چرا خواب می‌بینیم؛ ۹ حقیقت جالب درباره‌ی رویا و کابوس

۲۲ فروردین ۱۴۰۰ | ۱۵:۲۳ زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۱۷ دقیقه
رویا

خواب دیدن هم می‌تواند شیرین باشد هم ترسناک و هم عجیب! اصلا چرا خواب می‌بینیم؟ در مورد رویا و کابوس چقدر اطلاعات دارید؟ در این مقاله از دیجی‌کالا مگ به بررسی این موارد پرداخته و به شما کمک می‌کنیم تا بتوانید رویاهای خود را بهتر به یاد بیاورید.

رویا چیست؟‌

رویاها توهماتی هستند که در طی مراحل خاصی از خواب اتفاق میفتند. بیشترین رویاها را در زمان خواب رم (REM) می‌بینیم (یعنی زمانی که در آن چشم‌ها به سرعت حرکت می‌کنند) اما در این زمان احتمال اینکه خواب را به خاطر بیاوریم، کمتر است. در رابطه با تأثیر «خوابیدن» در تنظیم متابولیسم، فشار خون، عملکرد مغز و سایر جنبه‌های سلامتی اطلاعات زیادی در دسترس است. اما توضیح تأثیر «خواب دیدن» بر شرایط فیزیکی بدن، برای محققان دشوارتر است.

زمانی که بیدار هستید افکار شما دارای منطق خاص و مشخصی هستند. وقتی که می‌خوابید، مغز هنوز فعال است اما افکار یا رویاهای شما غالبا کم و بدون مفهوم هستند. علت این است که بخش احساسی مغز، رویا را کنترل می‌کند نه بخش منطقی آن.

اگرچه شواهد قطعی وجود ندارد اما رویاها معمولا افکار مرتبط با زندگی روزمره‌ی شخص هستند که بر اساس زندگی و فعالیت‌های روزانه‌ی فرد، گفتگوها یا دیگر مشکلات زندگی به وجود می‌‌آیند. با این وجود نظریه‌های عمومی بسیاری در رابطه با نقش رویا وجود دارد.

معنی و مفهوم رویا چیست؟

رویاها اساساً داستان یا تصویری هستند که ذهن ما هنگام خواب می‌سازد. رویا می‌تواند واضح باشد و موجب شادی، غم یا ترس فرد شود. این تصاویر هچنین می‌توانند گیج‌کننده یا کاملا منطقی و واقعی باشند.

رویاها می‌توانند در هر لحظه‌ از خواب رخ دهند، اما رویای واضح که REM نامیده می‌شود (حرکت سریع چشم‌ها)، زمانی اتفاق میفتد که مغز فعال است. برخی از متخصصان می‌‌گویند که ما حداقل ۴ تا ۶ مرتبه در شب، خواب می‌بینیم.

زیگموند فروید معتقد بود که رویاها مانند پنجره‌ای هستند که به ضمیر ناخودآگاه ما باز می‌شوند و بخش‌های نهفته‌ای از درون ما را آشکار می‌کنند؛ از جمله:

  • امیال و خواسته‌های ناخودآگاه
  • افکار
  • انگیزه‌ها

همان‌طور که در مورد علت خواب دیدن، ایده‌ها و نظرات مختلفی وجود دارد، درباره‌ی معنای خواب نیز نظرات مختلفی وجود دارد. برخی از متخصصان اعلام می‌کنند که خواب‌ها و رویاها هیچ ارتباطی با احساسات واقعی و افکار ما ندارند. آن‌ها فقط داستان‌های عجیبی هستند که ربطی به زندگی عادی ما ندارند.

دسته‌ای دیگر از متخصصان بیان می‌کنند که رویاها ممکن است انعکاس‌دهنده‌ی افکار و احساسات ما باشند مانند آرزوها، ترس‌ها و نگرانی‌ها؛ به ویژه رویاهایی که به طور مداوم تکرار می‌شوند. با معنی کردن و تفسیر رویاها، شاید بتوانیم در مورد خود و زندگی خودمان به بینش عمیقی دست پیدا کنیم. برخی از افراد اقرار می‌کنند که در زمان خواب دیدن، به ایده‌های جالبی دست یافته‌اند.

غالبا افراد گزارش می‌کنند که رویاهای مشابهی می‌بینند مانند اینکه فردی آن‌ها را تعقیب می‎‌کند، از بلندی پرت می‌شوند یا در انظار عموم، برهنه ظاهر می‌شوند. این دسته از رویاها معمولاً به دلیل استرس یا اضطراب رخ می‌دهند. رویاها ممکن است که مشابه یکدیگر باشند اما متخصصان بر این باروند که معنی هر رویا برای هر فرد منحصر به فرد و خاص است.

متخصصان توصیه می‌کنند که به کتاب‌های تعبیر خواب مراجعه نکنید زیرا برای هر رویا یک علامت یا تصویر یکسان پیشنهاد می‌کنند در حالی که معنی و مفهوم هر رویا برای هر فرد، متفاوت و خاص همان فرد است.

رویای شفاف در کدام قسمت مغز رخ می‌دهد؟

تحقیقات نشان داده‌اند که رویای شفاف در بخشی از مغز که معمولا در خواب شبانه در حال استراحت است، ایجاد می‌شود. رویای شفاف حالتی است که مغز بین مرحله‌ی REM و بیداری قرار دارد.

رویای شفاف رویایی است که فرد نسبت به خواب دیدن خود آگاهی دارد.

افرادی که خواب‌های شفاف می‌بینند، می‌تواند بر رویای خود تأثیر بگذارند و داستان آن را تغییر دهند. این اتفاق خوبی است به ویژه وقتی که فرد درگیر کابوس است. اما متخصصان عقیده دارند که بهتر است به رویاهای خود اجازه دهید تا روند طبیعی خود را طی کنند.

 کابوس‌ چیست؟

کابوس یک خواب بد است. کابوس دیدن در بزرگسالان و کودکان امری عادی است. معمولا دلایل دیدن کابوس عبارت است از:

  • استرس، درگیری یا ترس
  • ضربه‌های روحی
  • مشکلات احساسی
  • داروها یا سوء مصرف مواد مخدر
  • بیماری‌ها

اگر کابوسی را به صورت دائم مشاهده می‌کنید، ضمیر ناخودآگاه شما سعی در گفتن چیزی به شما دارد، پس به آن گوش دهید.

اگر متوجه نمی‌شوید که چرا کابوس می‌بینید، بهتر است که به متخصص مراجعه کنید. او می‌تواند در یافتن دلیل کابوس دیدن به شما کمک کند و همچنین توصیه‌هایی به شما خواهد کرد که به آرامش برسید.

به یاد داشته باشید که مهم نیست که یک کابوس به چقدر ترسناک باشد، چون آن‌ها غیر واقعی هستند و در زندگی واقعی اتفاق نخواهند افتاد.

علت دیدن رویا و خواب چیست؟

علت خواب دیدن

نظریه‌های زیادی در مورد علت خواب دیدن وجود دارد اما هیچ‌ کدام قطعی نیستند. برخی از محققان بر این باورند که رویاها هدف و معنی خاصی ندارند. برخی دیگر بیان می‌کنند که ما برای سلامت ذهن، احساسات و جسم خود به خواب نیاز داریم.

مطالعاتی برای بررسی تأثیر خواب دیدن بر سلامتی انسان انجام شده است. در یک پژوهش، افراد شرکت‌کننده را درست زمانی که وارد مرحله‌ی REM شدند از خواب بیدار کردند و متوجه شدند افرادی که به آن‌ها اجازه خواب دیدن داده نشد، علائمی را در خود احساس کردند که شامل موارد زیر است:

  • تنش و استرس زیاد
  • اضطراب
  • افسردگی
  • کاهش مدت زمان تمرکز
  • عدم هماهنگی
  • افزایش وزن
  • ایجاد توهم

بسیاری از متخصصان بر این باورند که رویاها می‌توانند در موارد زیر کمک‌کننده باشند:

  • کمک به رفع مشکلات زندگی
  • به حافظه سپردن خاطرات
  • پردازش احساسات

در صورتی که با یک فکر مزاحم و آزاردهنده، به تخت خواب بروید ممکن است که بعد از بیدار شدن راه‌ حلی بیابید یا حداقل احساس بهتری داشته باشید.

برخی از رویاها در پردازش افکار و اتفاق‌های روزانه به مغز کمک می‌کنند. دیگر رویاها ممکن است ناشی از فعالیت‌ عادی مغز باشند. محققان هنوز در حال تلاش برای پیدا کردن دلیل خواب دیدن ما هستند.

در مورد نقش خواب در تنظیم متابولیسم، فشار خون و عملکرد مغز و دیگر جنبه‌های سلامتی اطلاعات در دسترس است اما توضیح این که نقش رویا بر این عوامل چه بوده است دشوار است.

زمانی که شما بیدار هستید افکار شما دارای منطق خاص و مشخصی هستند. وقتی که می‌خوابید، مغز هنوز فعال است اما افکار یا رویاها فاقد منطق هستند یا هیچ معنی خاصی ندارند، علت این است که بخش احساسی مغز رویا را کنترل می‌کند نه بخش منطقی آن.

اگرچه شواهد قطعی وجود ندارد اما رویا بر اساس زندگی و فعالیت‌های روزانه فرد، گفتگوها یا دیگر مشکلات زندگی به وجود می‌‌آید با این وجود نظریه‌های عمومی بسیاری در مورد نقش رویا وجود دارد.

نقش و اهداف رویاها

علت خواب دیدن

محققان هنوز به طور کامل در مورد اهداف رویاها به توافق نرسیده‌اند. با این حال نظریه‌ها و عقاید متفاوتی در این زمینه وجود دارد.

رویا‌ها همانند درمانگر

رویاهای شما ممکن است راهی برای مقابله با لحظات سخت زندگی باشد؛ زیرا سطح احساسی مغز در هنگام خواب نسبت به زمان بیداری بیشتر فعال است و مغز ممکن است در این حالت با احساساتی ارتباط برقرار کند که در زمان بیداری و هشیاری، این امکان را ندارد.

رویا‌ها به عنوان آموزشی برای جنگ یا گریز

یکی از بخش‌های مغز که در طول خواب دیدن فعال است آمیگدال نام دارد. این بخش، با بخش غریزی زنده‌ ماندن و پاسخ به جنگ یا گزیر مرتبط است.

یک نظریه بیان می‌کند که آمیگدال در طول خواب فعال‌تر از زمان بیداری است و شاید این یک روش مغز به منظور آماده کردن شما برای مقابله با تهدید‌ها یا خطرات باشد.

خوشبختانه ساقه‌ی مغز با ارسال سیگنال‌های عصبی در مرحله‌ی REM موجب آرامش ماهیچه‌ها خواهد شد. به این ترتیب سعی نمی‌کنید که در زمان خواب بدوید یا ضربه‌ای بزنید.

رویا‌ها شبیه افکار هر فرد

نظریه‌ی دیگر درباره‌ی اینکه به چه دلیل خواب می‌بینیم این است که خواب و رویا می‌تواند به خلاقیت ما کمک کند. تمام هنرمندان بخشی از آثار هنری خود را از رویاهای خود الهام گرفته‌اند. خود شما ممکن است تا به حال این تجربه را داشته‌ باشید که با یک ایده‌ی خوب برای یک فیلم یا آهنگ از خواب بیدار شده باشید. در زمان بیداری، ممکن است بر روی افکار و احساسات خود، فیلتر منطق را اعمال کنید اما در زمان خواب افکار و ایده‌های شما محدودیتی ندارند.

 رویا‌ها به عنوان کمکی برای حافظه

نظریه‌ی دیگری در مورد هدف از خواب دیدن این است که به شما کمک می‌کند خاطرات مهم و آموزش‌های مهم را در ذهن خود ذخیره کنید، خاطرات بی‌اهمیت را از ذهن خود خارج کنید و افکار پیچیده‌ی خود را مرتب کنید.

بر اساس تحقیقات و منابع معتبر، خواب می‌تواند به ذخیره‌ی خاطرات کمک کند. اگر اطلاعات جدیدی بیاموزید و بعد از آن بخوابید، بهتر می‌توانید آن‌ها را به خاطر سپرده و سپس به یاد بیاورید.

اینکه چگونه رویا‌ها بر ذخیره و یادآوری خاطرات اثر می‌گذارند، هنوز مشخص نیست. رویا‌ها به مغز کمک می‌کنند که به صورت مؤثرتری اطلاعات مهم را در خود ذخیره کند و مانع از بروز محرک‌هایی می‌شوند که در حافظه و یادگیری تداخل ایجاد می‌کنند.

علت دیدن کابوس

کابوس

رویاها‌یی که به شما کمک می‌کنند تا با احساسات، خاطرات و دیگر اطلاعات خوشایند سازگار باشید، بسیار مفید هستند. کابوس نوعی رویا است که تبدیل به یک خواب ترسناک یا ناراحت‌کننده می‌شود. کابوس‌های شبانه به دلیل استرس، اضطراب یا بعضی اوقات به دلیل واکنش به داروهای خاص دیده می‌شوند.

با این وجود اگر به صورت دائم کابوس می‌بینید ممکن است مبتلا به اختلال خواب شده باشید. دیدن رویاهای ترسناک به صورت منظم در خواب با عنوان اختلال خواب شناخته می‌شود. این کابوس‌ها می‌توانند دارای نشانه‌های زیر باشند:

  • بروز اضطراب در مورد خوابیدن
  • موجب بیدار شدن و اختلال مکرر خواب
  • بروز دیگر مشکلات خواب یا مشکلات روانی

افراد بسیاری در طول زندگی خود کابوس را تجربه می‌کنند. با این حال، با توجه به تخمین انجمن خواب آمریکا، فقط حدود ۵ درصد از افراد جامعه اختلال خواب را تجربه می‌کنند.

چه عواملی در دیدن رویاها نقش دارند؟

برخی از عواملی که در زمان بیداری بر ما تأثیر می‌گذارند‌، می‌توانند بر رویاهای ما در هنگام خواب نیز تأثیر بگذارند.

۱. شرایط سلامتی

یکی از بزرگترین عوامل تأثیرگذار بر رویا، میزان خواب است. کمبود خواب برای یک یا دو شب (یا بیشتر) می‌تواند بخش‌هایی از مغز را حین مرحله‌ی REM فعال‌تر کند. در صورتی که چند شب متوالی، بی‌قراری داشته باشید، به احتمال زیاد خواب‌های واضح‌تری خواهید دید و به راحتی آن‌ها را به یاد خواهید آورد.

باردار بودن نیز یکی از عوامل تأثیرگذار برای دیدن رویای واضح است. زیرا افزایش تولید هورمون‌ بر روی پردازش افکار و احساسات فرد تأثیر می‌گذارد و معمولا به دیدن رویاهای شدید منجر می‌شود.

اختلالات سلامت روان از جمله افسردگی و اضطراب و همچنین اختلال دو قطبی و دیگر شرایط روحی، می‌توانند موجب دیدن رویاها و کابوس‌های شدید و مزاحم در فرد ‌شوند. داروهای ضد افسردگی و ضد روان‌پریشی، با ریسک بالای دیدن کابوس همراه است.

۲. غذا

هیچ‌گونه مدرکی مبنی بر اینکه برخی از غذاها منجر به دیدن خواب‌های ترسناک با خواب‌های خوب می‌شوند، وجود ندارد. اما پر واضح است که برخی از غذاها ممکن است زمینه را برای اینکه رویاها را بهتر به یاد‌ بیاورید، فراهم کنند.

به عنوان مثال غذاهای حاوی کربوهیدارت زیاد، می‌توانند خیلی فوری انرژی شما را تأمین کنند اما بعد از مدتی احساس می‌کنید انرژی خود را از دست داده‌اید. هر چیزی که بر حالت بیداری شما تأثیر بگذارد، بر حس ناخودآگاه شما نیز اثرگذار است. بنابراین اگر مصرف شکر در طول روز موجب ناراحتی و افسردگی شما می‌شود، این احساس بر روی خواب نیز تأثیر می‌گذارد.

همچنین غذاهایی که موجب بیدار شدن شما در طول خواب شبانه می‌شوند، ممکن است شما را وقتی که در مرحله‌ی REM هستید بیدار کنند. زمانی که این اتفاق میفتد، به احتمال زیاد بیشتر رویا‌هایی که دیده‌اید را به خاطر می‌آورید.

۳. فعالیت‌های روزانه

همان‌طور که کم خوابی‌ یا خواب منقطع، موجب دیدن رویاهای واضحی می‌شوند، خواب خوب و راحت شبانه نیز مانع از به یاد‌آوری رویاها می‌شود.

بر اساس تحقیقات و منابع معتبر، یکی از راه‌های خوب برای داشتن یک خواب راحت، ورزش صبحگاهی است. به عنوان مثال دویدن و انجام ورزش‌های قلبی عروقی قبل از ظهر موجب می‌شوند سریع‌تر به خواب بروید و خواب عمیق‌تری را نسبت به زمانی که ورزش نمی‌کنید، تجربه خواهید کرد.

دونده‌ها یا دیگر افراد علاقه‌ مند به آمادگی جسمانی، تمایل دارند که زمان کمتری را در مرحله‌ی خواب REM بگذرانند، زیرا این مرحله از سبک‌ترین مراحل خواب است. همچنین هر چه در طول روز برای رفع استرس خود بیشتر تلاش کنید، استرس کمتری را با خود به تخت خواب خواهید برد. این روش به شما کمک می‌کند که در از بین بردن کابوس‌ها و اختلال‌های خواب، موفق‌تر عمل کنید.

آیا رویاها می‌توانند آینده را پیش‌بینی کنند؟

بعضی وقت‌ها رویاها به حقیقت می‌پیوندند یا اتفاقات آینده را پیشگویی می‌کنند. متخصصان اظهار می‌کنند وقتی رویایی می‌بینید و در زندگی واقعی خود آن را تجربه می‌کنید، علت آن می‌تواند موارد زیر باشد:

  •  اتفاقی
  • حافظه‎‌ی بد
  • ارتباط ناخواسته‌ی اطلاعات

اما گاهی اوقات، رویاها می‌توانند به فرد انگیزه دهند تا در مسیر خاصی قرار بگیرد که در نتیجه، آینده‌ی فرد می‌تواند دستخوش تغییراتی شود.

چرا به یاد آوردن رویاها مشکل است؟

محققان در مورد اینکه چرا رویاها به راحتی فراموش می‌شوند به نتیجه‌ی ثابتی نرسیده‌اند. ممکن است مغز انسان‌ها به گونه‌ای طراحی شده است که قادر به ذخیره‌ی همه‌ی خواب‌ها نیست؛ زیرا اگر همه را به خاطر بسپاریم ممکن است قادر به تمیز دادن خاطرات واقعی از رویاها نباشیم.

همچنین به یاد آوردن رویاها دشوار است زیرا در مرحله‌ی REM بخشی از سیستم مغز که مسئول خلق خاطرات است، خاموش می‌شود. ممکن است که ما تنها رویاهایی را به یاد بیاوریم که درست قبل از بیدار شدن اتفاق افتاده‌اند، یعنی زمانی که فعالیت‌های مشخص مغز دوباره کار خود را از سر می‌گیرند.

برخی از متخصصان معتقدند که مغز رویاها را فراموش نمی‌کند اما ما نمی‌دانیم که چگونه به آن‌ها دسترسی داشته باشیم. شاید رویاها در حافظه‌ی ما ذخیره می‌شوند و در آنجا می‌مانند تا زمانی که ما آن‌ها را به یاد بیاوریم. این مسئله ممکن است دلیلی بر این ادعا باشد که برخی از اوقات به طور ناگهانی بخشی از یک رویا را در طول روز به یاد می‌آوریم.

نکاتی برای به یاد آوردن رویا

خواب دیدن

اگر جزء آن دسته از افرادی هستید که تا صبح می‌خوابید و از خواب بیدار نمی‌شوید، کمتر رویاهای خود را به یاد خواهید آورد. نکاتی که در ادامه ارائه می‌شوند ممکن است در یادآوری رویا به شما کمک کنند:

۱. بیدار شدن از خواب بدون زنگ ساعت

در صورتی که بدون صدای زنگ ساعت و به صورت طبیعی از خواب بیدار شوید، احتمال به یاد آوردن رویا بیشتر خواهد بود. به محض این که ساعت شروع به زنگ زدن می‌کند، مغز بر خاموش کردن صدای مزاحم تمرکز خواهد کرد و رویا را فراموش می‌کند.

۲. یادآوری به خود برای اینکه رویا را به خاطر بیاورید

اگر تصمیم بگیرید که رویاهای خود را به یاد بیاورید، صبح روز بعد احتمال به یاد آوردن آن‌ها بیشتر خواهد بود. قبل از این که بخوابید به خودتان یادآوری کنید که قصد دارید رویای خود را به خاطر سپرده و به یاد بیاورید.

۳. فکر کردن به رویا بعد از بیدار شدن

اگر بلافاصله بعد از بیدار شدن به رویایی که دیده‌اید فکر کنید، به یاد آوردن آن راحت‌تر خواهد بود. اگر نسبت به رویاهای خود کنجکاو هستید و یا می‌خواهید تمام جزئیات و معنی آن را متوجه شوید، می‌توانید رویاهای خود را در دفترچه‌ای یادداشت کنید.

۴. نوشتن رویا

یک دفترچه‌ی یادداشت و خودکار کنار تخت خود بگذارید و بلافاصله بعد از بیدار شدن، هر بخشی از رویایتان را که به یاد می‌آورید و حسی که به شما دست می‌دهد را در آن یادداشت کنید. حتی اگر بخش‌های جدا از همی را به یاد می‌آورید.

۵. درباره‌ی رویاهای خود قضاوت نکنید

رویاها گاهی اوقات عجیب هستند و ممکن است برخلاف قواعد اجتماعی باشند. سعی کنید خودتان را بر اساس رویاهایی که می‌بینید، مورد قضاوت قرار ندهید.

۶. عنوان‌بندی رویاها

انتخاب عنوان برای رویا این امکان را به شما می‌دهد که برای رجوع دوباره به آن راحت‌تر عمل کنید. گاهی اوقات عنوانی که برای یک رویا در نظر می‌گیرید می‌تواند به دریافت معنی و مفهوم آن نیز کمک کند.

رویاها از ابتدای خلقت برای انسان‌ها جالب بوده‌اند و گاهی ما را گیج می‌کنند. علم به ما کمک می‌کند که در مورد عملکرد مغز بیشتر بدانیم اما ممکن است هرگز به معانی نهفته در پشت رویاها دست پیدا نکنیم.

چند واقعیت جالب در مورد رویا

خواب دیدن

اگرچه هنوز خواب دیدن دلیل مشخصی ندارد اما محققان در مورد علت اینکه چرا خواب می‌بینیم، به دست‌آوردهایی رسیده‌اند. در اینجا ۱۰ حقیقت در مورد رویا وجود دارد که بهتر است با آن‌ها آشنا شوید.

۱. هر فردی خواب دیدن را تجربه خواهد کرد

بزرگسالان و کودکان تقریبا در طول شبانه‌روز دو ساعت خواب می‌بینند حتی افرادی که مدعی هستند هرگز خواب نمی‌بینند. در واقع، محققان دریافته‌اند که مردم معمولا هر شب رویاهای مختلفی می‌بینند که هر کدام بین ۵ تا ۲۰ دقیقه به طول می‌انجامد. در طول یک زندگی معمولی، هر فرد به طور متوسط ۶ سال از عمر خود را در رویا می‌‌گذراند.

۲. بیشتر رویاها را فراموش خواهید کرد

کمی پس از بیدار شدن، ۹۵ درصد از رویاها به سرعت فراموش می‌شوند. طبق یک نظریه که چرا به یاد آوردن رویاها سخت است، تغییراتی که در بازه‌ی زمانی خواب در مغز ایجاد می‌شوند از پردازش و ذخیره‌سازی اطلاعات به منظور شکل‌گیری حافظه پشتیبانی نمی‌کند.

اسکن‌هایی که از مغز افراد مختلف تهیه شده است نشان می‌دهند که لوب جلویی یعنی بخشی از مغز که نقش مهمی در شکل‌گیری حافظه دارد، در حین خواب و به خصوص در مرحله‌ی حرکت سریع چشم‌ها (REM) فعال نیست.

۳. همه‌ی رویاها رنگی نیستند

بیشتر انسان‌ها بیان می‌کنند که رویای رنگی می‌بینند و تنها ۱۲ درصد از آن‌ها مدعی هستند که رویای سیاه و سفید می‌بینند. در برخی از پژوهش‌ها از افرادی که تازه از خواب بیدار شده بودند خواسته شد که از بین نمودار‌های منطبق با خوابشان، رنگ‌هایی را انتخاب کنند. در نهایت متوجه شدند بیشتر رنگ‌های انتخابی، رنگ‌های پاستلی هستند.

افرادی که زیر ۲۵ سال دارند به ندرت خواب‌های سیاه و سفید را گزارش می‌کنند. با این وجود افراد بالای ۵۵ سال تقریباً ۲۵ درصد اوقات، خواب‌های سیاه و سفید را گزارش می کنند. محققان معتقدند که این تفاوت نتیجه‌ی تجربه‌ی تلویزیون‌های سیاه و سفید در دوران کودکی است. نتیجه‌‌ی این تحقیق با نتایج تحقیق قدیمی دیگری که نشان می دهد افراد در دهه‌ی ۱۹۴۰ به ندرت دیدن خواب‌های رنگی را گزارش کرده‌اند، اثبات می‌شود.

۴. رویای مردان و زنان با هم متفاوت است

دانشمندان بعد از بررسی رویای مردان و زنان متوجه وجود تفاوت‌هایی در آن‌ها شدند. این دانشمندان مشاهده کردند که مردان بیشتر از زنان در مورد اسلحه رویا می‌بینند در حالی که زنان بیشتر از مردان در مورد لباس و ظاهر خود رویا می‌بینند.

از دیگر تفاوت‌های رویا در مردان و زنان این است که مردان بیشتر رویاهایی می‌بینند که محتوای تهاجمی و فعالیت‌های فیزیکی دارند در حالی که رویای زنان بیشتر حول محور مکالمه می‌گذرد و فعالیت فیزیکی زیادی را شامل نمی‌شود.

زنان بیشتر تمایل دارند که شخصیت‌های بیشتری در خواب خود داشته باشند. وقتی صحبت از شخصیت‌هایی می‌شود که در خواب ظاهر می‌شوند، مردان دو برابر بیشتر از زنان، همجنس خود را در خواب می‌بینند، در حالی که زنان به طور مساوی هر دو جنسیت را در خواب می‌بینند.

۵. حیوانات احتمالا رویا می‌بینند

نظریه‌هایی مبنی بر خواب دیدن حیوانات وجود دارد؛ به عنوان مثال وقتی که یک سگ دم یا پای خود را در خواب حرکت می‌دهد نشان‌دهنده‌ی این است که در حال خواب دیدن است. اگرچه اثبات این ادعا بسیار سخت است اما برخی از محققان بر این باورند که حیوانات نیز رویا می‌بینند.

حیوانات نیز مانند انسان‌ها دارای چرخه‌ی خواب هستند، از جمله چرخه‌ی REM و چرخه‌ی NONREM.

۶. احساسات منفی در رویا متداول‌تر است

دکتر کالوین اس هال (Calvin S. Hall) در طول یک دوره‌ی ۴۰ ساله، بیشتر از ۵۰۰۰۰ مورد خواب و رویا را از بین دانشجویانش جمع‌آوری کرد. این تحقیقات در طول دهه‌ی ۱۹۹۰ در اختیار همه قرار گرفت. این گزارشات نشان می‌دهند که انسان‌ها در رویاهای خود، احساسات مختلفی را تجربه می‌کنند با این حال بیشترین احساساتی که در رویا تجربه می‌شوند عبارت هستند از اضطراب و احساسات منفی.

۷. افراد نابینا ممکن است خواب تصویری ببینند

مطالعاتی نشان داده‌اند افرادی که حتی از زمان تولد خود نابینا بودند هم می‌توانند خواب‌های تصویری را تجربه می‌کنند. همچنین در هنگام خواب، دارای حرکات چشم هستند که این نشان‌دهنده‌ی خواب دیدن است.

اگر چه حرکات چشم‌ این افراد در مرحله‌ی REM کمتر از شرکت‌کنندگان بینا بود، اما این مطالعات نشان می‌دهند که افراد نابینا رویاهایی مشابه افراد بینا داشته‌اند.

۸. بدن در خواب فلج می‌شود

در مرحله‌ی REM ماهیچه‌های ارادی فلج می‌شوند. این عارضه با عنوان خواب آتونیا شناخته شده است و از حرکت کردن شما در زمان خواب، ممانعت به عمل می‌آورد. اساساً، چون نورون‌های حرکتی تحریک نمی‌شوند، بدن نیز حرکتی نخواهد داشت.

در برخی از موارد حتی ممکن است فرد بعد از بیدار شدن نیز احساس بی حرکتی و فلج بودن کند که حدودا به مدت ۱۰ دقیقه طول می‌کشد که به این حالت فلجی خواب می‌گویند.

اگرچه تجربه‌ی فلج شدن بسیار سخت و ترسناک است اما متخصصان بر این باروند که امری عادی است و تنها چند دقیقه به طول می‌انجامد و بعد از آن ماهیچه‌ها حرکت خواهند کرد.

۹. برخی از رویاها جهانی هستند

سقوط از ارتفاع در خواب

اگرچه خواب دیدن کاملا تحت تأثیر زندگی شخصی ما هستند، اما محققان دریافته‌اند که برخی از رویاها در فرهنگ‌های مختلف رایج هستند.

به عنوان مثال، افراد مختلف در تمام نقاط جهان در رویای خود می‌بینند که شخصی آن‌ها را دنبال می‌کند، مورد حمله قرار می‌گیرند یا از جایی پرت می‌شوند. از دیگر تجربیات رایج در رویاها می‌توان به حس یخ زدگی و عدم توانایی در حرکت، دیر رسیدن، پرواز کردن و برهنه‌ بودن در برابر عموم اشاره کرد.

منابع: healthline , verywellmind, webmd

برچسب‌ها :
دیدگاه شما

۵ دیدگاه
  1. سیدعباس محمدی

    با سلام
    با توجه به :
    ۱- شباهت فیزیکی و عملکردی نورونهای بخشهای مختلف مرتبط با حواس در مغز (اعم از انسان یا حیوان)
    ۲- تمایل بخشها مذکور برای توسعه ی تعدادی نرونهای مربوطه از طریق غصب و اشغال سایر بخشهای کم یا فاقد فعالیت مجاور
    ۳- فعالیت ۲۴ ساعته ی بخشهای مربوط به همه ی حواس حتی در خواب بجز بینایی
    بنظر میرسد خواب دیدن کنش طبیعی و تکاملی بخش بینایی مغز است برای نمایش فعالیت در ساعات خواب و جلوگیری از اشغال آن توسط سایر بخشها
    موفق باشید .

  2. ستاره

    من بیشتر خوابهایی که میبینم اتفاق میوفتن واسه همین شبا میترسم بخوابم

  3. محمد

    با سلام و عرض ادب و احترام در تکمیل تحلیل شما از خواب عرض شود حقیقت خواب در قرآن و کتب معبران این علم به صراحت و کررات بیان شده حتی در خود قرآن چندین بار از نوم که همان خواب است تکرار شده و یک سوره قرآن به آن اختصاص داده شده سوره یوسف حقیقت خواب و رویای صادقانه را بیان میکند و تمام کتب عهد قدیم یهود نصارا و اسلام بر صحت رویای صادقانه تاکید دارند حتی از معبرین خواب گذار غربی کتبی در این باره موجود میباشد رویاها سه دسته تقسیم میشوند خواب هایی که از ضمیر ناخودآگاه ما سرچشمه میگیرند که همان رویای صادقانه هست که البته حوادثی را به ما نشان می‌دهند بدون سابقه ذهنی در طول روز به آن مساله که خبر از حوادثی در آینده میدهد و باید در تعبیر آن دقت شود مثلا شادی در خواب به غم و غم در خواب به شادی و گریه همینطور اما دسته دیگر از خوابها ناشی از افکار روزانه است ما در طول روز به مساله ای فکر میکنیم شب آن مساله را در خواب میبینیم که این خوابها محلی از اعراب ندارند دسته سوم خواب هایی است که از ذهن پریشان و بد حالی جسم ناشی میشوند که این مورد هم بدون تعبیر می‌باشند حتی ما در روایات داریم رویای صادقانه جزئی از پیامبریست حتی به شباهت مرگ با خواب اشارات زیادی شده که در خواب تعلق روح از بدن بطور موقت جدا میشود چون این جدایی روح از جسم در اصل از عالم جسمانی و مادی و سیر در عالم معنوی کائنات است پس روح جدا از حصار عالم جسمانی و سیر در عالم روحانی و معنوی میکند و حقایقی را در آینده بصورت خواب بما نشان میدهد پس خواب یک حقیقت قابل تامل است و دقیقا باید در آن تامل نگریستن کرد، ….؟ پس اینکه خواب صرفا ناشی از تعاملات روحی باشد و ناشی از افکار ما که باید به آن توجه نشود یک دیدگاه مادی بوده و صرفا بر اساس نظریه های روانشناسی جدید که محلی از اعراب و توجه ندارند و لازم به توضیح است علم تعبیر خواب یک علم لدنی است نه اکتسابی علمی که با تعلیم و یادگیری حاصل نمیشود و یک علم خدادادی محسوب میشود

  4. ب

    مشکل اینه که بنده اصلا خواب نمیبینم ????

  5. آرش دهستان آبکنار

    مطلب بی نظیر و آموزنده ای بود

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه