دانشمندان سریع‌ترین سیارک شناخته‌شده را کشف کردند

۴ شهریور ۱۴۰۰ زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۲ دقیقه
طرحی گرافیکی از سیارک PH27 2021 به عنوان سریع‌ترین سیارک شناخته شده تا کنون

دانشمندان سریع‌ترین سیارک شناخته شده در منظومه‌ی شمسی تا کنون را کشف کردند که تنها در مدت ۱۱۳ روز یک دور کامل پیرامون خورشید طی می‌کند.

سیارک تازه کشف شده که با نام ۲۰۲۱ PH27 شناخته می‌شود، برخلاف بسیاری از سنگ‌های فضایی به دلیل احتمال خطر برخورد با زمین خبرساز نشده، بلکه از این جهت قابل توجه است که به گفته‌ی مؤسسه‌ی علوم کارنگی سریع‌ترین سیارکی است که به دور خورشید می‌گردد و تکمیل یک دور آن تنها ۱۱۳ روز طول می‌کشد و هر بار بسیار به خورشید نزدیک می‌شود.

این کشف با استفاده از دوربین انرژی تاریک (DECam) که بخشی از تلسکوپ ۴ متری «ویکتور بلانکو» (Victor M. Blanco) در شیلی است، انجام شد. این دوربین به‌تازگی بر مطالعه‌ی خوشه‌های بزرگ کهکشانی در فاصله‌ی میلیون‌ها سال نوری از زمین متمرکز شده است اما در اوایل ماه جاری، در جست‌وجوی اجرامی مانند ۲۰۲۱ PH27 توجه خود را کمی به منظومه‌ی شمسی معطوف کرد و از آن‌جا که این دوربین یکی از قدرتمندترین CCD ها را دارد، بلافاصله ۲۰۲۱ PH27 را شناسایی کرد.

پس از نخستین مشاهده، دیگر ابزارها هم بر روی سیارک ۲۰۲۱ PH27 که قطری حدود ۱ کیلومتر دارد متمرکز شدند. پس از محاسبه‌ی مدار این سیارک مشخص شد که ۲۰۲۱ PH27 فقط به سیاره‌های عطارد و ناهید نزدیک می‌شود و به اندازه‌ای سریع حرکت می‌کند که هر ۱۱۳ روز یک بار خورشید را به‌طور کامل دور می‌زند.

مدار سیارک PH-27

مدار سیارک PH-27 2021 نسبت به مدار سیاره‌های عطارد، زهره و زمین
Credit: CTIO/NOIRLab/NSF/AURA/J. da Silva.

این سریع‌ترین سیارک شناخته شده است و دوره‌ی گردش مداری آن کمی کندتر از مدار ۸۸ روزه‌ی سیاره‌ی عطارد است. اگرچه باید درنظر داشت که مدار عطارد کشیدگی کم‌تری نسبت به مدار بیضوی PH27 دارد. با وجود آنکه عطارد سال کوتاه‌تری دارد اما ۲۰۲۱ PH27 به دلیل مسیر بیضوی به خورشید نزدیک‌تر می‌شود. در نزدیک‌ترین حالت، این سیارک حدود ۲۰ میلیون کیلومتر با خورشید فاصله خواهد داشت در حالی که این میزان برای عطارد ۴۷ میلیون کیلومتر است. طبق برآورد انجام شده، در طول این گذرها دمای سطح ۲۰۲۱ PH27 به ۵۰۰ درجه‌ی سانتی‌گراد می‌رسد.

«اسکات شپرد» (Scott Sheppard) که نخستین رصد ۲۰۲۱ PH27 را انجام داده است، خاطرنشان کرد که مدار این سیارک احتمالا در بلندمدت ثابت نیست. در حدود ۱ میلیون سال دیگر ۲۰۲۱ PH27 به احتمال زیاد با عطارد، ناهید یا خورشید برخورد خواهد کرد. همچنین ممکن است از یکی از این اجرام ضربه‌ای گرانشی دریافت کند که باعث خروج آن از منظومه‌ی شمسی شود.

هنوز منشأ این سیارک مشخص نیست. اگر یک سیارک معمولی بود، از کمربند سیارک‌ها آمده بود. اما شیب مداری آن ۳۲ درجه نسبت به صفحه‌ی منظومه‌ی شمسی کج شده است که نشان می‌دهد سیارک PH27 می‌تواند یک دنباله‌دار منقرض شده‌ی بسیار قدیمی باشد که از بخش بیرونی منظومه‌ی شمسی آمده است. موضوعی که مشاهدات بیشتر در ماه‌های آینده می‌تواند جزئیات بیشتری از آن را فاش کند.

عکس کاور: طرحی گرافیکی از سیارک PH27 2021 به عنوان سریع‌ترین سیارک شناخته شده تا کنون

Credit: CTIO/NOIRLab/NSF/AURA/J. da Silva.

منبع: Pop Sci, Extream Tech

برچسب‌ها :
دیدگاه شما

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه