آیا امکان ابتلای همزمان به دو ویروس وجود دارد؟

۲۶ فروردین ۱۴۰۲ زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۲ دقیقه
آیا امکان ابتلای هم‌زمان به دو ویروس وجود دارد؟

اگر این روزها سری به خبرها بزنید متوجه می‌شوید که تعداد بیماران کرونایی در حال افزایش است. این در حالی است که سرماخوردگی بهاری و آنفولانزا هم در کنار حساسیت فصلی، مهمان افراد مختلف هستند. سوالی که در ذهن بعضی‌ها پیش می‌آید این است که آیا امکان ابتلای هم‌زمان به دو ویروس وجود دارد یا فقط قوی‌ترین ویروس در بدن ما باعث ایجاد بیماری می‌شود؟

در این مطلب از دیجی‌کالا مگ می‌خواهیم همین موضوع را بررسی کنیم و ببینیم کارشناسان درباره‌ی رفتار ویروس‌ها در بدن ما چه می‌گویند.

در پاییز گذشته جامعه‌ی پزشکی شاهد اتفاق عجیبی در بین بیماران بود. تعداد بیماران مبتلا به آنفولانزا به شدت کم شده بود. حتی اتفاق عجیب‌تری هم پیش آمد؛ یک سویه‌ی خاص از آنفولانزا در طول مدت همه‌گیری کرونا کاملا از بین رفت، اما سویه‌های دیگر به شکل فعالی در حال انتقال بودند.

این ناپدید شدن سویه‌ای خاص از آنفولانزا آنقدر ملموس بود که در ماه مارس سال ۲۰۲۰ هیچ گزارشی از ابتلای افراد به آنفولانزای B/Yamagata در هیچ جای دنیا ثبت نشد.

ریجارد وبی، ویروس‌شناس بیمارستان تحقیقاتی کودکان در سنت جود در ممفیس، می‌گوید: «به نظر من کسی این موضوع را به صورت رسمی اعلام نمی‌کند اما امیدواریم از بین رفتن این سویه از ویروس آنفولانزا حقیقت داشته باشد. اگر این اتفاق تایید شود می‌توانیم از آن به عنوان یک رویداد فوق‌العاده نادر نام ببریم.»

البته نباید این نکته را هم فراموش کنیم که تقویم سیستم ایمنی بدن و استفاده از ماسک، که به دلیل شیوع کرونا در بین مردم رواج پیدا کرده، در این مساله بی‌تاثیر نبوده است. دکتر وبی معتقد است قدرتمندتر بودن ویروس کرونا از آنفولانزا باعث شده این سویه در بدن افراد فعال نشود.

دکتر وبی این اتفاق را «تداخل ویروسی» می‌نامد و می‌گوید: «کووید-۱۹ به راحتی می‌تواند جلوی فعالیت ویروس‌های آنفولانزا و سرماخوردگی را بگیرد.» تا امروز این پدیده در محیط آزمایشگاهی و بین حیوانات دیده شده بود اما در حال حاضر در جوامع انسانی هم به وضوح دیده می‌شود.

دکتر وبی می‌گوید:‌ «با نگاهی به دو سال گذشته، کاملا از این موضوع مطمئن هستم که ویروس کرونا بر آنفولانزا و سرماخوردگی غلبه و مسیر فعالیت آن‌ها  در بدن انسان را مسدود کرده است.»

جالب است بدانید این اولین باری نیست که چنین الگوهایی در فعلایت ویروس‌ها و میکروارگانیسم‌ها دیده می‌شود. مثلا در سال ۲۰۱۹ ویروس آنفولانزای خوکی به شکل گسترده‌ای از خوک‌ها به انسان‌ها منتقل شده بود. همه‌ی پیش‌بینی‌ها حاکی از ایجاد موج سنگین آنفولانزا در پاییز بود اما ناگهان در برخی از نقاط اروپا این ویروس کاملا از بین رفت.

موضوع از این قرار بود که راینوویروس، که دلیل ایجاد سرماخوردگی کودکان در شروع فصل مدرسه است، توسط کودکان مدرسه‌ای در جامعه منتشر شد و چند هفته قبل از شروع موج ابتلا به آنفولانزای خوکی بر آن غلبه کرد. در نتیجه موج آنفولانزای پیش‌بینی شده با ۲.۵ ماه تاخیر شروع شد.

پس می‌توانیم بگوییم که به لطف شیوع کرونا چند سالی است که از ابتلاهای شدید به آنفولانزا خبری نیست. البته حالا اغلب کشورها در برابر همه‌گیری کرونا از وضعیت اضطرار خارج شده‌اند، نمی‌دانیم باید منتظر پاییز آنفولانزایی سختی باشیم یا همچنان در برابر این ویروس مقاوم هستیم.

این مطلب صرفا جنبه‌ی آموزش و اطلاع‌رسانی دارد. پیش از استفاده از توصیه‌های این مطلب حتما با پزشک متخصص مشورت کنید. برای اطلاعات بیشتر بیانیه‌ی رفع مسؤولیت دیجی‌کالا مگ را بخوانید.

منبع: BBC

برچسب‌ها :
دیدگاه شما

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه