۸ نکته‌ی مهم برای کمک به یادگیری کودکان در کلاس‌های مجازی

۱۷ خرداد ۱۴۰۰ زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۷ دقیقه
یادگیری آنلاین

تعطیلی طولانی‌مدت مدارس به دلیل شیوع کرونا، برای بسیاری از خانواده‌ها چالش‌برانگیز بوده است. خانواده‌ها با شرایطی مواجه شدند که قبلا مشابه آن را تجربه نکرده بودند. بچه‌ها باید از طریق آموزش مجازی، در خانه درس بخوانند و تکالیفشان را از طریق فضای مجازی ارسال کنند. برای بسیاری از خانواده‌ها تبدیل کردن خانه به کلاس درس کار آسانی نیست. البته جای نگرانی نیست؛ راهکارهایی برای کمک وجود دارد. اگر نکات زیر را رعایت کنید، می‌توانید شرایط ایدئالی برای یادگیری آنلاین در خانه فراهم کنید. با دیجی‌کالا مگ همراه باشید.

آموزش غیرحضوری و آینده‌ی مدارس و آموزشگاه‌ها

آموزش از راه دور

پیش از شیوع کرونا که به اجبار مدارس و مراکز آموزشی را غیرحضوری کرد، دوره‌های آموزشی محدودی به شکل غیرحضوری و آنلاین برگزار می‌شد. کم‌کم آموزش در دنیا به سمت آنلاین شدن می‌رفت که با ورود کرونا، این روند، سرعت گرفت. مدارس و دانشگاه‌ها تعطیل شدند و راهی نبود جز اینکه دانش‌آموزان و دانشجویان هر چه سریع‌تر خودشان را با شرایط جدید وفق بدهند و آموزش آنلاین را در پیش بگیرند.

در آینده حتی اگر همه‌گیری کرونا به پایان برسد، آموزش غیرحضوری و آنلاین ادامه خواهد یافت. این شیوه از آموزش، مزایای متعددی دارد که مهم‌ترین مزیت آن، بی‌نیاز بودن از حضور فیزیکی است. این ویژگی باعث می‌شود که مباحث آموزشی مختلف برای همه‌ی افراد در گوشه و کنار دنیا، فقط با کمک ارتباط اینترنتی و وسایل الکترونیکی مختلف به‌راحتی در دسترس باشد.

اگر فرزندان شما برای آموزش غیرحضوری دچار مشکل شده‌اند و با آن کنار نیامده‌اند، با کمک این راهکارها می‌توانید فضایی مناسب برای تحصیل و آموزش آن‌ها به شکل غیرحضوری فراهم کنید.

۱. ایجاد فضایی مناسب برای یادگیری آنلاین

آموزش غیرحضوری

آیا فرزندتان قبل از این شرایط کرونایی، فضایی شخصی برای انجام تکالیف داشت؟ در شرایط فعلی که فرزندتان همه‌ی زمان یادگیری خود را در خانه می‌گذراند، ایجاد یک فضای آرام و ساکت اهمیت دارد.

برای نمونه، می‌توانید میز آشپزخانه را به مکان ویژه‌ی یادگیری تبدیل کنید. کافی است وسایل مربوط به آشپزخانه را از روی میز بردارید و وقتی که فرزندتان تکالیف درسی خودش را انجام می‌دهد، تلویزیون را خاموش کنید. وقت غذا خوردن، وسایل مربوط به مدرسه را کنار بگذارید و میز آشپزخانه را به حالت قبلی خودش برگردانید.

چرا دور کردن وسایل غیر مرتبط اهمیت دارد؟ پاسخ این پرسش کاملا روشن است؛ این کار به افزایش تمرکز کودکتان هنگام یادگیری کمک می‌کند.

۲. برنامه‌ریزی و پایبندی به برنامه‌ها

ما با عادت‌هایی که ایجاد کرده‌ایم زندگی می کنیم. در شرایط فعلی که بچه‌ها برای رفتن به مدرسه، در ساعت مشخصی بیدار نمی‌شوند، ممکن است عادت‌های جدیدی در آن‌ها ایجاد شود. در نتیجه بدون داشتن یک برنامه‌ی مشخص، بچه‌ها نمی‌توانند تکالیف درسی خودشان را به درستی انجام دهند. باید برنامه‌ریزی کنید و زمان‌های مشخصی را به یادگیری کودکان اختصاص دهید. برنامه‌ی خانوادگی خودتان را مرور کنید و مناسب‌ترین زمان‌ها را تعیین کنید.

پاسخ به پرسش‌های زیر می‌تواند به شما و کودکتان در تنظیم یک برنامه‌ی مناسب کمک کند.

  • آیا فرزندتان برای انجام تکالیف به کمک زیادی از طرف شما نیاز دارد؟ اگر پاسخ شما مثبت است باید در دسترس بودن بزرگترها (والدین، خواهر یا برادر بزرگتر) را در اولویت قرار دهید. زمانی را تعیین کنید که یکی از بزرگترها فرصت کافی برای کمک به فرزندتان در اختیار داشته باشد.
  • دانش‌آموز شما در چه مقطعی تحصیل می‌کند؟ اگر دانش‌آموز دبیرستانی دارید نوجوانان در این سنین، عصرها و در ساعات ابتدایی شب آمادگی بیشتری برای یادگیری دارند.
  • آیا برای تفریح و ورزش فرزندتان هم برنامه‌ریزی می‌کنید؟ ذهن فرزندتان به استراحت نیاز دارد تا بتواند بیشتر تمرکز کند و بیشتر به خاطر بسپارد. تفریح و ورزش به ویژه خارج از خانه فرصت مناسبی برای استراحت ذهن است.
  • آیا سایر اعضای خانواده برای کمک به بچه‌ها همکاری می‌کنند؟ باید برای همه‌ی اعضای خانواده قوانینی در نظر بگیرید و از آن‌ها بخواهید که از قوانین پیروی کنند. وقتی فرزندتان تکالیف خودش را انجام می‌دهد، مهم است که دیگران با تماشای تلویزیون یا انجام بازی‌های ویدیویی تمرکز او را به هم نزنند.

وقتی زمان مشخصی را برای یادگیری فرزندتان تعیین کردید، آن زمان را به‌عنوان زمان مدرسه بشناسید و به این برنامه پایبند باشید.

۳. کاهش عوامل حواس‌پرتی

بازی‌های ویدیویی و کامپیوتری، شبکه‌های اجتماعی، تلویزیون، اسباب‌بازی‌ها و حتی حیوانات خانگی همگی از عواملی هستند که باعث حواس‌پرتی می‌شوند. در هر خانه‌ای تعداد زیادی از این عوامل وجود دارد که باید فهرستی از آن‌ها تهیه کنید و سعی کنید هنگامی که کودکتان در حال یادگیری است، تا حد ممکن این عوامل را کاهش دهید. یکی از بهترین راهکارها برای کاهش عوامل حواس‌پرتی این است که فضای جداگانه‌ای را برای یادگیری کودکان در نظر بگیرید. برای نمونه یکی از اتاق‌ها را به این کار اختصاص دهید و عوامل حواس‌پرتی را از این اتاق خارج کنید. فرزندتان می‌تواند تکالیف درسی خودش را در اتاقی که جایگزین کلاس درس شده است انجام دهد.

همچنین در ساعت‌هایی از روز که برای انجام تکالیف و یادگیری آنلاین مشخص شده‌اند، دسترسی کودکان به شبکه‌های اجتماعی را متوقف کنید و کنسول‌های بازی را در اختیار آن‌ها نگذارید. درست است که در شرایط فعلی کودکان به صورت غیر حضوری و  از طریق فضای مجازی درس می‌خوانند، اما به این معنی نیست که آن‌ها دائما به اینترنت دسترسی داشته باشند. بعد از پایان کلاس درسی آنلاین و مشخص شدن تکالیف جدید، آن‌ها نیازی به اینترنت ندارند. با کاهش زمان دسترسی کودکان به اینترنت، می‌توانید شرایطی را فراهم کنید که آن‌ها با تمرکز بیشتری تکالیفشان را انجام دهند.

۴. استفاده از تقویم

این مهم است که برای یادگیری کودکتان، یک برنامه‌ی زمانی مشخص تنظیم کنید. کودکان باید مدت مشخصی را در مدرسه حضور داشته باشند و شرایط فعلی باعث نمی‌شود که این قانون آموزشی از بین برود. برنامه‌ی درسی فرزندتان را در یک تقویم مشخص کنید. این به شما و فرزندتان کمک می‌کند تا برای حضور به موقع در کلاس‌ها برنامه‌ریزی کنید.

۵. اهمیت دادن به ورزش

ورزش کمک می‌کند بهتر فکر کنیم. فعالیت جسمانی باعث بهبود تمرکز و تقویت حافظه می‌شود و مهارت فکری ما در حل مسأله را گسترش می‌دهد. همچنین فعالیت جسمانی یک روش طبیعی برای کاهش استرس و جلوگیری از اضطراب است. کارشناسان می‌گویند ورزش کردن و افزایش ضربان قلب، تأثیر مثبتی روی کیفیت تفکر دارد.

می‌توانید بعضی از تمرینات ورزشی را به شکل خانوادگی در خانه انجام دهید. کافی است زمان و مکان مناسبی را برای ورزش کردن در خانه در نظر بگیرید. قبل از شروع کلاس‌ها یا انجام تکالیف درسی می‌تواند زمان مناسبی برای ورزش باشد. همچنین در زمان‌هایی که برای استراحت در نظر گرفته‌اید هم می‌توانید ورزش کنید.

۶. آشنایی با امکانات مفید

امروزه در بیشتر گوشی‌های هوشمند و لپ‌تاپ‌ها امکانات مفیدی برای کمک به دانش‌آموزان برای یادگیری آنلاین وجود دارد؛ امکاناتی مانند تبدیل گفتار به متن یا متن به گفتار. دانش‌آموزانی که با خواندن یا نوشتن صحیح متون مشکل دارند می‌توانند از این امکانات استفاده کنند.

از دیگر امکاناتی که می‌تواند به دانش‌آموزان کمک کند، امکان کاهش سرعت پخش ویدیو‌ها و افزودن زیرنویس به آن‌ها است. این امکانات به دانش‌آموزان کمک می‌کند تا مطالب ارائه شده در ویدیوها را بهتر درک کنند.

شما باید امکانات کاربردی را بشناسید و فرزندتان را هم با آن‌ها آشنا کنید تا هنگام استفاده از محتوای دیجیتال بتواند تنظیمات لازمش را انتخاب کند.

۷. ارتباط با معلم

آموزش آنلاین

آموزش و یادگیری آنلاین به حمایت خانواده نیاز دارد. در این شرایط، بخشی از وظایف معلم‌ها را والدین بر عهده دارند. برای اینکه بتوانید نقش آموزشی خودتان را بهتر ایفا کنید، با معلم فرزندتان در ارتباط باشید. شاید برقراری تماس تصویری ایده‌ی خوبی باشد. اگر دانسته‌های شما درباره‌ی روش‌های آموزشی کافی نیست نگران نباشید، مشورت با معلم‌ها می‌تواند به شما کمک کند. سعی کنید به صورت منظم با معلم فرزندتان مشورت کنید. حتی شاید نیاز باشد هر هفته با او صحبت کنید. چالش‌هایی که فرزندتان در یادگیری با آن‌ها مواجه می‌شود، انتظاراتی که باید از فرزندتان داشته باشید و راهکارهایی که بتوانید با استفاده از آن‌ها به یادگیری فرزندتان بیشتر کمک کنید، موضوعاتی هستند که باید در این مشاوره‌ها مطرح شوند.

۸. از بین بردن موانع یادگیری آنلاین

اگر فرزندتان در یادگیری آنلاین با مشکلاتی روبه‌رو می‌شود، باید بیشتر تلاش کنید. با تحقیق درباره‌ی مشکلات فرزندتان، می‌توانید راهکارهایی برای از بین بردن موانع پیدا کنید. البته این نکته را هم فراموش نکنید که شاید همه‌ی راهکارها برای فرزند شما مناسب نباشد. موضوعات زیادی برای بررسی وجود دارد. می‌توانید از موضوعات زیر شروع کنید:

  • آیا نوشتن مطالب (یادداشت‌برداری) می‌تواند به فرزند شما کمک کند؟
  • برای اینکه فرزندتان نشان دهد که مطالب را به درستی درک کرده است، چه گزینه‌هایی برای انتخاب دارد؟ (برای نمونه پاسخ تصویری به جای پاسخ نوشتاری)
  • آیا ایده‌های آموزشی مختلف را تجربه کرده‌اید تا بهترین روش را پیدا کنید؟
  • آیا نظم بیشتر در برنامه‌های درسی می‌تواند مشکل فرزندتان را حل کند؟

برای شناسایی و رفع موانع یادگیری می‌توانید از معلم فرزندتان هم کمک بگیرید. فراموش نکنید چالشی که فرزند شما با آن مواجه شده است، می‌تواند چالش بسیاری از کودکان باشد.

جمع‌بندی

یادگیری آنلاین

دنیا به سمت دیجیتالی شدن پیش می‌رود. دیر یا زود، بیشتر کارهایمان را باید به شکل آنلاین انجام دهیم. در شرایط فعلی که شیوع کرونا در سراسر دنیا روند آنلاین شدن مدارس و مراکز اموزشی را سریع‌تر کرده، بهتر است از فرصت استفاده کنیم و فرزندان‌مان را برای کنار آمدن با سبک آموزشی جدید و یادگیری آنلاین آماده کنیم.

حتی اگر در آینده شرایط برای حضور دانش‌آموزان در مدارس فراهم شود، بسیاری از دوره‌های آموزشی و مراکز آموزشی، به شیوه‌ی آموزش آنلاین ادامه خواهند داد. در نتیجه بهتر است که از همین الان، شرایط را برای استفاده کردن از این فرصت برای خود و فرزندان‌مان آماده کنیم.

منبع: Understood

برچسب‌ها :
دیدگاه شما

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه