندین قرن است که همچنان بر روی این سیاره وجود دارند.

عکس کاور: لکه‌ی کلاید مشتری از نگاه فضاپیمای جونو در اواخر فروردین ۱۴۰۰

Credit: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS; Image processing by Kevin M. Gill

منبع: Space

برچسب‌ها :
دیدگاه شما

۱۸ دیدگاه
  1. Avatar Samir

    سلام دوستان بلخشیدا چرا هرچی میشه اسم پیامبران و امام هارو میارید خدا یکبار روی کره ی زمین پیامبرهاشوفرستان اما انسان نادان نفهمید و همچنان در جهالت خودش به سر میبره حالا بیاد رو مشتری بنویسه که چی اگه انسان میخواست بفهمه همون یبارو میفهمید . تموووووووم . چطور شما خدا رو قبول دارید اما پیامبرشو قبول ندارید .؟همون خدایی که هربار صداش میکنی نجاتت میده . علم بشر ناقصه برای دستیابی به علم خدا .برای کشف جهان . جهان فقط یک نقطه کوچیک از قدرت خداست
    ما همونونمیتونیم بفهمیم چه برسه قدرت خدا

  2. Avatar علی

    چرا همین چیزها رو روی زمین بهمون نمی فهمونه؟؟ چرا فقط قدرتش رو با نوشته و اشک خون الود سیال از پوستر های کشیده شده از استاد فرشچیان نشون میده؟؟ ما دنبال یه اتفاق بزرگتر و کارسازتر هستیم با اشک و خون اشک ها و لبخند ها کارمون راه نمی افته.

  3. Avatar حدیث هایزنبرگ

    چه جالب و زیبا!همیشه لکه های سیارات و خورشید منو به وجد میاره!

  4. Avatar رضا حسین پور

    عزیز من اینا خطای ذهنی یا خطای شناختیه بیا من توی نون تست خونمون لوگوی مدرسان شریف رو نشون بدم

  • 1
  • 2
loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه