شما بگویید: AMOLED یا IPS LCD؟

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۶ دقیقه
صفحه نمایش IPS LCD یا AMOLED

اگر دهه شصتی باشید قطعا صفحه نمایش تک‌رنگ ۸۴ در ۸۴ پیکسلی نوکیا ۳۳۱۰ را به یاد دارید. در آن زمان اگر کسی از کیفیت صفحه نمایش گوشی صحبت می‌کرد احتمالا دیگران با تعجب به او نگاه می‌کردند. اما اوضاع از آن زمان تا کنون تفاوت زیادی کرده است. در حال حاضر که گوشی‌های موبایل برای کارهای متنوعی از وب‌گردی و تماشای فیلم تا ویرایش عکس و واقعیت مجازی به کار می‌رود صفحه نمایش اهمیت فوق‌العاده بالایی یافته. در نتیجه یکی از معیارهای مهمی که هنگام انتخاب یک گوشی هوشمند جدید پیش روی شما قرار دارد نوع یا تکنولوژی صفحه نمایش آن است. در حال حاضر دو تکنولوژی اصلی برای صفحه نمایش وجود دارد: AMOLED و IPS LCD. هر کدام از این تکنولوژی‌ها مزایا و معایب خاص خود را دارند. در این مطلب قصد داریم نگاهی اجمالی به برتری‌ها و ضعف‌های هر کدام از این دو نوع صفحه نمایش بیندازیم و در نهایت از شما بخواهیم با بیان دلایل خود به این سوال پاسخ دهید: کدام تکنولوژی بهتر است، AMOLED یا IPS LCD؟

پیش از هر چیز لازم است بگوییم که نوع تکنولوژی تنها معیار تعیین‌کننده‌ی کیفیت یک صفحه‌نمایش نیست. از تراکم پیکسل که بگذریم این نکته مهم است که هر کدام از تولیدکنندگان گوشی‌های موبایل در ساخت صفحات نمایش خود احتمالا تکنولوژی‌هایی اختصاصی را به شالوده‌ی اصلی دو تکنولوژی AMOLED و IPS LCD اضافه می‌کنند. دقیقا به همین دلیل است که شما با نام‌های پر زرق‌وبرقی نظیر Super AMOLED Plus یا ClearBlack Display برخورد می‌کنید. در نتیجه تمام صفحات نمایشی که از تکنولوژی یکسان استفاده می‌کنند لزوما کیفیت برابری ندارند. بنابراین در اینجا روی سخن ما با هیچ گوشی خاصی نیست و قصد داریم در حالت کلی به مقایسه‌ی دو تکنولوژی AMOLED و IPS LCD بپردازیم.

صفحه نمایش - مقایسه

مقایسه دو تکنولوژی IPS LCD (راست) و AMOLED (چپ) از فاصله‌ی نزدیک

AMOLED یا Active Matrix Organic Light-Emitting Diode تکنولوژی جدیدتری است. مهم‌ترین تفاوت AMOLED نسبت به IPS LCD این است که در این تکنولوژی جدید دیگر خبری از نور پس‌زمینه نیست و ازآنجاکه خود پیکسل‌ها نور تولید می‌کنند امکان روشن و خاموش کردن پیکسل‌ها به‌صورت مجزا از هم وجود دارد. این موضوع دو برتری بالقوه به صفحات نمایش AMOLED می‌دهد. ازآنجاکه در یک صفحه‌نمایش AMOLED امکان خاموش کردن کامل پیکسل‌ها وجود دارد در نتیجه بخش‌های سیاه تصویر از عمق بسیار بالایی برخودار هستند و نسبت کنتراست تصویر به‌شدت بالاتر است. همین قابلیت خاموش کردن کامل پیکسل‌های مجزا می‌تواند از لحاظ نظری به کاهش مصرف باتری هم کمک کند. هر چند این مورد مستقیما با نحوه‌ی استفاده از صفحه‌نمایش ارتباط دارد؛ در واقع در زمان‌هایی که تمام پیکسل‌های صفحه‌نمایش روشن باشد عکس این موضوع صادق است و صفحه نمایش AMOLED در این حالت انرژی به‌مراتب بیشتری از صفحه نمایش IPS LCD مصرف خواهد کرد.

به‌طورمعمول رنگ‌ها در صفحات نمایش AMOLED روشن‌تر و غلیظ‌تر نمایش داده می‌شوند. همین موضوع باعث اعتراض برخی نسبت به دقت کم این تکنولوژی در بازتولید رنگ‌ها می‌شود. در واقع دلیل این موضوع منطبق نبودن محدوده‌ی رنگی گسترده‌تر تکنولوژی AMOLED با محدوده‌ی رنگی استاندارد sRGB است که هنوز تقریبا در تمام تصاویر به کار می‌رود. محدوده‌ی رنگی گسترده‌تر تکنولوژی AMOLED فی‌نفسه چیز خوبی است و اجازه می‌دهد تعداد رنگ‌های بیشتری را روی صفحه‌نمایش ببینیم، ولی تا زمانی که استانداردی برای این فضای رنگی جدید رایج نشود باید با دقت کمتر آن در بازتولید رنگ کنار بیاییم. البته این عیب در سال‌های ابتدایی معرفی تکنولوژی AMOLED بیشتر مطرح بود. در حال حاضر پیشرفت‌های سخت‌افزاری و تمهیدات نرم‌افزاری اکثر تولیدکنندگان امکان استفاده از حالت‌هایی برای بازتولید دقیق‌تر رنگ‌ها را روی این صفحات نمایش مهیا کرده‌اند.

صفحه نمایش گلکسی تب اس - محدوده رنگ

مقایسه محدوده‌ی رنگی یک صفحه نمایش AMOLED با فضای رنگی استاندارد sRGB

از دیگر معایب تکنولوژی AMOLED می‌توان به پدیده‌ای با نام Burn In اشاره کرد که در اثر ضعیف شدن پیکسل‌ها به‌مرور زمان پیش می‌آید. ازآنجاکه در این تکنولوژی پیکسل‌ها به‌صورت مجزا نور تولید می‌کنند، باقی ماندن یک تصویر ثابت برای مدت طولانی روی صفحه نمایش (به‌ویژه اگر کنتراست بالایی داشته باشد) می‌تواند موجب تخریب بیشتر پیکسل‌ها در نواحی پرنور شده و ردی دائمی را از خود باقی بگذارد. همچنین به دلیل عمر مفید متفاوت ساب‌پیکسل‌های رنگی در تکنولوژی AMOLED امکان به هم خوردن تعادل رنگی این صفحات نمایش به‌مرور زمان وجود دارد. البته این دو اشکال با پیشرفت این تکنولوژی در حال برطرف شدن است.

در سوی دیگر میدان تکنولوژی قدیمی‌تر IPS LCD یا In-plane Switching Liquid Crystal Display قرار دارد. به زبان بسیار ساده در این تکنولوژی برای تعیین رنگ و روشنایی هر پیکسل، نوری پولاریزه از میان فیلتری رنگی عبور داده می‌شود. در تکنولوژی IPS LCD پیکسل‌ها خود قادر به تولید نور نیستند. در نتیجه به دلیل استفاده از یک منبع نور در پشت تمام پیکسل‌ها، تا زمانی که صفحه نمایش روشن باشد حتی پیکسل‌هایی که سیاه مطلق را نمایش می‌دهند تا حدی دارای نور پس‌زمینه هستند. به همین دلیل نسبت کنتراست و عمق سیاهی در این نوع صفحه نمایش کمتر است. البته ممکن است در کاربرد روزمره تفاوت نسبت کنتراست این دو نوع صفحه نمایش آن‌قدر که اعداد نشان می‌دهد زیاد نباشد. این تفاوت به‌ویژه زمانی بیشتر زمانی جلب‌توجه خواهد کرد که در یک اتاق تاریک از گوشی استفاده کنید.

صفحه نمایش آیفون - محدوده رنگ

مقایسه محدوده‌ی رنگی یک صفحه نمایش IPS LCD با فضای رنگی استاندارد sRGB

در سوی مثبت قضیه به دلیل استفاده از نور پس‌زمینه در تکنولوژی IPS LCD، ساب‌پیکسل‌ها اندازه‌ای برابر دارند و به شکلی فشرده‌تر در کنار هم قرار داده می‌شوند. ازآنجاکه برای تولید نور سفید سه طیف رنگی اصلی (قرمز، سبز و آبی) باید با نسبت‌هایی متفاوت با هم ترکیب شوند در تکنولوژی AMOLED اندازه‌ی ساب‌پیکسل‌های رنگی مختلف نمی‌تواند با هم برابر باشد و در نتیجه چیدمان آن‌ها متفاوت است. این نکته می‌تواند در تراکم پیکسلی برابر موجب شفافیت بیشتر و شارپنس بهتر صفحات نمایش IPS LCD نسبت به AMOLED شود؛ به‌ویژه اگر از فاصله‌ای نزدیک به آن‌ها نگاه کنید.

ولی مهم‌ترین مزیت تکنولوژی IPS LCD در حال حاضر بازتولید دقیق، صحیح و طبیعی‌تر رنگ است. محدوده‌ی رنگی یا Color Gamut در تکنولوژی IPS LCD می‌تواند کاملا با فضای رنگی استاندارد sRGB منطبق باشد. همین موضوع باعث می‌شود به‌ویژه عکاسان تمایل بیشتری به صفحه نمایش IPS LCD داشته باشند. البته به دلیل وجود نور پس‌زمینه، زاویه دید ممکن است در IPS LCD همیشه به‌خوبی AMOLED نباشد ولی معمولا تراز سفیدی بهتر خواهد بود. در برخی از صفحات نمایش AMOLED رنگ سفید اندکی به زرد متمایل می‌شود. همچنین در مجموع صفحات نمایش IPS LCD معمولا زیر نور شدید خورشید عملکرد و خوانایی بهتری دارند.

صفحه نمایش - subpixel

مقایسه نحوه چیدمان ساب‌پیکسل‌ها در یک صفحه IPS LCD (راست) و یک صفحه AMOLED (چپ)

در حال حاضر سامسونگ بزرگترین تولیدکننده و طرفدار تکنولوژی AMOLED است، درحالی‌که اپل، LG و HTC همچنان به استفاده از تکنولوژی IPS LCD ادامه می‌دهند. البته شایعاتی قوی در مورد استفاده از صفحه نمایش AMOLED در آیفون ۸ به گوشی می‌رسد. در نهایت توجه به این نکته هم خالی از لطف نیست که تولید پنل‌های IPS LCD معمولا هزینه‌ی کمتری دارد. از دید تولیدکنندگان این خود یک مزیت خواهد بود. درهرحال انتخاب یک برنده از میان دو تکنولوژی AMOLED و IPS LCD کار آسانی نیست. رنگ‌های درخشان و سیاهی‌های عمیق صفحه نمایش AMOLED طرفداران خاص خودش را دارد و رنگ‌های طبیعی و شارپنس بالای صفحه نمایش IPS LCD طرفداران خاص خودش. به نظر شما کدام تکنولوژی بهتر است؟ AMOLED یا IPS LCD؟ در ادامه فرصت دارید استدلال یا تجربه‌ی خود را در مورد برتری هر کدام از این دو تکنولوژی با ما در میان بگذارید. همچنین می‌توانید با حفظ احترام، به نقد نظرات یکدیگر و مباحثه با هم بپردازید. در آخر هفته ما نظرات شما را جمع‌بندی و در مطلبی جداگانه منتشر خواهیم کرد.

کانال تلگرام دیجی کالا مگ



برچسب‌ها :
دیدگاه شما

۱۸۵ دیدگاه
  1. مهدی

    کسانی که از AMOLED نارضایتی کردند به احتمال بالا از مصرف کنندگان و طرفداران اپل هستند. من چندین مدل گوشی رو امتحان کردم و الان هم از صفحه ی نمایش ips lcd استفاده می کنم که واقعا چشمم رو ناراحت می کنه و نورش مثل یک مهتابیه و بیشتر با زاویه عمودی از صفحه ی گوشی تابش می کنه. در نتیجه از زوایای دیگر صفحه ی نمایش بخوبی دیدیه نمیشه.
    در حالیکه قبلا s4 استفاده می کردم و چشمهام بسیار راحت تر بود باهاش و رنگ هاش بسیار بهتر بود.
    به نظر من کسانی که Amoled استفاده کنند دیگه نخواهند تونست با ال سی دی ها به رضایت برسند.
    من به دنبال مانیتور َAmoled بودم که به این پیج رسیدم.

  2. حمید

    با درود خدمت دوستان من الکترونیک خوندم و با توجه به علم کمی که دارم و در همین ضمینه هم فعال هستم تجربه شخصی من این است که در دراز مدت AMOLED تاثیر مستقیمی بر ضعیف شدن بینایی داره بخاطر اینکه چشمان شما رو خیره میکنه و بخاظر اینکه ۹۹% پلک زدن یادشون میره فشار زیادی رو بر چشم تحمیل میکنه از این رو من به شخصه ترجیح میدم که گوشیم ال سی دی باشه موفق و پایدار باشید

  3. حمید انصاری

    ips خیلی به واقعت نزدیکه ولی amoled اصلا واقعی نیست برای درک این مطلب میتونید ۲تا گوشی که ips و amoled هستند را کنار هم گزاشته و از یک زاویه عکس برداری کنید و مشاهده کنید .
    حمید انصاری کارشناس و فوق تخصص تلفن همراه

  4. alireza

    اینجا هرکس مطاد از صفحه نمایش گوشی خودش تعریف میکنه مثلا یکی گوشیش سامشونگه میاد میگه amoledبهتر یکی یه چیز دیگس از اون تعریف میکنه

  5. Mechanicman

    به نظر من سامسونگ داره سر ملتو کلاه میذاره… که بازم البته به بستگی به افراد داره
    قیمت صفحه نمایشamoled نسبتlcd-ips
    خیلی زیاد تره… و به نظرم این باعث میشه روی بقیه قسمتهای گوشی دیگه نتونه هزینه کنه… یعنی پهنای باند ضعیف,،یعنی طراحی ضعیف، کیفیت ضعیف پخش موسقی و…

  6. Mohammad_3861

    من که عاشقه AMOLED ام گوشی ای که AMOLED رو اصلا نگاه نمیکنم ???? اصلا و واقعا تصویری که تویه گوشیم میبینیم یه حال بهتری بهم میده! فق الواقع لذت میبرم ????????????

  7. kurd

    کافیه یک گوشی سامسونگ و یه گوشی دیگه که ips داره رو کنار هم بزارید و یه ویدیو مشترک توی هر دو گوشی پخش کنید اونوقت تفاوت رو احساس میکنید … فراموش نکنید دلیل اصلی مفقیت سامسونگ استفاده از نمایشگر های امولد
    امولد یک سری مشکلات داشت اما سامسونگ اونو توی گالکسی اس ۶ به بعد برطرف کرد…
    واقعا با AMOLED فیلم و کلیپ دیدن مثل رویا میمونه … عالیه

  8. علی

    سلام گوشیه من امولد گوشیم جی ۷ اصلا راضی نیستم چون بیشتر بازیا یا برنامه ها واقعا با کیفیت شدیدا پایینی نشون میده نمیدونم چیکار کنم یکی کمکم کنه

    1. حمید

      دروغ گو منم j7 دارم خیلی هم راضیم شاید مال تو مدل پریم باشه که امولد نیست

  9. فرزین

    تجربه کار با هر دو فناوری و دارم و به جرات میتونم بگم سوپر امولد برای چشم کاملا ضرر داره چون از هر پیکسلش بمباران الکترونی ساطع میشه .

  10. محمد

    سلام من سامسونگ داشتم نمیگم آمولد بده !! ولی درکل خوبیش کمتر از بدیشه
    ۱- وقتی یه عکس با سامسونگ میگیری خیلی خوبه حرف نداره .! ولی خدانکنه بریزی تو یه کامپیوتر اون موقع متوجه میشی .!
    ۲- ای پی اس رو نداشتم ولی لبتابم ای پی اسه صفحش حرف نداره ولی کیفیتش اونطوری نیست ک فکر کنین ولی طبیعیه . بستگی به انتخابه از نظر من .

  11. علیرضا طهماسبی

    سلام
    اصلا این مقایسه درست نیست ..
    مثل این میمونه که هواپیما رو با کشتی مقایسه کنی …
    اینکه صفحه نمایش گوشی امولد باشه یا ال سی دی بستگی به انتظارات و کار و رشته و تحصیلات طرف داره …
    برای یک کودک که میخواد با گوشی یا تبلتش نقاشی بکشه و از نقاشی خودش به وجد بیاد یا یه فرد بیکار که استفادش از گوشی فیلم دیدن و وب گردی و بازی و سرگرمیه مسلما امولد مناسب تر و صد در صد بهتره … چون رنگ هارو با غلظت بالا و کنتراست بسیار زیاد و جذابیت فوق العاده زیاد به تصویر میکشه و انسان به وجد میاد و جذب تصویر میشه
    اما برای یک فرد گرافیست یا عکاس یا فتوشاپ کار یا طراح صنعتی یا هر کسی که لازم میدونه هر چیزیو همون طور که هست ببینه مسلما ال سی دی بهتره … برا یک گرافیست مهمه که رنگ نارجی ای که تو گوشی میبینه اگه چاپ بشه خروجیش نارنجی باشه ن زرد … براش خیلی مهمه رنگ بنفشی که تو گوشیش میبینه اگه همون عکس رو به کامپیوتر منتقل کنه به جای بنفش با صورتی مواجه نشه … به جای سبز چمنی با سبز فسفری مواجه نشه … برا یه عکاس مهمه که وقتی از یه جای سایه و نیمه روشن عکس میگیره اون قسمت عکس به طور کامل مشکی مطلق تو گوشیش نمایش داده نشه و همون باشه که با چشای خودش میبینه …..
    به هر حال هر کدوم استفاده های خودشو داره و نمیشه بگیم این بده و اون خوب ….
    در مورد اینکه بعد دو سه سال کدوم کیفیت خودشو حفظ میکنه ..امولد اگه چند ماه یه عکس با کنتراست بالا رو بذارید بکگراند متوجه میشید که پیکسل ها به همون رنگی میل پیدا میکنند که بیشترین مدت رو اون رنگی بودند … بخصوص رنگ های روشن و نقاط نورانیه تصویر و این رد باقی مونده برا کسی که عادت به تعویض سالیانه ی گوشی نداره آزار دهندس …. ولی من برا عوام و مردم معمولی یا کودکان امولد رو پیشنهاد میکنم …

    1. محمد

      مرسی از توضیحاتتون. و من فکر میکنم برای اونایی که تو محیط باز کار میکنن IPS بهتر باشه، و همینطور قیمت IPS کمتره و اگر LCD بشکنه با قیمت کمتری میشه تهیه اش کرد.
      از طرفی فکر می کنم این مشکل که یه پیکسل سوخته تو Amoled باعث میشه کم کم سایر پیکسل ها هم بسوزن تو Ips وجود نداشته باشه! اگه اشتباه می کنم بگین لطفا

  12. Ali R

    ips lcd زیبایی را آنچنان که هست نشان می دهد . پس به نظر من عالیه . من الان on7 2016 دارم. j5 2016 هم داشتم . کم رنگ ولی واقعی تر . فیلم نگاه کردن تو آن ۷ بدون اغراق در رنگ ها خیلی دلچسب تر از رنگ های مصنوعی و پر رنگ و اغراق آمیز در amoled هست.شفافیت و زیبایی رنگ سفید خیلی دلنشین هس . من جی۵ ۲۰۱۵ هم داشتم . در مقایسه با one 7 2016 که رنگ سفید خوبی داره نمیشه به سفیدیه جی ۵ سفید گفت. کنار هم باشن کاملا مشخصه که سفید نیست زرده !! خلاصه از نظر من انتخاب صحیح و هوشمندانه isplcd هست . با آرزوی موفقیت برای همه

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما