خداحافظی با آیفون ۶S؛ شاهکار دوران استیو جابز و تیم کوک دیگر آپدیت نمی‌شود

۲۳ خرداد ۱۴۰۱ زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۹ دقیقه

در سال ۲۰۱۵، اگر کودکی متولد می‌شد و والدینش همزمان با تولد او، یک آیفون ۶S برای خود می‌خریدند، اکنون آن فرزند که ۷ سال دارد می‌توانست از همان گوشی در حالی استفاده کند که در حال حاضر، از جدیدترین نسخه‌ی iOS بدون اینکه هنگ و لگ بسیار آزاردهنده‌ای داشته باشد بهره می‌برد.

در جریان رویداد WWDC 2021 بود که متوجه شدیم اپل یک رکورد تاریخی را به ثبت رساند. در کمال ناباوری، آیفون ۶S و ۶S پلاس برای دریافت iOS 15، واجد شرایط شدند. اتفاقی که نه تنها کاربران این گوشی بلکه بسیاری از کاربران را شگفت‌زده کرد. البته این شگفتی با خوشحالی زاید‌الوصفی برای کاربران سری آیفون ۶S همراه شد چرا که بعد از گذشت ۶ سال، همچنان این محصول آپدیت دریافت می‌کرد. همه تصور می‌کردند iOS 14 دیگر باید آخرین آپدیتی باشد که این گوشی‌ها دریافت می‌کنند اما اپل متوجه شد که این محصول ارزش و محبوبیتش آنقدر زیاد هست که یک سال دیگر هم فضا برای آپدیت داشته باشد.

اکنون یک سال از آن مراسم می‌گذرد و می‌دانیم دیگر این گوشی‌ها قرار نیست iOS 16 را دریافت کنند. اما نکته‌ی تحسین‌برانگیز اینجاست که حتی تا سال قبل هم آیفون ۶S می‌توانست بدون اینکه هنگ قابل توجه یا مشکل نرم‌افزاری متعددی داشته باشد، کاربران را همراهی کند. حتی حالا هم وضعیت همین است. واقعاً باید به اپل در طراحی این شاهکار فراموش‌نشدنی آفرین گفت! حتی حالا که دیگر آپدیتی برای این دو گوشی محبوب عرضه نمی‌شود، اصلا دلیل نمی‌شود که کاربران آن ناراحت یا نگران باشند.

این سری از آیفون‌ها از لحاظ دریافت آپدیت، رکورد جاودانه‌ای را به ثبت رساندند. چرا که یک خروجی مراسم WWDC 2022 اپل این بود که آیفون ۷ هم دیگر قرار نیست iOS 16 را دریافت کند. اگر این اتفاق می‌افتاد، آیفون ۶S دیگر تنها گوشی اپل با شش سال آپدیت نرم‌افزاری لقب نمی‌گرفت. حال شاید این پرسش برای شما به وجود آمده باشد که چرا آیفون ۷ علی‌رغم توان سخت‌افزاری بالایی که دارد، این آپدیت جدید را دریافت نمی‌کند. همچنین شاید از خود بپرسید آیا سیاست آپدیت شش‌ساله قرار است در آینده تکرار شود یا ممکن است شاهد کاهش این میزان باشیم؟

توجه داشته باشید این متن بیشتر جنبه‌ی تحلیلی بر اساس نظر شخصی دارد. بنابراین نباید آن را یک گفته‌ی رسمی در نظر بگیرید.

آیا آیفون ۶S از لحاظ دریافت آپدیت، بهترین گوشی قابل استفاده در سال ۲۰۲۲ است؟

No iOS 16 for iPhone 6S: Goodbye to the Steve Jobs-Tim Cook masterpiece that outsold The Beatles

در ابتدا باید به این نکته اشاره کنیم که آیفون ۶S اصلا قرار نبود شش سال آپدیت دریافت کند و اینگونه خبرساز شود. البته وقتی می‌گوییم شش سال، منظورمان شش نسخه آپدیت iOS است در غیر این صورت اگر از لحاظ نرم‌افزاری بخواهیم بگوییم، این گوشی و مدل پلاس آن در واقع ۷ سال آپدیت شدند. اپل معمولا گوشی‌های خود را از همان ابتدا تاکنون، پنج سال از لحاظ دریافت iOS و شش سال از لحاظ نرم‌افزاری پشتیبانی کرده است. اما مهندسین شرکت آمریکایی در نهایت متوجه شدند که این دو محصول، قادر به دریافت آپدیت iOS 15 هستند. نکته‌ی جالب اینجاست که این دو گوشی همچنان می‌توانند به خوبی نیاز کاربران را برطرف کنند. البته باید با نمایشگر کوچک و پر حاشیه‌ی آن‌ها بسازید و طول عمر پایین باتری را هم که بعد از هفت سال باید حداقل ۲ بار تعویض شده باشد هم باید به دردسرهای نگه‌داری آیفون ۶S اضافه کرد.

قطعا بعد از گذشت پنج یا شش سال، انتظار می‌رود آیفون ۶S کند شده باشد، گاها لگ داشته باشد و اندکی کار کردن با آن لذت قدیم را نداشته باشد. اما این باعث نمی‌شود که بگوییم این گوشی غیرقابل استفاده شده است. پیام دادن، تماشای ویدیو، برقراری تماس، گشت و گذار در شبکه‌های اجتماعی و حتی انجام یک سری بازی، به راحتی در این گوشی قابل انجام است. البته انجام بازی‌های سنگین و گرافیکی روی این گوشی قرار نیست نتیجه‌ی دلخواه شما را رقم بزند، بنابراین نباید تصور کنید شاهکار سال ۲۰۱۵، همچنان در سال ۲۰۲۲ یک شاهکار باشد.

با این حال این گوشی همان سیستم‌عاملی را دارد که آیفون ۱۳ پرو مکس دارد و تا جایی که توان دارد، می‌تواند از داشته‌های خود در راستای ارائه‌ی بهترین تجربه به کاربران استفاده کند. در این بین، باید به عملکرد اپل در بهینه‌سازی و ایجاد هماهنگی بین سخت‌افزار و نرم‌افزار هم آفرین گفت چون واقعاً سخت است یک گوشی را بعد از شش یا هفت سال همچنان در بهترین شرایط، آپدیت کرد.

چگونه آیفون ۶ و ۶S (نه مدل پلاس) توانستند پرفروش‌ترین گوشی زمان خود شوند؟

No iOS 16 for iPhone 6S: Goodbye to the Steve Jobs-Tim Cook masterpiece that outsold The Beatles

استیو جابز: الگوی من در کسب و کار، گروه The Beatles است. آن‌ها چهار نفر بودند که نقاط ضعف خود را دائما کنترل می‌کردند. آن‌ها یکدیگر را به تعادل می‌رساندند و در نتیجه همیشه در کنار هم بهتر و بزرگ‌تر بودند. دید من از کسب و کار همین است. کارهای بزرگ هیچوقت توسط یک فرد انجام نمی‌شود، بلکه توسط گروهی از افراد صورت می‌گیرد.

زمانی که آیفون ۶ و ۶ پلاس در سال ۲۰۱۴ رونمایی شدند، کاربران در رابطه با آن‌ها نظرات گوناگونی داشتند. مثلا یک سری از آن‌ها مشکل نمایشگر داشتند، مقاومت آن‌ها بسیار کم بود و زیر فشار سنگین، خم می‌شدند. اما با این حال عملکرد آن‌ها در بازار واقعاً عالی بود. دلیل آن را هم می‌توان تأثیر استیو جابز روی آن‌ها دانست. آیفون ۵ آخرین گوشی بود که در زمان استیو جابز راهی بازار شد. زبان طراحی این محصول تا آیفون ۸ همراه با آیفون‌ها باقی ماند و کاربران اپل تا آن زمان، عاشق گوشی‌هایی بودند که ابعاد کوچکی داشته و در بالا و پایین نمایشگر خود، حواشی زیادی داشته باشند.

در نتیجه آیفون‌های مدل پلاس خیلی نتوانستند توجه مردم را به خود جلب کنند. در واقع باید گفت اپل مجبور شد به خاطر تغییر سلیقه‌ی مردم، گوشی‌های بزرگی تولید کند در غیر این صورت عاشق گوشی‌های کوچک استیوجابزی بود. با این حال کاربران آنقدر به آیفون ۶ و ۶S علاقه نشان دادند که در سال ۲۰۱۴ و ۲۰۱۵ برای شرکت آمریکایی، یکی از بهترین دوران تاریخ رقم خورد و هیچ گوشی اندرویدی یا حتی آیفون هم  نتوانست در آن زمان‌ها چنین موفقیتی را تکرار کند.

از زمانی که اپل از آیفون ۶ و ۶S رونمایی کرد تاکنون، بیش از ۴۰۰ میلیون دستگاه از آن‌ها به فروش رفته که باید گفت این رقم، بیشتر از تمام آلبوم‌های فیزیکی، آهنگ‌های تکی، آلبوم‌های دیجیتالی، آهنگ‌های تکی دیجیتالی و استریم‌هایی است که گروه The Beatles موفق به فروش آن‌ها شده است (The Beatles یک گروه راک معروف انگلیسی بود که در سال ۱۹۶۰ در لیورپول تشکیل شد).

از آن زمان تاکنون همچنان این طراحی که برای دوران مشترک استیو جابز و تیم کوک بود، توانست علاقه‌مندان زیادی را از سراسر جهان به خود جذب کند اما دیگر با آیفون SE 2022 این محبوبیت به اتمام رسید. راس یانگ، یکی از معروف‌ترین افشاگران حوزه‌ی فناوری که تاکنون ندیده‌ایم اطلاعات نادرستی را در رابطه با محصولات الکترونیکی منتشر کند، مدعی شد آیفون SE بعدی ساخته خواهد شد اما از زبان طراحی جدید اپل بهره خواهد برد.

وضعیت آپدیت آیفون‌های جدید چگونه خواهد بود؟ آیا سایر گوشی‌ها هم ۶ یا ۷ سال آپدیت می‌شوند؟

آیفون 6S

یکی از پرسش‌هایی که ذهن کاربران را به خود مشغول کرده این است که چرا آیفون ۷ نتوانست از iOS 16 پشتیبانی کند؟ یکی از دلایل این موضوع می‌تواند این باشد که اپل فقط تصمیم گرفته این کار را انجام ندهد. یعنی نه قصد و نیت خاصی پشت آن است و نه چیز دیگری. شرکت آمریکایی تصمیم گرفت آیفون ۶S را به مدت ۷ سال پشتیبانی کند و این تصمیم هم غیر منتظره و جدید بود. نه اینکه یک سیاست همیشگی باشد. همانطور که در ابتدا هم گفته شد، زمان معمول آپدیت یک گوشی آیفون ۵ سال است و نه بیشتر. حال در این بین یک گوشی توانست سنت‌شکنی کند دلیل نمی‌شود سایر گوشی‌ها هم همینطور باشند.

البته این وضعیت شاید برای آیفون‌های جدید نظیر آیفون ۱۳ پرو مکس تکرار شود. چون این گوشی از لحاظ سخت‌افزاری فوق‌العاده قدرتمند است. در زمان آیفون ۶S، پیشرفت به گونه‌ای بود که یک پردازنده از نسلی به نسل دیگر به صورت چشمگیری ارتقا پیدا می‌کرد. اما این روزها می‌بینیم که هر سال توان پردازنده‌ها نه تنها کمتر از حد انتظار ارتقا پیدا می‌کند بلکه دارد به یک سطح یکسان می‌رسد. مثلا دیگر پردازنده‌های اپل آن اختلاف فاحش را با بهترین پردازنده‌های گوشی‌های اندرویدی ندارند و همگی قدرتمند تلقی می‌شوند. در نتیجه شاید گوشی‌های جدید بتوانند مدت زمان بیشتری آپدیت شوند.

اگر دقت کرده باشید، سامسونگ زمان پشتیبانی از گوشی‌های میان‌رده‌ی سطح متوسط خود نظیر گلکسی A53 را هم به چهار سال افزایش داده است. آن هم در اکوسیستمی که می‌دانیم بعد از گذشت سه یا چهار سال، به شدت از کیفیتش کاسته می‌شود (در سطح میان‌رده). این چهار سال پشتیبانی دقیقا برای پرچم‌دارهای پریمیوم شرکت کره‌ای هم وجود دارد. بنابراین می‌توان گفت وقتی سامسونگ میان‌رده‌اش را تا این اندازه آپدیت می‌کند، چرا اپل پرچم‌دارش را بیش از ۵ سال آپدیت نکند؟ اما برای آیفون ۶S اصلا قرار نبود iOS 15 عرضه شود. این یعنی آیفون ۷ هم قطعا نباید iOS 16 را دریافت می‌کرد که این اتفاق برای مورد آخر رخ داد.

هرچند یک سری چالش‌هایی هم وجود دارد که شاید اجازه ندهد اپل چنین تصمیم سخاوت‌مندانه‌ای را برای سایر گوشی‌هایش در پیش بگیرد. نخست اینکه اگرچه توان سخت‌افزاری گوشی‌ها به آن شکلی که انتظار می‌رفت افزایش پیدا نمی‌کند، اما نرم‌افزارها روز به روز نیازمندی‌های سخت‌افزاری جدیدی پیدا می‌کنند. یعنی حتی شده یک قابلیت کوچک و کم‌اهمیت باید در سخت‌افزار وجود داشته باشد تا بتواند نرم‌افزار جدید را پشتیبانی کند. درست مثل ویندوز ۱۱. در حالی که سیستم‌های اقتصادی جدید می‌توانند آن را اجرا کنند، قدرتمندترین سیستم‌های قدیمی نمی‌توانند چرا که مثلا از تراشه‌ی TPM 2.0 پشتیبانی نمی‌کنند. بنابراین به نظر می‌رسد پردازنده‌ها حتی اگر توان بالایی داشته باشند، یک سری نیازمندی‌ها وجود دارد که شاید از آن‌ها پشتیبانی نکنند.

یک دلیل دیگر شاید رم باشد. رم، یک سخت‌افزار مهم برای اجرای چندین اپلیکیشن به صورت همزمان است. اگر اپلیکیشن‌های آینده حجم بالایی داشته باشند، ۶ گیگابایت حافظه‌ی رم در آیفون ۱۳ پرو مکس شاید برای آن‌ها کافی نباشد. توجه داشته باشید در رابطه با پنج یا شش سال بعد صحبت می‌کنیم که شاید این میزان رم اصلا کافی نباشد. شاید هم اپل خودش تصمیم بگیرد برای تشویق کاربران به خرید گوشی‌های جدید، دیگر گوشی‌هایش را بیش از ۵ سال آپدیت نکند. چون با آپدیت آیفون ۶S نشان داد که می‌تواند این کار را انجام دهد؛ البته اگر بخواهد.

اگر فکر می‌کنید آیفون ۷ به خاطر بهره‌مندی از پردازنده‌ی ضعیف یا رم کم آپدیت نمی‌شود، به نظر می‌رسد در اشتباه هستید. چون میزان رم آن درست به همان اندازه‌ی آیفون ۸ است و از طرفی پردازنده‌ی آن هم آنقدری ضعیف نیست که توانایی پردازش قابلیت‌های نرم‌افزاری iOS 16 را نداشته باشد. بنابراین به نظر می‌رسد همه چیز به خود اپل بستگی دارد و این پاسخ نهایی خواهد بود که حتی می‌تواند محدودیت‌های سخت‌افزاری را هم توجیه غیرمنطقی جلوه دهد.

حال باید دید تصمیم شرکت آمریکایی چه خواهد بود. نظر شما در رابطه با این موضوع چیست؟ آیا فکر می‌کنید اپل گوشی‌های دیگری را به مدت بیش از ۵ یا ۶ سال آپدیت می‌کند؟

منبع: PhoneArena

راهنمای خرید آیفون
برچسب‌ها :
دیدگاه شما

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه