مریخ‌نورد پشتکار سرنخی شگفت‌انگیز از آب مایع در مریخ پیدا کرد

۱۶ آبان ۱۴۰۰ زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۲ دقیقه
سنگ‌های لایه‌ای در مسیر مریخ‌نورد پشتکار؛ هدف احتمالی بعدی برای نمونه‌برداری

مریخ‌نورد پشتکار ناسا به‌تازگی تصاویری از سنگ‌های مریخ با لایه‌های شگفت‌انگیز گرفته که احتمالا هدف بعدی نمونه‌برداری این کاوشگر باشند.

کاوشگر «پشتکار» (Perseverance) ناسا به‌تازگی چند عکس زیبا از سنگ‌های لایه‌بندی شده در کف دهانه‌ی جزرو مریخ گرفته است که اعضای تیم مأموریت دو مورد از آن‌ها را به اشتراک گذاشتند.

تیم مأموریت در یک به‌روزرسانی از قول مریخ‌نورد پشتکار نوشتند: «به این لایه‌های جذاب نگاه کنید. من ابزار سایشگر خود را بیرون می‌آورم تا به درون آن‌ها نگاهی بیندازم. سنگ‌های لایه‌ای مانند این اغلب در حضور آب شکل می‌گیرند و می‌توانند سرنخ‌هایی درباره‌ی شرایط محیطی آن‌ها در گذشته داشته باشند. بیایید ببینیم آیا این‌گونه خواهد بود یا خیر؟»

جمع‌آوری نمونه از مریخ، یکی از اهداف اصلی مریخ‌نورد پشتکار است که در ۱۸ فوریه (۱ اسفند ۱۳۹۹) در کف دهانه‌ی «جزرو» (Jezero) مریخ فرود آمد. هدف تیم مأموریت پر کردن چندین لوله از ده‌ها لوله‌ی نمونه‌برداری مریخ‌نورد با مواد مریخ است تا در آینده توسط مأموریت دیگری که به‌طور مشترک توسط ناسا و سازمان فضایی اروپا انجام خواهد شد، به زمین آورده شوند.

با رسیدن نمونه‌ها با زمین، دانشمندان در آزمایشگاه‌های سراسر جهان، نمونه‌های را تجزیه‌وتحلیل خواهند کرد و به دنبال نشانه‌هایی از حیات باستانی و سرنخ‌هایی درباره‌ی چگونگی تکامل سیاره‌ی سرخ در طول زمان خواهند بود.

سنگ‌های لایه‌ای مریخ که با شن پوشیده شده‌اند

سنگ‌های لایه‌ای مریخ که با شن پوشیده شده‌اند.
Credit: NASA/JPL-Caltech

پشتکار تا به امروز دو نمونه از مریخ جمع‌آوری کرده است. این مریخ‌نورد همچنین به دنبال شواهدی مبنی بر وجود حیات در گذشته‌های دور دهانه‌ی جزرو و تعیین وضعیت زمین‌شناختی (یا به بیان بهتر مریخ‌شناسی) این منطقه‌ی جذاب از مریخ است که روزگاری سامانه‌ی رودخانه‌ای و دلتا و یک دریاچه‌ی بزرگ داشته است.

مریخ‌نورد پشتکار یا استقامت که دو هفته استراحت داشت، پس از پایان مقارنه‌ی خورشیدی که مانع ارتباط زمین و مریخ بود، دوباره شروع به کار کرده است تا مأموریت خود را ادامه دهد. نشانه‌های این سنگ‌های لایه‌ای هم کمی بیش از یک هفته پیش و زمانی که اتصال مریخ‌نورد دوباره برقرار شد، به زمین مخابره شد.

پیش‌زمینه‌ی اطلاعات ارزشمند درباره‌ی این سنگ‌های لایه‌ای می‌تواند با کمک فعالیت همراه کوچک مریخ‌نورد پشتکار یعنی بالگرد «نبوغ» (Ingenuity) ممکن شده باشد. فعالیت این بالگرد هم هنگام مقارنه‌ی خورشیدی متوقف شده بود اما ۲۴ اکتبر (۲ آبان) برای چهاردهمین بار در جو رقیق مریخ پرواز کرد تا عملکرد سرعت بالای ملخ‌ها را با تغییر فصل و رقیق‌تر شدن جو، بررسی کند.

به‌نظر می‌رسد که پس از پایان مقارنه‌ی خورشیدی، مریخ‌نورد پشتکار خیلی جابه‌جا نشده است زیرا مسافت طی شده‌ی آن که ۲٫۶۷ کیلومتر است نسبت به زمانی که در اواخر ماه گذشته قادر به ارسال تصاویر به زمین بود، تغییری نکرده است.

تیم مریخ‌نورد اغلب عملیات جابه‌جایی این ربات را متوقف می‌کند تا در نقاط جذاب از نظر علمی، مانند سنگ‌های لایه‌ای که پشتکار هم‌اکنون مشغول بررسی آن‌هاست، کاوش انجام دهد.

عکس کاور: سنگ‌های لایه‌ای در مسیر مریخ‌نورد پشتکار؛ هدف احتمالی بعدی برای نمونه‌برداری
Credit: NASA/JPL-Caltech

منبع: Space

برچسب‌ها :
دیدگاه شما

۱۴ دیدگاه
  1. کمال غافلی

    اگر بشر به فضا دست یافت فقط وفقط به دلیل اینکه قران یک معجزه است واز انجایی که قران مجید جایگاه دروغگویان را در جهنم توصیف کرده پس ایایه (سبع سماوات و الارض)حکایت از وجود اسمان و زمین دیگر است حال انسان به همین استناد به فضا دست یافت اما قادر نیست به قدرت خدا رو دست یابد بلکه فقط و فقط روز به روز به چیزهای جدید و حیرت انگیز کشف میکند که از وجود انها بشر تا به کنون از شگفتی های خداوند از توصیف عاجز است

  2. پاک نژاد

    ازکجا معلوم که آدم رانده شده همان مریخ نباشدهرچقدر دانشمندان مطالعات بیشتری انجام میدهند به اسرار قرآن و واقعیات موجود در آن بیشتر پی میبرند

    1. رضا

      یه فضا نورد قبلا با آفتابه رفته دس به آب ، آثار اون یافت شده

  3. محمود

    با پیدا شدن آب در مریخ بزودی تحریم های ظالمانه برداشته خواهد شد.

  4. ۷۷۷

    اب کجا بوده بابا

    1. توضیح داده شده که سنگ‌های لایه‌ای نشانه‌ای از حضور آب در گذشته هستن.

  5. سعدی

    واقعا دستتون درد نکنه خیلی اطلاعات مفیدی بود امیدوارم که از این گونه مطالب و اطلاعات بیشتر به اشتراک بگذارید تا همه از چگونگی جهان هستی بیشتر آشنا شویم مرسی ممنون

    1. 🙂❤️

      حاجی اینستا رو گذاشتن برا همین😂

  6. هیدا

    درود و سپاس،
    احساس غرور، از جسارت علمی انسان، احسنت

    1. کمال غافلی

      رفتن تو فضا دنبال اب بگردن غافل از اینکه در این زمین خیلی ها محتاج غذا اب هستن چند میلیارد هزینه های این سفرها شده؟ایا به دنبال زندگی در مکانی که خداوند هیچکس را در انجا نیافریده هستید؟یعنی این کاوشگران بهتر از خالق هستی می باشند که میخوان در اینده دران سرزمین حیاط را ادامه بدهند؟عجب!!!!

      1. حمید رضا

        بینش انسانها در حد وسعت ذهن آنهاست. فناوریهای که امروز شما در زندگی روزمره ات ازش استفاده می‌کنی سرریز کارهایی است که همین‌ها چهل پنجاه سال پیش کردند. این کاوش‌ها به دلیل تکامل نیافتن فناوری بشر به سطوح بالاتره و مقدمه‌ای برای تکامل و جهش در آینده است. البته امیدوارم حداقل این جملات را درک کرده باشی.

      2. مهرداد

        واعا که غافلی
        از کجا معلوم حیات قبلا اونجا نبوده
        پس چرا خدا مریخ رو آفریده و همهمیدونیم که حیات در زمین رو به نابودیست
        بعدشم خیلب از داروها و سیستم بهداشتی سیستم جابه جایی و حتی همین وسیله ارتباطی هم خداند نیافریده و ساخته دست بشره پس چرا ازش استفاده میکنی

      3. وطن

        حیف که ناسا تو رو کشف نکرد وگرنه با این دیدگاهی که تو داری صد در صد میتونی پیغمبر بشی
        فکر کنم خدا هم حق تو رورخورده
        حیف

      4. پاسخ کمال غافلی نصبت به نظریات قایان- حمید رضا نصبت به درک فهم/پاسخ مهرداد چه کسی غافل است من یا تو؟؟؟

        سَنُرِیهِمْ آیَاتِنَا فِی الْآفَاقِ وَ فِی أَنفُسِهِمْ حَتَّى یَتَبَیَّنَ لَهُمْ أَنَّهُ الْحَقُّ أَوَلَمْ یَکْفِ بِرَبِّکَ أَنَّهُ عَلَى کُلِّ شَیْءٍ شهید-هم در این راستا نازل شده است –بزودی نشانه هائی در کیهان و در نفس خودشان نشان داده می شود که دلیلی است برای اینکه بدانید که خداوند حق است و وجود دارد آیا این برای شما انسان کفایت نمی کند که همه چیزی که برای شما کشف و روشن میشود دلائل آشکاری هستند بر وجود خداوند (تمامی مظاهر طبیعت وجود او را اثبات میکنند). دانشمندان علوم طبیعی هر لحظه موضوعات جدیدی را درباره کیهان و چگونگی خلقت آن و در ساختار وجودی انسان مانند ژن ها و مکانیسم سوخت و ساز و غیره کشف می کنند که عظمت خلقت جهان و انسان را میرساند.

        خداوند با کلمات خود و در آیات متشابه به این موضوعات اشاره کرده است که اگر ما آیات را با علم روز مقایسه کنیم و در آنها تفکر و تعقل کنیم و از دخالت نظرات گذشتگان در تفسیر آیات متشابه که بر علم روز هزارسال قبل بیان شده و بر باور ما نشسته پرهیز کنیم و تعصب کورکورانه را کنار بگذاریم و با دید بصیرت به آیات نگاه کنیم، بسیاری از شبهات این آیات بر طرف می شود. قرآن برای بیان دیدگاه خود از کلمات به خصوصی استفاده می کند و این کلمات ارتباط تنگاتنگی با هم دارند. کلمات سماوات والارض، سماء، سبع سماوات از جمله کلماتی هستند که در اثر برخورد با تصورات ذهنی غلط گذشتگان که بر باور ما نشسته ماهیت معنایی خود را از دست داده اند. کسانی که ظاهر آیات متشابه را ملاک تفسیر کردن قرار می دهند به دو نکته اساسی توجه نکرده اند. بر اساس آیه معروف محکم و متشابه اول آیات متشابه تفسیر ندارد و تاویل دارد و دوم ظاهر آیه را اگر تفسیر کنند به موضوعی بر می خورند که می تواند ابزار فتنه انگیزی برخی شود. این یعنی ظاهر آیه مطلوب خداوند نیست و نمی بایستی تفسیر شود. به آیه محکم و متشابه نگاه کنید و در آن تفکر کنید و تعصب بر برداشت ذهنی خود را کنار بگذارید.

        در صورتیکه قرآن بسیار شفاف آن را بیان کرده و ما با یک پیش داوری قبلی وارد مطالعه قرآن میشویم و آیات را مطابق برداشت خودمان تفسیر میکنیم. چرا که برای فهم آیات به روایات و نظر دانشمندان اسلامی قبل مراجعه می کنیم. هرگز به فکر ما خطور نمی کند که آنها را براساس دید علمی آن زمان برداشت خود را منعکس کرده اند. سماء در بسیاری آیات معنی هفت طبقه جو زمین می دهد و در برخی آیات سماوات والارض معنی جو هفت طبقه زمین می دهد که به سیاق آیات باید توجه کرد. به آیات ۴۲ و ۴۳ سوره نور و ۱۰۵ سوره یوسف

        سماء به عنوان جو زمین

        أَلَمْ تَرَ أَنَّ اللَّهَ یُزْجِی سَحَابًا ثُمَّ یُؤَلِّفُ بَیْنَهُ ثُمَّ یَجْعَلُهُ رُکَامًا فَتَرَى الْوَدْقَ یَخْرُجُ مِنْ خِلَالِهِ وَیُنَزِّلُ مِنَ السَّمَاءِ مِن جِبَالٍ فِیهَا مِن بَرَدٍ فَیُصِیبُ بِهِ مَن یَشَاءُ وَیَصْرِفُهُ عَن مَّن یَشَاءُ یَکَادُ سَنَا بَرْقِهِ یَذْهَبُ بِالْأَبْصَارِ-آیا نمی بینند که خداوند ابر ها را به آرامی می راند و سپس آنها را بهم می پیوندد و سپس متراکم می کند پس میبینی که باران ازلابلای آن بیرون می آید واز سماء در کوهستان که در آن ابر یخ زده است تگرگ نازل می کند و آسیب آن به هرکس که خواست او است وارد می شود و از هر کس بخواهد بر طرف می کند و درخشندگی برقش نزدیک است دیده گان را کور سازد-سماء در این آیه جو زمین است. پس جو هفت طبقه زمین سماء در برخی آیات مجموعه سماوات و الارض که جو زمین است آورده شده است

        سموات و الارض به عنوان جو هفت طبقه زمین

        وَکَأَیِّن مِّن آیَهٍ فِی السَّمَاوَاتِ وَالأَرْضِ یَمُرُّونَ عَلَیْهَا وَهُمْ عَنْهَا مُعْرِضُونَ – چه بسیار نشانه ها (آیات) در سموات و الارض (جو هفت طبقه زمین ) است که بر آن میگذرند در حالی که از آن روی گردانند. به آن آیات در زمین و جو زمین با دیده بصیرت نگاه نمی کنند

        آیات در مورد سماء و سماوات و الارض به عنوان جو زمین در قرآن فراوان است که این دو مورد بسنده می کنیم

        ما هم باید آیات متشابه را با آخرین نظریه های تایید شده علمی مقایسه نماییم. البته هنوز بسیاری افراد دلایل علمی اینکه مثلا چرا خورشید در جو زمین چراغ (سراج) است را نمی دانند. بنابراین اگر بر اساس علم روز و تفکر در آیات قرآن در یکی دو مورد از آیات قرآن سبع السموات جو زمین معنی بدهد باید بپذیریم که یک مفهوم سموات والارض و خود کلمه سبع سماوات منظور خداوند جو زمین است و آن را مبنای تفکر خود قرار دهیم و تصورات غلط افسانه ای در مورد هفت آسمان را رها کنیم. مفاهیم کلمات در قرآن ارتباط تنگاتنگی با هم دارند و زنجیروار بهم پیوسته هستند و اگر یک کلمه را بد معنی کنیم، زنجیره پاره می شود و در بسیاری موضوعات دچار شبهات می شویم که متاسفانه شده ایم- مانند آیات ۳ الی ۶ سوره جاثیه در چهار آیه چند موضوع مهم علمی را برای مفهوم هفت آسمان بیان داشته که هر چهار آیه بهم ارتباط دارند. اگر ما از اول آیه سماوات و الارض را درست معنی نه کنیم با درک موضوعات دیگر مشکل پیدا می کنیم.-.

        در این نوشتار آیات ۱۵ الی ۱۸ سوره نوح را مرور کنیم و با تفکر و تعقل دریابیم قرآن چه میفرماید.

        أَلَمْ تَرَوْا کَیْفَ خَلَقَ اللَّهُ سَبْعَ سَمَاوَاتٍ طِبَاقًا
        وَجَعَلَ الْقَمَرَ فِیهِنَّ نُورًا وَجَعَلَ الشَّمْسَ سِرَاجًا
        وَاللَّهُ أَنبَتَکُم مِّنَ الْأَرْضِ نَبَاتًا
        ثُمَّ یُعِیدُکُمْ فِیهَا وَیُخْرِجُکُمْ إِخْرَاجًا

        آیا نگاه نمی نگرید که ما چگونه هفت آسمان را طبقه روی طبقه خلق کردیم و در آن (سبع السموات) ماه را نورانی و خورشید را چراغ قرار دادیم-(می فرماید نور خورشید را در هفت آسمان چراغ قراردادیم نه خود خورشید را) خورشید در جو زمین چراغ میشود.
        و شما را مانند گیاه در زمین کشت کردیم- (حیات در زمین به هفت آسمان ارتباط دارد و بدون جو زمین حیاتی وجود ندارد کشت کردن یعنی در پروسه حیات از زمین بیرون آوردن است) و سپس شما را در آن بازآفرینی می کنیم و بیرون می آوریم (مانند گیاه). خورشید در آسمان زمین که هفت طبقه است چراغ و ماه هم نورانی قرار داده ایم.

        نکات کلیدی و علمی این آیات ماه و خورشید در جو زمین است که دارای یک خاصیت استثنائی می شوند. خورشید در خارج از جو زمین و بر روی سطح کره ماه نمی تواند سراج باشد و نور آن اطراف را روشن نمی کند. برجایی که میتابد روشن است و اطراف خود را روشن نمیکند، مثلا روی سنگی که به طرف خورشید است و نور بر آن می تابد روشن است ولی پشت آن روشن نیست و تاریک است. فضای ماه هم تاریک و آسمان ماه هم در روز تاریک است. چه عاملی باعث شده همین خورشید در جو زمین چراغ شود و همه جا را روشن کند حتی در اتاق و دور از نور خورشید. بحث ساده علمی است که هنوز بسیاری از مفسرین این را نمی دانند.

        دلیل آن در ماه عدم وجود مولکول های هوا است که نور را منعکس و فضا روشن می سازند. در جو زمین انعکاس نور که در اثر برخورد با مولکول های هوا صورت می گیرد خورشید حکم چراغ را پیدا می کند. شما اگر کلید برق را در یک اتاق تاریک روشن کنید در همه زوایای اتاق کاملا روشن است دلیل آن وجود مولکول های اکسیژن، بخار آب، گاز دی اکسید کربن، ازت و غیره است که نور را همه جا منعکس میکند. ماه هم نورانی است یعنی نور خود را از چیز دیگری می گیرد ولی چراغ نیست. فرق سراج و منیر در این است که چراغ نور تولید می کند و منیر نور را منعکس می کند و از خود نور ندارد.

        آیا خورشید در خارج از جو زمین هم سراج است مسلما خیر، چرا که هیچ مانعی بر راه نور خورشید قرار ندارد که نور آن بر آن بتابد و مانند ماه روشن شود. تنها در اثر برخورد با سیارت منظومه شمسی آنها هم مانند ماه نورانی می شوند. اگر زمین جو نداشت و طبقات آن وجود نداشتند که هر کدام برای تداوم حیات و حفاظت از اشعه ماوراء بنفش و برخورد اجرام سماوی ضروری است و روز هم نداشتیم و فضا علی رغم تابش خورشید تاریک بود. بعلاوه کلمه نگاه کنید آیا نمی نگرید که موید این است که ما قادر هستیم این پدیده را ببینیم. وجود جو زمین عامل اصلی تداوم حیات است و در ایجاد حیات در کره زمین نقش دارند والله انبتکم من الارض نباتا. تاکید بر این موضوع دارد که هفت جو زمین در حیات نقش دارد. در قدیم از آنجائی که هفت سماوات را کرات آسمانی پوست پیازی می دانستند و ماهیت چراغ بودن خورشید در جو زمین از نظر علمی روشن نشده بود تصور می کردند که خداوند خورشید و ماه را در سبع السموات ( هفت آسمان بطلمیوسی) قرارداده است و ما که بر آن نظرات پابند هستیم و آن نظرات را بالاتر از قرآن و علم میدانیم البته بر اثر تحجر و تعصب به این موضوع توجه نکرده ایم که خداوند خود خورشید را قرار نداده بلکه نور خورشید را به عنوان چراغ قرار داده است. به تصویری از ناسا ( با تشکر در استفاده از آن) که در زمین اولیه که جو نداشت و خورشید هم هنوز والشمس و ضحاها نشده بود (هنوز به نور افشانی فعلی نرسیده بود و نزدیک زمین است ولی قادر است زمین را روشن کند ) دارد نورافشانی می کند ولی چراغ نیست و روز تاریک است توجه و تفکر فرمایید. آیات الهی را فدای تصورات ذهنی خود نکنیم. اکنون که هفت آسمان بطلمیوسی اعتبار خود را از دست داده است، بسیاری برای منحرف کردن اذهان از واقعیت قرآن هفت آسمان را سیارات منظومه شمسی میخواهند جا بی اندازند که انشاءالله موفق نمی شوند. این یک بدعت است برای پوشاندن حقایق آیات متشابه که دارد آشکار می شود یا آگاهانه است و یا نا آگاهانه . با آیات خداوند بازی نکنیم و آنها را از اعتبار علمی ساقط نکنیم. مومنین بیدار باشند و جلو این انحرافات را بگیرند و قرآن را یاری دهند.

        حال که نظریه هفت آسمان کروی پوست پیازی منسوخ شده چرا بسیاری سعی میکنند هفت آسمان زمین را نه سیاره منظومه شمسی قرار دهند و همیشه باید موضوعاتی را بتراشیم تا آیات قرآن را از مسیرعلمی بودن خارج کنیم. سماوات کروی پوست پیازی به یمن پیشرفت علم منسوخ شده و متحجرین هم ناچارند قبول کنند ولی عده ای میخواهند موضوع دیگری را بتراشند. اینها یا نادان هستند و یا مامور خراب کردن اذهان مومنین. آیا این آیات موضوع علمی مهمی که حدود دو قرن است برای انسان روشن شده است را بیان نمیکند؟ خداوند همه ما را نعمت درک مفاهیم عالیه آیات متشابه قرار دهد. علاقمندان میتوانند برای مطالعه بیشتر به مقاله سبع المثانی و قرآن دو عطای خداوند به پیامبر اسلام و یا هفت آسمان قرآن در بند ذهنیات مراجعه فرمایند

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه